Campaniile electorale dezvăluie măreţe împliniri. Domnul prim-ministru Emil Boc s-a aflat ieri într-o sesiune de inaugurare în sectorul celui mai bun primar PD-L, anume sectorul 3. Cu această ocazie domnia sa a felicitat un puşti că ia referate după referate dot ro, că la 10 ani ştie să scrie şi a mai vorbit cu nişte studenţi foarte bucuroşi că nu-şi plătesc cei 300 de mii lei vechi pe lună pentru internet.
S-a gândit oare domnul Emil Boc că un laptop de aproape 1000 de dolari va tenta infractorii care-şi vor face abonament la deposedarea tinerilor veniţi să facă un chilipir cu internetul gratuit? S-a mai gândit oare domnul Emil Boc, premierul României, că un acumulator nou de laptop rezistă cam 4 ore, dacă nu-l foloseşti foarte intens, cum ar fi să vezi un film pe Youtube? S-a gândit cineva să pună şi nişte prize pe acolo ca să-ţi poţi încărca, la o adică, "PC-ul de poală"? Altfel totul a fost frumos, interesant...
Era să nu observ cravata roşie, "de campanie", a domnului premier Emil Boc. Uite că până la urmă am observat şia cest amănunt.
Declaraţiile primului-ministru Emil Boc la evenimentul de promovarea a broadband-ului prin lansarea primului hotspot de internet
Participarea primului-ministru Emil Boc la lansarea primului hotspot de promovare a broadband-ului
Declaraţiile primului-ministru Emil Boc la evenimentul de promovarea a broadband-ului
Bună ziua tuturor!
Domnule ministru, domnule primar,
Vreau să mulţumesc, în primul rând, pentru că o idee care am decis-o în guvern foarte rapid capătă viaţă. Ştim foarte bine că, fără informaţie, în ziua de astăzi nu vom putea ţine pasul cu vremurile.
În cazul strategiei naţionale cu privire la tehnologia informaţiei, hotspot-urile ocupă un loc important. Am ţinut la acest proiect, pentru că şi atunci când eram primar am început un parteneriat cu ministerul comunicaţiilor pentru un hotspot în zona centrală a oraşului Cluj şi ştiu cât de bine a fost primit de elevi, studenţi, vizitatori, turişti şi de clujeni, în general.
Mă bucur că, astăzi, primarul sectorului 3, la fel ca ministerul comunicaţiilor, a răspuns invitaţiei noastre de a pune la dispoziţie o locaţie foarte bună. Îl asigur în continuare că, pe lângă lucrurile bune pe care le face pentru comunitatea din sectorul 3, prin acest parteneriat vom multiplica numărul de hotspot-uri - dând posibilitatea de folosire a calculatorului în regim wireless - în cât mai multe locaţii, în sectorul 3, în Bucureşti si în România.
Proiectul nostru este ca, până la sfârşitul lunii august, să avem 345 de hotspot-uri în România, în parcuri, zone centrale, campusuri studenţeşti: în zonele centrale unde tinerii, studenţii pot sta la o cafea, pot sta pe o terasa şi pot să utilizeze şi internetul; în parc, la fel, unde cetăţenii de toate vârstele, de la cei mici până la cei mai în vârstă, pot utiliza calculatorul; în campusurile studenţeşti, ştiind bine că studentul, în zilele noastre, fără calculator este lipsit de un instrument lucru de extrem de important.
Guvernul, în parteneriat cu autorităţile, locale va pune în practică asemenea proiecte.
Mie nu îmi rămâne decât să le mulţumesc tuturor: să-i mulţumesc domnului primar (al sectorului 3) pentru acest frumos parc de la IOR, parc superb, într-adevăr, care merita să aibă şi un hotspot în funcţiune; şi domnului ministru (al comunicaţiilor), pentru ceea ce a spus în guvern în urmă doar cu foarte puţin timp şi a pus în practică într-un termen foarte, foarte scurt.
În rest, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră, dacă aveţi calculator, să încercaţi sistemul, să vedeţi că funcţionează.
Noi am postat pe site-ul guvernului un document (n.n. EU-RO Newsletter, http://x.gov.ro/presa/integrare/afis-buletin.php), prin care invităm românii să meargă la vot duminică. Este foarte important pentru români să se prezinte în 7 iunie la vot, aşa cum se vor prezenta toţi cetăţenii UE, pentru că este prima condiţie a unui cetăţean european să fie la vot atunci când se organizează aceste alegeri, o dată la 5 ani. Menţionăm faptul că românii pot vota la orice secţie de votare, doar cu buletinul de identitate. Iată o modalitate prin care combinăm utilul cu plăcutul: folosirea internetului, un aspect plăcut şi unul util - să-i informăm pe toţi românii că pot vota oriunde în România, în 7 iunie.
Domnule ministru vă mulţumesc.
Şi vă urez succes tuturor!
Domnule primar, în calitate de gazdă, vă rog să ne adresaţi şi nouă şi celor care sunt astăzi alături de noi mesajul domniei-voastre.
Emil Boc: Câţi ani ai tu ?
Băiat: 10.
Emil Boc: Vedeţi, la 10 ani foloseşte internetul. Asta înseamnă că tinerii din ziua de astăzi sunt total diferiţi de ceea ce am fost noi în alte condiţii, în alte vremuri. Iar noi trebuie să ţinem pasul cu ceea ce ei cer - la 10 ani să fii pe internet. Şi sunt mulţi copii de vârsta lui, poate şi mai mici, care utilizează internetul. Uitaţi-vă cu câtă abilitate manevrează tastele! Şi ce te interesează pe tine mai mult pe internet? Jocuri?
Băiat: Nu.
Emil Boc: Informaţii? Pentru şcoală scoţi informaţii? Pentru ce?
Băiat: Pentru referate.
Emil Boc: Informaţii pentru referate la şcoală. Bravo! Şi cum faci? Intri pe google şi dai tema? Cum faci ?
Băiat: Doamna îmi spune despre ce avem nevoie şi scriu.
Emil Boc: Scrii. Felicitări! Cum te cheamă?
Băiat: Alexandru.
Emil Boc: Bravo, Alexandru, felicitări! O zi bună!
Emil Boc: Bună ziua. La ce sunteţi studenţi? La informatică? Ei, sunteţi acasă. Şi, în general, la ce folosiţi internetul ?
Student: În proiecte, programare.
Emil Boc: Hotspot-urile sunt eficiente? - faptul că poţi să intri în orice moment, chiar pentru un e-mail, să trimiţi o informaţie necesară la timp.
Student: Sigur.
Emil Boc: Când începe sesiunea? A început deja? Baftă în sesiune! Să primiţi numai veşti bune de la examenele pe care le susţineţi!
/.../
Emil Boc: Este obligatoriu să fie gratuit, altfel nu ar fi eficient programul. Programul este făcut pentru tineri, pentru a-l putea utiliza.
Reporter: Dl. prim ministru, merge în tot parcul ?
Emil Boc: Hot spot înseamnă doar o anumită zonă. Hot spot-ul se întinde pe o rază de 1 km. Noi avem de la UE 84 de milioane de euro. Trebuie să încurajăm tinerii să folosească internet-ul, să stea în aer liber, să fie prezenţi în comunitate. Este o chestiune modernă.
Reporter: Cât de întâmplătoare a fost alegerea sectorului 3 ?
Emil Boc: Foarte întâmplătoare.
/.../
Emil Boc: La rând, toate o să vină. Resursele financiare nu sunt prea multe acum, dar ...
/.../
Emil Boc: În şedinţa de guvern, vom completa cadrul legal cu privire la "Prima casă", pentru simplificarea procedurii de acordare a garanţiei creditului de 60.000 de euro.
Reporter: Am înţeles că sunt 20 de bănci care s-au înscris în program, cu o dobândă de 5,5%.
Emil Boc: Este variabilă, depinde, de la bancă la bancă. Limitele sunt variabile. Noi vom stabili, prin normele metodologice, cadrul în care acceptăm intrarea în acest program. Iar normele metodologice vor fi gata în perioada imediat următoare, după ce astăzi facem, în guvern, cadrul legal de simplificare a procedurii, pentru că înainte era o procedură mult mai greoaie de garantare a creditului. Acum, iniţiem o procedură de garantare de către ministerul finanţelor direct, fără alte complicaţii, fără alte soluţii alternative.
Reporter: Astăzi nu este nimic legat de dobânzi, avans ?
Emil Boc: Dobânzile se vor stabili în urma finalizării actului normativ bazat pe ceea ce băncile ne-au trimis nouă. Iar, de acolo, noi vom selecta cele mai bune condiţii, pe care le vom pune în hotărârea de guvern care va aproba normele metodologice ale ordonanţei.
Reporter: Sunt nişte chestiuni tehnice legate de fondul de garantare.
Emil Boc: Exact. Astăzi, de fapt, simplificăm procedura de garantare a creditului de 60.000 de euro, astfel încât programul să fie operaţional imediat, aşa cum am spus, până la sfârşitul lunii iunie - mai repede decât anticipam, adică în iulie.
Reporter: Penalizarea rambursării anticipate rămâne o condiţie ?
Emil Boc: Da. Nu am modificat acele condiţii, sunt condiţii subsidiare şi pe noi ne interesează cele de bază - avansul şi dobânda, sunt cele mai importante condiţii; şi, evident, să aibă o acoperire naţională banca respectivă, pentru a putea românul să meargă oriunde în ţară să-şi ia un credit garantat de către stat pentru achiziţionarea primei locuinţe.
Reporter: Aţi stabilit şi data pentru asumarea celor două coduri ?
Emil Boc: Am invitat, astăzi, la şedinţa de guvern, pe preşedinţii celor două comisii - pe Daniel Buda şi pe Victor Ponta, care oricum este şi membru al guvernului - să vedem care este stadiul discuţiilor cu societatea civilă. Vom lua o decizie astăzi, în guvern, cu privire la coduri, după prezentarea preşedinţilor celor două comisii. Mulţumim, ne vedem la şedinţă.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 03.06.2009
Îmi pare rău că nu există o fotografie şi cu bătrânica (sau un bătrânel, că nu se vede prea bine de ţepe) care stă pe o bancă înconjurată de gard... dar este pe film (primul), la minutul 2:38.
No comments:
Post a Comment