Radu Moraru: Am revenit, suntem în direct. Aştept întrebările dumneavoastră, colegii mi le vor pregăti. Chiar aş vrea să subliniez, să fie cât mai concise. Sunt întrebări de la publicul nostru. De asemenea, am aici întrebări de la "Evenimentul Zilei'', mi-au transmis colegii de la ''Evenimentul Zilei'', ştiţi că ei fac această emisiune pe B1TV de la orele 14:00 la orele 18:00, o emisiune frumoasă, apreciată şi au pregătit un set de întrebări ziariştii de acolo, iar de la domnul Traian Băsescu... Bună seara.
Traian Băsescu: Bună seara, bine v-am regăsit.
Radu Moraru: Aşteptăm răspunsuri. Domnule preşedinte, intru direct cu subiectul ăsta cu recesiunea. Poate că mulţi oameni de afaceri, poate că mulţi oameni avizaţi ştiau cifrele, care sunt publice, că urmează recesiune, dar când sunt anunţate de preşedintele ţării stârnesc, aşa, un fior, adică poate, să zicem, să producă panică această declaraţie.
Traian Băsescu: Eu nu cred că este de natură să producă panică, sau în orice caz, n-ar trebui să fie de natură să producă panică. Fie că discutăm de mediul de afaceri, fie că discutăm de publicul larg. Dintr-un motiv simplu: nu cred că este român interesat de viaţa economică şi socială a României care să nu ştie că avem un buget proiectat pe o creştere negativă de -4%. Asta înseamnă ca la momentul la care Parlamentul a votat bugetul de stat rectificat, a ştiut că ţara intră în recesiune. Sigur, specialiştii - eu nu sunt un specialist în termenii exacţi, cu atât mai mult cu cât în termenii exacţi ai acestui fenomen de recesiune se vorbeşte de recesiune tehnică, de recesiune de alte tipuri. Cert este că România va înregistra cel puţin două trimestre creştere negativă, pentru că altfel n-ai avea cum să ajungi la -4% pe total an.
Radu Moraru: ...faţă de ce? Anul trecut a fost o creştere de 8%, să zicem.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Anul acesta, faţă de acele 8 procente, e scăderea sau faţă de un zero?
Traian Băsescu: Faţă de acele 8 procente.
Radu Moraru: Asta înseamnă că dacă vom avea recesiune, putem să spunem că vom atinge, să zicem, un zero faţă de anul trecut ?
Traian Băsescu: Nu. Atingem -4% faţă de anul trecut. Deci, producem mai puţin cu 4% decât anul trecut.
Radu Moraru: Dar e din osânză. Putem să spunem că dacă... Nu mai era osânză, nu a mai rămas.
Traian Băsescu: Cifra pe care aţi dat-o ca exemplu, deşi creşterea a fost 7,1% a PIB anul trecut faţă de 2007, deci cifra de 7,1% creştere a Produsului Intern Brut o considerăm, în 2009, 100. Deci aici a ajuns România, la 31.12., cu Produsul Intern Brut. Ce se întâmplă în 2009 este în plus, în minus sau egal. Noi vom avea un Produs Intern Brut cu 4% mai mic decât în 2008, ceea ce se răsfrânge în încasările la bugetul de stat, se răsfrânge, practic, în resursele pe care bugetul le are la dispoziţie. Dacă îmi permiteţi să dau un exemplu, deşi n-aş vrea să fie speculat, am ajuns să constat că cea mai mare pasiune a celor două trusturi... Realitatea şi Antenele, este dezinformarea, dar îmi asum riscul să dau un răspuns din care să se înţeleagă corect. Spre exemplu, dacă luăm fondul de salarii. Anul acesta ar trebui să consumăm cu 4% mai puţin în fondul de salarii în aparatul bugetar, spre exemplu, pentru a nu mări deficitul bugetar din salarii. Dacă vom utiliza aceeaşi sumă de bani în anul 2009 ca şi în 2008, vom apăsa în deficitul bugetului de stat. De aceea, guvernul a şi luat măsura de a cere instituţiilor...
Radu Moraru: Dar au redus sau nu? Că de spus au spus, dar au şi redus acele cheltuieli fantastice?
Traian Băsescu: Unele ministere da, altele nu. Dar nu voi trece la nominalizări, pentru că acesta a fost unul din motivele pentru care eu am dat mesajele pe care le-am dat la şedinţa de guvern, legate de salarii. Am atenţionat că sunt ministere care n-au înţeles să se încadreze în previziunea bugetară până la 31.12.2009, ceea ce înseamnă că în luna octombrie sau noiembrie or să vină să spună: „Domnule prim-ministru, n-am respectat bugetul de stat, dar nu mai am bani să dau în nu ştiu ce sector, deci daţi-mi bani". Un asemenea mod de a lucra nu este posibil.
Radu Moraru: Deci, credeţi că pericolul pe care aţi vrut să-l evitaţi prin aceste declaraţii era pentru octombrie, acolo e...
Traian Băsescu: Nu, discuţia în interiorul guvernului a fost mult mai aplicată, însă în mod cert, am vrut să atrag atenţia că sunt ministere care nu se încadrează în ceea ce a stabilit exact guvernul.
Radu Moraru: Supărându-se domnul Geoană, să înţeleg că au fost mai multe ministere de la PSD?
Traian Băsescu: Nu înţelegeţi nimic, înţelegeţi doar o realitate, că sunt ministere care nu au înţeles imperativul încadrării în sumele din bugetul de stat pentru salarii. Nu vreau să mă duc către nici un partid, dar această realitate există şi am avut-o confirmată, că un ministru a venit la mine încercând să scape cumva de responsabilitate, să-mi spună: ''Ştiţi, mi se va întâmpla treaba asta''. La care am pus întrebarea: ''Dar aţi respectat ce aţi hotărât în guvern?'' ''Păi nu s-a putut...''. Bine. Şi atunci am considerat că este corect nu s-o las ca o discuţie privată, deşi nu l-am nominalizat pe ministru, şi m-am dus în guvern, să ştie toţi miniştrii că la mine nu vor găsi un apărător al încălcării Legii bugetului de stat.
Radu Moraru: Având în vedere că orice aţi spune va fi folosit împotriva dumneavoastră, de ce credeţi că cele două trusturi pe care le tot pomeniţi - dumneavoastră le faceţi şi multă reclamă. Şi eu sunt gelos.
Traian Băsescu: Sigur că le fac...
Radu Moraru: De ce credeţi că ar avea tot timpul ceva împotriva dumneavoastră? Că per ansamblu poate nu-i corect să spunem. Eu cred că ambele trusturi...
Traian Băsescu: Eu iau ansamblul trusturilor şi n-aş vrea să nominalizez emisiuni. Dar dacă monitorizezi trunchierea pe care o fac în mesajele mele şi speculaţiile, şi aşa mai departe, este uşor să înţelegi că sunt două trusturi care au ca obiectiv distrugerea sau distorsionarea mesajului preşedintelui României. Cum să interpretez altfel, când trustul domnului Vântu ţipa în gura mare: „A anunţat preşedintele că nu se vor putea da salarii în octombrie''? Deşi au fost acolo şi aveau înregistrarea completă, în care spuneam că neîncadrarea în buget implică în luna octombrie-noiembrie să te duci să spui premierului că nu mai ai bani sau ministrului de finanţe şi rişti să nu plătească salariile.
Radu Moraru: Dar aici este şi mult exces de zel şi eu cred că domnul Vântu a ratat un pic politica de angajări. Sunt mulţi copii slabi în presă, din păcate, care nu înţeleg nimic.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, eu nu vreau să pun un blam pe toţi ziariştii şi nici n-o voi face vreodată, dar ca politică generală a trusturilor, să-ţi propui ca obiectiv tot timpul ba fiica cea mare a preşedintelui, ba fiica cea mică, iar preşedintele este constanta la denigrare, pentru că am trecut de vârsta naivităţii, ştii că dacă vei chema în studio anumite persoane, vei auzi numai numele Băsescu, da?
Radu Moraru: Aceeaşi placă...
Traian Băsescu: Nu trebuie să chemi... depinde cum organizezi pe cei care...
Radu Moraru: Dumneavoastră personal vă enervaţi sau vă enervaţi doar atunci când sunt atacaţi membrii familiei?
Traian Băsescu: Eu văd sintezele de presă dimineaţă, că n-aş avea timp să mă uit. Sigur, uneori nu pot fi ipocrit, dacă am timp şi sunt acasă seara, mă uit la câte o emisiune. Dar aici este şi o chestiune de moralitate, de responsabilitate. Nu poţi să-ţi propui ca tot timpul să distorsionezi mesajul şefului statului. E, zic eu, în afara democraţiei, dar nici nu sunt dispus să fac ceva. Până la urmă se vor discredita singuri.
Radu Moraru: Aici cred că...
Traian Băsescu: Eu tot o să scap pe undeva să spun mesajul complet şi tot vor fi câţiva români care îl vor auzi complet. Cum să spui, să propovăduieşti: "Băsescu a anunţat că nu se vor da salarii"? Nu, eu am spus acolo foarte clar: dacă nu respectaţi cifrele bugetare, veţi ajunge să spuneţi că aţi terminat banii în octombrie. Or, ei trebuiau să ia nişte măsuri interne.
Radu Moraru: Vă întreb ceva. A apărut o informaţie în presă cum că ar fi 1000 de aşa-zişi ziarişti angajaţi să facă numai asta.
Traian Băsescu: N-am auzit.
Radu Moraru: N-aveţi informaţia asta?
Traian Băsescu: Deşi sunt un om relativ informat...
Radu Moraru: Ar trebui să fiţi... Am înţeles.
Traian Băsescu: N-am auzit de aşa ceva, vă mărturisesc.
Radu Moraru: Aţi avut o perioadă foarte dificilă şi... eu, dacă îmi daţi voie, ca tată de fată, vă înţeleg. Fiica dumneavoastră a fost angrenată într-o campanie electorală. Între specialişti se spune că e un risc, ca preşedinte, să ai fiica implicată într-o...
Traian Băsescu: Aşa este.
Radu Moraru: ...într-o campanie electorală. Cu toate acestea, din ce am aflat, aţi suferit, aţi avut emoţii, aţi trăit alături de ea această campanie. Nu era mai simplu să o împiedicaţi, să nu candideze?
Traian Băsescu: Domnule Moraru, vă mărturisesc că n-am avut foarte mult timp, dar de câte ori am prins-o seara acasă - pentru că ea a fost foarte mult timp plecată în această campanie - deci m-am întâlnit foarte rar cu fiica mea cea mică în campanie electorală, dar aş vrea să lămuresc - şi nu pot spune public lucruri care ar putea fi contrazise măcar de unul dintre oamenii care mă cunosc - aş vrea să ştiţi că am intervenit la un moment dat. Deci... Şi sunt lucruri cunoscute cel puţin la nivelul conducerii PD-L-ului. Eu n-am lăsat-o să candideze - n-am lăsat-o... am convins-o să nu candideze la alegerile locale, când a vrut să candideze, am convins-o să nu candideze la alegerile legislative. Sigur, aducând argumente de genul: „Fata tatii, nu poţi să cobori de pe podium în Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau în Parlamentul României". Sincer să fiu, probabil tot din lipsă de timp, dar am aflat la câteva zile după ce se întâmplase că este asistenta Monicăi Ridzi la Parlamentul European, pe urmă, că este la alt parlamentar, iar acum, cu ocazia alegerilor legislative, eu am aflat seara, din presă, la actualităţi, că organizaţia de tineret a desemnat-o să candideze pe lista PD-L-ului. Nu intru în analize şi în speculaţiile care s-au făcut.
Radu Moraru: Bun, ca tată poate că v-aţi bucurat, dar ca preşedinte?
Traian Băsescu: Nu m-am bucurat deloc, nici măcar ca tată.
Radu Moraru: De ce? Că îi place, se vede că e pentru ea.
Traian Băsescu: Pentru că eu ambelor fete le-am spus: „Fetele tatii, vedeţi cum e în politică, se aruncă cu vorbe urâte, se minte, se murdăreşte oricine. Vreţi aşa ceva?" Cea mare n-a vrut, n-a acceptat tipul ăsta de viaţă şi de carieră. Cea mică a vrut, a vrut cu o tărie care pe mine m-a surprins, m-a şocat, dacă vreţi şi pot să vă spun că toate speculaţiile cu independentul - am văzut astfel de speculaţii...
Radu Moraru: Scenarii...
Traian Băsescu: „Preşedintele a lansat un balon de încercare, să vadă cât valorează numele Băsescu" - sunt o copilărie. Mie mi-a fost foarte jenă de ce se putea întâmpla foştilor mei colegi şi exact în aceşti termeni am avut discuţia cu ea într-o seară, înainte de definitivarea listelor PD-L-ului. Şi am rugat-o, zic: „Fata tatii, o să te trezeşti că din cauza ta, în toată campania o să i se spună acestui partid „Partidul succesuri". Am sesizat că a durut-o foarte tare, şi zic: „Tu nu-ţi poţi asuma responsabilitatea să creezi o mare problemă acestui partid, care probabil, din bun-simţ, nu-ţi spune nu. Sigur, ai cadrul legal întrunit, că te-a desemnat Organizaţia de tineret şi eu ştiu foarte bine statutul PD-L şi modul de aşezare pe liste, dar creezi o problemă oamenilor ăstora". A fost o discuţie lungă şi până la urmă a spus: "Tată, da, uite, bine, nu candidez, dar eu voi candida independentă". Zic: „Fata tatii, decât pe lista PD-L-ului, e o soluţie în care nu o să ai conştiinţa împăcată că ai făcut rău partidului despre care susţii că ai crescut în el, că de la 12 ani lipeai afişe pentru mine, pe la Vaslui şi aşa mai departe". Aici a fost toată diferenţa. Ce era imposibil de realizat în discuţiile cu ea şi până la urmă, chiar şi în familia unui preşedinte, nu poţi impune unui tânăr, fie el şi copilul tău. Degeaba îi spun „fata tatii", că la 29 de ani mi-a spus foarte clar: „Bine, tată, m-ai oprit la locale, nu mi-ai dat voie şi ai avut argumente; m-ai oprit la legislative, nu mi-ai dat voie şi ai avut argumente sau nu mi-ai dat voie" - că dacă voia, tot o făcea.
Radu Moraru: Adică aţi convins-o?
Traian Băsescu Da. Zice: „Dar acum mă duc independent şi nu mai deranjez partidul". Zic: „Bine, treaba ta".
Radu Moraru: Uneori e mai uşor să fii preşedinte decât să negociezi cu propriul copil.
Traian Băsescu: Cu propriul copil. E dificil, mai ales că e un copil foarte ambiţios.
Radu Moraru: Vreau să luăm o scurtă pauză, domnule preşedinte. Scot şi artileria de la „Evenimentul Zilei". Ne întoarcem în câteva minute. Iau întrebările celor care ne urmăresc şi câteva întrebări de la „Evenimentul Zilei". Publicitate. Ne întoarcem în câteva minute.
Radu Moraru: Am revenit, suntem în direct. Domnule preşedinte, o primă întrebare de la ziariştii „Evenimentului zilei". Deşi în ultimele trei luni aţi avut un optimist vehement referitor la situaţia economică pentru acest an, duminică aţi schimbat placa şi aţi spus că va fi în recesiune. Care credeţi că va fi scăderea PIB-ului în acest an, pe ce vă bazaţi când faceţi aceste declaraţii?
Traian Băsescu: În primul rând, nu e corect modul cum a fost pusă întrebarea - „optimism vehement". Dimpotrivă, le-aş aduce aminte ziariştilor de la „Evenimentul zilei" că am avut un optimism prudent. După cifrele care arătau relativ acceptabil în luna aprilie, am fost prudent, probabil printre puţinii foarte prudenţi pentru că m-am păcălit cu estimările din decembrie şi până acum. Vă aduc aminte, toată lumea spune, „preşedintele a spus", dar preşedintele ăsta nu a spus pentru că a visat, în decembrie am avut evaluările statisticii, a Institutului Naţional de Prognoză, că vom avea o creştere a PIB între 3% şi 5%.
Radu Moraru: Bine, toate ţările s-au păcălit, să ştiţi, ca prognoze.
Traian Băsescu: Da. Au fost evaluările FMI, în fiecare lună s-au schimbat evaluările, chiar ale FMI. Deci, a continua să faci jocul ăsta, când eu am vorbit în baza datelor... să spunem că nu ne place FMI, am vorbit în decembrie în baza datelor Institutului Naţional de Prognoză. Sigur că un şef de stat nu are altă sursă de informare. De aceea, la un moment dat am devenit prudent în raport chiar cu acele semne de înviorare din luna aprilie, când unele persoane autorizate au considerat că poate fi punctul de jos al crizei şi am spus, "Eu mai aştept până după luna iunie să mă pronunţ".
Radu Moraru: Dar acum a fost un atac la adresa guvernului, a fost un semn de avertizare, aţi vrut să-l loviţi pe Isărescu? Din cele trei scenarii...
Traian Băsescu: Nu, nici o legătură. În primul rând, toată lumea spune Mugur Isărescu şi eu nu am pronunţat numele guvernatorului. De unde până unde Mugur Isărescu, când eu nu am pronunţat numele guvernatorului? O altă modalitate de manipulare ieftină. Însă, într-adevăr, comparativ cu poziţia mea prudentă de după luna aprilie, a existat o discrepanţă cu Banca Naţională. În apreciere suntem la fundul sacului, la fundul „V"-ului. Între timp, evoluţiile din mai confirmă că n-avem foarte multe motive de optimism şi repet, de data aceasta fără cifre, dar din intuiţie, din ce văd că se întâmplă... Sunt un om care umblă mult în ţară. Văd crescând cifrele de şomaj... Sigur, nu exploziv, dar creşte şomajul. Îl întreb mereu pe Adriean Videanu cum stăm cu consumul de energie. Îmi spune că este scăzut...
Radu Moraru: Ceea ce arată că nu se prea produce.
Traian Băsescu: Ceea ce arată că economia nu produce. Poate să facă cine ce analiză vrea, eu şi în luna ianuarie, când am spus şi guvernului şi altor instituţii ale statului, trebuie să angajăm acordul cu Fondul, vă rog să mă credeţi că primul şi marele indicator a fost consumul de energie. I-am cerut domnului ministru Videanu să-mi transmită săptămânal evoluţiile consumului de energie comparativ cu anul trecut în aceeaşi perioadă, lucru care este evident şi acum. Dacă te uiţi la consumul de energie la nivel naţional, îţi dai seama că ceva scârţâie.
Radu Moraru: Minus 10-12%, faţă de perioada anului trecut.
Traian Băsescu: Exact, chiar cu fluctuaţii, dar cam pe această medie. Ei, n-am auzit de PIB care să nu aibă o minimă corelare cu consumul energetic.
Traian Băsescu: Bun, dar aici deja suntem speriaţi, mă refer ca români, pentru că nu ştim ce să facem. Dacă ne pierdem slujbele, ce să facem?
Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, economia României, pot să vă spun partea cealaltă, nu va intra într-un derapaj necontrolat, să ajungi la -12%, -16% PIB, cum s-a întâmplat în ţări care au intrat înaintea noastră în UE şi care au dificultăţi mult mai mari. Deci, eu am convingerea că nu vom intra într-un derapaj, dar pentru a nu intra trebuiesc făcute două lucruri. În primul rând, a trebuit făcut acordul cu FMI şi cu UE pentru a ne securiza, pe de o parte, rezerva Băncii Naţionale, iar pe de altă parte, să avem cu ce acoperi deficitul bugetar...
Radu Moraru: Dar speram să ne ajungă acordul, uite că nu ne-a ajuns doar acordul, înseamnă că mai trebuie făcut ceva.
Traian Băsescu: Să ne ajungă acordul pentru ce?
Radu Moraru: Ca să zicem, „Domnule, am semnat acordul cu FMI, gata, suntem OK".
Traian Băsescu: Nu, nu... Vă rog să vă aduceţi aminte toate declaraţiile mele legate de acordul cu FMI. Obiectivul a fost evitarea unui derapaj economic şi social, nicidecum creştere economică, pentru că România nu se poate relansa singură. Vă rog să vă aduceţi aminte toate declaraţiile mele legate de acordul cu FMI. Obiectivul a fost evitarea unui derapaj economic şi social, nicidecum creştere economică, pentru că România nu se poate relansa singură. România este dependentă de ce se întâmplă pe pieţe ca piaţa germană, piaţa franceză, piaţa britanică, piaţa spaniolă, unde bruma de export pe care o avem, aici o trimitem, preponderent. Deci până când aceste ţări nu se relansează, nici România nu se poate relansa. La rândul ei, o ţară cum este Germania, care are un export formidabil pe Statele Unite, nu se va putea relansa până când nu se redeschide piaţa americană pentru importuri. Deci România este, în mare parte, piesă a economiei globale, nu mai trăim autarhic...
Radu Moraru: Dar oamenii nu v-au întrebat: domnule preşedinte, guvernul ăsta face treabă? Pentru că de la ţară, din oraşe, din Bucureşti, din cartiere, oamenii nu se pricep şi nu se uită la televizor, că România de la televizor nu e România reală, asta o ştiu cu toţii.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Ei întreabă: domnule preşedinte, e bun guvernul ăsta? Face treabă?
Traian Băsescu: Deci dacă vreţi răspunsul meu foarte sincer, acest guvern este un guvern bun, care face faţă crizei, chiar dacă are stângăcii în comunicare. Dar pentru că şi eu am stângăciile mele, nu pot să îi acuz pentru asta. Şi eu spun destule care poate ar trebui spuse altfel sau mai împachetat cumva. Ca să meargă tot soiul de analişti, să spună: ce o fi vrut să spună? Eu nu am stilul cu „ce o fi vrut să spună". Spun exact ce e de spus. Iar ceea ce am spus la şedinţa de guvern, am spus un lucru simplu, pe care orice om de bună credinţă îl ştie, plecând de la realitatea că avem un buget construit pe minus 4 creştere economică. Am spus că după al doilea trimestru, îndeplinim condiţiile de intrare oficială în recesiune. Avem două trimestre cu creştere economică negativă. Nu ştiu de ce ne dăm cu capul de pereţi pentru că cineva a avut curaj să rostească termenul corect. Iar acest lucru trebuia spus în primul rând în guvern. A fost punctul meu de vedere. Mi-aş dori, domnule Moraru, mi-aş dori la sfârşitul lunii iunie să se spună: „Preşedintele a lansat o bombă. Nu suntem în recesiune. Iată, am venit pe creştere zero. Nu mai avem minus". Dacă îmi permiteţi, uitându-mă la cifrele lunii aprilie, mă tem că vom avea o creştere economică tot în jurul a minus 6. Poate 5,5, poate 6, dar m-am uitat pe cifrele lunii aprilie. Mă uit pe consumul de energie electrică din România, şi acum, în luna iunie.
Radu Moraru: Plus că nu au plecat marile proiecte, totuşi, guvernamentale, adică...
Traian Băsescu: Da, astea pleacă în iulie.
Radu Moraru: Deci pleacă, este sigur că pleacă?
Traian Băsescu: Pleacă. În iulie sigur pleacă. În iulie sigur pleacă aceste proiecte. Însă asta e realitatea. Iar când spui unor oameni politici... Dar până la urmă, şi pentru exterior, pentru că, deşi nu am urmărit neapărat, ştiam că sunt camerele acolo, măcar şi în subconştient - de ce ne deranjează să recunoaştem o realitate, să acţionăm în funcţie de această realitate şi să nu încercăm să ne iluzionăm. Dacă sindicatele nu ştiu că este o situaţie la fel de dificilă ca în trimestrul I, pe bună dreptate or să vină să spună: măi fraţilor, aveţi inflaţie 6,5. Daţi-ne o indexare. Dar dacă ştie că ţara este în recesiune, trebuie să fie partener, trebuie să fim solidari, responsabili.
Radu Moraru: Credeţi în ideea asta că oamenii sunt parteneri? E posibil să ne trezim că vor ieşi cu toţii în stradă, să ceară bani mai mulţi.
Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, poţi să ceri atunci când ştii că sunt bani. Dar când nu sunt, nu ai de ce să ceri, sau chiar dacă ceri, indiferent sub ce formă, sub forma decentă a unei scrisori, sub forma unei manifestări uriaşe, nu are cine şi de unde să îţi dea banii ăştia. Eu decât demonstraţii de forţă şi solicitări imposibil de rezolvat, mai bine m-aş îndrepta către mesajul: oameni buni, e o situaţie economică ce nu se datorează neapărat acestui guvern şi nici fostului guvern....că nu fostul guvern, nu guvernul Tăriceanu a făcut criză globală. Nici guvernul Boc nu o poate opri, pentru că...
Radu Moraru: Da, dar oamenii se uită la dumneavoastră mai degrabă decât la Guvernul Boc, pentru că aţi mai spus: aţi condiţionat şi candidatura dumneavoastră de această criză.
Traian Băsescu: De neintrarea în derapaj.
Radu Moraru: Exact.
Traian Băsescu: Eu înţeleg neintrare în derapaj - când ajungem într-o situaţie economică cu minus 12, 15, şomaj.
Radu Moraru: Când lucrurile scapă de sub control.
Traian Băsescu: Când lucrurile nu sunt sub control. Or, dacă avem un acord cu Fondul şi un acord cu UE să ne finanţăm deficitele de rezervă în Banca Naţională şi de deficit bugetar şi o să revin pe Banca Naţională, ca să nu se speculeze iar. Deci dacă avem aceste două credite angajate, cu o gestiune corectă a resurselor pe care le avem şi noi, ţara nu ar trebui să intre în derapaj economic şi social.
Radu Moraru: Şi dacă nu suntem acum, în lunile de vară e greu să intre în derapaj, mă gândesc. Atunci înţeleg că pista e deschisă, puteţi candida la preşedinţia României.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, mulţi încearcă lucrul acesta şi foarte mulţi încearcă...
Radu Moraru: Toţi încearcă, domnule preşedinte.
Traian Băsescu: ...să acrediteze ideea că fac un joc. V-o spun în modul cel mai responsabil: pentru mine alegerile prezidenţiale nu sunt o prioritate în acest moment. De aceea îmi şi asum solidar cu Guvernul soluţiile pentru a nu intra în derapaj economic şi social.
Radu Moraru: Domnule preşedinte, eu vă cred. Deci chiar vă cred, pentru că şi dacă vă hotărâţi peste două luni, aţi dovedit-o că puteţi intra în orice cursă şi în ultimele zile, nu asta e problema. Dar totuşi, nu este riscant să spuneţi că „voi rămâne partener cu Guvernul'', fiindcă nu ştiu cât puteţi să rămâneţi partener cu un guvern într-o perioadă foarte complicată.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, şi atunci ce să fac? Să plec în concediu şi să spun: e problema guvernului, eu sunt preşedinte? Domnule, am...
Radu Moraru: Nu, aveţi o răspundere mare.
Traian Băsescu: Una din calităţile mele este că nu sunt laş. Eu am văzut preşedinţi ai acestei ţări care ştiau că sub ei colcăie de corupţie, dar nu se băgau, că aveau scăpări constituţionale. Ştiau tot ce se face în neregulă, ba cu privatizarea nu ştiu cui, ba cu privatizarea altei companii, ba cu... Dar au preferat să stea la Cotroceni, de fapt, interpretând în mod laş atribuţiunile lor din Constituţia României. Preşedintele României nu are nevoie să-l întrebe pe Vanghelie dacă are aprobare să meargă să facă o discuţie în Guvernul României despre faptul că ţara este în recesiune şi măsurile la care s-au angajat trebuiesc respectate, pentru că este una să vorbeşti când eşti responsabil, iar eu sunt unul din responsabilii politici. Eu nu pot opri criza, dar pot împreună cu guvernul să gândim, să avem soluţii, să comunicăm unii cu alţii, să evităm un derapaj în care, vedeţi bine, ţările baltice în ce derapaj au intrat. Aţi văzut bine Ungaria. Aţi văzut ţări despre care se spunea că sunt cu 20 de ani înaintea României. Erau premiate, medaliate. Păi noi nu am ajuns în situaţia ăstora.
Radu Moraru: Ştiu, dar, atenţie, vedem că băncile - şi e foarte important - nu reacţionează atât de, cum să spun, solidar, patriotic, cum vreţi, cu economia României. Ziceţi de recesiune. Păi băncile, anul trecut, comerciale, au făcut profituri de sute de milioane de euro.
Traian Băsescu: Aşa este.
Radu Moraru: Adică măcar oamenii s-ar fi aşteptat. Iată că banca are principiul ei: profit şi doar profit. Nu reacţionează.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, în ultimele zile este evident că s-a trecut la o relaxare a dobânzilor. Nu consistent, dar ceva se întâmplă în sistemul bancar şi aici sunt de făcut câteva lucruri şi din partea guvernului. Spre exemplu, lansarea în mod real şi imediat a programului „Prima Casă", care va ajuta foarte mult băncile să înceapă să mişte bani cu riscuri minime sau cu riscuri zero. Acest lucru este important pentru bănci astăzi. După ce au avut problemele generate de furia cu care dădeau credite cu buletinul, au constatat că au greşit, acum au nevoie de un început de creditare a economiei în deplină siguranţă, pentru că ce se întâmplă? Sunt credite multe. Fiecare zi de criză economică ce trece acumulează alţi şi alţi oameni sau mici societăţi care nu-şi pot rambursa creditul...
Radu Moraru: Întârzie.
Traian Băsescu: Şi asta înseamnă că în portofoliul băncilor fiecare zi de criză... poate exagerez spunând fiecare zi de criză, fiecare lună de criză economică mai adaugă un volum de credite neperformante.
Radu Moraru: Ştiu, dar le daţi un colac de salvare acum, e un colac şi pentru bănci... Or, n-am văzut în piaţă reacţia lor să spună...
Traian Băsescu: Nu. Au început să reacţioneze.
Radu Moraru: Deci, au început? Asta e un semn bun.
Traian Băsescu: Deja au început să coboare uşor dobânzile, nu mult, încă nu va merge lumea la credite, dar sunt două măsuri pe care guvernul trebuie să le ia foarte rapid. În primul rând lansarea programului „Prima Casă", care va face să înceapă să circule bani în sistemul bancar, în condiţii de deplină siguranţă şi în al doilea rând, probabil Ministerul de Finanţe să-şi restructureze datoria pe termen scurt pe care o are, angajând de la băncile româneşti, în condiţii avantajoase de dobândă un credit pe termen mediu sau lung, plătibil în doi, trei ani, în aşa fel încât un alt lot de bani să înceapă să circule. Pentru că există o realitate, domnule Moraru: în momentul de faţă băncile au excedent de euro. Dacă noi nu le dăm o soluţie să-i absorbim la o dobândă rezonabilă, să spunem în jurul a 5% la euro, băncile astea n-or să ţină la nesfârşit banii, pentru că avem şi noi interes ca banii să nu fie scoşi din ţară şi trebuie să existe aici un parteneriat, şi atunci soluţia corectă...
Radu Moraru: Dar dacă vor, pot să scoată banii din ţară, că au dovedit-o.
Traian Băsescu: Dacă îşi respectă cuvântul, băncile-mamă nu le vor stimula să trimită banii...
Radu Moraru: Să sperăm, că mie mi-e mai frică de criza din Europa, şi sunt ţari puternic afectate, decât neapărat criza de aici, care să-i determine să plece.
Traian Băsescu: Aici este un întreg mecanism, pentru că noi avem interes ca banii aceştia să fie absorbiţi.
Radu Moraru: Asta e clar.
Traian Băsescu: Da? De ce? Nu atât pentru că are nevoie Ministerul de Finanţe, Ministerul de Finanţe are nevoie să scape de datoriile pe termen scurt, pe 30 de zile, pe 60 de zile, să ramburseze banii pe care îi are pe termen scurt şi să angajeze un credit pe termen lung: doi, trei ani termenul de rambursare. Dar...
Radu Moraru: Mai ales că banii nefolosiţi costă mai mult decât o investiţie.
Traian Băsescu: Dar cheia nu este aici, şi scuzaţi-mă că intru într-o zonă atât de tehnică. Cheia este ca un miliard de euro, să spunem, care ar fi disponibil la băncile comerciale, să fie atraşi cu o dobândă mică la Ministerul de Finanţe, după care să fie vânduţi Băncii Naţionale contra lei. De ce ne trebuie acest lucru? Practic, aceşti bani care sunt acum în băncile comerciale disponibili sunt bani pe care i-a eliberat Banca Naţională din rezervă. Este o rezervă care nu însemnau banii băncii, erau chiar banii băncilor comerciale. Aceşti bani au fost acoperiţi cu bani de la FMI şi au putut să menţină nivelul ridicat al rezervei Băncii Naţionale. Dar banii de la FMI vor trebui rambursaţi, peste doi, trei, patru, cinci ani. Or, este vital ca în momentul de faţă banii pe care îi eliberează Banca Naţională să se întoarcă tot la ea. Şi nu se pot întoarce decât prin Ministerul de Finanţe, care împrumută de la băncile comerciale aceşti bani eliberaţi de Banca Naţională, îi dă Băncii Naţionale, care poate face emisiune de lei la contravaloarea sumei în euro pe care a primit-o de la Ministerul de Finanţe. Şi atunci, euro rămân acolo.
Radu Moraru: Bun. Dar eu cred că mai trebuie ceva. Românii întreabă, totuşi, când trecem la muncă, fiindcă nu se prea munceşte nici în România, adică producţia agricolă, despre care tot vorbim, n-am văzut încă un program greu în care să spui: domnule, dacă produci roşii, castraveţi, telemea, brânză, urdă, de mâncare, să nu mai importăm 70-80%, primeşti un ajutor din ăsta, ca să poţi să dai drumul la o producţie.
Traian Băsescu: Bun, şi aici este - dacă discutăm de producţie - este aceeaşi problemă. În momentul de faţă sunt foarte mulţi întreprinzători care au primit aprobare pe proiectul lor pentru bani europeni să facă o întreprindere mică sau mijlocie, dar, datorită nivelului ridicat al dobânzilor, nu pot să angajeze componenta autohtonă, componenta ...
Radu Moraru: Deci, iau banii de afară, dar nu au banul din ţară.
Traian Băsescu: Nu au banul de aici. De aceea a fost, dacă vreţi, şi discuţia mea cu băncile, când - mă rog, să spunem că nu ne-am înţeles foarte bine, dar mă bucură că există reacţie ulterioară - şi discuţia mea cu băncile, în care Banca Naţională a susţinut punctul de vedere că trebuiesc uşor-uşor coborâte dobânzile. Iată că procesul a început şi eu am convingerea că în perioada următoare, după ce Ministerul de Finanţe face două angajări, unul pe programul „Prima Casă" şi altul pe drenarea acestui excedent de euro care e în băncile comerciale la dobânzi mici, în jurul a 5%, deja cercul se sparge, nu poţi să tratezi la discrepanţe foarte mari Ministerul de Finanţe şi piaţa liberă.
Radu Moraru: E adevărat. Dar mai avem nevoie de ceva - de încredere, fiindcă eu dacă aş fi un investitor care să zicem, acuma primesc un balon de oxigen, construiesc, vând, mă gândesc de 10 ori dacă banii pe care îi obţin, acel mic profit mic, îl mai reinvestesc sau îi pun la teşcherea, că cine ştie ce vremuri vin. Şi aici avem o problemă politică, fiindcă, vedeţi, sunt mulţi care critică guvernarea, chiar dintre cei de la PSD, ca să spun aşa.
Traian Băsescu: Aşa e.
Radu Moraru: Şi avem impresia asta că acum oricând poate să cadă acest guvern, doi - dacă se schimbă preşedintele României, în cele şapte scenarii - că nu candidaţi, sau nu ştiu ce - avem iarăşi impresia că iar se produc modificări, vine alt guvern, adică nu ni se dă o siguranţă pe termen lung, o stabilitate.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, ce vă pot garanta este că stabilitatea politică nu depinde de alegerile din toamnă. Eu nu cred toate scenariile astea, dacă va câştiga candidatul PSD, va scoate PD-ul de la guvernare... Cine în perioadă de criză face jocurile astea? Cum nu cred...
Radu Moraru: Domnul preşedinte, în România orice este posibil.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, totuşi, după părerea mea, clasa politică românească vorbeşte foarte mult, dar în momente dificile este responsabilă. Sigur, eu am dialogul cu miniştrii şi în mod egal văd agitaţia lui Vanghelie, a domnului Iliescu, a lui Adrian Năstase, a lui Severin, toţi ţipă la preşedinte, dar în interiorul guvernului, echipa guvernamentală lucrează destul de serios şi foarte responsabili de riscurile pe care le are o perioadă de criză economică. Sigur, nu totul e perfect, pentru că spre exemplu, eu sunt adeptul reformelor în timp de criză, acum era momentul să reformăm educaţia şi voi insista pentru asta. Acum era momentul să accelerăm procesul de descentralizare, acum este momentul - şi aici nu vreau să mă grăbesc, m-am mai grăbit cu un ministru al sănătăţii, dar acum era şi este momentul reformei în sănătate şi îl apreciez pe ministrul Bazac că a avut curaj să intre pe rezolvarea pe fond a unor probleme din sănătate. Iată, dacă vă aduceţi aminte, a fost un raport al comisiei prezidenţiale pe sănătate. Păi, omul ăsta şi-a făcut programul, mi l-a transmis, a avut decenţa să mi-l transmită, de implementare a concluziilor acelui raport. În momentul de faţă - şi păcat că nu a vorbit suficient - pentru 10 boli cele mai frecvente în România există ghiduri de tratament. Nu mai poate fi un preţ într-un spital, o procedură într-un spital, o procedură alta, în alt spital.
Radu Moraru: Deci, credeţi că se poate.
Traian Băsescu: Sunt convins că se poate. Co-plata era, din raportul comisiei prezidenţiale, a anunţat-o Bazac că se introduce, dacă nu mă înşel, de la 1 iulie, ca să nu mai stimuleze pe toată lumea să meargă în spital şi dacă îl doare capul, şi în spital să fie trataţi cei care, într-adevăr, necesită spitalizare, pentru că spitalul mănâncă bani mulţi. Deci, lucrurile se pot face. De asemenea, pentru educaţie - şi aici v-o spun în modul cel mai deschis -, mă voi bate pentru implementarea proiectelor de lege ale Comisiei Miclea. Până acum - şi este ce am spus şi în şedinţa de guvern - ar fi inadmisibil să se plece în vacanţă parlamentară şi să lăsăm cele trei legi în stadiul de proiect. Pentru că se mai pierde un an. Iar situaţia din învăţământul românesc a ajuns gravă din punct de vedere al calităţii educaţiei şi a capacităţii sistemului de educaţie românesc de a răspunde nevoilor economiei. Unul din cele mai frecvente puncte discutate cu orice investitor, cu orice manager de companie din România este nu legat de nivelul de taxe, ci este legat de calitatea slabă a forţei de muncă.
Radu Moraru: Au plecat 4 milioane de români afară...
Traian Băsescu: Asta, pe de o parte. Dar tinerii care ies din sistemul de educaţie românesc nu sunt pregătiţi pentru realităţile economiei româneşti. Aici e cea mai mare problemă pe care o au.
Radu Moraru: Dar ştiţi cine este partenerul dumneavoastră cel mai bun astăzi? Tot ce înseamnă patronat european. Astăzi nu-mi venea să cred... Chiar ziceam: domnule, ăştia s-au luat după Băsescu. Sigur că nu s-au luat, dar au venit cu trei teme majore. Patronii din toată Europa, de la Mercedes până la cine vrem noi, tot ce înseamnă patronat privat, prin reprezentanţii lor de seamă, astăzi, la Bucureşti, au spus cele trei direcţii: vor investi în educaţie, în infrastructură şi în inteligenţă.
Traian Băsescu: Cercetare, da.
Radu Moraru: Creiere... şi mâncare, bineînţeles, că asta e deja o temă mai veche, alimentarea. Iată că noi am putea să facem aceste lucruri.
Traian Băsescu: Le putem face. Totul este să fim cinstiţi. Adică, spre exemplu, eu intuiesc de ce doamna Andronescu şi sindicatele plimbă legile astea şi ar vrea să facă doar o descentralizare, dar nu o reformă profundă a sistemului de educaţie.
Radu Moraru: De ce?
Traian Băsescu: Pentru că au intrat în aceeaşi logică a parteneriatului împotriva elevului. De 20 de ani, tot ce se face în educaţie este înţelegerea între oameni politici şi liderii sindicali. Dacă sistemul de educaţie din România s-a depreciat, responsabilitatea o poartă, în mod egal, oamenii politici şi sindicatele. Atenţie, pot să spun şi invers: liderii sindicali, veşnicii lideri sindicali din educaţie şi oamenii politici. Pentru că avem un corp profesoral mare, peste 300 de mii de dascăli, toţi ne respectăm dascălii, dar toată viziunea înţelegerii între oamenii politici şi sindicate a fost protejarea corpului profesoral, care s-a depreciat continuu din punct de vedere calitativ şi s-a îndepărtat tot mai mult de capacitatea de a-i învăţa pe copii ce le trebuie. Copiii învaţă la şcoală ce ştiu profesorii, nu ce le trebuie. Deci, acest tandem a funcţionat. Nu aş vrea să fim martori la o nouă amânare, la o nouă înţelegere între politicieni şi sindicatele din educaţie doar pentru că avem alegeri prezidenţiale.
Radu Moraru: Mi-e teamă că multe nu se fac în România şi din această pricină, pentru că nu...
Traian Băsescu: Nu mai putem întârzia cu educaţia. Situaţia este extrem de rea. Inclusiv evaluările din anul 2008 arată o continuare a deprecierii sistemului de educaţie românesc. Până la urmă, care este limita omului politic şi a liderului sindical în responsabilitatea lui faţă de beneficiar, care este elevul, studentul? Vă mai dau un exemplu, care ar fi rezolvat cu legislaţia propusă de Miclea. Sigur, aici fac o paranteză. Nu tot ceea ce este prevăzut acolo poate intra în vigoare de la 1 septembrie, dar sunt lucruri - ca, spre exemplu, evaluarea elevului, evaluarea profesorului, sistemul de autonomie al şcolilor, evaluarea universităţilor, autonomia totală a universităţilor -, sunt lucruri care pot intra în vigoare fără cheltuieli suplimentare. Restructurarea programei, refacerea curriculei, dacă vreţi...
Radu Moraru: Dar aici e interesant. Aveţi o majoritate zdrobitoare, pe care aţi şi anunţat-o, în alegeri, 70 de procente, şi cu toate astea - aici e marea întrebare a românului - şi acum merg greu lucrurile.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, de-asta am ţinut să mă duc şi în guvern, nu numai în discuţie privată cu doamna ministru Andronescu, pe care am primit-o de două sau de trei ori la Cotroceni să discutăm reforma, nu pentru că eu aş fi un priceput în modul de a se face reforma, ci pur şi simplu eu iau raportul Comisiei Miclea, pe care mi l-am însuşit, pot evalua ce costă şi ce nu costă ca să fie implementat începând de mâine şi singurul lucru pe care îl cer: doamnă, domnilor, parteneri, guvernanţi, puneţi în aplicare aceste trei legi cu un program de intrare în vigoare a prevederilor de acolo.
Radu Moraru: Bun, vă dau un exemplu zdrobitor. Uitaţi cum acest lucru, până la urmă, mărunt pentru o ţară, hai să fim serioşi, ca să faci acest lucru pentru ditamai România, unde ai de făcut sănătate, justiţie, agricultură, este un mărunţiş până la urmă, da?
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Dar uitaţi cât de bine se realizează un program pentru un singur om: Adrian Năstase. Nici astăzi nu a reuşit, deci am văzut trei partide plecând - este programul naţional Adrian Năstase - îi face rău şi lui Adrian Năstase, şi României faptul că trei partide importante au plecat din Parlament pentru a nu se lua din nou o decizie care iarăşi este un mărunţiş, până la urmă.
Traian Băsescu: Da, domnule Moraru, dacă ţineţi neapărat, o să fac un comentariu, dar aş vrea să clarificăm.
Radu Moraru: Ţin mulţi telespectatori. Sunt mail-urile lor aici.
Traian Băsescu: Vă asigur că voi face un comentariu. Aş vrea să revin la educaţie - şi o spun cu toată responsabilitatea - dacă vindem din nou copiii pentru voturi la prezidenţiale, dacă sacrificăm încă un an, încă o generaţie, pentru că sunt alegeri prezidenţiale, putem să ne scriem mare pe noi „imorali", pentru că situaţia din educaţie nu mai permite întârzieri. Nu mai permite întârzieri, pentru că în educaţie, imaginaţi-vă că procesul de culegere a roadelor bune, a roadelor unor măsuri bune nu este un proces care se manifestă de la an la an. Dacă anul acesta fac un lucru bun pentru educaţie - reforma curriculară, descentralizarea, evaluarea profesorilor - efectul îl voi culege peste cinci sau zece ani, deci eu sacrific acum, în 2009, anul 2015.
Radu Moraru: Domnule preşedinte, ştiu cel mai bine. Am avut întâlnirea de 20 de ani de liceu, un liceu senzaţional. Scoate olimpici pe bandă. Toţi pleacă, nu se regăseşte nimic în ţara asta. Liceul arată ca acum 20 de ani. Nu este un criteriu de performanţă. Vin diplomele false. Azi te duci la un doctor, trebuie să îl întrebi ce facultate a făcut, să fii sigur că nu este...
Traian Băsescu: Domnule Moraru, o bătălie care se duce acum. Eu am întors o ordonanţă la Parlament. Programul de reformă vizează, spre exemplu, universităţile. Nu toate pot să facă doctorate, că în momentul de faţă aproape ţi-e ruşine să spui că ai un doctorat, pentru că oricine te suspectează: „Dar cum l-ai obţinut?" Deci programul de reformă are trei stadii: universitate autorizată de Ministerul Educaţiei, care nu este autorizată să facă mai mult decât licenţă. Ţi-ai terminat facultatea, ţi-a dat diploma şi ăsta eşti. O altă categorie pot să facă licenţă plus masterat, pentru că au ce le trebuie, au nivelul de cadre didactice şi aşa mai departe. Şi a treia categorie, care face licenţă, masterat, doctorat, care implică şi cercetare şi aici concentrăm resursele pentru cercetare. Marea problemă este că toate universităţile, de la „Spiru Haret" până la Universitatea din Caracal, vrea să facă doctorat.
Radu Moraru: Atunci puneţi punctul pe "i". Înseamnă că este şi o mare afacere, domnule preşedinte, învăţământul ăsta, să scoţi pe bandă rulantă doctorul.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, am ajuns la o universitate privată cu aproape patru sute de mii de studenţi. Universitatea Bucureşti are, cât? 20.000 Şi...
Radu Moraru: 400.000 de mii!?
Traian Băsescu: 400.000 de mii de studenţi, da?
Radu Moraru: Harvard nu ştiu dacă face sau...
Traian Băsescu: Eu cred că nu scoate mai mult de câteva zeci de mii într-o...
Radu Moraru: E incredibil!
Traian Băsescu: Deci, aici am ajuns...
Radu Moraru: Domnul preşedinte, dar când vedeţi toate problemele astea, eu vă întreb: nu vă vine să nu mai candidaţi? Că mie îmi vine uneori să plec de la emisiunea asta, că m-am săturat de câte bube are ţara asta, bube pe care le ştim cu toţii, nu se taie odată, nu vede omul o îmbunătăţire de pe o zi pe alta.
Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, vă mai spun o dată: eu enervez - şi m-am uitat cât de urât s-au purtat politicienii pentru simplul fapt că am fost în guvern, în mod legitim, într-o situaţie de criză economică, în care preşedintele se duce şi are o discuţie cu guvernul. Sigur că a fost filmat pe toate camerele când premierul a spus: „L-am invitat pe preşedintele României" - n-a interesat pe nimeni, i-a interesat show-ul.
Radu Moraru: Da, aici pot să înţeleg, da.
Traian Băsescu: Bun, poate fi înţeleasă şi asta, dar într-o astfel de situaţie este foarte greu să-ţi explici de fapt cum crezi că rezolvi lucrurile. Noi avem nevoie acum mai mult ca oricând de solidaritate pe problemele pe care le avem.
Radu Moraru: Da, dar România e a găştilor, domnule preşedinte. Găştile astea acţionează întotdeauna pentru ele, ele nici împreună nu sunt unite, găştile toate se bat între ele, fac arestări, fac procese, fac toate...
Traian Băsescu: Măcar la criză ar trebui să fim solidari cu soarta României, pentru că eu voi face tot ce ţine de mine să nu se intre în derapaj economic şi social. Mai mult decât atât - şi este un lucru pe care, dacă tot îl discutăm public, este bine să ţină cont toate partidele: sunt la sfârşitul unui mandat de 5 ani, mai am câteva luni şi se fac 5 ani. Ştiu bine care sunt problemele din foarte multe domenii, fie că e educaţie, fie că e sănătate, fie că e funcţionarea aparatului de stat, fie că e vorba de nevoia de descentralizare, fie că e vorba de incompetenţa celor responsabili de atragerea fondurilor europene, deci toate aceste lucruri le ştiu bine. Nimeni - niciun partid, nicio instituţie - nu va face cu mine un pact să tac din gură. Ei ce vor? Să tac şi să spun că e bine în educaţie? Să tac şi să nu văd că ineficienţa de la Guvernul Tăriceanu în atragerea fondurilor încă nu s-a dezmorţit? Dacă s-a mişcat cineva, s-au mişcat programele de la ministrul Blaga, în rest, banii europeni nu se mişcă. Or, aici venim nu la miniştri, domnule Moraru, ci la responsabilitatea acelora care negociază şi tot negociază cum să menţinem tot aparatul de stat în toată splendoarea lui şi în toată incompetenţa lui. Şi venim iarăşi la şcoală. Deci avem atâţia funcţionari, zeci de mii de funcţionari angajaţi să pregătească absorbţia, să absoarbă fondurile europene şi noi nu reuşim să absorbim banii.
Radu Moraru: Pentru că în România, timp de 20 de ani, la vârf s-au promovat nulităţile scoase pe bandă, cu diplome false.
Traian Băsescu: Fiţi atenţi, domnule Moraru, atenţie! Lasă nulitatea acolo unde e, e pusă politic, dar ai funcţionarii de sub el, care trebuiau să se ducă la nulitate şi să-i spună: „Domnule nulitate, sunt gata cu proiectul ăsta" - dar nu se duce nimeni să spună „sunt gata cu proiectul", pentru că sunt incompetenţi şi în numele crizei, până la urmă, în negocierea dintre cele două partide s-a ajuns la concluzia să fie păstraţi toţi. Foarte bine, păstraţi-i toţi, dar mişcaţi creditele. Domnule Moraru, eu nu pot să nu spun lucrurile astea. Nu m-am născut laş! Indiferent care sunt costurile politice, care sunt evaluările pe alegeri, aceste lucruri le voi spune.
Radu Moraru: Eu vă spun ceva: în istorie oricum veţi rămâne. Sunteţi cel mai vorbit preşedinte al României, de dimineaţă până seară, nici măcar Ion Iliescu nu a reuşit să fie atât de prezent zi de zi. Avea perioade de 6 luni de „Iliescu-KGB", dispărea 3-4 luni, iar apărea. Deci, aţi intrat în istorie.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, a fost campania pentru europarlamentare. Aţi văzut vreun politician să nu aibă ca subiect principal în campanie preşedintele Traian Băsescu?
Radu Moraru: Da, dar au fost erori mari aici. Dar vă şi place, cred...
Traian Băsescu: Nu-mi place deloc, că se dă...
Radu Moraru: Păi nu, dar când vedeţi ce greşeli fac toată ziua să vă pomenească?
Traian Băsescu: Se dă impresia că sunt în fiecare seară la televizor, dar după cum vedeţi, dacă vorbesc într-o zi, o săptămână toţi politicienii cu asta au treabă, cu ce a vorbit Băsescu.
Radu Moraru: Ei, şi asta trebuie să recunoaşteţi că ştiţi şi dumneavoastră să-i faceţi, să-i stârniţi, iar ei sunt atât de slabi, încât să vină cu acest discurs.
Traian Băsescu: Bun. Ce este de stârnit când spui că trebuie făcută reforma în educaţie? Nimic.
Radu Moraru: Nu, aici vă înţeleg...
Traian Băsescu: Reforma în sănătate? Nimic. Absorbţia fondurilor? Nimic. Nedepăşirea fondurilor de salarii? Nimic. Fraţilor, e recesiune. Ce să fie de... De ce să ataci de dragul de a ataca în loc să spui, „Măi, spune preşedintele ăsta că o fi recesiune. Până la urmă, hai să vedem, dacă e aşa, ce o fi de făcut?"
Radu Moraru: Dar la popor ştiţi ce a prins bine de tot?
Traian Băsescu: Nu ştiu.
Radu Moraru: Fotbalul.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: DNA, a spus-o şi Dan Petrescu, faptul că DNA, cu arbitrii, a dus la aducerea arbitrilor străini, arbitri străini care au ajutat până la urmă la nişte meciuri să fie arbitrate fără parti-pris-uri şi - de ce nu? - iată, reţeta câştigării campionatului.
Traian Băsescu: Uite, eu vă spun ca om care se uită mult la sport. Dacă nu era intervenţia DNA, Urziceniul nu era campioană niciodată. Este părerea mea.
Radu Moraru: Tare declaraţia. Dar e părerea de preşedinte sau de microbist?
Traian Băsescu: Nu, părerea de microbist.
Radu Moraru: A, e mai greu de făcut separarea, dar să admitem.
Traian Băsescu: Deci, după părerea mea, dacă nu se interfera pe un incident, habar n-am, nici nu ştiu care sunt domnii care sunt chemaţi, mai ştiu nişte nume de arbitri dintre ei. Pe unii din ei chiar i-am şi respectat ca şi arbitri şi îmi pare rău că sunt în situaţia asta. Dar mă îndoiesc că Urziceniul ar fi fost campioană dacă instituţia statului nu era curioasă să vadă ce e cu arbitrajele.
Radu Moraru: Dar n-aţi ordonat dumneavoastră arestări, Gigi Becali, ca la Becali, cum s-a vehiculat atunci, ca să...
Traian Băsescu: Nu, astea... Domnule Moraru, astea sunt minciuni ordinare. Cum să dai dispoziţie unui procuror, „arestează pe nu ştiu cine?" Şi dacă vorbim de Gigi Becali şi dacă vorbim de situaţia cu arbitrii, şi dacă vorbim de dosarele făcute de DNA pentru demnitari, cum să te vinzi unui procuror cerându-i o dată, „Fă-i dosar lui X, că nu-mi place"?
Radu Moraru: Dar Becali mi-a spus aici că el e gelos fiindcă nu v-aţi pronunţat în privinţa lui, că n-aţi făcut...
Traian Băsescu: Nu, am făcut o greşeală pronunţându-mă vizavi de alt om de afaceri care era în dificultate. Dar asta nu înseamnă că trebuie să repet greşelile. Deci, probabil de asta a fost pornit Becali că nu m-am pronunţat şi legat de el, dar...
Radu Moraru: Şi eu am spus-o chiar atunci, mi s-a părut, fără să vă supăr, că e o greşeală ca preşedintele să se pronunţe pe oricine, până la urmă...
Traian Băsescu: Am făcut o greşeală, pentru că un preşedinte nu trebuie să spună întotdeauna ce gândeşte public, da? Dar eu am făcut o greşeală.
Radu Moraru: Vreau să vă adresez... Să vedem ce mai gândesc telespectatorii. De exemplu, vă întreabă cineva dacă aveţi informaţii clare şi verificate în ceea ce priveşte salarizarea din sistemul MApN? Alţii chiar vă critică, acuzându-vă că aţi cerut pentru MApN nişte drepturi şi asta sună a dictatură militară. Chiar am auzit până şi această ipoteză anunţată. Vă pregătiţi de vreo dictatură militară? Veniţi cu tancul emisiunea viitoare? Facem emisiuni?
Traian Băsescu: Vă mărturisesc că pe mine m-a impresionat un lucru pe care l-am aflat când am fost în Irak. Nu ştiam modul cum a rezolvat Ministerul Apărării situaţia salariilor. Şi ajuns în Irak, mi-au spus, cum spun militarii, foarte decent şi... nu erau nici generali, nici colonei, ci erau militarii cu contract, cei angajaţi. Oamenii ăştia au salariul de bază 680 de lei, ăsta e salariul lor. Mai au norma de hrană şi aveau nişte sporuri. Cu totul ajungeau la 1.200 de lei. Nu spun că este corect sau incorect, dar am văzut nişte oameni care erau pentru şase luni plecaţi de acasă, într-o zonă de război, şi care îmi spuneau cu toată decenţa şi bunul-simţ, că nu mi-au spus-o... nici măcar n-au ieşit la raport, când ne-am dus la sala de mese, stând cu ei acolo, a fost un grup, unul profitând că e constănţean, zice: „Şi eu sunt constănţean, domnule preşedinte", stătea faţă în faţă cu mine la masă. Zice: „Domnule preşedinte, luam 1.200 de lei. Din banii ăştia îmi trăieşte familia, am acasă soţie şi doi copii. De luna asta am primit cu 200 de lei mai puţin. Nu ştiu exact de ce, dar...". Şi l-am întrebat pe Stănişoară, mi-a spus că le-a tăiat nişte sporuri. Sigur, la un general când îi tai 20%, probabil îi iei 1.000 de lei din, ştiu eu, 7.000, 6.000. Când tai 20% unui militar cu contract care, în total, cu toate sporurile, ia 1.200, i-ai luat o şesime din salariu, 1/6...
Radu Moraru: Deci, în sensul ăsta...
Traian Băsescu: În sensul ăsta. Şi am rugat Ministerul Apărării... Pentru că ce se întâmplă? Nu le-a tăiat, le-a amânat la plată, le-au amânat la plată pentru că n-au avut bani. Şi am rugat Ministerul Apărării şi Ministerul de Finanţe să facă o reeşalonare a cheltuielilor la Ministerul Apărării, în aşa fel încât sporurile la care au dreptul prin lege - că ei nu şi-au câştigat nu ştiu ce sporuri în instanţe, sunt cele date de lege - să le poată plăti în luna iulie şi august. În mod deosebit am insistat pentru militarii cu contract, nu pentru cei care au salarii mari în armată.
Radu Moraru: Am înţeles. Că vă întreabă cineva, un grup de poliţişti din judeţul Timiş vă întreabă respectuos dacă "domnii parlamentari şi-au primit banii de chirie pe luna în curs, pentru că noi nu am primit aceşti bani, iar noi stăm în ploaie, stăm în stradă, având un mare grad de pericol. Iar respectul uniformei este la mila oricărui derbedeu", spune acest grup sau cel care scrie.
Traian Băsescu: Este clar că miniştrii au fost toţi obligaţi să ia nişte măsuri de reducere, de amputare din sporuri, din drepturi, nu salariu. Atenţie! Nu salariu, salariul n-a fost afectat în nici o instituţie a statului, dar fiecare a avut libertatea, aşa cum a stabilit guvernul, să analizeze unde sunt sporuri mai nejustificate să le amâne la plată, că ele sunt prevăzute în legi. Din păcate, am impresia că în unele instituţii abordarea a fost brutală, de sus până jos. Or, trebuia să se ţină cont că cei cu grade foarte mici, în armată şi în poliţie, au şi veniturile foarte mici. Cred că...
Radu Moraru: Deci credeţi că e vorba de abordarea din interiorul fiecărui minister?
Traian Băsescu: Categoric da.
Radu Moraru: Deci, puteau găsi metode mai...
Traian Băsescu: Puteau găsi ca cei cu salarii foarte mici, dacă tot a spus guvernul că ne vom îngriji de cei cu salariile foarte mici, păi chiar cei cu salariile foarte mici din sistemele astea militarizate trebuiau să fie poate menajaţi de la reducerea veniturilor. Pentru că are dreptate şi poliţistul, care n-are program, ăsta nu se duce la 8:00 la serviciu şi la 16:00 să fie acasă. Buni, răi, ne plac, nu ne plac, e o realitate: fără ei ar fi un haos pe stradă. Ei menţin siguranţa...
Radu Moraru: Da, iar greve nu prea pot face, aici iarăşi...
Traian Băsescu: Nu prea pot face. Deci, exact cei cu salariile cele mai mici din sistemele militarizate au fost trataţi în mod egal. Am convingerea că ofiţerii superiori, generali au alte resurse faţă de un om care nu-şi primeşte banii de chirie. Deci îl trimit din Bucureşti să-şi facă serviciul la Slobozia, dar uit să-i dau banii de chirie. Şi la ăsta sună proprietarul la uşă: „Alo, domnul sergent major, dă-mi banii!"
Radu Moraru: Mircea Dumitrache: E posibil să fie vreo şmecherie, vreo afacere strategică în spatele programului "Prima Casă"? Adică să fie o păcăleală pentru popor...?"
Traian Băsescu: Exclus, pentru că sunt două obiective pe care le urmăreşte guvernul, cel puţin asta e analiza mea. În primul rând să relanseze construcţia de locuinţe, pentru că programul "Prima Casă" nu se adresează numai apartamentelor deja construite, ci şi apartamentelor care se vor construi, deci...
Radu Moraru: Sau cele neterminate, care sunt în curs de...
Traian Băsescu: Neterminate... Deci, se dă de lucru. Pe de o parte. Pe de altă parte, este interesul să începem să mişcăm banii din sistemul bancar şi nu în ultimul rând, angrenare de forţă de muncă în construcţii noi. Nu văd ce să fie...
Radu Moraru: Deci, nu credeţi că vor specula unii? Cineva spune: nu mor caii când vor câinii; domnul Băsescu e alături de dumneavoastră, dar cine sunt câinii?
Traian Băsescu: Mă uitam zilele astea, după ce, cu toată buna-credinţa, dar şi deplin responsabil am fost la guvern. Eu trebuie să am discuţii cu guvernul, chiar în condiţii oficiale, în condiţii de şedinţă de guvern, pentru că sunt primul responsabil în această ţară de ce se întâmplă şi mi-am declarat parteneriatul cu guvernul, să le pun la dispoziţie experienţa mea, influenţa mea şi să încercăm...
Radu Moraru: Poate că asta deranjează, că vreţi să fiţi primul responsabil. L-aţi supărat pe Mircea Geoană. Aţi supărat pe domnii din PSD, pe alţii din PNL.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, şeful statului nu poate să fie lipsit de responsabilitate. Sigur, sunt responsabilităţile precise ale fiecărui ministru, ale ministrului de finanţe, ale primului-ministru, dar eu sunt totuşi ales cu jumătate plus unu din voturi, reconfirmat în mai 2007. Cum aş putea spune românilor: fraţilor, e criză, dar nu e treaba mea, nu am nicio răspundere?
Radu Moraru: Dar nu-i subminaţi autoritatea guvernului, premierului, mergând acolo?
Traian Băsescu: Bun. Hai să mergem până la capăt. Eu am făcut un gest de politeţe. Puteam foarte bine să chem Guvernul la Cotroceni, domnule Moraru.
Radu Moraru: Da, puteaţi.
Traian Băsescu: Atunci Constituţia...
Radu Moraru: Sau în secret premierul şi să...
Traian Băsescu: Nu. Articolul 87 dă preşedintelui dreptul să participe la şedinţele de guvern şi să consulte guvernul. În situaţie de criză cum să nu consult guvernul? Puteam să chem guvernul la Cotroceni, fără nicio problemă. Decenţa, bunul-simţ, respectul faţă de guvern au făcut să mă duc eu acolo.
Radu Moraru: Ştiu, dar acum vin şi vă spun altfel. Sunt contracandidatul dumneavoastră şi mă cheamă Mircea Geoană, PSD. Mi-e foarte greu să mă bat cu dumneavoastră, că sunteţi la guvern, mergeţi în Irak, mergeţi în ţară, vă pronunţaţi la televizor. Nu am arme cu care să fiu contracandidatul dumneavoastră cu aceleaşi şanse.
Traian Băsescu: Ce să spun, domnule Moraru? Deocamdată eu nu m-am hotărât...
Radu Moraru: Domnul Geoană, vă rog.
Traian Băsescu: Deocamdată eu nu m-am hotărât să candidez.
Radu Moraru: Am înţeles.
Traian Băsescu: Nu am luat o decizie în acest sens.
Radu Moraru: E o decizie foarte înţeleaptă pe care, dacă strategic eliminaţi foarte multe şi aveţi o strategie foarte bună de până acum, de preşedinte al României, şi o analizez la rece, aşa, iar citind cartea, cu emisiunea, mi-am dat seama - nu v-am spus niciodată lucrul acesta - aţi avut un traseu pe care l-aţi urmat pas cu pas. Adică aţi fost bun, domnule preşedinte, până acum.
Traian Băsescu: Domnule Moraru...
Radu Moraru: Până acum. Vedem în competiţia viitoare, dacă vă înscrieţi.
Traian Băsescu: În general, ştiu ce vreau de la viaţă, de la mine şi de la cei din jurul meu. Iar ceea ce eu vreau acum, vreau să evităm un derapaj economic şi social şi aş vrea tare mult să fim parteneri toţi şi responsabili de acest lucru şi să lăsăm prezidenţialele, că astea o să fie în noiembrie. Campania va începe prin octombrie.
Radu Moraru: Bine, spuneţi-ne când să ne preocupăm de prezidenţiale. Când credeţi, indiferent, candidaţi sau nu, ca să punem armistiţiu şi să ne ocupăm numai de... Când e startul? Că văd că startul s-a dat încă de când...
Traian Băsescu: Păi deja aveţi candidaţi anunţaţi, ocupaţi-vă de ei. De mine... Hai să discutăm ce e cu România acum.
Radu Moraru: Da, dar ce părere aveţi despre aceşti candidaţi la Preşedinţia României, din poziţia şi experienţa pe care o aveţi de până acum? Avem câţiva.
Traian Băsescu: Nu, nu îmi permit să fac comentarii legate de decizia partidelor...
Radu Moraru: Atunci vă întreb ca un cetăţean, pentru că poate nu veţi mai candida şi vreau să ştiu, România poate să meargă înainte cu oricare dintre aceşti oameni în funcţia de preşedinte? E o întrebare legitimă.
Traian Băsescu: România poate şi trebuie să meargă înainte cu orice candidat care va şi deveni prin vot popular preşedintele României, indiferent cum se numeşte el.
Radu Moraru: Dacă îl validează românii, atunci România...
Traian Băsescu: Asta este democraţia. Asta este democraţia.
Radu Moraru: Da, dar uneori nu funcţionează democraţia.
Traian Băsescu: Toţi recunosc că democraţia este un sistem imperfect, da?
Radu Moraru: E adevărat. Întreabă cineva: „Vă rog să-l întrebaţi pe domnul preşedinte dacă poate iniţia un referendum pentru abrogarea legii care prevede subvenţionarea partidelor politice de la bugetul de stat. Partidele să-şi adune banii din cotizaţiile membrilor de partid''.
Traian Băsescu: Este posibil. Nu cred că este momentul lansării unui referendum acum.
Radu Moraru: Georgiana Trandafir: „Domnule preşedinte, nu am să ascund nimănui că eu cred în dumneavoastră, vă susţin, până mă veţi dezamăgi. Am o singură întrebare, ca de la un român căruia chiar îi pasă de ţara asta. În caz că dumneavoastră decideţi să nu mai candidaţi, eu cu cine votez?" Interesantă întrebare. Vă întreabă serios, din ce ton are. E o fană, până o veţi dezamăgi.
Traian Băsescu: Sper să nu o dezamăgesc.
Radu Moraru: Am înţeles. Vă întreabă, iarăşi revin la Adrian Năstase. Alin, din Elveţia: „Ce părere aveţi despre ce s-a întâmplat astăzi în..."?
Traian Băsescu: Domnule Moraru, eu nu o să discut ce face Parlamentul sau ce nu. Parlamentul este instituţia supremă în stat, nu eu cert Parlamentul, dar vă spun foarte clar un lucru. Parlamentul României a mai rămas cu o singură restanţă în ceea ce se numeşte mecanismul de consultare şi verificare: neimplicarea în justiţie. La Bruxelles aprecierea este că atunci când Parlamentul blochează anchetarea, că aici nu discutăm de judecare...
Radu Moraru: Adică nu e condamnarea...
Traian Băsescu: ... anchetarea unui membru al său, se amestecă în treburile justiţiei. La noi este o greşită interpretare a imunităţii. Eu asta vă spun şi alte comentarii nu fac, pentru că nu am nimic cu Adrian Năstase. Nu eu i-am trimis dosarele, nu mă interesează persoana Adrian Năstase. Pentru mine este un om ca oricare, cu problemele lui, cu bucuriile lui, cu familia lui, cu tot respectul care se cuvine unui fost prim-ministru al României, al unui om politic important. Pe mine mă interesează Parlamentul în momentul de faţă, pentru că ştiu foarte bine că în situaţia în care Parlamentul blochează dosare ale oamenilor politici, raportul pe justiţie va scrie foarte clar, cum a scris şi în anterioarele evaluări, că în România politicul blochează justiţia. Ei au încercat cu declaraţii, cu valuri de atacuri, „preşedintele ne face dosare". Nu le face nimeni nici un dosar, sunt instituţiile statului. Au lansat povestea „preşedintele se amestecă în justiţie". Iar eu spun public, spun public aici, în condiţiile în care nu am o relaţie tocmai armonioasă cu judecătorii şi procurorii, spun public: dacă există un singur judecător sau procuror care ştie că i-am cerut să facă vreun dosar vreunui om politic din România, să o spună public şi... altceva ce mai pot spune? Ideea, propaganda aceasta „preşedintele ne face dosare" este lipsită de sens. Niciodată...
Radu Moraru: Dar poate că prinde la nivelul unei categorii de public?
Traian Băsescu: Poate să prindă cu o singură condiţie: dacă oamenii nu citesc. Vă asigur că dacă ar fi fost credibil, în raportul Comisiei Europene s-ar fi scris: Parlamentul şi preşedintele se amestecă în justiţie. Deocamdată, ei au scris consecvent şi repetat: „Parlamentul blochează justiţia".
Radu Moraru: Da, este un argument foarte bun, pentru că băieţii ştiu ce se întâmplă în România...
Traian Băsescu: Ştiu foarte bine.
Radu Moraru: Dar uitaţi ce vă întreabă Ovidiu Stoian: „Mă înşel eu sau aţi lăsat-o mai moale cu sloganurile din timpul suspendării, cele care aduceau în discuţie pe oligarhi sau putreda noastră clasă politică?"
Traian Băsescu: Nu. Deocamdată, clasa politică o creditez, pentru că a fost aleasă într-o formă amendată de vot uninominal, iar în ceea ce priveşte mogulii, nu am nici o reţinere.
Radu Moraru: Dar le faceţi reclamă cu „mogulii", că nu sunt moguli. Moguli sunt în America, în lume, Murdock care este, de exemplu, un mogul al lumii şi cu care noi colaborăm. Acela este mogul, dar ceilalţi nu sunt, domnule preşedinte. Hai să fim serioşi!
Traian Băsescu: Bun. În raport cu ce înseamnă România când deţii atâtea trusturi de presă, atâta forţă în presă cu intenţia de a modifica opţiunile românilor, ale electoratului, cu intenţia de a influenţa pe o anumită direcţie...
Radu Moraru: Credeţi că influenţează? Aţi simţit că au determinat fracturi în societate, că mafiile îşi fac de cap cu aceste trusturi sprijinite...
Radu Moraru: Aici este furia, domnule Radu Moraru, că nici proprietarul real al trustului Intact, nici proprietarul trustului Realitatea nu au mai prea putut să-şi facă jocurile, pentru că nu s-a mai putut negocia, nici partidele cu mine, nici partide cu instituţii, nici dânsul cu instituţii, fie că era justiţie, fie că era... În ultimii cinci ani au fost cam ghinionişti. Sigur, domnul Vântu pe ultima sută a guvernării Tăriceanu, a reuşit să tragă un tun de vreo 60 de milioane de euro, dar să sperăm că instituţiile statului vor recupera aceşti bani, e o rambursare ilegală de TVA dintr-o tranzacţie.
Radu Moraru: Dar e dovedită că e ilegală?
Traian Băsescu: Că e ilegală este dovedită. Ce nu o să găsiţi, cum nu aţi găsit nici la Ana Maria Vlas, nici la... , că Vântu nu pune semnături pe unde ia bani, şi intră în puşcărie Ana Maria Vlas pentru FNI şi FNA...
Radu Moraru: Da, exact. Afirmaţiile mi se par tari pentru că duc la Vântu, deşi Vântu nu semnează.
Traian Băsescu: Aici, probabil, alţii vor merge în faţa procurorilor, nu domnul Vântu. Domnul Vântu a avut grijă să ducă cei peste 60 de milioane de dolari, luaţi în luna noiembrie dintr-un TVA incorect rambursat, a avut grijă să-i trimită în Cipru, să-i bage în trustul Realitatea - Caţavencu..., că şi aşa trustul Realitatea - Caţavencu e tribuna în care mi se dau lecţii în fiecare zi, lecţii de morală, lecţii de...
Radu Moraru: Dar plăteşte cineva, că primii vinovaţi ar trebui să fie cei din guvernul Tăriceanu care au permis genul acesta de ...?
Traian Băsescu: Nu. Eu nu aş merge atât de larg la guvern. A fost un nemernic la ANAF, care... În luna octombrie s-a făcut tranzacţia, în luna noiembrie, la nici 30 de zile, domnii de la Petrom Service îşi încasau TVA-ul necuvenit dintr-o tranzacţie cu o altă mare companie. Sigur, la câteva zile s-au băgat şi în faliment domnii de la Petrom Service, că ăsta e sistemul... Şi acum aleargă statul, numai că statul ştie unde s-au trimis banii...
Radu Moraru: Vă dau o ştire în premieră: veţi fi preluat de trusturi cu ce aţi spus...
Traian Băsescu: Domnule Moraru, v-am spus că nu vreau să fac aranjamente cu nimeni. Nu mă interesează.
Radu Moraru: Dar vi s-au şi propus aranjamente? Adică aţi simţit...
Traian Băsescu: Nu are sens să discutăm. Simt şi presiune, simt şi orice... Nu asta e miza mea. Miza mea este să plec, când oi pleca, vertical de la Cotroceni.
Radu Moraru: Nu se aştepta nimeni să fie aşa, domnule preşedinte.
Traian Băsescu: De asta se caută altul. Uitaţi-vă cu câtă îndârjire se caută alt preşedinte.
Radu Moraru: Adică, nu cumva i-aţi păcălit pe unii lăsându-i să creadă că veţi face....
Traian Băsescu: Încă nu există omul care să fi spus am făcut... Eu, dacă am făcut un compromis, l-am făcut transparent. Deşi eram considerat un adversar neîmpăcat al PSD, am considerat că la acea oră era soluţia viabilă. Şi, şi acum cred că este soluţia viabilă într-o perioadă de criză. Ce-o ieşi din această credinţă a mea, om vedea. Dar, privind la echipa guvernamentală, eu cred că sunt toate şansele ca această echipă să treacă perioada de criză.
Radu Moraru: Vreau să vă întreb ceva, dar înainte vă propun ceva de final, un test. Noi facem aceste teste. Şi vrem să punem o întrebare telespectatorilor noştri. Nu e relevant pentru România, dar e relevant pentru publicul nostru, având în vedere că românii se uită de pe toate continentele la "Naşul". Vrem să-i întrebăm pe ei dacă vor să candidaţi la preşedinţie sau nu.
Traian Băsescu: Nu... Stricăm emisiunea la sfârşit.
Radu Moraru: O stricăm, dar lăsaţi-mă să cred că o stric eu. Nu vă implic pe dumneavoastră. Deci, din acest moment, pentru câteva minute... Pentru noi ştiţi că sunt relevante aceste schimburi de sms-uri. Ştiţi de ce? În primul rând pentru că astăzi sms-urile care vin nu mai vin din banii de la stat, că am aflat că statul a reuşit un lucru bun: a tăiat genul ăsta de..., că pe banii statului se dădeau miliarde de sms-uri în România. Deci, cele care vin sunt private, nu din banii statului, nu de la buget. Dar vreau să vă întreb ceva. A fost un moment emoţionant cu Mircea Lucescu. Iată, din nou, un moment pentru care eu, candidat, aş fi gelos pe dumneavoastră Sau în Irak. Ce aveţi, domnule? Marii bărbaţi ai ţării aveţi momente din astea de emoţie!? Vi s-a reproşat şi dumneavoastră că lăcrimaţi...
Traian Băsescu: Aşa este.
Radu Moraru: Holocaustul aţi avut în SUA...
Traian Băsescu: Domnule Moraru, dincolo de a fi orice, eşti om. Când eu eram acolo, în Irak, spre exemplu, cu militarii care ştiam că sunt acolo, după ce plecam eu ei îşi intrau în misiuni sau... Dar vorbeam de camarazi de-ai lor care au căzut acolo. Eşti om, nu eşti maşină. Iar eu am sensibilităţile mele, la militari...
Radu Moraru: La comandă? Nu e jucat...
Traian Băsescu: Nu pot... Mă uitam la Mircea Lucescu şi mi-a părut bine că i s-a pus un nod în gât când i-am dat decoraţia. Zic: uite altul care nu poate fi suspectat că nu-i bărbat şi, totuşi, i-au dat lacrimile de emoţie când i-am dat decoraţia. Zic: „Uite altul care nu poate fi suspectat că nu-i bărbat şi totuşi i-au dat lacrimile de emoţie". Până la urmă, eu sunt un om care trăieşte cu toată intensitatea şi bunele şi relele.
Radu Moraru: Dar vă bucuraţi de faptul că aţi fost preşedintele României? Adică simţiţi ca o realizare personală în carieră, vă bucuraţi de toate momentele, de victorii, de înfrângeri?
Traian Băsescu: Domnule Moraru, le trăiesc în mod egal. Sincer să fiu, n-am făcut o analiză să văd dacă mă pot bucura de mandatul meu. Probabil după ce-l termin o să spun: „Am motive să mă bucur, au fost perioade mai bune, mai grele, am făcut ce trebuia, m-am implicat suficient". Când va veni timpul, o să vă spun.
Radu Moraru: Deci, români, repede - că mai avem zece minute - spuneţi dacă vreţi sau nu să candideze Traian Băsescu la Preşedinţie, fiindcă eu am o propunere: dacă iese din competiţia politică... Cred că brandul Băsescu, dacă puteţi să-l înregistraţi, trăiţi o viaţă dumneavoastră şi nepoţii nepoţilor dumneavoastră din ce reclamă v-a făcut chiar presa aceea ostilă...
Traian Băsescu: Domnule Moraru, să nu înţelegeţi că eu iau fiecare ziarist în parte şi zic: „Îmi e ostil". Nu. Mă uit la o atmosferă, dar ştiu că foarte mulţi dintre ei n-au nimic cu mine. Unii...
Radu Moraru: Da, dar şi când vă atacă. Uite, v-a atacat Hurezeanu, pac, l-aţi lovit...
Traian Băsescu: Pentru că la Hurezeanu mă aşteptam la inteligenţă şi la înţelegerea lucrurilor, şi nu să facă un lucru gratuit. De asta am reacţionat la Hurezeanu. În rest, sunt oameni la care n-am pretenţia să fie inteligenţi, deci nu mă pot supăra pe ei. Dar la Hurezeanu aveam pretenţii mai mari...
Radu Moraru: Deci, prieteneşte l-aţi atacat?
Traian Băsescu: Nu, eu nu sunt prieten cu Hurezeanu.
Radu Moraru: Dar în sensul că v-a dezamăgit sau că... Nu înţeleg.
Traian Băsescu: Nu. Mi-am dat seama că intenţionat a făcut aprecieri în care nici el nu credea, pentru că este un bun analist de politică externă.
Radu Moraru: E unul dintre cei mai buni.
Traian Băsescu: Chiar dacă toţi analiştii bine cotaţi pe care-i vedeţi fac analiză de politică externă din surse deschise. Am văzut oameni pentru care am toată aprecierea şi îmi dădeam seama că lor le lipseau lucruri pe care eu le ştiam şi ei nu le ştiau şi atunci...
Radu Moraru: Dar nici nu le puteţi spune...
Traian Băsescu: Nici nu le pot spune, asta-i problema.
Radu Moraru: Dar pe Sorin Roşca Stănescu cu ce l-aţi supărat aşa de tare? De dimineaţă până seara e pe micile ecrane.
Traian Băsescu: N-aş mai vorbi despre Sorin Roşca Stănescu. Este una din marile mele decepţii. Pentru că, poate m-am înşelat, dar cu mine a fost corect până la incidentul cu Patriciu, când i-a intrat lui în cap că eu i-am făcut dosar lui Patriciu. O prostie! Acel dosar era depus de domnul Talpeş din timpul guvernării Iliescu.
Radu Moraru: Domnule preşedinte, nu întâmplător...
Traian Băsescu: Dar când mi-a cerut să intervin să se oprească dosarul, acolo reacţia mea nu putea fi decât să... Îmi pare rău.
Radu Moraru: Dar vreau să vă întreb ceva: În ce ţară trăim, cu atâtea umori? Pe mine m-a supărat pentru că aţi avut o relaţie şi l-am văzut atacând-o pe fiica dumneavoastră, cea care nu e în politică.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Ce ţară este asta?
Traian Băsescu Şi murdar.
Radu Moraru: Ce educaţie aveţi, cei din generaţia asta, de o anumită generaţie, pentru că eu asta nu o văd la tinerii ăştia care vin din urmă. Copiii ăştia parcă trăiesc într-o lume mult mai bună, aşa... Ce v-a intoxicat să se ajungă din prietenii, din relaţii frumoase, la duşmani, la turnătorii, la atacuri sub centură?
Traian Băsescu: N-am să atac niciodată copilul cuiva, asta vă asigur, pentru că sunt tată de copii. Ştiţi pe cine o să vedeţi atacând copii? Pe cei care ori n-au, ori nu-şi iubesc copiii. Sunt şi fenomene de-astea.
Radu Moraru: Sper să nu fie prea multe. Credeţi că în România? Au trecut 20 de ani. Şi eu vă mărturisesc că sunt uşor dezamăgit, pentru că mă aşteptam la mai multe pentru ţara asta. Credeţi că în următorii 20 de ani - deci mă gândesc deja la copii, la copiii mici pe care-i avem - să fie o ţară aşezată, o ţară scăpată de atâtea mizerii, tare?
Traian Băsescu: Domnule Moraru, eu sunt de acord cu dumneavoastră că toţi, dacă spunem 20 de ani, ne aşteptam la mai mult. Să ştiţi că şi eu am fost mult mai exigent cu cei 20 de ani. După ce am venit la Cotroceni şi am putut beneficia de tot portofoliul de analiză, de înţelegerea funcţionării instituţiilor statului, mi-am dat seama că 20 de ani nu sunt mulţi. Noi am pierdut primii zece ani. Gândiţi-vă că din '90 până în 2000 noi a trebuit să ne schimbăm economia, sistemul de proprietate, valorile, pieţele. Păi, în 2000, ce pieţe avea România în '90 şi pe ce pieţe vinde în 2000? Nu s-a mai potrivit nicio piaţă pe care o aveam, noi am pierdut - am pierdut... a fost un proces - şi de aceea foarte mulţi spun „în România, economia comunistă a fost cea mai greu de schimbat" şi toţi analiştii vă spun acest lucru pentru că noi n-am avut nici urmă de proprietate privată, Polonia a avut terenurile în proprietate privată, Ungaria la fel.
Radu Moraru: Dar se putea face mai repede, adică să nu dureze...
Traian Băsescu: Poate se putea, dar cu diferenţe mici.
Radu Moraru: Dar ştiţi că nu asta mă sperie, economia, mă sperie ura, răutatea. Gândiţi-vă că suntem - uitaţi-vă, comunismul ne-a ţinut într-un sistem în care totuşi eram buni, nu ne turnam chiar toţi între noi, nu ne uram, ne ajutam...
Traian Băsescu: Domnul Moraru, ne turnam altfel.
Radu Moraru: Da?
Traian Băsescu: Mergeţi, vă rog, la CNSAS, că am predat două milioane şi ceva de dosare ale fostei Securităţi şi vedeţi cum se turna vecinul pe vecina. Acum turnăm în altă parte: la un ziarist. Şi vine el la televizor, domnul ziarist, şi spune ce ştie el de la Gigel nu-ştiu-care. Şi, de regulă, spune minciuni, la fel ca şi delaţiunile din dosarele care sunt la CNSAS.
Radu Moraru: Deci aici sugeraţi că am rămas la fel? Sau...
Traian Băsescu: Da, da. Adică am schimbat...
Radu Moraru: Prea multă ură. Domnule preşedinte, eu, de exemplu, poate am antipatii politice, dar nu pot să torn, să vărs în halul ăsta împotriva cuiva.
Traian Băsescu: Nu poţi să-i faci rău ştiind că n-a făcut asta şi tu totuşi să spui „a făcut asta", să dai interpretarea ta la televizor, fie că eşti ziarist, fie că eşti om politic.
Radu Moraru: Bun, cum explicaţi la tineri, mult mai tineri decât mine făcând lucrul ăsta, că tâmpiţi nu sunt, cum explicaţi? Credeţi în... mai credeţi în teoria cu tonomate, cu butoane?
Traian Băsescu: O, da, dar nu la politicieni. Spre exemplu, dacă ei... Nu vreau să dau nume pentru că n-am rele intenţii...
Radu Moraru: Nu, nici eu nu vreau, dar mă interesa ca fenomen.
Traian Băsescu: Dar am văzut foarte mulţi politicieni, pe unii chiar eu i-am ajutat să aibă o carieră politică, să fie în Parlament. Făcuseră 40 de ani şi încă spuneau „eu sunt din tânăra generaţie, sunt preşedinte de partid din tânăra generaţie, la 40 de ani", dar altfel cu foarte bune contacte în lumi care nu ne sunt tocmai prietenoase. Deci, generaţia asta este o generaţie excepţională, pentru că a avut şansa să trăiască în ultimii 20 de ani într-o societate care se schimbă, nu are tarele pe care l-a moştenit generaţia mea, eu împlinesc îndată 58 de ani, deci...
Radu Moraru: Mulţi înainte!
Traian Băsescu: ...că am avut noroc de n-am stat în atmosfera de aici şi şansa a făcut să stau 12 ani pe mări şi nu m-a intoxicat nimeni, n-aveam şedinţe de partid...
Radu Moraru: A, deci ăsta să fie un secret. Interesant.
Traian Băsescu: N-aveam şedinţe de partid, nu mă chema nimeni să-mi prelucreze documentele Congresului al XIII-lea, acolo preşedintele... comandantul...
Radu Moraru: Eraţi de toate, şi preşedinte, şi premier...
Traian Băsescu: Erai tot ce trebuie, şi primul responsabil. Dar în generaţia asta care eu zic că a avut o şansă uriaşă să crească în libertate, sigur că ai şi rebuturi, fără moralitate, fără... şi din păcate, s-au cam înghesuit parte din ei în politică. Eu când mă uit la un politician tânăr şi îl văd că recită ideile lui Adrian Năstase, când e vorba să atace sau... mi se pare că acel om nu are nicio perspectivă sau când îl văd preluând de la domnul Iliescu sau... Pe domnul Iliescu pot să îl înţeleg, asta îi e educaţia, asta ştie şi este un om extrem de vanitos, de ranchiunos, el toată energia lui o consumă în a-şi prezerva putere şi în a vedea că poate să influenţeze, chiar dacă face rău şefului statului, guvernului, nu contează.
Radu Moraru: Dar de ce nu se retrage? Aveţi o explicaţie de ce Ion Iliescu nu stă... cum să spun... zilnic apare cu declaraţii la adresa dumneavoastră, e un fel de cardinal, vrea să... adică, care e înţelegerea, că domnul Iliescu nu răspunde la întrebarea asta?
Traian Băsescu: Nici eu n-am un răspuns şi nu-l înţeleg, chiar nu-l înţeleg, de ce atâta ură? Nu-l înţeleg, nici pe el, nici pe Emil Constantinescu.
Radu Moraru: Ura asta împotriva dumneavoastră, dusă de multe ori, cum să spun, că uneori o înţeleg şi e ok. E o bătălie, până la urmă, adică nu trebuie să... Nu vă simpatizează. Dar uneori sunt nişte valuri atât de organizate. Eu vă întreb: pot veni şi din afara ţării genul ăsta de...?
Traian Băsescu: Nu, nu comentez.
Radu Moraru: Nu comentaţi.
Traian Băsescu: Nu comentez.
Radu Moraru: „Domnule preşedinte, v-aţi exprimat: Sunt responsabil în faţa românilor. Eu, ca administrator al firmei mele, sunt responsabil în faţa a 60 de angajaţi. Pe mine nu criza financiară mondială mă omoară, ci abuzul unor instituţii din sistemul care nu concepe o dezvoltare sănătoasă şi corectă a unei firme neînregimentată politic" - zice cineva, uite, nu ştiu cine zice, cred că e o firmă.
Traian Băsescu: Acum aş vrea să ne înţelegem foarte bine. Afirmaţia mea nu vizează faptul că sunt responsabil că este o groapă aici, în bulevard, sau că nu merge un semafor, sau că nu ştiu ce se întâmplă cu o firmă. Eu am o responsabilitate politică majoră, datorită sursei funcţiei mele, care e votul direct. Dar bănuiesc că nimeni nu înţelege responsabilitatea mea ca fiind responsabilitatea de a...
Radu Moraru: Să daţi butelii, cum se zice.
Traian Băsescu: Să dau butelii. Eu am maxima responsabilitate politică şi mi-am asumat-o. Nu încerc să îmi găsesc scuze. Responsabilitatea politică este majoră. Eu am văzut ca soluţie această formulă de guvernare, am văzut ca soluţie acest prim ministru, nu pot să mă derobez de responsabilitate.
Radu Moraru: Deci ştiţi ce mi-a plăcut? Acum pot să vă spun. Faptul că aţi promis guvernului, şi e important, pentru că unii miniştri au o poziţie foarte fragilă în acest guvern, mă refer la miniştrii PSD. Fiindcă ei, pe de o parte, trebuie să facă faţă partidului, pe de altă parte, trebuie să fie corecţi în guvernare.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Faptul că aţi spus că veţi fi solidari cu întreg guvernul, fără jocuri politice, mi s-a părut o declaraţie de fair-play, adică dă posibilitatea miniştrilor să-şi ducă mandatul şi...
Traian Băsescu: Mandatul şi să aibă viziune pe întregul mandat.
Radu Moraru: „De aia pentru mine, Mircea Geoană, situaţia e foarte complicată, mi-aţi dat şah atunci când aţi făcut guvernul ăsta, pentru că mi-e foarte greu să mă bat eventual cu dumneavoastră dacă veţi fi candidat". "Deşi sunteţi susţinător al dezvoltării infrastructurii rutiere şi feroviare, proiectele mari se derulează în paşi de melc", spune "Evenimentul zilei". Cum aţi revitaliza aceste proiecte dacă aţi fi ministrul transporturilor în această perioadă?
Traian Băsescu: Deci angajăm banii de la UE. Sigur, eu îl înţeleg foarte bine pe Radu Berceanu, care spune: „Nu am bani". Eu îi dau alt răspuns: nu ai bani de la bugetul de stat. Caută în fondurile europene, caută în banii de la Banca Europeană de Investiţii, discută cu ministrul de finanţe, să îţi dea drumul la bani, dar să fie proiecte.
Radu Moraru: Deci mai multă iniţiativă. Şi eu cred că guvernul ăsta, dacă ar avea mai multă, cum să spun, să gândească ca un particular: ce mai inventez să mai produc bani? Nu ca un contabil, care zice: „vreau banii de pe piaţă, să plătesc salariile". Vreau să vă mai spun încă o dată ceea ce tot spun: România are la dispoziţie acum, la al treilea an, a fost 2007, 2008 şi 2009 - 5,9 miliarde euro nerambursabili de la UE, pentru proiecte mari, în mediu, în infrastructură. Nu i-am utilizat, nu am tras decât 200.000. Avem de la bănci, BEI, BERD, Bancă Mondială, 3,5 miliarde, care sunt bani angajaţi pentru proiecte.
Radu Moraru: Pe cine responsabilizăm dacă până la sfârşitul anului nu reuşim măcar să plecăm cu proiectele pentru aceşti bani? Că trebuie să dăm vinovaţi. Toţi mă întreabă: domnule, dar foştii premieri nu răspund, ăia nu răspund, miniştrii nu răspund, nimeni nu răspunde în ţara asta.
Traian Băsescu: Ştiţi, probabil că o dată cu schimbarea guvernului, am enunţat din nou aceste cifre. Proiectele nu erau pregătite. Să sperăm că în următoarele luni, aceste proiecte vor fi licitate şi vor începe execuţia. În mod normal, dacă anul acesta şi-au făcut treaba, având în vedere nivelul de bani, volumul de bani pe care îl au la dispoziţie, la anul ar trebui să lucreze din toate creditele. Pentru că sunt procedurile acestea destul de lungi, când e vorba de bani de la Uniune sau...
Radu Moraru: Bun, nu aş vrea să fiu acum - caut încă o întrebare, cum vedeţi planurile de colaborare între Romgaz - Gazprom, având în vedere relaţiile nu tocmai fericite dintre cele două state?
Traian Băsescu: Eu cred că până la urmă, obiectivul de a se contracta gaz direct cu Gazprom se va realiza. Pentru că este o promisiune pe care mi-a făcut-o premierul Putin. Nu îmi dau seama...
Radu Moraru: Ce schimbări mai sunt în economia...
Traian Băsescu: Da. Dar Putin şi-a respectat întotdeauna cuvântul când a spus ceva. Şi aceasta este o promisiune. Eu cred că şi-o va ţine.
Radu Moraru: Aveţi întâlniri prevăzute pentru acest an, de azi până, să zicem, în decembrie, cu şefi de state, cu...?
Traian Băsescu: Am un program destul de vast în continuare. Cum aţi văzut, şi prima parte a anului a fost cu destul de multe deplasări...
Radu Moraru: Dar este vreun Obama, vreun Putin...?
Traian Băsescu: Sunt în negociere programele. Nu ştiu dacă va fi. În acelaşi timp însă, trebuie avut în vedere că vine vara. Vara se diminuează activitatea. Nu ştiu, o să vedem.
Radu Moraru: Am înţeles. Este un scenariu lansat pe piaţă, sigur, chiar prin nişte surse credibile, cu eventuala schimbare a premierului, adică să vină premier de la PSD, tot sub mandatul dumneavoastră de preşedinte.
Traian Băsescu: Eu îmi termin mandatul în decembrie!
Radu Moraru: Tocmai asta spuneam.
Traian Băsescu: Eu nu văd nicio posibilitate de schimbare a premierului cât timp eu sunt preşedinte.
Radu Moraru: M-am prins. Deci, scenariul este din altă parte venit; nu-i plecat de la Cotroceni.
Traian Băsescu: Cu certitudine, da.
Radu Moraru: Asta-i declaraţie publică. Deci nu vedeţi nicio posibilitate.
Traian Băsescu: Nu.
Radu Moraru: Mugur Isărescu ... Că v-aţi întrebat de ce s-a trimis... Mugur Isărescu a fost vehiculat ca un potenţial candidat la preşedinţia României. De aici a plecat atacul. Încearcă să vă pună în contra...
Traian Băsescu: Nu. Vreau să ştiţi că am o relaţie excepţională cu Mugur Isărescu. În acelaşi timp, trebuie să fim foarte corecţi toţi. Toţi am avut evaluări greşite, pornind de la statistică, de la Comitetul Naţional de Prognoză. Şi eu, şi el am ieşit şi le-am spus public. După ce am văzut prognoza, m-am consultat cu el. Am ajuns la concluzia că nu sunt eu analistul...
Radu Moraru: Dar Mugur Isărescu trebuie, cred eu - am văzut un interviu de-al lui -, trebuie să rămână optimistul de serviciu, totuşi, pentru că, fiind finanţist, probabil...
Traian Băsescu: După părerea mea, când ai un buget calculat pe -4%, ce poţi să mai spui? Am avut şi eu o tresărire de inimă în aprilie, când am văzut că parcă s-au îndreptat nişte parametri, dar în mai nu îmi mai dă această speranţă.
Radu Moraru: Bine, Isărescu poate să zică: am găsit încă trei lingouri de aur, de diamant şi...
Traian Băsescu: Eu cred că aici avem nevoie de altceva: o corectă informare a românilor şi discutat cu toate sindicatele şi cu partidele politice, în măsura în care ies din tulbureala asta a alegerilor prezidenţiale. Pentru că dacă am ajuns să trebuiască să cer, sau premierul să ceară aprobare de la Vanghelie dacă să îl invite pe preşedinte la şedinţa de guvern, înseamnă că am derapat puternic din punct de vedere al logicii politice şi al logicii instituţionale.
Radu Moraru: Dar el este un om important acum.
Traian Băsescu: El este foarte important, am văzut. Şi Mircea Geoană, şi Ion Iliescu, şi Adrian Năstase, când a spus Vanghelie să vină preşedintele să-mi ceară aprobare, au sărit astăzi în cor să-i dea dreptate lui Vanghelie, că trebuie preşedintele să ia aprobare de la Vanghelie. Lăsând ridicolul acestor abordări, trebuie spus, indiscutabil, că, în momentul de faţă, avem nevoie mai mult ca oricând de solidaritate. Iar eu cred că este corect să spunem românilor aşa: oameni buni putem evita derapajul. S-a făcut ce trebuia din punct de vedere al statului, adică ne-am asigurat cu fonduri şi cu UE că putem să nu intrăm în derapaj economic şi, implicit, derapaj social.
Radu Moraru: Deci, dumneavoastră vreţi ca statul să-şi facă treaba....
Traian Băsescu: Dar pentru asta mai trebuie pus ceva: un dram de solidaritate. Domnule Moraru, fără solidaritate să ştiţi că o să ne fie mai greu decât dacă am fi solidari cu realităţile României. Pentru că, vă repet, nu guvernul Boc, nu preşedintele Băsescu, nu Iliescu, nu Tăriceanu au adus criza. Criza este o criză globală. Dacă îmi permiteţi să spun, poate fi o criză de sistem economic. Nu vreau să par că lansez nu ştiu ce teorii. Deci, este o criză globală, din care nimeni nu poate ieşi singur. Iar românii ori împreună trec mai uşor prin această criză, ori împreună intră în derapaj. Nu se poate cu unul trăgând într-o parte şi altul într-o parte.
Radu Moraru: Dar dacă nu este rolul statului să scoată România din criză? Că unii teoreticieni ar spune: domnule, statul să lase totul, să dea în mâinile privaţilor, că ei vor scoate România...
Traian Băsescu: Păi statul a lăsat tot, peste tot, şi-n America, şi-n UE, chiar şi-n România a lăsat foarte mult din control şi am ajuns unde am ajuns. Acum este chemat statul ca prin intervenţii să diminueze efectele crizei şi asta ne-a dus la concluzii. Trebuie mai multă reglementare pe sistem bancar, trebuie văzut până unde mergi cu economia de piaţă, să ai cinci lei.
Radu Moraru: Nu... cu o sută.
Traian Băsescu: Este cinci lei. Economia de piaţă îmi spune că poate ajunge la 50 de milioane de lei, dacă e unul singur şi-l vor 20. Diferenţa asta între valoarea reală şi valoarea de piaţă ne-a dus la emisiune de bani până la valoarea de piaţă, dar valoarea reală era cu totul alta.
Radu Moraru: Aceste teme se discută la întâlnirile la care participaţi? În Europa?
Traian Băsescu: În Consiliul European. Şi, domnule Moraru, vreau să vă spun un lucru care nu văd de ce nu l-aş spune, nu poate fi neapărat un secret, pentru că nu voi da nume, dar în Consiliul European din luna decembrie au fost şefi de stat şi de guvern care au spus: oameni buni, nu cumva trebuie să avem un registru cu valoarea de contabilitate şi cu valoarea de piaţă a bunurilor?
Radu Moraru: Interesant.
Traian Băsescu: Ştiţi cum? Mi-a trecut prin cap ce era în societăţile noastre: valoarea de inventar şi valoarea de piaţă. Sigur, nu vreau să spun că în Consiliul European se gândeşte retrograd, dar vreau să vă arăt că această frământare există. Cât de mare poate fi diferenţa între valoarea reală a unui bun, valoarea de producţie plus ce-o mai fi acolo, profit sau ce se mai adaugă, şi valoarea de piaţă, pentru că s-a ajuns la aberaţii.
Radu Moraru: Sunt multe întrebări fără răspuns.
Traian Băsescu: Şi ceea ce eu sunt convins şi nu vreau să fie apreciată... este doar o apreciere personală, nu vreau să fie apreciată informaţia mea ca fiind incitatoare la nu ştiu ce creşteri sau scăderi de preţuri. Eu cred că la nebunia preţurilor în care am fost înainte de intrarea în criză este greu să se mai ajungă. Este greu să ajungi la 2.500, la 3.000 de euro pe metru pătrat de pământ sau pe metru pătrat de apartament. Cred că...
Radu Moraru: Unele vor rămâne, unele zone, dar foarte precise.
Traian Băsescu: S-ar putea să rămână. În orice caz, pe de altă parte, este cert un lucru. Corecţia la acel balon care s-a umflat la nivel global cu valori care nu aveau acoperire a aplicat-o tot economia de piaţă.
Radu Moraru: Pot să vă spun o mică glumă?
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Care e asemănarea dintre un comunist şi un capitalist? Amândoi ar vinde-o şi pe mama. Dar ştiţi care deosebirea, nu? Capitalistul o şi livrează. Adică e posibil ca să fi ajuns la anumite aberaţii şi ...
Traian Băsescu: S-a ajuns la nişte aberaţii pe care trebuie să... Cel puţin asta e convingerea mea - tot economia de piaţă le-a adus la nivelul la care trebuie să fie.
Radu Moraru: Domnule preşedinte, şi lăcomie. Nu vedeţi că omul lăsat liber şi cu putere devine lacom, hrăpăreţ? Din zece, cinci cam aşa devin; vor ei să aibă tot. Nu vedeţi ce e în societatea românească? Şi peste tot.
Traian Băsescu: Hai să... că pe români ne-am obişnuit să-i auto... noi ne autoflagelăm singuri. Ne găsim toate calităţile rele...
Radu Moraru: Ne găsim şi de-ăia buni şi de-ăia răi...
Traian Băsescu: Şi de buni, şi de rele, şi de ţară ne e sila. Când mă uit la ziarişti tineri, care vorbesc cu atâta dispreţ de ţară. Ce, asta e ţară ce au făcut...
Radu Moraru: Nu, nu, aici nu suntem de acord. E o ţară frumoasă.
Traian Băsescu: Şi eu sunt absolut de acord cu dumneavoastră că e o ţară în care merită să trăieşti, dar...
Radu Moraru: Da, dar suntem supăraţi. Eu sunt supărat pe ţara mea. Trebuie să-mi daţi dreptul acesta oricărui cetăţean...
Traian Băsescu: Nu, pe ţară nu puteţi fi supărat.
Radu Moraru: Pe oameni, unii oameni.
Traian Băsescu: Puteţi fi supărat pe mine, pe patron, pe subordonaţi, pe ce vedeţi, dar pe ţară nu are rost să ne supărăm că ea e mama noastră, după toate perceptele. Mă uităm cu câtă slugărnicie abordează mulţi jurnalişti români ce s-a întâmplat în Statele Unite. Slugarnici. Pentru ca e străin, nu i-am văzut condamnând corupţia din sistemul bancar din Statele Unite. Nu i-am văzut condamnând... pentru că acum suferim pentru lăcomia fără limite a bancherilor din Statele Unite şi din alte ţări capitaliste. Dar dacă ar fi preşedintele lor, şi l-ar terfeli toată ziua, că e român de-al lor.
Radu Moraru: Lasă că au început cu Obama. Ştiţi de ce? Că Obama nu a mai vrut să sprijine presa. Pentru că presa, o parte importantă, trăia din bănuţi de la guvern. A tăiat frumos robinetul. Brusc, cei care-l lăudau au început să-l înjure. Adică, Obama le-a cam tras o mică păcăleală celor care credeau că ....
Traian Băsescu: Dacă mă întreba pe mine îi spuneam că nu e bine.
Radu Moraru: Că aveaţi experienţă... Ştiţi ce se mai întâmplă? Sigur, nu puteţi comenta, dar eu cred că, din păcate - asta am observat, repet, ca un ziarist - în 20 de ani s-a instalat în România un sistem de desfiinţat, care funcţionează din generaţie în generaţie. Cei bătrâni s-au pensionat, dar au lăsat din cei tineri, care continuă, prin nişte generali din spate, care îi joacă pe hau-hau-iştii ăştia să desfiinţeze pe oricine, nu contează. Ai scos capul, jap, te desfiinţează.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, eu mă uit că sunt ca şi copiii mei mulţi dintre ziariştii care vorbesc atât de urât despre mine, fără să mă cunoască. Şi uneori mă gândeam cât de mici cresc oamenii ăştia. Eu la vârsta lor, la 31 de ani, comandam deja o navă de 42.000 de tone; 180 de metri avea lungime. Aveam responsabilitate.
Radu Moraru: Cât două stadioane de fotbal. Aşa de mare?
Traian Băsescu: Da. La 31 de ani. Că la cea cât trei stadioane am ajuns la 34 de ani, la „Biruinţa".
Radu Moraru: Vă invidiez. Nava noastră e mai mică aici. Are doar 4 m.
Traian Băsescu: Mă gândeam la responsabilitate. Am ajuns la concluzia de multe ori că responsabilitatea vorbei care se duce la milioane de oameni este extrem de importantă. Şi, din păcate, foarte mulţi dintre tinerii formatori de opinie, care vorbesc cu aplomb, te uiţi la ei, vor să gângurească despre o temă, dar ei nu au citit o foaie. Eu nu mi-am permis să vin la dumneavoastră fără să citesc ultimele evoluţii, pe luna mai, ale economiei. Nu mi-am permis să vin nepregătit. Mă uit, intră, pac, s-a aşezat în faţa camerei de luat vederi, are 5 caraghioşi, că-i spune vino de la partidul cutare şi ăia vin nepregătiţi şi trag ei o discuţie, frate...
Radu Moraru: Dar nu aveţi impresia că sunt actori mulţi dintre ei, şi ziarişti, şi...?
Traian Băsescu: Nu sunt actori...
Radu Moraru: Nu, actori în sensul că ei recită. Oamenii politici...
Traian Băsescu: E o chestiune de responsabilitate.
Radu Moraru: Domnule preşedinte, în emisiunea asta era un om politic care recita minţind. Şi îi spun: vezi că e o minciună. Zice: Da!? Bine. OK. Dar dacă nu-l opream, omul continua să...
Traian Băsescu: Atunci de ce nu-l cenzurează ziaristul? Pentru că e la fel ca politicianul. Mă uit la oameni care stau de dimineaţă până seara, plus oameni din presă, plus oameni politici, care ţopăie de la o televiziune la alta. Ei sunt de serviciu să comunice ţării din gândirea lor avansată. De altfel, înjurături şi numai inepţii, că nu citesc o pagină înainte să se ducă la o emisiune, ceea ce arată dispreţul pentru cei cărora vor să le vorbească, să le transmită informaţii. Se duc, improvizează, spun numai prostii. Dacă ajunge la concluzie, deci Băsescu nu ştiu ce, crede că şi-a făcut datoria. S-ar putea să aibă surprize.
Radu Moraru: Dar eu le spun de acum că nu au eficienţă. Ştiţi însă unde au avut o perioadă eficienţă? La televiziunile care au descărcat bascule de jeg zi de zi. Şi la un moment dat mi-a dat impresia că nu e întâmplător. Adică sunt nişte tovarăşi care se gândesc: mai spălăm creierul puţin în felul acesta şi le arătăm tuturor că astea fac rating. Ceea ce era fals. Că nu e românul să vrea violuri de dimineaţă până seara.
Traian Băsescu: Ele fac o dată, de două ori, de trei ori. Dar până la urmă se vine la realitate. Ştiţi ce discutam - nu vă spun în ce cerc - la începutul mandatului meu, după ce fusese toată povestea cu suspiciunea că Năstase ţinea presa sub control? Am spus: nu aş vrea - şi discutam cu câţiva oameni politici, apropiaţi mie - ca vreodată, vreunul din noi să ajungă să creadă că poate influenţa presa. Lăsaţi-i, pentru că se vor autocorecta singuri. Şi acum sunt convins că cea mai bună soluţie pentru o presă care să ajute, să informeze corect, să nu trăiască din fabricarea senzaţionalului, ci din realităţi, trebuie lăsată întâi liberă, să-şi ia lecţia incorectitudinii, pentru a deveni corectă. Că altfel...
Radu Moraru: Eu ca ziarist pot să vă spun că - şi aici este vorba şi de Tăriceanu, pentru că aţi avut un mandat care s-a suprapus - a fost cea mai liberă perioadă a presei româneşti, aşa cum este ea: urâtă, frumoasă, bolnavă, blondă...
Traian Băsescu: Era singura soluţie pentru ca în timp să ajungem să avem, o presă de calitate. Eu nu spun că nu avem ziare de calitate, Doamne fereşte, dar avem şi foarte multă umplutură - şi aici nu vizez neapărat tabloidele. Tabloidele există, sunt o necesitate şi sunt tabloide care prin modul de prezentare sunt tabloide, dar ele îţi pun poze, îţi pun tot ce trebuie ca să probeze că spun un adevăr. Modul cum îl comunică le aruncă în categoria tabloide, dar nu înseamnă că ele nu spun adevărul. Este o categorie care vrea să vadă mai puţin scris şi mai multe poze, foarte bine... Dar...
Radu Moraru: Noi am descoperit mult, să ştiţi, în trusturile pe care le înjuraţi uneori - bine, în ghilimele - să ştiţi că sunt mulţi oameni buni.
Traian Băsescu: Şi eu ştiu foarte mulţi...
Radu Moraru: În ziarele care sunt uneori aşa, deci România are material.
Traian Băsescu: Eu nu mă refer neapărat la ziarişti, aşa cum v-am spus, ci când vorbesc de trusturile mogulilor vizez proprietarii care îi pun pe copiii aceştia să dea tot soiul de lecţii de moralitate şi nu le spun nimic despre ei.
Radu Moraru: Da, bun, acolo sunt cazuri cu copiii care dau lecţii de moralitate, dar de ce nu reuşim să facem - spunea odată cineva - justiţia, că de acolo ne pleacă foarte multe lucruri şi e tema de final, pentru că toţi românii pot spune că au o dezamăgire la nivelul de mica justiţie, nu mă refer la marile cazuri, acelea sunt câteva, mica justiţie?
Traian Băsescu: Eu cred că o să rezolvăm lucrurile în justiţie, pe de o parte, prin adoptarea noilor coduri, pe de altă parte, este un proces accelerat de schimbare a magistraţilor. Cred că anul acesta s-au pensionat cel puţin patru sute de magistraţi. Dacă nu mă înşel, am semnat vreo patru sute de decrete. Este adevărat că în mod egal intră magistraţi mai tineri.
Radu Moraru: Dar nu ştim cât de pregătiţi sau dacă or fi cu diplome din acelea sau din acelea bune?
Traian Băsescu: Bun, ei dau un examen la CSM, deci este de presupus că un bagaj...
Radu Moraru: Avem încredere.
Traian Băsescu: Eu îi girez şi nu vă ascund că oricât am fost noi de nerăbdători, totuşi apar sentinţe. Sunt magistraţi care au curaj să-şi asume responsabilitatea unor sentinţe la oameni pe care la un moment dat puteai să-i crezi intangibili, deci cred că lucrurile uşor-uşor încep să meargă.
Radu Moraru: Dar vreau să vă spun ceva. Ce instituţie în România, atunci când libertatea unui om, în mod flagrant, ilegal, este lezată, că nu mă avantajează că stau zece zile la puşcărie, de exemplu şi după aceea judecătorul mă eliberează, să zicem, sau mă duc la CEDO sau pot să stau 29 cu 29, cum se tot zice, adică cine ar trebui să se pronunţe mai repede ca să nu stau... că o zi de puşcărie, eu am mulţi prieteni şi mulţi ziarişti au mulţi prieteni, simplu te ridică unul, că mai sunt corupţi în justiţie printre acei care dau mandate, adică...
Traian Băsescu: Eu nu spun că sunt toţi curaţi în justiţie, cum nu sunt toţi curaţi în politică, cum nu sunt toţi curaţi în jurnalism şi aşa mai departe, dar nici o astfel de problemă nu se poate rezolva decât tot în justiţie.
Radu Moraru: Am înţeles, deci este posibil să mai fie victime colaterale...
Traian Băsescu: Se poate întâmpla.
Radu Moraru: Suntem la final, aş vrea să vă rog ceva - să citiţi măcar toate întrebările care au venit de la telespectatorii noştri - aici vedeţi doar 1%, pentru că nu putem. E incredibil ce de... televoting-ul, stop în acest moment. Câte mesaje au venit? Aproape cinci mii de SMS-uri în nu ştiu câte minute.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, în 15 minute, ce Dumnezeu!
Radu Moraru: Nu, este enorm şi atenţie, nu sunt bani de la stat, repet, sunt bănuţii oamenilor. Sper că nu mai sunt de la stat banii, cel puţin aşa ni s-a spus. Este incredibil! Care este procentajul? 88%, deja mă sperie. Mai era unul cu 90%. Sigur că nu suntem la trusturi, că acolo s-ar putea să fie alt procent, însă este un procent interesant: 88% dintre cei care s-au uitat în această seară şi au dat SMS-uri vor să candidaţi.
Traian Băsescu: Prioritatea mea e criza, domnule Moraru, şi o spun sincer. Probabil, nimeni nu crede lucrul ăsta. Dar mi se pare că este un moment dificil, este cel mai dificil moment prin care trece ţara în mandatul meu. Or, eu nu pot să am altă prioritate decât parteneriatul cu guvernul, dacă s-ar putea, şi cu partidele politice, să diminuăm efectele unui lucru pe care nu noi l-am generat.
Radu Moraru: Domnule preşedinte, eu vă spun, de final, un singur lucru. Arătaţi foarte bine. Sunteţi în formă. Deci se pare că adrenalina asta dată de criză, de luptă, de atacuri...
Traian Băsescu: Domnule Moraru, sunt un om care în fiecare dimineaţă înoată cel puţin o jumătate de oră înainte să plece la serviciu. Deci nu am cum să nu am energie...
Radu Moraru: Unde? Să venim şi noi. Dar ştiţi să înotaţi, da? Am înţeles. Bun. Să vă întreb: ce mai fac papagalii? Vă mai vorbesc, vă spun "domnule preşedinte" acum? V-am întrebat înainte de a fi preşedinte. Vă salută, au învăţat să vă spună: "Să trăiţi, domnule preşedinte?"
Traian Băsescu: Nu, domnule Moraru, când ajung acasă, spune: „Ce faci, băi?" Tot „băi" îmi spune.
Radu Moraru: Tot aşa. Am înţeles.
Traian Băsescu: Ăştia sunt papagalii, ce să-i faci.
Radu Moraru: Te pui cu papagalii, da. Vă mulţumesc pentru prezenţa în emisiune. Recunoaştem că ne-a fost dor de răspunsurile dumneavoastră. Mâine o să stăm să vedem pe dedesubt ce vom înţelege. Ne vom uita la celelalte televiziuni, să vedem ce vor înţelege ele din discursul dumneavoastră. Dar cifra mi se pare impresionantă, pentru că vă dau un alt om politic, candidat la preşedinţia României, care la un moment dat a polarizat vreo 50 de SMS-uri. Nu spun cine, că nu e corect.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, ce vreau să vă rog, şi poate e un apel la toţi cei care de mâine vor lua să despice firul în patru cu fiecare cuvânt şi mai ales eventual cei care sunt tentaţi să rupă fraza şi să dea numai ce cred ei că îi place patronului: să dea frazele întregi, cu tot ce am vrut să spun, dacă se poate, dacă vor să comenteze...
Radu Moraru: Asta e bună, voiam să vă taxez, să vă spun: astea sunt indicaţiile domnului preşedinte?
Traian Băsescu: Dacă se poate. Dacă patronii permit, în numele libertăţii de informare, poate că ar trebui. Eu cred în libertatea presei, dar şi în libertatea de a fi corect.
Radu Moraru: Eu vă spun sigur că vor da corect tot ce a fost în seara asta.
Traian Băsescu: OK. În al doilea rând, plecaţi de la premisa că nu am vorbit cu subînţelesuri. Tot ce am spus este ceea ce gândesc sau a fost prima mea reacţie la întrebarea dumneavoastră. Poate dacă aş sta să citesc întrebările dumneavoastră, să le refac, le-aş scrie mult mai bine. Dar a fost prima mea reacţie la orice întrebare pe care mi-aţi pus-o.
Radu Moraru: Ca de obicei, iertaţi-ne că nu vă dăm întrebările dinainte, domnule preşedinte, dar nu o facem de când suntem noi...
Traian Băsescu: Dar nu v-am cerut.
Radu Moraru: Şi nici nu ne-aţi cerut şi să ştiţi că nu ne-a cerut nimeni până acum şi asta este de fapt şi farmecul acestei emisiuni, că este spontană şi pentru noi. Mandatul nostru însă aici este de şapte ani jumate, v-am depăşit. Vă mulţumesc mult.
Traian Băsescu: Eu vă mulţumesc mult, domnule Moraru. O seară bună.
Radu Moraru: Ne oprim aici. Le mulţumesc tuturor celor care ne-au trimis şi mesaje şi faptul că ne-au urmărit. Toate aceste mesaje, plus teancul venit, le dăm consilierilor preşedintelui României, pentru că nu aş vrea să cred că acum o să stea să citească toate, peste 2000 de email-uri venite cu întrebări şi teme. Încă o dată mulţumiri...
Traian Băsescu: Lăsaţi-le la mine, că...
Radu Moraru: Mai avem un teanc. Pregătiţi teancul, colegii, se tot printează. Publicitate.
(Prin Monitoring Media: B1 TV - Naşul, Ora 20.00)
(sursa: http://www.monitoring.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4111:qnaulq-16062009-invitat-traian-bsescu&catid=86:b1-tv&Itemid=272)
La început, atunci când căutam acestă stenogramă, pregătisem în gând 10 sau 12 observaţii, răsfoind însă conţinutul emisiunii mi-am dat seama că aş fi penibil să comentez astfel de cuvinte venite din partea unui preşedinte.
No comments:
Post a Comment