06 November 2009

habemus nomina sunt odiosa


Verum homines notos sumere odiosum est, spunea Cicero în Pro Roscio Amerino, habemus papas se spune şi astăzi în momentul când este ales noul papă, habemus nomina sunt odiosa, spun eu pentru a descrie cât mai exact jocul politic dus în jurul desemnării premierului de către preşedinte, desigur în dialog cu parlamentarii, într-o astfel de situaţie în care România se află.

COMUNICAT DE PRESĂ
(06 noiembrie 2009)

Scrisoarea preşedintelui României adresată preşedinţilor partidelor parlamentare şi liderilor grupurilor parlamentare

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis vineri, 06 noiembrie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor parlamentare, liderului Grupului minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament şi liderului grupului independenţilor din Parlamentul României, în care a adresat invitaţia de a participa la consultări la Palatul Cotroceni.

Vă prezentăm textul scrisorii:

„După cum ştiţi, în cursul zilei de ieri am avut consultări cu partidele politice reprezentate în Parlament, în conformitate cu art. 103 alin (1) din Constituţia României, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru.

Vă invit vineri, 06 noiembrie a.c., la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, pentru a vă informa cu privire la concluziile consultărilor.

Delegaţia pe care o conduceţi poate fi alcătuită din trei persoane.”

Departamentul de Comunicare Publică
06 Noiembrie 2009
(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11614&_PRID=lazi)

Declaraţia de presă
a preşedintelui României, Traian Băsescu
(Palatul Cotroceni, 06 noiembrie 2009)

Preşedintele României, Traian Băsescu: Declaraţia pe care doresc să o fac este legată de concluzia şi deciziile luate cu privire la formarea unui nou guvern şi, de asemenea, doresc să vă informez cu privire la concluziile discuţiei cu Fondul Monetar Internaţional din această dimineaţă.

Partidele au expus următoarele puncte de vedere: PNL-ul doreşte un guvern condus de domnul Johannis, dar un guvern de tehnicieni, nu un guvern cu politicieni, PSD-ul doreşte un guvern condus de domnul Johannis, dar un guvern de tehnicieni, nu de politicieni. Ambele partide, în discuţiile de ieri, au ridicat problema evaluării activităţii Guvernului în luna decembrie a.c., deci după terminarea alegerilor prezidenţiale. Sigur, eu am interpretat, cred eu corect, nevoia evaluării după o lună şi jumătate a activităţii unui guvern exact de cei care îl propun. De asemenea, UDMR-ul susţine un guvern Johannis, care poate fi ori de tehnicieni, ori de politicieni şi minorităţile susţin ferm un guvern Johannis având în componenţă politicieni. În discuţii, unele din partide - şi nu voi nominaliza, pentru că nu au fost toate - au prezentat ca variantă şi soluţia ca actualul Guvern să rămână să gestioneze treburile Executivului până după alegerile prezidenţiale. Această soluţie a fost prezentată ca fiind o soluţie echidistantă. Pentru că ştiu că partidele nu doresc să se afle aceste detalii, nu voi nominaliza partidele care au avut această opţiune. De asemenea, Partidul Democrat-Liberal susţine varianta unui guvern politic, care să-şi asume responsabilitatea şi politică, nu numai executivă, pentru trecerea momentului dificil de la sfârşitul acestui an. Dacă îmi este permis un comentariu faţă de aceste propuneri, pot spune că o poziţie aparte faţă de partide şi chiar faţă de grupul minorităţilor a avut-o grupul independenţilor, care şi-a menţinut opţiunea de a susţine orice guvern care are oameni care să garanteze gestionarea eficientă a treburilor ţării, deci nu au avut o anume opţiune politică.

Îngrijorător este, din punctul meu de vedere, faptul că majoritatea optează pentru un guvern de tehnicieni, ceea ce generează riscul ca guvernul să fie unul strict pentru perioada campaniei electorale şi care să aibă o susţinere limitată în timp, până la desemnarea Preşedintelui, în urma alegerilor. Cred că nu putem avea o astfel de abordare cu “guverne de serviciu” până ne rezolvăm problemele de alegeri.

Aş vrea cu această ocazie să vă prezint şi situaţia reală a finanţării. Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială îşi încheie misiunea mâine fără a face raportul misiunii, condiţionând revenirea pentru continuarea evaluării, după ce România va avea un guvern în funcţie. De asemenea, Fondul Monetar Internaţional cere ca obligaţii minimale aprobarea bugetului de stat până în prima decadă a lunii decembrie, dar în orice caz, înainte de data de 10 decembrie, când are loc board-ul Fondului. O altă solicitare imperativă a Fondului Monetar Internaţional, a Uniunii Europene şi a Băncii Mondiale este ca Legea răspunderii fiscale să fie transmisă în Parlament şi adoptată înainte de sfârşitul anului. Celelalte elemente de condiţionalităţi sunt discutate şi pot fi gestionate, mai ales că ieri am promulgat şi Legea salarizării şi Legea cu privire la desfiinţarea agenţiilor. Deci sunt şi elemente pozitive, dar avem două chei - guvern legitim pentru a rezolva problemele legislative, cea de-a doua cheie după guvernul legitim: bugetul de stat şi Legea răspunderii fiscale. Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială m-au informat că revin imediat ce sunt solicitate, după instalarea noului Guvern sau după instalarea unui guvern legitim. În lipsa unui guvern legitim, nu se pot continua discuţiile. De altfel, chiar şi venirea delegaţiei Uniunii Europene, a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale a fost posibilă nu numai în urma solicitării mele exprese, dar şi în baza speranţei că va trece Guvernul anterior propus. Ce vreau să îi asigur pe români prin dumneavoastră, şi v-aş mulţumi dacă aţi transmite acest mesaj, că orice guvern va găsi resursele să plătească salariile şi pensiile. Nu trebuie să se creeze o panică, o îngrijorare că prin plecarea Fondului Monetar Internaţional nu se vor plăti salariile şi pensiile. În acelaşi timp, trebuie s-o spun că în lipsa banilor de la Fond, finanţarea este mult mai scumpă. Dobânzile pe care Guvernul le plăteşte pentru împrumuturile de pe piaţă sunt mult mai ridicate decât dobânzile pe care le plăteşte pentru banii de la Uniunea Europeană şi de la Fond, dar este un cost.

În aceste condiţii, în care majoritatea vorbeşte de guvern de tehnicieni, deci cu reţineri mari să-şi asume politic responsabilitatea pentru guvern, am luat în consideraţie şi semnalul pe care o majoritate parlamentară mi l-a dat prin adoptarea în Parlament a unei hotărâri care vizează abilitarea Guvernului Boc să elaboreze şi să trimită la Parlament bugetul de stat şi probabil şi Legea răspunderii fiscale. Sigur, am înţeles foarte bine semnalul, şi anume acela că preferă să-i dea Guvernului Boc un plus de prerogative şi să rămână acest Guvern - care, practic, a primit votul de neîncredere al Parlamentului - să gestioneze treburile ţării până după alegeri. Din păcate, nu pot răspunde acestor abordări, care nu sunt temeinice şi nu sunt în interesul naţional. România are nevoie de un guvern cu care să nu ne jucăm, un guvern în deplinătatea puterii de exerciţiu. Şi aici trebuie să fac menţiunea că hotarârea emisă de Parlament nu poate fi opusă Legii de funcţionare a Guvernului, care spune foarte clar că un guvern care a primit votul de neîncredere în Parlament nu mai poate transmite Parlamentului proiecte de legi. Deci, luând în consideraţie complexitatea abordărilor pe care partidele le au, luând în consideraţie că cei mai mulţi vizează un guvern de tranziţie, căruia pe urmă să-i spună: “Plecaţi că am venit înapoi noi, politicienii", după alegerile prezidenţiale, mi se pare că am obligaţia să fac ceea ce îmi cere Constituţia şi să desemnez un prim-ministru.

Numele Primului-ministru pe care îl desemnez este o încercare de a răspunde exigenţelor majoritarilor. La anterioara desemnare, am făcut concesia de a desemna un prim-ministru independent politic. S-a dovedit că jumătatea de drum pe care am parcurs-o nu a fost suficientă pentru majoritatea ad-hoc formată înainte de consultări. Pe de altă parte, s-a adus argumentul că este un bun gospodar, care a primit 80 la sută din voturile sibienilor. Vreau să ştiţi că fiind eu însumi rezultatul unei ascensiuni bazate pe votul cetăţenilor, apreciez foarte mult acest tip de politicieni, care îşi obţin funcţiile, demnităţile, prin alegeri în faţa electoratului. De aceea, am hotărât să fac un pas în întâmpinarea majorităţii, dar condiţionat de asumarea răspunderii politice a guvernării. Nu putem să stăm la adăpostul criticilor, ascunzându-ne după un guvern de tehnocraţi şi spunând, până la urmă: ei sunt responsabili, iar politicienii, în spatele lor, să îi manipuleze aşa cum doresc. De aceea decizia de desemnare a Primului ministru este pentru un prim ministru care să răspundă criteriilor pe care le avea domnul Johannis, adică ales cu 80 la sută, bun gospodar, dar cu exigenţa ca prin acest prim-ministru, un partid să-şi asume responsabilitatea guvernării, singur sau într-un guvern de uniune naţională.

Numele Primului ministru desemnat este Liviu Negoiţă. A obţinut 80 la sută la alegerile locale, iar sectorul III, un sector cu 400.000 de oameni, deci, de trei ori mai mult decât Sibiul, arată cel puţin la fel de bine ca Sibiul. Îi doresc succes Primului ministru desemnat şi îl invit să vă spună câteva cuvinte.

Liviu Negoiţă: Bună ziua. Domnule Preşedinte, mulţumesc pentru încredere. Şi eu cred că oamenii politici trebuie să-şi asume responsabilitatea şi atunci când România se află în criză. Şi România se află în criză. Misiunea mea este clară, îmi propun un guvern de coaliţie naţională. Consultările vor începe de astăzi. Avem priorităţi pe care dumneavoastră le-aţi menţionat, România are nevoie de finanţare, acordurile pe care România le-a încheiat trebuie să fie duse la bun sfârşit, vorbim de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Comisia Europeană. Ceea ce pot să vă spun, că sunt deschis forţelor politice din Parlament, având în vedere că au şi declarat că sunt foarte interesate în adoptarea bugetului de stat. Iată, avem ocazia ca noi, oamenii politici, să dăm dovadă de responsabilitate şi să aprobăm un guvern cu puteri depline, care să poată să discute atât cu organismele internaţionale, dar să şi răspundă nevoilor românilor. Ceea ce vreau să vă mai spun, voi avea trei zile de negocieri, ele încep astăzi, sâmbătă şi duminică. Luni voi depune lista noului cabinet la Parlament. Nu mai avem timp de pierdut, suntem într-un tempo allegro, avem nevoie de un guvern legitim şi eu cred, domnule Preşedinte, că oamenii politici vor da dovadă de responsabilitate ca acest guvern să treacă prin Parlament cât mai repede. Programul întâlnirilor pe care eu le voi avea cu forţele politice o să vi-l anunţ de la Palatul Victoria. Vă mulţumesc!Departamentul de Comunicare Publică

Departamentul de Comunicare Publică

06 Noiembrie 2009

(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11616&_PRID=lazi)


La un moment dat am crezut că domnul Băsescu va rosti numele domului Johannis, dar cu anumite condiţii pentru cabinet. Chiar mă gândeam cum ar putea controla preşedintele lista cabinetului Johannis... când am auzit numele domnului Negoiţă. Sincer, îl preţuiesc mult prea mult pe domnul Negoiţă ca primar, chiar dacă transformările sectorului sunt mai mult unele de imagine, trebuie să spun că schimbările edilitare sunt ceva mai mult palpabile decât la celelalte sectoare (cel puţin deocamdată), ca să nu-mi pară rău de domnia sa. Dacă se angajează în poziţia de premier, dacă este numit în funcţie şi dacă va avea un viitor ca premier (mulţi de dacă, este adevărat), carierea domniei sale într-un domeniu benefic, cel de primar, va fi definitiv pierdută. Cu puţin noroc însă i se va deschide o cale spre cariera de preşedinte al Partidului Democrat-Liberal, ceea ce m-ar bucura.

2 comments:

nimrod said...

Semper idem, n'asa?!

Bibliotecaru said...

Dar noi sunt toate... :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.