24 March 2010

Domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru atenţionare


... din păcate am în continuare o problemă.

COMUNICAT DE PRESĂ
(24 martie 2010)

REF: Participarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la bilanţul Serviciului Român de Informaţii pentru anul 2009


Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat miercuri, 24 martie a.c., la sediul SRI, la bilanţul Serviciului Român de Informaţii pentru anul 2009. Vă prezentăm discursul susţinut de şeful statului cu acest prilej:

„Am participat cu plăcere la bilanţul din acest an al Serviciului Român de Informaţii, cu atât mai mult cu cât el se suprapune cu împlinirea vârstei de 20 de ani a noului Serviciu. Este un serviciu care s-a transformat puternic, iar eu pot spune că am fost martorul evoluţiei Serviciului de când avea vârsta de 15 ani, era minor, şi până după majorat - iată, are astăzi 20 de ani -, şi o să-l mai observ până când va ajunge la maturitate, la 25 de ani. Anul trecut le spuneam la bilanţ: "La revedere, dar ştiu eu, să vedem!". Uite că românii au vrut să am ocazia să mă reîntâlnesc cu Serviciul, cu ocazia bilanţului. Câteva aprecieri, poate duse mai mult în sfera politică.

În primul rând, este un serviciu cu oameni noi şi este un serviciu cu obiective noi, chiar faţă de obiectivele şi oamenii pe care îi avea în 1990. De asemenea, Serviciul Român de Informaţii a devenit un serviciu respectat ca partener al celor mai importante servicii de informaţii din NATO şi din Uniunea Europeană. Aş spune că Serviciul a parcurs un proces de modernizare accelerată în ultimii cinci ani, şi aici vreau să menţionez şi meritele fostului director Timofte - Dumnezeu să-l ierte! - şi meritele deosebite ale domnului director Maior în implementarea procesului de reformă a serviciului.

Ţin să fac o menţiune, care poate fi de eventual sprijin pentru ziarişti şi analişti, fără să fie un reproş. Am observat că foarte mulţi au ori o tentă de ironie, ori de reproş, atunci când vorbesc de mijloacele pe care Serviciul Român de Informaţii le utilizează în culegerea de informaţii. Vreau să vă asigur că sunt aceleaşi mijloace de a culege informaţii pe care le utilizează toate serviciile moderne din lume, de la satelit până la banala ascultare a telefoanelor, atunci când sunt probleme de securitate naţională şi când sunt autorizate de judecător. Marea problemă este în slujba cui şi a ce sunt puse aceste informaţii. Doar îi atenţionez pe cei care mai fac confuzii că fosta Securitate utiliza mijloace asemănătoare pentru a susţine un regim dictatorial şi un partid unic, pe când noul Serviciu de Informaţii al României utilizează informaţia pentru apărarea legii şi pentru apărarea Constituţiei. Utilizarea informaţiei este fundamental diferită de ceea ce se făcea înainte de Revoluţie şi chiar în cursul anilor 90. De altfel, un lucru pe care l-am remarcat şi în intervenţia pe care am avut-o la bilanţ este a doua parte a anului trecut. Vă este cunoscută perioada de instabilitate politică generată de interese de partid, de interese electorale - nu de interesul naţional, ce-i drept. Faptul că în toată această perioadă de instabilitate politică Serviciul a rămas neutru, neimplicat politic, neangajat în informaţii strecurate la presă, neangajat de o parte sau de alta a partenerilor de dispută politică, a fost pentru mine semnalul de maturizare a serviciului. Şi am convingerea că nimeni nu mai poate influenţa politic funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, ca de altfel şi a colegilor de la SIE. Nu spun acest lucru şi despre servicii departamentale. Vorbesc de cele două mari servicii care sunt coordonate de CSAT. Pentru acest lucru îi felicit public pe toţi ofiţerii Serviciului Român de Informaţii.

Faptul că Serviciul Român de Informaţii s-a transformat relativ rapid într-un serviciu modern şi inatacabil din punct de vedere al jocurilor politice se datorează şi stabilităţii. Atât eu, cât şi cei doi directori cu care am lucrat în primul mandat, am avut consensul neschimbării şefilor structurilor teritoriale la insistenţa partidelor. Continuitatea a fost unul dintre elementele de bază care au permis modernizarea Serviciului Român de Informaţii. Aş sublinia şi eu ceea ce am subliniat şi la bilanţ: necesitatea absolută a modernizării legislaţiei. Serviciul s-a modernizat, iar Parlamentul încă nu a fost în măsură să adopte legislaţia care să vină la întâlnire cu procesul de modernizare pe care însuşi Serviciul l-a parcurs. Mă refer la modernizare în mod deosebit şi în zona misiunilor. Avem o legislaţie care a fost concepută la începutul anilor 1990. Legislaţia nu mai corespunde misiunilor Serviciului ca efect al intrării ţării în NATO, al intrării ţării în Uniunea Europeană, al dezvoltărilor prezenţei militarilor americani în baze militare româneşti, al dezvoltărilor legate de scutul antirachetă. Ameninţările s-au multiplicat iar mijloacele legislative, mijloacele de acţiune ale Serviciului trebuie puse în concordanţă cu noile realităţi şi cu realităţile viitoare ale României. De aceea, fac şi eu un apel la Parlament, care are proiectele noii legislaţii încă de acum patru ani, să accelereze procesul de a pune la dispoziţia serviciilor de siguranţă naţională noul pachet de legi.

Aş mai face câteva remarci cu privire la obiectivele Serviciului. Ele rămân ca listă aşa cum au fost şi anul trecut şi se consolidează ca dimensiune şi ca efort care trebuie investit în aceste direcţii. Şi mă refer la lupta împotriva crimei organizate, la lupta împotriva traficului de droguri, la combaterea criminalităţii cibernetice, extremismul, care, de asemenea, trebuie ţinut sub supraveghere, indiferent ce tip de extremism este şi cine îl afişează, mai ales într-o perioadă de criză economică, când mişcările extremiste riscă să devină mai credibile decât ar trebui să fie.

Nu în ultimul rând, un obiectiv strategic major al Serviciului Român de Informaţii la nivel naţional şi la nivel teritorial este lupta împotriva corupţiei. Multe dintre acţiunile altor instituţii au fost susţinute de către Serviciul Român de Informaţii, iar solicitarea pe care am
făcut-o astăzi şi Biroului Executiv, şi plenului, la bilanţ, a fost concentrarea pe furnizarea de informaţii către Parchete, a informaţiilor legate de corupţie, indiferent în ce zonă politică sau instituţională apar.

Am mai menţionat la bilanţ - ceea ce spun şi public - faptul că în ultimii ani, şi în mod deosebit în anul 2009, analizele şi informaţiile furnizate Preşedinţiei, Guvernului au fost de o acurateţe deosebită şi s-au constituit în elemente de decizie, în elemente care au contribuit la decizii. Cam acestea sunt cele ce, cred eu, pot fi spuse. Aş menţiona, doar pentru a avea dimensiunea implicării Serviciului Român de Informaţii, cazul Ciorogârla şi cazul de spionaj care a dus şi la unele expulzări de diplomaţi în care Serviciul Român de Informaţii a fost implicat. În cazul Ciorogârla, în recuperarea în mare parte din armele furate, iar în celălalt caz, a fost dezbătut în presă, dar îl menţionez ca element.

Vă mulţumesc!”

Departamentul de Comunicare Publică
24 Martie 2010

(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11978&_PRID=lazi)

Problema mea, domnule preşedinte, este că "tovarăşul Nicolae Ceauşescu" nu a ieşit niciodată în mod public pentru a spune că... "Securitatea utiliza mijloace pentru a susţine un regim dictatorial şi un partid unic". Oficial Securitatea, pe timpul statului totalitar şi al puterii discreţionare revărsate peste România de către oligarhia comunistă, se ocupa tot cu "apărarea legii şi pentru apărarea Constituţiei". În plus, mijloacele Securităţii şi constrângerea legală conduceau la o supraveghere rudimentară faţă de ce se face astăzi.

Domnule preşedinte Traian Băsescu,

Dumneavoastră aţi insistat ca legea securităţii naţionale să treacă mai repede prin parlament. Acolo apare, pe lângă SRI, SIE şi celelalte servicii de tip "intelligence" tradiţionale şi un nou jucător pe piaţa informaţiilor, Serviciul de Comunicaţii Speciale. Asta nu spune decât un singurul lucru, Serviciile de Informaţii vor să ne asculte pe toţi la un loc şi fără nici un control din partea nimănui. Vă spun sincer că nu cred că România se confruntă cu un val atât de mare de terorism încât să justifice o asemenea încordare de forţe. Încă o dată, vă mulţumesc pentru atenţionare, dar, recunosc, nu m-aţi convins. În continuare cred că serviciile secrete au măcar o uşiţă deschisă pentru a fi folosite în scopul statului totalitar.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Sigla_SRI.svg/461px-Sigla_SRI.svg.png

(sursa: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sigla_SRI.svg)

2 comments:

LuMassa said...

Nu stiu ce sa zic biblio legat de cum pui tu problema. Crezi ca asa este, suntem toti la gramada monitorizati? Nu e prea mult spus? Au ei clientii lor, nu eu, tu...si altii ca noi. Totusi paza buna trece primejdia rea, asa stiu eu. Uite cate ies la suprafata daca au fost monitorizati mafiotii din politica...Nu esti socat de astfel de indivizi ca voicu si cati ca el? Asta e psd, s-au dezvoltat in 20 de ani precum mafia siciliana intro mie....

Bibliotecaru said...

Dacă ce reiese din acele interceptări sunt adevărate, eu mi-aş dori ca cei implicaţi, în frunte cu domnul Cătălin Voicu, să li se da încă 15 ani, adiţional, pentru că şi-au încălcat jurământul depus şi au încălcat legea şi Constituţia.
Încă o dată precizez, dacă este adevărat, că asta nu am de unde să ştiu eu.

Pe de altă parte, nu este normal să se facă dosare având ca probe tăieturi din ziare şi înregistrări ambientale şi telefonice şi nici ca acestea să fie făcute publice, sub nici o circumstanţă.

Convorbirile între doi oameni nu sunt sub prestare de jurământ, nu ar trebui să incrimineze pe nimeni. O monitorizare exhaustivă va fi precum prezenţa lui Dumnezeu. Întrebarea este, această informaţie exhaustivă va fi judecată de Dumnezeu? Bineînţeles că nu, oamenii care judecă sunt şi supuşi păcatului, au ambiţii, au răutăţi, au erori.

Poate că urmărind toate telefoanele, toate locurile în care se întâlneşte lume interlopă, vor cădea 10 sau 100 de mafioţi, dar totodată se va face câte un dosar pentru fiecare cetăţean al României. Serviciile de informaţii vor ştii fiecare aventură extra-conjugală, "informatistul" va ştii ce femei suferă de anexită, că un cutare are hemoroizi sau suferă de impotenţă, de boli venerice. Vor fi înregistrări cu oameni care fac sex sau stau pe toalete... Eu nici nu-mi pot imagina o dimensiune mai scabroasă decât acest sistem generalizat de urmărire. Sistemul plăţii cu cardul strâng informaţii despre ce consum fiecare, ce prezervative folosim, cât de des ne spălăm, dacă avem mătreaţă (după săpun şi şampon)...

Securitatea despre care vorbeşte preşedintele nu se lăuda cu cei prinşi că înjură sistemul, erau daţi publicităţii cei care făceau trafic cu ţigări, cu blugi, cu gumă de mestecat... Se vorbea despre cei care erau găsiţi cu 100 de litri de ulei sau kilograme de zahăr... Americanii au justificarea prinderii teroriştilor, ruşii au şi ei, cu siguranţă, o justificare (nu ştiu care e, probabil tot cu mafia şi teroriştii), cred că şi în China...

Să ne facem că nu vedem poliţia politică dezvoltată la nivel mondial?, merită fie şi riscul îndepărtat al autorităţii totalitare arestarea lui nea cutare C.V.? Personal mă deranjează mult mai mult perspectiva unei noi poliţii politice decât mafia dezvoltată de un senator.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.