Într-un film românesc, foarte actual încă, deşi este realizat în 1981, “Am o idee!”, în regia lui Alecu Croitoru, există o replică colosală a Tovarăşului Zmeu (interpretat de Petre Gheorghiu) : “Trebuie să-l ajutăm fără cruţare!”
Mi-e frică că, în urma atentatului, Rusia va spune că va lupta împotriva terorismului fără cruţare. Anti-terorismul justifică cumplite încălcări ale drepturilor omului. Atentatul 9/11 a fost o întâmplare cumplită a Americii, urmarea, respectiv lupta anti-teroristă, reprezintă o încălcare a drepturilor omului cel puţin tot atât de cumplită. Iată şi în România, deşi singurul terorist român a fost făcut scăpat printre degete, măsurile anti-terorism acaparează din ce în ce mai mult măsurile de "siguranţă" anti-tero, începând cu urmărirea telefoanelor şi culminând cu un scut antirachetă de care nu avem efectiv nevoie în condiţiile în care România cade din poziţia unei ţări în curs de dezvoltare în poziţia unei ţări subdezvoltate.
http://stirileprotv.ro/stiri/international/cel-putin-25-morti-in-urma-unei-explozii-la-metroul-din-moscova.html 10:07 - CNN anunta ca oficialii ii suspecteaza pe separatistii ceceni de explozii. In august 2004, un atentat sinucigas cu bomba a dus la moartea a 10 oameni, inclusiv a femeii care a produs explozia, iar alti 51 de oameni au fost raniti. In februarie 2004, tot un atentat sinucigas cu bomba intr-unul dintre trenurile metroului din Moscova a ucis 40 de persoane si a ranit alte 100. In 2003, 15 oameni au murit in urma unui atentat la un concert din capitala Rusiei.
Potrivit CNN, teroristii ceceni au ucis in 2004 sute de oameni la o scoala din Beslan. Tot ei au fost suspectati ca ar deturnat doua avioane rusesti, 89 de oameni fiind ucisi.
Cecenia este situata in sud-vestul Rusiei, in regiunea Muntilor Caucaz. Cecenii s-au luptat ani de zile pentru a obtine independenta fata de Rusia.
Populatia Ceceniei este de aproape 800.000 de oameni si este in majoritate musulmana. Mii de ceceni au fost ucisi si 500.000 de oameni au fost stramutati de-a lungul conflictului cu Moscova.
9:59 Politia din Moscova actioneaza in conditii de urgenta din cauza celor doua explozii care au avut loc la metroul din capitala rusa, a anuntat luni un reprezentant al Ministerului rus al Afacerilor Interne, citat de RIA Novosti in pagina electronica.
9:51Atentatele sinucigase de la metroul din Moscova au fost comise de femei, a declarat luni primarul capitalei ruse, citat de AFP.
9:30 Exploziile produse luni dimineata la metroul din Moscova, soldate cu moartea a 37 de persoane, sunt atentate sinucigase, a declarat procurorul Moscovei Iuri Siomine, citat de AFP.
9:22 -Comisia de ancheta a Parchetului a declarat ca a fost deschisa o ancheta pentru terorism.
8:45 - Gazeta.ru informeaza ca o a treia explozie a avut loc la statia de metrou Prospect Mira.
Va reamintim ca prima explozia s-a produs in statia Lubianka. Potrivit ultimelor informatii, 22 de persoane au fost ucise in in urma acestei deflagratii si alte 12 au fost ranite, a declarat pentru AFP un purtator de cuvânt al Ministerului pentru Situatii de Urgenta.
O a doua explozie s-a produs la 40 de minute dupa aceea, la ora locala 08.38 (07.38 ora Romaniei), in statia Parkl Kulturi. 12 persoane au murit si alte 15 au fost ranite.
Potrivit agentiei Interfax, citata de Mediafax, prima explozie a fost declansata de un kamikaze si a avut loc intr-o garnitura de metrou care se afla in statia Lubianka, din centrul Moscovei, la ora 07.56 (06.56 ora Romaniei), a anuntat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, Irina Andrianova, citata de Itar-Tass. Sediul serviciului rus de securitate, FSB, se afla in apropierea acestei statii. "Nu s-a declansat un incendiu. Echipele de salvare si pompierii lucreaza la locul incidentului", a adaugat ea.
Capitala rusa a fost afectata in ultimii zece ani de o serie de explozii mortale revendicate de militantii ceceni, dar acestea au devenit mai rare in ultimul timp.
Oricât de cumplit ar fi acest atentat, sper din toată inima ca Rusia să nu adopte măsuri suplimentare de încălcare a drepturilor omului.
15 comments:
nimrod
said...
@Biblio,
Eu zic să ne bucurăm că statutul actual ar României, de ţară în curs de subdezvoltare combinat cu limitele logistice ale terorismului internaţional (recte, ăştia nu strică orzul pe gâşte...) ne apără văd,pe mai departe, de vreo nenorocire de proporţii. Cât priveşte Rusia, o mare putere, care va avea totdeauna inamici pe măsură, e îndreptăţită, cred, să se apere prin toate mijloacele. Când, eventual, "ai teroristul" da' omul nu vrea să spună unde a pus bomba, vorba unui poliţist israelian, e mai greu să fii blând...
Dacă vă referiţi la criza cu ostatici din octombrie 2002 de la Moscova(129 ostatici morţi din 850)dincolo de tragedie, tehnic vorbind a fost suportabil. Să nu uităm că 39 din cei 40 de terorişti au fost ucişi, printre ei toate femeile-bombă(...). Dacă Spetznaz-ul n-ar fi acţionat corect totul putea degenera. Păstrând proporţiile vă reamintesc de rezistenţa germană de la Brest din toamna lui 1944, condusă de generalul de paraşutişti Ramcke. A durat şase săptămâni!
...incep sa cred ca putem sa ne spunem in orice fel: liberali, neoliberali, antiliberali, filoliberali. avem toate sansele sa sfarsim intr-o scarba viscerala. tot mai mult cred ca "s-a ticalosit lumea" (replica finala din "Padureanca" lui Nicolae Margineanu)
Eu nu am vorbit în termeni de justificat/nejustificat, strict contabiliceşte însă victimele colaterale sunt tot victime importante.
Personal prefer să mor ca victimă într-un atentat decât ca toţi românii să fie percheziţionaţi de frica atentatelor, să le fie ascultate telefoanele, să le fie nerecepţionate emailurile, să fie abuzaţi, în general, de un sistem-stat poliţienesc.
@ Virtualkid La Slavici, cuvântul ticălos este ambivalent, are şi înţelesul reprobabil dar şi înţelesul de sărăcit... Iată de ce Pădureanca pune şi ea un dublu sens în această ticăloşire.
În cartea lui Slavici ultima replică este "O lumânare!" spre iertarea păcatelor şi călăuzirea sufletului.
Cu tot respectul, eu vad lucrurile altfel. Mai bine o mie de camere tv calare pe noi decat o singura bomba sub scaunul din metrou pe care sta o femeie cu un copil in brate, "a living Madonna", vorba cantecului...
Păi pun problema un pic altfel atunci, revoluţia a meritat dat fiind că a luat cu ea şi multe multe vieţi? Era mai bine să fi rămas România comunistă pentru a nu avea pierderi?
Repet, eu aleg să fiu victimă decât să trăiesc într-un astfel de sistem.
lupta asta imbecila a inceput de multa vreme. si mie imi este teama de faptul ca terorismul si antiterorismul se potenteaza reciproc. iar "televizorul" le stropeste, pe amandoua, la radacina.... ca "sa creasca frumos si sanatos"
mai devreme sau mai tarziu, o sa ajunga sa-si puna singuri bombe, doar ca sa aiba exclusivitate la niste sange cu muci si cu un pic de creieRE pe peretiLE.....
Nu este un act terorist revoluţia, este adevărat, eu vorbeam despre moartea justificată sau moartea nejustificată. Câte morţi ar trebui să conducă la pierderea drepturilor omului? Eu cred că nu ar trebui să condiţionăm drepturile omului nici de revoluţii,nici de atacurile teroriste... Cei care au murit la revoluţie au făcut-o şi pentru ca telefoanele să nu le fie ascultate.
@Bibliotecaru Spui ca mai bine ai muri decat sa fie ascultate telefoanele. Dar tocmai acum, dupa revolutie, sunt ascultate telefoanele si unele inregistrari se mai dau si in presa. De ce atunci nu te imolezi in piata publica, in semn de protest? Pe de alta parte ce mari secrete de stat posezi d-ta pentru a fi atat de rascolit ca un bou de la SRI iti asculta convorbirile? Pe mine ma revolta mai mult ca la aceasta tragedie nu se gaseste un cuvant de compasiune pentru victime, ci citesc pe un blog ca "iarasi a inscenat KGB un atentat pentru a atrage simpatia fata de Rusia".
@ N. Raducanu Dacă m-aş auto-imola (precum dacii care săreau în ţepe) asta ar însemna sinucidere şi nu asumarea pericolului. Poate că aş face-o, chiar şi aşa, desigur să am şi siguranţa că se schimbă ceva. Dar nu numai că nu am siguranţa, dar cred că nesimţirea este atât de mare încât nici măcar un milion de auto-imolări nu ar schimba nimic.
Aici nu este vorba despre secrete de stat. Dacă ar fi vorba despre secrete de stat, abia atunci ar fi justificată ascultarea telefoanelor. Dar dacă vorbesc, de exemplu, cu amanta şi apoi vine băiatul deştept să mă şantajeze că spune nevestei "dacă nu fac"... asta nu contează? Nu faceţi greşeala să limitaţi ascultătorii la SRI, tocmai se încearcă introducerea Serviciilor de Comunicaţii Speciale în rândul "spionilor". Nici celelalte servicii de informaţii nu sunt atât de nevinovate. Legea se schimbă pe "şest" şi uite aşa ne trezim într-un stat poliţienesc mult mai puternic decât cel de dinainte de 1989.
Eu am toată simpatia faţă de victime şi nici nu cred că cei de la "KGB" au înscenat aceste atentate (nu că ar fi imposibil), spun doar că măsurile împotriva terorismului pot fi mai drastice decât chiar terorismul în sine. Doar nu înţelegeţi că eu apăr terorismul? Apăr însă drepturile omului, dreptul la intimitate...
Poate că dacă aceste grupuri extremiste ar fi ascultate, zic poate, nu ar alege auto-detonarea pentru a transmite un mesaj. Aproape întotdeauna terorismul este un răspuns la abuzurile statului, un act nejustificat ca răspuns la alte acte nejustificate. Din păcate unica soluţie pe care autorităţile o găsesc drept reacţie este violenţa ca răspuns la violenţă. Iarăşi din păcate, violenţa se răsfrânge nu numai asupra unor vinovaţi, ci asupra tuturor cetăţenilor.
Am să vă dau un exemplu. Există tehnica arestărilor cu mascaţi, strigăte, culcat, genunchi pe grumaz, uşi sparte pentru a surprinde cetăţeni în timpul somnului. Este evident că există oameni violenţi împotriva cărora violenţa este justificată ca fiind singura cale de reţinere, dar oare nu ar trebui ca poliţia să încerce mai întâi o invitaţie la secţie, apoi un bătut delicat în uşă şi, numai ca soluţie ultimă, să vină mascaţii peste om în casă?
99% din reţineri şi arestări cred că pot fi făcute de aşa numitul "sectorist".
Ei bine, excesul de autoritate este uneori mult mai rău decât ne-impunerea autorităţii. Cetăţeanul are nevoie de stat tocmai pentru a avea garantate libertăţile sale. Pierderea nejustificată a libertăţi chiar prin acţiunea autorităţii este mult mai gravă decât lipsa de autoritate, după cum un magistrat care fură este mult mai imoral decât "furăciunea" unui hoţ "de meserie".
Toţi cei care comentează pe blogul meu poartă răspunderea afirmaţiilor lor. Se consideră implicită rugămintea mea ca afirmaţiile să fie însoţite de probe. În caz contrar, recomand celorlalţi cititori care citesc aceste comentarii să considere, la fel ca şi mine, că sunt banale elemente de propagandă fără nici un fel de acoperire.
ArtHalle One Summer Show
-
'Bucharest weather may be unpredictable,
but you can always rely on ArtHalle to bring the heat with our One Summer
Show.
F...
Inalienabilitatea teritorială
-
Tot auzim de diferite chestii inalienabile pe care apoi le observăm nu
tocmai inalienabile… Citeam o ştire care spunea aşa “Ambasadorul Italiei,
Mario Cosp...
Scrisoare deschisă către Serviciile Secrete
-
------------------------------
Doamnelor şi domnilor,
Politica vrea să vă capteze şi să vă folosească ca poliţie politică, acum
nu mai este nici o îndoială...
15 comments:
@Biblio,
Eu zic să ne bucurăm că statutul actual ar României, de ţară în curs de subdezvoltare combinat cu limitele logistice ale terorismului internaţional (recte, ăştia nu strică orzul pe gâşte...) ne apără văd,pe mai departe, de vreo nenorocire de proporţii. Cât priveşte Rusia, o mare putere, care va avea totdeauna inamici pe măsură, e îndreptăţită, cred, să se apere prin toate mijloacele. Când, eventual, "ai teroristul" da' omul nu vrea să spună unde a pus bomba, vorba unui poliţist israelian, e mai greu să fii blând...
Îmi amintesc de o luare de ostateci unde atacul antitero a produs mai multe victime decât teroriştii.
Dacă vă referiţi la criza cu ostatici din octombrie 2002 de la Moscova(129 ostatici morţi din 850)dincolo de tragedie, tehnic vorbind a fost suportabil. Să nu uităm că 39 din cei 40 de terorişti au fost ucişi, printre ei toate femeile-bombă(...). Dacă Spetznaz-ul n-ar fi acţionat corect totul putea degenera. Păstrând proporţiile vă reamintesc de rezistenţa germană de la Brest din toamna lui 1944, condusă de generalul de paraşutişti Ramcke. A durat şase săptămâni!
...incep sa cred ca putem sa ne spunem in orice fel: liberali, neoliberali, antiliberali, filoliberali.
avem toate sansele sa sfarsim intr-o scarba viscerala.
tot mai mult cred ca "s-a ticalosit lumea" (replica finala din "Padureanca" lui Nicolae Margineanu)
Eu nu am vorbit în termeni de justificat/nejustificat, strict contabiliceşte însă victimele colaterale sunt tot victime importante.
Personal prefer să mor ca victimă într-un atentat decât ca toţi românii să fie percheziţionaţi de frica atentatelor, să le fie ascultate telefoanele, să le fie nerecepţionate emailurile, să fie abuzaţi, în general, de un sistem-stat poliţienesc.
@ Virtualkid
La Slavici, cuvântul ticălos este ambivalent, are şi înţelesul reprobabil dar şi înţelesul de sărăcit... Iată de ce Pădureanca pune şi ea un dublu sens în această ticăloşire.
În cartea lui Slavici ultima replică este "O lumânare!" spre iertarea păcatelor şi călăuzirea sufletului.
Cu tot respectul, eu vad lucrurile altfel. Mai bine o mie de camere tv calare pe noi decat o singura bomba sub scaunul din metrou pe care sta o femeie cu un copil in brate, "a living Madonna", vorba cantecului...
Păi pun problema un pic altfel atunci, revoluţia a meritat dat fiind că a luat cu ea şi multe multe vieţi? Era mai bine să fi rămas România comunistă pentru a nu avea pierderi?
Repet, eu aleg să fiu victimă decât să trăiesc într-un astfel de sistem.
lupta asta imbecila a inceput de multa vreme.
si mie imi este teama de faptul ca terorismul si antiterorismul se potenteaza reciproc.
iar "televizorul" le stropeste, pe amandoua, la radacina.... ca "sa creasca frumos si sanatos"
Exact aşa, mass-media potenţează manifestarea extremistă, asta şi urmăresc, să apară la TV.
@Biblio,
O revoluţie nu e un act terorist...
Vă recomand să recitiţi sau să revedeţi "A quiet american". E pe deplin lămuritor.
mai devreme sau mai tarziu, o sa ajunga sa-si puna singuri bombe, doar ca sa aiba exclusivitate la niste sange cu muci si cu un pic de creieRE pe peretiLE.....
Nu este un act terorist revoluţia, este adevărat, eu vorbeam despre moartea justificată sau moartea nejustificată. Câte morţi ar trebui să conducă la pierderea drepturilor omului? Eu cred că nu ar trebui să condiţionăm drepturile omului nici de revoluţii,nici de atacurile teroriste... Cei care au murit la revoluţie au făcut-o şi pentru ca telefoanele să nu le fie ascultate.
@Bibliotecaru
Spui ca mai bine ai muri decat sa fie ascultate telefoanele. Dar tocmai acum, dupa revolutie, sunt ascultate telefoanele si unele inregistrari se mai dau si in presa. De ce atunci nu te imolezi in piata publica, in semn de protest? Pe de alta parte ce mari secrete de stat posezi d-ta pentru a fi atat de rascolit ca un bou de la SRI iti asculta convorbirile? Pe mine ma revolta mai mult ca la aceasta tragedie nu se gaseste un cuvant de compasiune pentru victime, ci citesc pe un blog ca "iarasi a inscenat KGB un atentat pentru a atrage simpatia fata de Rusia".
@ N. Raducanu
Dacă m-aş auto-imola (precum dacii care săreau în ţepe) asta ar însemna sinucidere şi nu asumarea pericolului. Poate că aş face-o, chiar şi aşa, desigur să am şi siguranţa că se schimbă ceva. Dar nu numai că nu am siguranţa, dar cred că nesimţirea este atât de mare încât nici măcar un milion de auto-imolări nu ar schimba nimic.
Aici nu este vorba despre secrete de stat. Dacă ar fi vorba despre secrete de stat, abia atunci ar fi justificată ascultarea telefoanelor. Dar dacă vorbesc, de exemplu, cu amanta şi apoi vine băiatul deştept să mă şantajeze că spune nevestei "dacă nu fac"... asta nu contează? Nu faceţi greşeala să limitaţi ascultătorii la SRI, tocmai se încearcă introducerea Serviciilor de Comunicaţii Speciale în rândul "spionilor". Nici celelalte servicii de informaţii nu sunt atât de nevinovate. Legea se schimbă pe "şest" şi uite aşa ne trezim într-un stat poliţienesc mult mai puternic decât cel de dinainte de 1989.
Eu am toată simpatia faţă de victime şi nici nu cred că cei de la "KGB" au înscenat aceste atentate (nu că ar fi imposibil), spun doar că măsurile împotriva terorismului pot fi mai drastice decât chiar terorismul în sine. Doar nu înţelegeţi că eu apăr terorismul? Apăr însă drepturile omului, dreptul la intimitate...
Poate că dacă aceste grupuri extremiste ar fi ascultate, zic poate, nu ar alege auto-detonarea pentru a transmite un mesaj. Aproape întotdeauna terorismul este un răspuns la abuzurile statului, un act nejustificat ca răspuns la alte acte nejustificate. Din păcate unica soluţie pe care autorităţile o găsesc drept reacţie este violenţa ca răspuns la violenţă. Iarăşi din păcate, violenţa se răsfrânge nu numai asupra unor vinovaţi, ci asupra tuturor cetăţenilor.
Am să vă dau un exemplu. Există tehnica arestărilor cu mascaţi, strigăte, culcat, genunchi pe grumaz, uşi sparte pentru a surprinde cetăţeni în timpul somnului. Este evident că există oameni violenţi împotriva cărora violenţa este justificată ca fiind singura cale de reţinere, dar oare nu ar trebui ca poliţia să încerce mai întâi o invitaţie la secţie, apoi un bătut delicat în uşă şi, numai ca soluţie ultimă, să vină mascaţii peste om în casă?
99% din reţineri şi arestări cred că pot fi făcute de aşa numitul "sectorist".
Ei bine, excesul de autoritate este uneori mult mai rău decât ne-impunerea autorităţii. Cetăţeanul are nevoie de stat tocmai pentru a avea garantate libertăţile sale. Pierderea nejustificată a libertăţi chiar prin acţiunea autorităţii este mult mai gravă decât lipsa de autoritate, după cum un magistrat care fură este mult mai imoral decât "furăciunea" unui hoţ "de meserie".
Post a Comment