28 March 2010

Priorităţi guvernamentale în teritoriu


Transcrierea declaraţiilor primului-ministru Emil Boc în cadrul videoconferinţei cu prefecţii

La această videoconferinţă sunt alături de mine domnul Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor, domnul Videanu, ministrul Economiei, domnul Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, domnul Funeriu, ministrul Educaţiei. De asemenea, doamna ministru Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, este prezentă la Constanţă, iar domnul ministru Şeitan este la Gorj - deci, cei doi miniştrii sunt prezenţi la această videoconferinţă, în locaţiile menţionate.
Aşa cum am enunţat în perioada anterioară, vom organiza periodic videoconferinţe, pentru a vă informa asupra mersului curent al politicii Guvernului cu privire la diverse aspecte ale vieţii oamenilor.
Astăzi voi aborda şi vom aborda două puncte.
Primul punct vizează probleme actuale ale actului de guvernare.
Punctul doi: măsuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru perioada sărbătorilor de Paşte, urmând ca după prezentarea acestor două puncte, în funcţie de întrebările dvs. să intervină şi ceilalţi colegi miniştri prezenţi.
Dragi colegi, probleme actuale ale actului de guvernare.
Aş vrea să lămuresc două aspecte legate de politica salarială şi de politica privind pensiile, două domenii actuale ale vieţii de zi cu zi a românilor.
Cu privire la salarizare. Legea salarizării unitare trebuie aplicată pentru a asigura un tratament egal şi nediscriminatoriu tuturor celor care sunt plătiţi din fonduri publice în România.
O să mă refer, punctual, la cazul profesorilor, la cazul situaţiei din învăţământ. Aici, nu avem altceva de făcut decât să spunem lucrurilor pe nume şi oamenilor exact aşa cum stă situaţia, fără ocolişuri şi fără nici un fel de înfrumuseţare. În domeniul învăţământului, în 2008 a fost adoptată Legea 221 privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Imediat, în noiembrie 2008, din procentul de 50% majorare salarială 17% s-a aplicat pentru toţi profesorii. Diferenţa de 33% majorare salarială nu s-a mai aplicat din cauza insuficienţei resurselor financiare şi, evident, a crizei economice care a venit în anul 2009. Până în acest moment, din legea 221 s-a aplicat partea de 17% majorare, diferenţa până la 50% - de 33% - nu a mai fost aplicată. Actul normativ care viza majorarea cu 50% a salariilor profesorilor a fost abrogat prin legea salarizării unitare, Legea 330. Pe parcursul anului 2009 au apărut însă situaţii în care, prin sentinţe judecătoreşti, unii profesori au obţinut şi majorarea cu 33% a salariului, până la 50%. Astăzi, în România, avem cel puţin două categorii de profesori în ceea ce priveşte raportul la această lege. În romul rând, unii care nu au nici un fel de sentinţă judecătorească, ci li se aplică majorarea salarială cu 17% încă din noiembrie 2008 şi, alţii, care au sentinţe judecătoreşti cu majorare salarială de 33%. În bugetul pe anul 2010 evident că nu au fost prinse sume care să vizeze majorarea salariilor profesorilor cu încă 33%. De aceea, astăzi, suntem într-o asemenea situaţie: unii cu sentinţe, cu majorarea salariului cu 33%, alţii fără sentinţe.
Noi am propus - şi propunem, în continuare - următoarele: aplicarea unitară a legii salarizării, care vizează o creştere cu 17% încă din 2008 a salariilor profesorilor; sentinţele judecătoreşti, acolo unde există, să îşi urmeze cursul firesc şi să fie eşalonate conform graficului prevăzut de lege, să ne asigurăm ca toţi profesorii din această ţară să aibă resursa financiară pentru plata salariilor, aşa cum scrie în legea salarizării unitare. Evident că am dori cu toţii ca salariile profesorilor să fie mai mari, precum şi cele ale medicilor sau ale funcţionarilor publici. Trebuie însă să fim realişti şi să ne uităm la economie. Astăzi, atât poate România să plătească. Economia românească nu a crescut peste noapte cu 33% ca să putem majora salariile.
Am făcut eforturi în 2009 şi vom face eforturi şi în 2010 pentru a putea plăti salariile, pentru a evita derapajele sociale şi semnele bune încep să apară. Dacă astăzi noi scăpăm de sub control cheltuielile publice, compromitem viitorul României. Guvernul este apărătorul a 22 milioane de români. Sindicatele apără interesele sectoriale ale diverselor categorii profesionale şi le respectăm. Guvernul nu poate să îşi permită, în acest moment, să facă un pas înapoi de la ceea ce înseamnă asigurarea stabilităţii macro-economice. Şi paşii buni pe care i-am făcut încep să-şi arate unele roade, deşi ştiu că pentru oamenii obişnuiţi efectele pozitive în buzunarul şi în viaţa lor încă nu se resimt. Dar, aşa cum puteţi observa, dobânzile încep să scadă, inflaţia este sub control, cursul euro-leu este stabil, producţia industrială şi exporturile au început să crească, agenţiile internaţionale de rating deja au apreciat pozitiv România - şi mă refer aici al Standard&Poor's, care a ridicat de la negativ la stabil situaţia României - iar aceste lucruri se vor găsi şi în viaţa românilor, evident, nu astăzi, dar numai dacă facem în continuare ceea ce trebuie. De aceea, Guvernul este determinat să rămână în aplicarea prevederilor legale în privinţa salarizării unitare şi să păstreze echilibrele macro-economice pentru destinul României de mâine.
Astăzi luăm măsuri mai aspre, ca mâine viitorul să fie mai bun. Dacă vom ceda şi vom trece la populism şi demagogie nu vom face altceva decât să compromitem soarta României pe mulţi ani de aici înainte şi să ajungem, doamne fereşte, într-o situaţie asemănătoare cele din unele ţări din UE.
Suntem la un nivel al datoriei publice din PIB sub 30%. Dacă vom apela la majorări salariale, vom ajunge în câţiva ani de zile la maximul permis de UE, de 60% din PIB datorie publică, doar îndatorându-ne pentru plata salariilor, fără să investim nimic în locurile de muncă, adică în infrastructură şi alte lucruri de acest fel, care aduc românilor siguranţă, beneficii şi evident, pe termen lung, o creştere economică sănătoasă a acestei ţări.

În privinţa pensiilor. Vreau să ştie toată lumea că, în acest moment, legea pensiilor este în dezbatere la Parlament. Ea trebuie să fie adoptată până la sfârşitul lunii iunie de ambele camere ale Parlamentului. Această lege, pe de o parte, elimină pensiile speciale despre care am vorbit şi, pe de altă parte, asigură o creştere sustenabilă a pensiilor în România, în perioada următoare. Pensiile nu scad odată cu intrarea în vigoare a legii noi a pensiilor. Este prevăzut un mecanism de creştere a pensiilor începând cu 2011, iar în discuţiile pe care le-am avut cu sindicatele am stabilit foarte clar că valoarea punctului de pensie nu va fi mai mică de 40% din salariul mediu brut pe economie. Este minimul pe care ni-l impunem în lege şi, în funcţie de resursele economice pe care ţara le va avea, evident că această valoare va creşte. Dar facem o lege corectă cu 22 milioane de români prin eliminarea privilegiilor, a acelor pensii care nu au la bază principiul contributivităţii. Încă o dată, cei 5.600.000 de români care au o pensie obişnuită şi nu o pensie specială nu au nici un fel de problemă cu aplicarea acestei legi, din perspectiva veniturilor din pensii pe care le primesc.
În privinţa vârstei de pensionare, am convenit cu sindicatele ca în cazul femeilor care au doi sau mai mulţi copii, acestea să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare cu un an sau doi. Dar, atenţie, vorbim de majorarea vârstei de pensionare în anul 2030, deci peste 20 de ani de azi înainte, când se preconizează egalizarea vârstelor de pensionare între femei şi bărbaţi.
Fac, de asemenea, apel la Parlament pentru a adopta cât mai repede cu putinţă pachetul de legi care vizează reformele în România. Avem la Camera Deputaţilor Legea responsabilităţii fiscale, care trebuie să fie adoptată până la sfârşitul lunii martie. De asemenea, avem la Parlament legea pensiilor. Aici, mulţi ne întreabă şi vă întreabă: de ce nu desfiinţaţi pensiile speciale prin ordonanţă de urgenţă? Am face-o mâine, dacă ar fi posibil, dar din nefericire Curtea Constituţională a spus că nu se poate prin ordonanţă de urgenţă să se intervină în acest domeniu al pensiilor. De aceea, trebuie lege, iar legea este la Parlament şi cerem Parlamentului să adopte cât mai repede cu putinţă acest proiect extrem de important, care vizează reforma în domeniul sistemului de pensii.
În acelaşi timp, avem la Parlament Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă, două legi extrem de importante care vin să completeze Codul Civil şi Codul Penal. Dorim ca, în această sesiune, cele două Coduri să fie adoptate, astfel încât să poată în 2011 să intre în vigoare întreg pachetul legislativ în domeniul Justiţiei, pentru a avea o justiţie mult mai eficientă, mai ieftină şi rapidă în raport cu cetăţeanul, pentru că este aşteptată această măsură de către toţi cetăţenii României.
Luna viitoare va intra în dezbatere parlamentară Legea Educaţiei Naţionale, o lege extrem de importantă, aflată acum în faza dezbaterii publice, o lege care va modifica în bine învăţământul românesc în perspectiva educaţiei pe care o primesc copiii noştri de la grădiniţă până al universitate.
Mai avem în pregătire mai multe pachete de acte normative în domeniul administraţiei, sănătăţii, descentralizării, care vor intra în analiza Guvernului şi evident, în dezbatere la Parlament începând cu luna aprilie.
În concluzie, Guvernul este decis să continue mersul reformelor structurale ale societăţii româneşti, reforme care ne asigură pe termen mediu şi lung că vom avea o ţară prosperă, demnă în UE. Acesta este un drum de lung parcurs, pe care îl vom continua şi avem toată determinarea să facem acest lucru. Orice întoarcere înapoi ar însemna compromiterea şanselor României şi a brumei de stabilitate economică pe care o avem, iar dacă am reuşit să evităm derapajele economice şi sociale în 2009, cu atât mai mult în 2010 avem responsabilitatea să continuăm acest mers al reformelor.
Doi: am luat decizia, în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, ca şefii companiilor de stat să aibă diminuat salariul pe întreaga perioadă a anului 2010 şi plafonat la nivelul unui secretar de stat. Am pornit de la premisa că din moment ce şi oamenii obişnuiţi suferă unele privaţiuni, unele constrângeri bugetare, nici cei care conduc companiile de stat nu vor avea beneficii materiale mai mari, deşi unii poate au performanţă şi ar merita, dar ca un efect de solidaritate vor rămâne pe întreaga perioadă a anului 2010 cu salarii plafonate la nivelul salariului de secretar de stat. Iar cei care sunt membri în consiliile de administraţie ale regiilor companiilor de stat vor avea doar 1% indemnizaţie din salariul directorului, tot ca o măsură care vine să se înscrie în linia celor vizând realizarea de economii cu cheltuielile de personal şi solidaritatea în privinţa constrângerilor bugetare. Miercuri, va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă în acest sens, dar decizia deja a fost luată în şedinţa anterioară. Se pregăteşte ordonanţa de urgenţă, astfel încât acest lucru să se aplice. Oricum, până în data de 30 iunie măsura era deja prevăzută în lege. Noi extindem şi după 30 iunie această decizie cu privire la salariile celor care lucrează la companiile de stat.

Trei: am adoptat miercuri în Guvern, o hotărâre care vizează sprijinirea elevilor şi studenţilor care provin din familii cu venituri reduse, în vederea achiziţionării de calculatoare. 25.000 de elevi şi studenţi care provin din familii cu venituri foarte mici vor primi câte 200 de euro fiecare, pentru a putea fi sprijiniţi să-şi cumpere un calculator. Luni va apărea hotărârea publicată în Monitorul Oficial. V-aş ruga să informaţi şi să aveţi contactul cu şcolile şi primăriile în vederea informării, întrucât, potrivit calendarului, până în data de 21 aprilie se vor depune cererile. După aceea, se vor face anchetele sociale, astfel încât cei 200 de euro să poată fi primiţi iar calculatoarele să fie cumpărate ca un instrument de lucru, de sprijin pentru elevii şi studenţii din familii cu venituri reduse, care nu pot să-şi permită singuri cumpărarea unui calculator.
Patru. Distinşi prefecţi, în data de 31 martie expiră termenul pentru comunicare către Guvern a hotărârilor de consiliu local din judeţele pe care le reprezentaţi cu privire la programul "10 case pentru specialişti - Renaşterea satului românesc". Nu se admite nici un fel de întârziere. Primii veniţi sunt primii serviţi. Doamna ministru probabil că o să intervină de la Constanţa, pe parcursul acestei videoconferinţe. Este un proiect extrem de important al Guvernului şi care trebuie să îşi urmeze cursul potrivit graficului anunţat. V-aş ruga să ne trimiţi liste foarte clare cu cei care s-au încadrat perfect în conţinutul actului normativ, adică să pună la dispoziţie teren de 500 mp pentru casele pe care le-au solicitat şi, într-o listă suplimentară, toate celelalte probleme ridicate de unii sau de alţii cu privire la alte aspecte. Am fost la Vrancea şi /am văzut acolo că/ pot apărea şi aspecte colaterale, ele rămân în atenţia noastră. Cu prioritate vor fi şi rămân de finanţat cei care se înscriu în cadrul prevăzut de Guvern prin hotărâre. De aceea, vă atrag atenţia ca nici o zi să nu aveţi întârziere în comunicarea datelor oficiale, pentru că intrăm într-un calendar accelerat.
În privinţa Guvernului, priorităţile rămân locurile de muncă ale românilor. Sau priorităţile rămân legate de locuri de muncă şi de tot ceea ce înseamnă asigurarea creşterii economice, în vederea depăşirii acestei perioade de recesiune în anul 2010. De aceea, investiţiile publice, fondurile europene şi combaterea evaziunii fiscale rămân domenii vitale de acţiune ale Guvernului la nivel naţional şi local. Iar dvs., domnilor prefecţi, sunteţi obligaţi să urmăriţi modul în care aceste obiective sunt duse la îndeplinire, pentru că de modul în care se realizează fiecare depinde succesul economic pe termen mediu şi lung al acestei ţări. Alte resurse mai importante de creştere nu sunt, în acest moment, decât cele trei, care conduc la locuri de muncă şi la salarii plătite, pentru că dacă sunt plătite la stat taxe şi impozite, dacă mediul de afaceri este susţinut, atunci evident, că şi celelalte componente ale bugetului de stat pot să meargă mai departe.
Aş mai face o ultimă referire la dialogul social.
Domnilor prefecţi, nu uitaţi în nici o zi că dialogul social este o componentă importantă a atribuţiilor dvs. Traversăm o perioadă dificilă şi cu atât mai mult este necesar să păstrăm dialogul social intensificat cu toate categoriile sociale, cu toate sindicatele. Solicitările sunt multe şi putem rezolva punctual, uneori şi fără resurse financiare suplimentare, unele probleme a căror soluţionare ni se solicită. Important este să fiţi prezenţi, să aveţi disponibilitate la dialog, să comunicaţi cu Guvernul problemele care v-au fost ridicate, să le rezolvăm pe cele care pot fi rezolvate, să explicăm cu cărţile pe faţă şi fără populism şi demagogie acolo unde nu se poate, sau când se va putea, pentru că numai în acest fel putem să asigurăm, în continuare, stabilitatea acestei ţări din punct de vedere economic şi social.
Acum, o să vă mai atrag atenţia că am adoptat actul normativ pentru autorităţile locale cu privire la garanţiile de stat pentru cei care atrag fonduri europene, ca să-şi poată asigura partea de cofinanţare. Din nefericire, nu se prea cunoaşte în teritoriu acest lucru, astfel încât vă rog să informaţi pe toţi primarii care au proiecte europene aprobate şi nu au partea de cofinanţare asigurată. Să-i informaţi şi să le arătaţi că au o ordonanţă de urgenţă prin care pot folosi garanţia guvernamentală, garanţia statului pentru a primi partea de bani de la bancă, încât să îşi asigure cofinanţarea proiectului. Să nu aştepte nici de la consiliul judeţean, nici de la Guvern bani suplimentari. Am creat acest mecanism tocmai pentru a-i ajuta să poată să-şi ducă la îndeplinire proiectele europene pe care le-au contractat. Sunt 300 milioane de euro în acea ordonanţă de urgenţă. A fost adoptată şi o hotărâre de guvern care detaliază mecanismul de aplicare. Cer să faceţi cunoscut acest lucru tuturor administraţiilor locale care sunt într-o asemenea situaţie, să nu treacă anul şi după aceea să afle că, de fapt, aveau o posibilitate să aducă aceste fonduri europene utilizând inclusiv sprijinul statului prin garanţiile de stat.
Mă opresc aici şi îl invit pe domnul ministru Blaga să vă facă prezentările la punctul doi: măsuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru perioada sărbătorilor de Paşte, după care miniştrii prezenţi, dacă vor dori, vor interveni punctual şi apoi vor urma întrebările dvs.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 27.03.2010
(sursa: http://www.gov.ro/transcrierea-declaratiilor-primului-ministru-emil-boc-in-cadrul-videoconferintei-cu-prefectii__l1a108507.html)

Emil Boc: Domnule ministru Blaga, aveţi cuvântul.

Vasile Blaga: Mulţumesc, domnule prim-ministru.
Domnilor miniştri, domnilor prefecţi, v-am trimis astăzi, semnat, planul de măsuri pe care urmează să le ia structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor pe perioada sărbătorilor de Paşti. În misiunile din această perioadă vor acţiona, în medie, aproximativ 24.000 de cadre ale Ministerului, peste 10.000 de poliţişti, 5.000 de jandarmi, 2.000 de poliţişti de frontieră şi 7.000 de lucrători de la Situaţii de Urgenţă. Numai în Bucureşti vor acţiona circa 1.500 de poliţişti, 500 de jandarmi şi 500 de lucrători de la Situaţii de Urgenţă. Particularitatea acestui an o reprezintă sărbătorirea Paştelui ortodox în aceeaşi perioadă cu cel romano-catolic, de aceea va trebui să asigurăm măsuri specifice de patrulare şi intervenţie la peste 14.500 de biserici, la 630 de mănăstiri ortodoxe şi la peste 1.000 de lăcaşe de cult romano-catolice. De asemenea şi mâine – şi vă rog să aveţi grijă – când sărbătorim Floriile, vor fi asigurate toate măsurile necesare pentru prevenirea unor evenimente nedorite. În zilele premergătoare – şi vă rog să verificaţi asta – vom acţiona împreună cu ceilalţi colegi de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor în pieţe, târguri sau alte locuri, în primul rând pentru verificarea legalităţii activităţii agenţilor economici care prelucrează, depozitează, transportă, comercializează animale vii, ouă sau alimente de origine animală. De asemenea, veţi acţiona pentru prevenirea furturilor de animale şi pentru verificarea modului în care se respectă normele sanitar-veterinare. În noaptea de Înviere şi în zilele de Paşti, vor fi aplicate măsuri atât pe raza localităţilor şi la lăcaşele de cult în care sunt organizate slujbe religioase cu un număr mare de participanţi, dar şi la locurile în care se vor desfăşura manifestări cultural-artistice. Pentru menţinerea şi asigurarea ordinii vor acţiona în regim intensificat patrule şi echipaje auto Poliţie, jandarmi, Poliţie de frontieră, iar la marile catedrale se vor realiza dispozitive fixe cu participarea poliţiştilor şi jandarmilor. Măsuri speciale vor fi instituite şi pe căile rutiere. În mod deosebit, în interiorul localităţilor dar şi pe arterele care converg spre biserici, şi pe drumurile naţionale, în special în zonele turistice consacrate: Valea Prahovei, Valea Oltului, nordul Moldovei, litoral. Pentru prevenirea şi pentru combaterea excesului de viteză şi a conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului vom acţiona cu peste 500 de echipaje de Poliţie. Rugămintea mea este să acţionaţi la vedere, să vă vadă cei care, eventual, sunt tentaţi la astfel de activităţi /şi să vadă/ că nu suntem fericiţi dacă, pe urmă, luăm măsuri împotriva celor pe care îi prindem sub influenţa alcoolului sau dacă, mai rău, se întâmplă accidente pe căile rutiere. Asigurarea de informaţii şi recomandări utile pentru cei care se deplasează pe căile rutiere aglomerate va constitui o prioritate pentru noi în această perioadă. Vom lua toate măsurile necesare şi vom instrui, la punctele de trecere a frontierei, în plus personalul necesar, pentru că se estimează un flux important de mijloace auto care vor intra sau ieşi din ţară în această perioadă. Avem planificat, domnule prim-ministru, un număr suficient de echipaje de Poliţie, peste 3.500, astfel încât nu cred că vom avea probleme deosebite. Cu bucurie vă anunţ că nu se prognozează evenimente deosebite din punctul de vedere al situaţiilor de urgenţă, deci se pare că, în sfârşit, după mai mulţi ani, nu vom avea inundaţii sau alte lucruri de acest gen în această perioadă.
Emil Boc: Mulţumesc, domnule ministru. Dacă ceilalţi colegi miniştri doresc să intervină? Doamna ministru Udrea, de la Constanţa, pentru programul „Renaşterea Satului Românesc”. Vă rog, doamnă ministru.
Elena Udrea: Bună ziua, domnule prim-ministru, bună ziua, domnilor colegi, bună ziua tuturor! Două probleme aş fi vrut să aduc în discuţie în acest moment. O dată, problema desfăşurării programului „Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti”. Aşa cum am stabilit în cealaltă videoconferinţă, prefecţii au trecut la treabă şi au trimis către noi solicitări. La momentul acesta, centralizăm la ANL în jur de 5.000 de solicitări din teritoriu dar constat, chiar aici, la Constanţa, diferenţe între ce a ajuns la noi şi ce a mai plecat zilele trecute. Chiar Constanţa este printre localităţile care au trimis un număr foarte mare de cereri – 650 de case sunt solicitate a fi construite prin acest program. Există şi alte judeţe care merg foarte bine. Rugămintea ar fi către prefecţi să grăbească transmiterea solicitărilor către ANL, pentru că la 31 martie noi, conform principiului pe care l-am declarat data trecută, primul venit - primul servit, deja vom stabili care sunt primele amplasamente pentru care începem procedurile. Deci, chiar dacă, aşa cum stau lucrurile şi acum avem foarte mult de lucru, am vrea deja să pornim proceduri pentru probabil în jur de 5-6- 7.000 de case, la 31 martie. Rugămintea este ca prefecţii să trimită tot ce primesc cât mai repede către ANL, ca să ştim şi noi care sunt... să facem o prioritizare a demarării acestor proceduri. Asta pe de o parte.
Pe de altă parte, domnule prim-ministru, sunt la Constanţa pentru că încercăm să pregătim deschiderea litoralului şi ne-am lovit de o problemă care am întâlnit-o aici - o ştim din anul trecut, dar cu siguranţă ea este la nivelul întregii ţări - şi anume problema construcţiilor care se ridică în mod abuziv. Este cu atât mai gravă în situaţia Constanţei, pentru că aceste construcţii se ridică pe litoral. Şi un caz concret de ieri: avem, în staţiunea Costineşti, construcţii care continuă a se ridica, deşi au primit /dispoziţie de/ sistare a lucrărilor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Şi o situaţie pe cât de hilară pe atât de gravă: deşi în delegaţia, sau în echipa de ieri cu care am făcut inspecţia litoralului erau ministrul, prefectul, primarul, reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii, directorul BTT-ului am fost în situaţia de a privi neputincioşi cum şantierul, care primise deja de 24 de ore /dispoziţie de/ sistare a lucrărilor, continua - se descărca acolo nisip, se lucra la capacitate maximă şi asta este, în opinia noastră, în opinia mea, o dovadă că statul este ignorat. Se ignoră respectarea legilor şi autoritatea statului. Deci ar trebui, noi solicităm sprijin din partea colegilor din Guvern, din partea dumneavoastră direct pentru ca, la Constanţa, cel puţin în zona litoralului, să putem să impunem respectarea legilor în ceea ce priveşte construcţiile, ridicarea construcţiilor. Am hotărât aici să instituim un comandament care să pregătească litoralul, dar care să aibă ca unul din principalele obiective verificarea tuturor construcţiilor, identificarea situaţiilor în care aceste construcţii sunt abuzive şi dispunerea intrării în legalitate, inclusiv acolo unde legea permite, în acest moment, desfiinţarea acestor construcţii pe cheltuiala celor care au încălcat legea. Acest comandament, în opinia noastră, ar trebui să fie - să-i solicităm sprijin domnului ministru Vasile Blaga - ar trebui să fie constituit la nivelul prefecturii. Din acest comandament ar trebui să facă parte reprezentantul MDRT, reprezentantul Inspectoratului în Construcţii, reprezentantul, desigur, al Poliţiei Judeţene, al Inspectoratului Teritorial de Muncă, al Gărzii de Mediu. Sunt câţiva din reprezentanţii autorităţilor deconcentrate care ar trebui să participe la acest comandament care ar avea ca scop pregătirea litoralului, oprirea ilegalităţilor şi abuzurilor în ceea ce priveşte construirea pe litoral şi impunerea autorităţii statului şi a autorităţii publice locale, în acelaşi timp. Pentru că, realmente, primarii aici - sunt de bună credinţă şi nu-şi dau acordul pentru ceea ce se întâmplă - sunt ignoraţi, sunt luaţi peste picior şi nu-i bagă nimeni în seamă, nimeni nu-i respectă. Dacă au apucat să amendeze, aşa cum s-a întâmplat la Costineşti, s-a făcut uneori plângere penală pentru abuz în serviciu. Situaţia este realmente gravă şi, dincolo de problema turismului şi de problema urbanismului şi a regimului de construcţii, cred că este o problemă de autoritate a statului, pe care ar trebui să o întărim. Deci, de aceea am ţinut să vă spunem lucrurile acestea pentru că totul este foarte /.../. Suntem clar în discuţiile legate de ceea ce am văzut ieri, cu rugămintea ca dumneavoastră personal dar şi colegii din Guvern să ne ofere sprijin, pentru că singuri - s-a văzut de ieri - nu putem să ne descurcăm.
Emil Boc: Mulţumesc, doamnă ministru. Împreună cu domnul ministru Blaga o să facem un calendar exact a ceea ce putem face din punct de vedere legal, astfel încât autoritatea statului să fie restabilită. Nu este admisibil ca alţii să facă regulile după alte criterii decât cele prevăzute de lege, cu sfidarea cetăţeanului şi a interesului public. Împreună cu domnul ministru Blaga vă vom preciza exact ce vom face în acest caz punctual, cu implicarea autorităţilor statului care ne pot sprijini. Domnul ministru Funeriu doreşte să aibă o intervenţie. Vă rog, domnule ministru.
Daniel Funeriu: Da, foarte scurt.
Domnilor prefecţi, domnule prim-ministru: 3-11 aprilie, vacanţa de Paşte – îi rog pe reprezentanţii Guvernului în teritoriu să acţioneze astfel încât copiii să fie protejaţi. Doi, aşa cum a spus şi domnul prim-ministru, suntem în perioada de dezbatere publică a legii educaţiei. Noi am făcut din această dezbatere publică un efort care, spun eu, este fără precedent în dezbaterea legilor, diferitelor variante ale legilor educaţiei. Întreg aparatul ministerului, atât de la nivel central cât şi de la nivel local, inspectoratele sunt mobilizate pentru aceste acţiuni, pentru că acest Guvern şi eu personal credem într-o modernizare care este explicată fiecărui profesor, fiecărui părinte, fiecărui elev. Ne luăm foarte serios această misiune de a dezbate public o lege fundamentală pentru România. La nivelul fiecărui inspectorat, sunt convins, există un calendar pentru dezbateri şi vă solicit, domnilor prefecţi, sprijinul în acest domeniu. Pentru prima dată autorităţile locale, pentru prima dată primarii, consiliile locale, părinţii sunt implicaţi în acest proces şi vă rog foarte mult să colaboraţi cu inspectorate şcolare astfel încât această dezbatere să ajungă şi la nivelul comunităţilor locale – care sunt, împreună cu părinţii, actori principali ai sistemului de educaţie şi, înţelegem ca vocea lor să fie ascultată în consecinţă.
Ultimul punct este, reiterez aspectul pe care l-a evocat şi domnul prim-ministru în ceea ce priveşte deschiderea pentru partenerii sociali. Vedem ceea ce se întâmplă şi eu cred că acţiunea Guvernului, cât şi legea pe care o pregătim creează oportunităţi şi, în acelaşi timp, rezolvă nişte probleme care s-au acumulat în ultimii ani. Desigur, tentaţia este mare acum ca toate problemele acumulate să fie puse în seama noastră. Nu este nici o problemă, ne asumăm instituţional aceste probleme care s-au creat în timp şi acţionăm pentru rezolvarea lor. Vă rog, de aceea, domnilor prefecţi, să aveţi deschiderea maximă pentru partenerii sociali, mai ales în domeniul educaţiei. Am văzut că sunt unele judeţe, cum este judeţul Buzău, în care situaţia a fost tensionată şi, încetul cu încetul, prin intervenţia inspectoratului, prin discuţii şi prin explicarea lucrurilor în mod real, inclusiv din partea prefectului, situaţia s-a detensionat şi vă invit să participaţi la acest dialog permanent cu partenerii sociali.
Vă mulţumesc. Şi dacă sunt probleme legate de Ministerul Educaţiei, sunt la dispoziţia dumneavoastră să le discutăm.
Emil Boc: Mulţumesc, domnule ministru. Domnul Şeitan, dacă de la Gorj are vreo intervenţie.
Mihai Şeitan: Da, domnule prim-ministru, mulţumesc frumos.
Domnilor colegi, onoraţi prefecţi, vreau să ridic două probleme, domnule prim-ministru. Prima se referă la adâncirea puţin a problemei fondurilor structurale europene. Aş solicita domnilor prefecţi să accentueze popularizarea acestor fonduri mai ales pentru resursa umană - ştiut fiind că avem nevoie de oameni calificaţi pentru tehnologii noi, pentru investiţiile pe care le preconizăm - pentru a demara, într-o legătură prietenoasă cu Agenţia de Management, astfel de proiecte care se referă la programele structurale pentru resursa umană şi structurile ei teritoriale. Aş insista /.../ ca aceste lucruri să se petreacă în cadrul unui dialog social la care instituţiile descentralizate, subordonate Ministerului Muncii – aici mă refer în special la cele legate de Agenţiile de ocupare – să participe.
În al doilea rând, domnule prim-ministru, aş vrea să ridic problema unei accentuări a pregătirii în zona evaziunii fiscale. Şi nu mă refer la evaziunea fiscală în sine, cât atât la evaziunea în domeniul muncii. Întărim şi dorim să întărim, cu ajutorul prefecturilor şi operării între organele descentralizate, activităţile pentru evitarea muncii la negru sau la gri, tocmai pentru a putea crea soluţii pentru ocuparea clară a oamenilor, pentru a nu rata posibilitatea ca aceşti oameni să aibă pensie sau somaj.
Şi nu în ultimul rând, dacă ne referim la dialogul social cred că una dintre problemele esenţiale în dialogul local este aceea de a folosi expertiza locală pe care o avem deja în domeniul salarizării unitare – dacă am în vedere /agenţiile de prestaţii sociale/, dar şi în ceea ce priveşte pensiile – dacă mă refer la Casele Judeţene de Pensii. Rog foarte mult prefecţii să utilizeze aceste capacităţi, tocmai pentru a face dialogul la fel precum cel de astăzi pe care l-am avut la Gorj cu sindicatele din învăţământ şi din administraţia publică, spre a se lămuri anumite elemente care nu se cunosc la nivelul acesta.
Vă mulţumesc, domnule prim-ministru.
Emil Boc: Mulţumesc domnule ministru pentru precizările făcute. Acum dacă sunt întrebări punctuale din partea d-voastră.
Emil Boc: Vă rog domnule prefect, Alba.
Prefectul de Alba: Bună ziua tuturor. Două chestiuni punctuale. Unu – în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, /s-a lansat/ măsura 125. În judeţul Alba avem foarte multe drumuri forestiere care, actualmente, sunt în proprietatea statului şi în administrarea RNP-ului, dar ele deservesc fizic, teritoriu suprafeţe silvice - proprietăţi private, ale cetăţenilor, ale comunităţilor, ale comunelor. Ştim că pe 125, să fie eligibile, aceste drumuri ar trebui să fie în proprietatea comunităţii, sau a celor care solicită, a primăriilor în speţă. Noi am promovat o Hotărâre de Guvern, de transmitere a acestor drumuri din proprietatea statului în proprietatea comunităţilor, primăriilor respective. Este la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Acesta ar fi un punct.
Şi, celălalt punct – avem foarte multe lucrări demarate pe Ordonanţa 7, demarate în 2007 şi în 2009, sunt în diferite stadii fizice de execuţie şi în diferite stadii de plăţi. Ar mnai fi diferenţe de plăţi, dacă în anul ăsta avem posibilitate să se continue aceste lucrări. Mulţumesc.
Emil Boc: Mulţumesc domnule prefect. Este în analiză la Ministerul Muncii, avem o problemă că nu poate fi promovată decât prin lege o asemenea modificare. Domnul ministru Blaga o să vă dea câteva detalii. Încercăm să găsim şi alte soluţii.
Vasile Blaga: S-a discutat cu domnul ministru Borbely. Va trebui modificat Codul silvic. Situaţia este în toată ţara, nu numai în Alba, iar al dumneavoastră act normativ nu poate fi promovat decât prin lege, nici măcar prin ordonanţă de urgenţă. Fiindcă, altfel, eu îl promovam imediat, prin Hotărâre de Guvern. Va trebui modificat Codul silvic /..../. Dar domnul Borbely sper să vină cu un proiect de lege pe care să-l propunem în regim de urgenţă.
Emil Boc: Mulţumesc domnule ministru.
Vă rog, dragi colegi, dacă mai sunt intervenţii punctuale, pe probleme de interes general. Alte judeţe. Vreau să vă atrag atenţia dumneavoastră şi să îi trageţi de urechi pe cei fie de la Direcţiile de Muncă, fie de la Direcţiile de Finanţe, în cazul în care apar întârzieri nejustificate cu privire la plata unor indemnizaţii sau drepturi. Nu avem probleme în ţară cu plata resurselor financiare. Avem bani pentru salarii, avem bani pentru pensii, avem bani pentru plata alocaţiilor şi a celorlalte drepturi prevăzute de lege, evident. Nu alte drepturi, care nu au acoperire legală. Dar, acolo unde apar întârzieri din cauza indolenţei, a incapacităţii profesionale, a, ştiu eu, prostiei, v-aş ruga să luaţi măsuri pentru a-i demite. Nu vreau să mai aud la Bucureşti plângeri că la nu ştiu Direcţie de Muncă nu s-a plătit indemnizaţia pentru creşterea copiilor, sau un alt drept social prevăzut, pentru că cineva nu a prelucrat un dosar în termen. Răspundeţi de aplicarea acestei legi acolo, iar unde nu interveniţi, schimbăm în bloc şi prefect şi director de Direcţie de Muncă etc. Pentru că eu m-am săturat să tot primesc la Bucureşti /plângeri/ de acest fel. Dacă dumneavoastră nu interveniţi, voi fi obligat să intervin cu miniştrii de la Bucureşti şi să tăiem capete. Dacă am avea probleme cu banii am spune: “domnilor, n-avem bani, avem probleme”. Este aici ministrul Finanţelor şi poate garanta că nu avem nici un fel de problemă cu asigurarea resurselor financiare pentru plata salariilor, pensiilor, alocaţiilor sociale, prevăzute de lege. Dacă însă, din motive care ţin de comoditate sau incompetenţă, apar probleme, interveniţi dumneavosatră, dacă nu, intervenim noi. Am primit o grămadă de sesizări de acest fel şi am văzut de multiple ori că doar proasta organizare, incapacitatea de a soluţiona dosare şi de a trimite cererile aferente spre deschiderile de credite /pentru/ plata drepturilor aferente au făcut obiectul unor plângeri din partea oamenilor. Pe acest fond de criză economică orice întârziere creează suspiciuni că nu ar fi bani, or această problemă nu există, repet, cu privire la drepturile legale prevăzute de lege şi în acte normative cu valoare de lege. Nu avem această problemă, în momentul de faţă.
Alte intervenţii, dacă sunt. Dacă nu mai sunt intervenţii, vă doresc o zi bună, spor la treabă şi ne auzim în perioada următoare, din nou, la videoconferinţă şi la vizitele în teritoriu.
Sărbători fericite nu vă spun de acum, pentru că, probabil, ne vom mai vedea până la Paşti, într-o formulă sau alta. Dar, de Florii, tuturor celor care sărbătoriţi onomastica, d-voastră şi tuturor românilor vă urez “La Mulţi Ani!” şi “Sărbători Fericite!”, în continuare. Spor la treabă!

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 27.03.2010

(sursa: http://www.gov.ro/transcrierea-declaratiilor-ministrilor-vasile-blaga-ministrul-administratiei-si-internelor-elena-udrea-ministrul-dezvoltarii-regionale-si__l1a108513.html)

4 comments:

nimrod said...

Ho-pa! E greu...
Deci, să fi rămas la coasă...

Bibliotecaru said...

Am urmărit de câteva ori aceste dialoguri cu prefecturile. Nu ştiu de ce mă aşteptam la altfel de probleme discutate. Sunt prefecturi care au probleme destul de mari, fie chiar şi probleme legate de drumuri. Caracterul strict unidirecţional al "dialogului" este, pentru mine cel puţin, ciudat. Poate că totuşi este o întâmplare.

dana mladin said...

Mda , chestia aia cu " taiem capete , ii tragem de urechi etc .." e o practica comunista .Adica , guvernul nu are nici o vina ca nu a trimis banii la timp , ceilalti is vinovati ca nu ne-a cerut .
Candva, cand nu era zahar , ulei , mancare in general , ni se prezenta la tv pe cate cineva caruia statul i-a gasit in debarale dosite 40 kg de zahar , 20 kg de ulei , banane sau portocale , de regula din cei care erau numiti cu controalele in diverse institutii .
Acestia ne erau prezentati ca dusmani ai poporului . Ni se spunea ca din cauza lor nu are poporul de mancare ....etc.

Bibliotecaru said...

Nimeni nu înţelege că să conduci oameni este foarte greu. Cred că de aceea sunt foarte mulţi doritori să preia puterea.
Ştiinţa conducerii este rară, cred eu, tocmai pentru că aceia care au ştiinţa ştiu că este şi greu.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.