09 March 2010

Străinii au început să se prindă că România nu prea face mare lucru


Sigur, noi cam ştim că politica pierde timpul cu scandaluri peste scandaluri pentru că nu prea ştiu ce să facă bun... si când fac, fac prost. Partea proastă este că au început să se prindă şi "băieţii" din afara ţării.

Domnul Peter Sanfey, un lucrător pe la Lead Economist in the Office of the Chief Economist, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), London (sună pompos şi important, nu-i aşa) cred că ar trebui să fie avansat pe post.

http://www.ebrd.com/new/stories/2009/100305a.jpg
(sursa: http://www.ebrd.com/new/stories/2010/100305.htm)


BERD ajusteaza previziunile economice pentru 2009,
estimand o usoara revenire in 2010

Economia Romaniei va creste cu un procent in 2010
Pentru economiile tarilor Europei centrale si de est se estimeaza o scadere medie de 6,3%
in 2009, ca urmare a declinului brusc al productiei din prima jumatate a anului. Semne
ale unei cresteri pozitive in al treilea trimestru al lui 2009 sugereaza ca recesiunea este pe
sfarsite in mai multe tari din regiunea BERD. Cu toate acestea, orice revenire in 2010 se
intrevede a fi fragila si neconsistenta.
Raportul de Tranzitie BERD pe 2009, care va fi publicat luna viitoare, arata ca vor exista
diferente semnificative intre tari, mascate de o rata medie de crestere de 2,5 procente la
nivelul regiunii.
« Este, de asemenea, evident ca impactul social ale crizei economice globale va fi resimtit
cu precadere anul viitor, cand numarul falimentelor companiilor si rata somajului vor
continua sa creasca. Se estimeaza ca in regiunea BERD, cresterea pe termen mediu se va
situa sub tendinta din ultimul deceniu », a declarat Economistul Sef al BERD, Erik
Berglof.
Desi cresterea din 2010 este prevazuta a fi mai mare decat valoarea de 1,5%, care fusese
anuntata de BERD in mai, aceasta reflecta mai degraba revenirea dintr-o incetinire mai
puternica decat se anticipase la inceputul acestui an, decat semnele unei economii mai
viguroase in 2010.
Printre factorii care influenteaza cresterea in 2010 se numara ritmul lent de crestere al
exporturilor (in special in zona EURO) si inasprirea conditiilor de creditare, deoarece
treptat, bancile vor continua sa-si reduca investitiile in regiune, iar finantarea persoanelor
fizice si firmelor mici va ramane limitata, ca urmare a cresterii numarului creditelor
neperformante.
Pentru 2009 se prefigureaza o contractie a economiei Romaniei de 8 procente, dupa
cresterea de 7,1% inregistrata in 2008. In 2010 se asteapta o crestere de un procent.
Dupa ani de crestere sustinuta, Romania se confrunta cu o incetinire economica semnificativa datorata declinului exporturilor, reducerii activitatilor din sectorul constructiilor si micsorarii nivelului de finantare. Cu toate acestea, institutiile financiare internationale au actionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iar perspectiva Romaniei pe termen mediu ramane favorabila, cu un potential bun in ceea ce priveste reluarea cresterii odata ce conditiile globale o vor permite », a declarat Peter Sanfey, economist la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

(sursa: http://www.ebrd.com/search/cs.html?charset=utf-8&url=http%3A//www.ebrd.com/country/country/romania/ro/forecast0910.pdf&qt=sanfey+2009&col=&n=1&la=en)

Dar asta a fost informaţia de ieri, informaţia de astăzi spune aşa (Acelaşi Peter Sanfey):

As a result, most governments announced various fiscal programmes that appeared to be expansionary but in reality have had little impact on the actual economy. Take the example of Romania, where the government announced in February 2009 a €13 billion stimulus package to help counteract the worst effects of the crisis. The idea was to earmark most of it (more than €10 billion) for infrastructure projects. So far, the “stimulus” has been more imaginary than real; few projects have got off the ground and the effect on economic growth has been negligible. Other countries have tried tax breaks to stimulate businesses. Serbia launched a package in February 2009 which included investment loans at subsidised rates to businesses, as well as consumer loans for the purchase of Serbian goods. In a similar vein, the FYR Macedonian and Montenegrin governments have tried to reduce the tax burden by selective cuts for businesses and households, while in Bosnia and Herzegovina, a targeted programme for the less well-off involved the exemption of certain essential goods from VAT. All of these measures have brought some relief here and there, but they cannot be said to constitute a coherent anti-crisis approach. (sursa: http://www.ebrd.com/pubs/econo/wp0113.pdf)

Este oficial, anti-criză în România nu există. tot ce face Guvernul este pro-criză. Marfă! Pardon, că şi CFR Marfă este cam... Să nu vorbesc de funie (criză) în casa spânzuratului.

Ei bine...

Sedinta de Guvern din 09.03.2010

Briefing de presă susţinut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei de Guvern

Ioana Muntean: În primul rând aş vrea să fac nişte precizări referitoare la şomaj, întrucât am văzut că a fost un subiect ieri, care continuă să fie şi astăzi.

Premierul a prezentat în data de 23 februarie date parţiale pe care noi le aveam disponibile pentru şomajul înregistrat la 20 februarie. Primul-ministru nu s-a referit la rata şomajului pentru întreaga lună februarie. Aceste informaţii au fost făcute publice abia ieri.
Datele pe care noi le aveam disponibile atunci ne arătau că rata şomajului se menţine la nivelul din luna ianuarie, în jur de 8,1%. Cifrele pentru întreaga lună februarie au fost făcute publice abia ieri.
De asemenea, premierul şi ministrul Muncii au spus, de nenumărate ori, că rata şomajului va creşte uşor în prima jumătate a anului, urmând să scadă în a doua jumătate şi să se situeze chiar sub nivelul ratei şomajului din 2009. Chiar şi aşa, noi stăm cu două puncte procentuale sub media şomajului din întreaga Uniune Europeană. Creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă se produc în oarecare decalaj. Dar am văzut, că Guvernul prin actele normative pe care le-a luat - şomajul tehnic şi sprijinirea celor care încadrează în muncă şomeri - intenţionează în primul rând să-i ajute pe români să îşi păstreze locurile de muncă.
Pot să vă dau nişte cifre referitoare la şomajul tehnic. În februarie aveam 1.629 de angajatori care au depus declaraţii la ITM că pot să beneficieze de această măsură a Guvernului şi 43.923 de angajaţi.
În perioada 1 - 5 martie avem 561 de angajatori şi 13.465 de angajaţi care primesc această indemnizaţie de 75%.
De asemenea, vreau să vă prezint nişte măsuri adoptate astăzi, în şedinţa de Guvern.
A fost aprobată o Hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, rămase de expropriat pe amplasamentul lucrării „Autostrada Arad-Timişoara”. Suma necesară se ridică la circa 14,4 milioane lei, aferentă unei suprafeţe de 396.380 metri pătraţi. Ea va fi alocată din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
O Hotărâre de Guvern anterioară pentru declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor situate pe amplasamentul lucrării Autostrăzii Arad - Timişoara a fost aprobată anul trecut, respectiv HG nr. 212/2009. Actul normativ emis privea un număr de 571 imobile supuse exproprierii, iar suma totală a despăgubirilor aferente exproprierii acestora se ridica la 67,371 milioane lei.
Mai există un număr de aproximativ 490 imobile rămase de expropriat, pentru care se creează cadrul legal de expropriere şi se alocă fondurile necesare plăţilor prin actul normativ adoptat astăzi de Guvern.
De asemenea, s-a stabilit ca duminică, 25 aprilie 2010, să fie data la care se vor desfăşura alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor în circumscripţia electorală nr. 42 din Bucureşti - Colegiul uninominal nr. 19 - pentru postul rămas vacant în acest colegiu după ce doamna Daniela Popa şi-a prezentat demisia înainte de a fi numită în Comisia pentru Supravegherea Asigurărilor. Tot astăzi s-a stabilit şi calendarul electoral pentru scrutinul din acest colegiu: candidaturile pot fi să fie depuse până la 5 aprilie 2010, iar campania electorală va începe pe 10 aprilie şi se va încheia pe 24 aprilie, la ora 7.00 dimineaţa.
Reporter: Să înţelegem că în ultimele 5 zile din februarie rata şomajului a crescut de la 8,1% la 8,3%?
Ioana Muntean: Disponibilizările nu se fac de obicei la mijlocul lunii, se fac spre sfârşit de lună. Mulţumesc.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 09.03.2010

Foarte Tare Frate!

Dedic această melodie relaţiei României cu European Bank for Reconstruction and Development. Ascultaţi cuvintele, dedicaţia nu este întâmplătoare:


6 comments:

nimrod said...

Vedeţi? D'aia e nevoie de un milion şi jumătate de contabili... Vai mama lor! Mă repet, da' merită. Să fi rămas la coasă!

Bibliotecaru said...

Domnul Boc a fost la o fabrică de mobilă şi acolo a mânuit nişte lemn pe maşina unealtă. O doamnă de la maşina de şlefuit cu bandă a fost întrebată dacă premierul se pricepe. Doamna a răspuns ceva cam aşa...

- Foarte bine se pricepe, se poate repara!

Să caut, să nu se zică că manipulez...

http://www.realitatea.net/boc-a-imbracat-halatul-de-tamplar-si-a-taiat-mai-multe-bucati-de-lemn--la-o-fabrica-de-mobila_703365.html

LINK PERMANENT

Bibliotecaru said...

Mai întâi freza pe o placă vai de mama ei (nici de foc bună), apoi glasspapier, şi la final şlefuirea (unde nu ţine placa perfect longitudinal). Doamna de la şlefuitor nu se vede decât o idee, în spatele premierului în partea stângă.

- Cum s-a descurcat?
- Foarte bine!
- A ieşit un lucru fin?
- Se mai repară şi a ieşit bine.

Stimata doamnă ar trebui să dea şi pe la guvern să repare câte ceva.

nimrod said...

Da' bine că nu s-a urcat într-un LanceR, că într-o cabină de supersonic dacă atingi ce nu trebuie ăla eşti! Nu te mai repară nimeni...
Oricum, penibili oamenii ăştia care fac demonstarţii populiste de (ne)pricepere în activităţi sub gradul lor de pregătire.

nimrod said...

errata

evident, demonstraţii

Bibliotecaru said...

Mie nu mi se pare penibil că se joacă, ci doar pentru că o fac pentru presă.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.