10 July 2010

Un răspuns pe care l-ar fi putut da domnul Cristian Preda


http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/4924379/1/cristian-preda.jpg
(sursa: http://www.mediafax.ro/politic/cristian-preda-ii-cheama-pe-intelectualii-sustinatori-ai-lui-antonescu-la-un-dialog-despre-romania-4924379)

http://theologhia.files.wordpress.com/2009/06/victor-ponta1.jpg?w=400&h=300
(sursa: http://theologhia.wordpress.com/2009/06/03/asumarea-codurilor-de-catre-guvern-tergiversata/)

Domnul Preda a considerat necesar să ne comunice comportamentul inadecvat al domnului Victor Ponta. Este adevărat, şi după părerea mea domnul Ponta este un pic mai agresiv decât ar fi de dorit la un lider politic. Acestă agresivitate nu este benefică PSD, pentru că un partid politic are nevoie de un preşedinte nu atât pentru a-şi satisface nevoia de autoritate ci pentru a avea stabilitate. Părerea mea este că un preşedinte de partid nu trebuie să spună partidului ce trebuie să facă ci să vegheze că partidul funcţionează conform principiilor şi normelor interne de partid. Dar asta este părerea mea.

Dar să revenim la domnul Cristian Preda...

Domnul Victor Ponta e de neoprit.
Dimineaţa ne spune că PDL e fascist. La prânz, aflăm că Băsescu avea un plan secret de distrugere a PSD. Seara, adormim liniştiţi auzind de la acelaşi Ponta că, spre deosebire de alţi lideri planetari de rangul dlui Orban, domnia sa gândeşte înainte de a vorbi.
Intervenţiile dlui Ponta nu sunt foarte bogate în fapte şi explicaţii. Nu ştim de ce PDL e fascist, nici ce s-a ales de planul Preşedintelui şi cu atât mai puţin dacă relaţia gândire-discurs e stabilă. Domnul preşedinte PSD califică fără a lămuri. Distribuie anateme fără să clipească. Stigmatizează fără să-i pese cine va duce povara cuvintelor.
Sub atenta sa îndrumare, universul pesedist a devenit complet maniheist. Nu mai e loc de nuanţe când patria se află în criză. Telespectatorul-votant aşteaptă un verdict tranşant. Nu te joci cu destinele ţării, pe care deunăzi acelaşi domn Ponta o identifica, în iureşul prigonirii adversarilor, cu partidul pe care îl conduce. Această urmă de totalitarism – care pune semnul egalităţii între ţară şi partid – nu îi ridică probleme tânărului lider pesedist. E prea june, aşa că e iertat pentru eternitate. Născut târziu, Victor Ponta are dreptul moral să spună enormităţi.
Sărace în fapte, discursurile ldierului PSD sunt presărate, în schimb, cu dezacorduri gramaticale şi au ritmul unei înjurături rostite pe stadion. Combinaţia de iletrism şi ţâfnă dă fiori tribunei.
Nu contează. Social-democraţia a ajuns un aparat de produs insulte.
Cel mai fericit e dl Adrian Năstase, cel care l-a inventat pe Victor Ponta. Ferma de la Cornu e un succes şi – iată! – nici la partid lucrurile nu stau prea rău. PSD ne oferă ouă şi insulte. Visul socialist e pe drumul cel bun…

(sursa: http://cristianpreda.ro/2010/07/08/oua-si-insulte/)

Reacţia mea a fost...

Bibliotecaru { 07.08.10 at 12:59 PM }
@ Cristian Preda
Sunteţi un specialist… fiţi un ajutor dezinteresat pentru domnul Ponta. Spuneţi-ne şi nouă, şi domniei sale… care sunt principalele principii ale unui partid fascist.

Cum domnia sa nu a răspuns solicitării mele, mi-am arătat dezamăgirea...

Bibliotecaru { 07.10.10 at 12:22 AM }
@ Cristian Preda
Am avut un moment speranţa că veţi răspunde rugăminţii mele şi o să faceţi o mică listă cu principalele caracteristici şi principii ale unui partid fascist. :( M-am înşelat. Domnul Ponta nu va cunoaşte, în continuare, ce anume a greşit atunci când a afirmat că PDL este un partid fascist.

Şi domnul Preda mi-a răspuns, ceea ce mi-a confirmat că a citit cererea mea...

Cristian Preda { 07.10.10 at 8:23 AM }

@Bibliotecaru:
Nu țin prelegeri publice pentru Victor Ponta.

Ei bine, am simţit nevoia unui gest necugetat. M-am gândit... ce ar fi putut spune domnul Preda dacă ar fi ţinut prelegeri pentru domnul Ponta? A ieşit cam aşa...

Bibliotecaru { 07.10.10 at 10:16 AM }

@ Cristian Preda
Pentru domnul Ponta nu ţineţi prelegeri publice… Dar pentru noi?
Puteaţi să ne explicaţi, alături de afirmaţia pe care aţi făcut-o (“Dimineaţa ne spune că PDL e fascist. La prânz, aflăm că Băsescu avea un plan secret de distrugere a PSD.”) de ce anume Victor Ponta nu are dreptate, adică de ce PDL nu are legătură cu un partid fascist ci cu unul democrat, liberal, popular şi că PDL respectă PSD, ba chiar îl preţuieşte.

Dacă nu o faceţi dumneavoastră, mă văd nevoit să o fac eu.

V-am rugat să daţi o definiţie a fascismului pentru că, probabil, cea mai mare parte dintre români aud de fascism şi se gândesc la nazism şi filme cu Sergiu Nicolaescu. Mergând pe prima parte a definiţiei fascismului, adică (şi aici încerc eu o definire, pentru că nu am educaţia necesară să dau o definire exactă)…
… o filosofie politică, mişcare sau regim care ridică naţiunea şi interesele naţionale deasupra individului şi care conduce în timp către un guvern autocratic centralizat, condus de un lider-dictator, către o criză economică şi socială gravă, precum şi către o puternică suprimare a opoziţiei.
Până aici nici o legătură cu România sub preşedinţia domnului Traian Băsescu şi conducerii PDL.

Să vedem câteva caracteristici care reies din doctrină…
- intoleranţă faţă de celelalte partide
- partid de masă şi nu partid de clasă
- exercitarea unui monopol asupra tuturor sferelor vieţii sociale

În continuare nici o legătură cu PDL…

Poate greşesc, că eu nu sunt profesor de politică… dar nu era mai simplu şi mai uşor să demonstraţi că între un partid fascist şi PDL nu există absolut nici o asemănare şi că dl. Victor Ponta greşeşte?

Partidul Democrat Liberal are altă politică decât cea fascistă. Anume…
- respectarea valorilor universale ale libertăţii umane
- respectarea valorilor tradiţionale ale poporului roman şi înfăptuirea justiţiei
- PDL doreşte crearea unei societăţi moderne, bazată pe economie socială de piaţă (iată ce apropiere faţă de PSD) şi pe principiile responsabilităţii, subsidiarităţii, solidarităţii şi justiţiei sociale (în continuare o apropiere puternică faţă de PSD).

Dar să mergem un pic şi în mijlocul principiilor doctrinare ale PDL, cele care nasc obiective precum…
- promovarea valorilor şi intereselor naţionale
- promovarea pluralismului politic
- promovarea principiilor democraţiei constituţionale, implicit un mare respect pentru Curtea Constituţională şi Constituţie
-reprezentarea valorilor fundamentale ale democraţiei pe scena politica romanească
- dialogul şi colaborarea cu toate forţele politice democratice (nu poate spune nimeni că PDL nu are o colaborare fructuoasă cu toate forţele politice democratice)

Dar mai sunt şi obiective ale PDL care merg împotriva statului totalitar dar înspre statul de drept. Anume…
- construirea unei societăţi în care fiecare cetăţean al României sa se bucure de libertate şi de prosperitate (acest lucru, în România de astăzi, deja are o evidenţă ce nu poate fi negată)
- respectarea necondiţionată a demnităţii umane, garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului (alt lucru evident, PDL nici nu s-ar gândi să se atingă de invocarea art. 53 din Constituţie)
- separaţia puterilor în stat şi pluralismul politic (bănuiesc că nimeni nu ar putea insinua măcar că se pune problema ca parlamentarii să fie daţi afară din partid pentru că nu au votat cum le-a spus şeful Guvernului)
- asigurarea dreptului la libera exprimare şi a libertăţii depline a presei (doar nu spune cineva că PDL are ceva cu presa, dimpotrivă)
- garantarea proprietăţii private (PDL nu ne-a dat nici o lege de expropiere în lipsa unei hotărâri judecătoreşti definitive, nici cu micşorarea pensiilor şi salariilor… deci şi-a îndeplinit acest obiectiv doctrinar)
- încurajarea liberei iniţiative şi promovarea unui mediu de afaceri competitiv (ceea ce s-a văzut din plin atunci când PDL a protestat din răsputeri împotriva introducerii impozitului minim sau a impozitului pe orice)
- participarea activă a României la construcţia europeană şi respectarea angajamentelor asumate în calitatea sa de membru al organismelor europene şi internaţionale
- asigurarea egalităţii în faţa legii a tuturor cetăţenilor (nici nu există măcar suspiciunea că cineva ar deţine controlul asupra Procuraturii, DNA, ANI…)
- recunoaşterea rolului comunităţii şi al familiei, al tradiţiei, al culturii şi al religiei în afirmarea identităţii naţionale
- respectarea principiului subsidiarităţii, al descentralizării şi al autonomiei locale (în nici un caz PDL nu împarte mai mult primarilor PDL, toţi sunt egali în faţa Guvernului)
- asigurarea suveranităţii şi securităţii naţionale, a independentei, a unităţii şi a integrităţii României, în condiţiile generate de statutul de membru al Uniunii Europene (motiv pentru care luăm avioane, punem scut…)
- combaterea oricăror discriminări în viaţa politică, economică şi socială (numai asta şi l-ar fi contrazis pe domnul Ponta relativ la antipatia faţă de PSD)
- creşterea nivelului de cultură, dezvoltarea sistemului de educaţie ca dimensiune determinantă a societăţii cunoaşterii (recentele rezultate ale educaţiei româneşti ne îndreptăţeşte să spune că deja obiectivul este atins… cât despre cultură, se vede că toţi membrii PDL sunt “la bibliotecă” în fiecare secundă liberă… până şi susţinătorii PDL au un limbaj civilizat, elegant, de oameni de cultură)
- consolidarea democraţiei şi încurajarea participării cetăţenilor la viaţa publică şi la întărirea controlului public asupra statului (niciodată cetăţeanul nu a avut mai mult un cuvânt de spus în adoptarea soluţiilor politice)
- încurajarea dezbaterii şi a schimbului de idei, atât in interiorul, cât şi în exteriorul partidului (chiar vroiam să sugerez PDL că ţin prea mult seama de ceea ce spune PSD şi PNL… nici chiar aşa)
- adaptarea permanenta a direcţiilor de acţiune politică stabilite prin Programul Politic al partidului la nevoile reale ale României, precum şi la politica europeană a Partidului Popular European (misiune îndeplinită… se schimbă direcţiile în politica românească ca la parcurgerea Transfăgărăşeanului… ce a fost ieri, nu este azi, cu siguranţă nu va fi mâine)

Cum acţionează PDL? Simplu…
Partidul Democrat Liberal acţionează prin reprezentanţii săi în Parlamentul României şi în Parlamentul European, Guvern,
autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, orice alte instituţii şi organisme în care partidul este reprezentat, precum şi prin dialogul şi cooperarea permanentă cu partidele politice democratice, reprezentanţii cultelor, sindicatele, organizaţiile neguvernamentale, cu structurile societăţii civile şi cu mediul de afaceri. Şi mai spunea domnul Ponta că PDL este un partid fascist…

Domnule Preda,
Era îndeajuns să spuneţi aceste lucruri evidente şi dovedeaţi că domnul Ponta nu are dreptate şi că, dimpotrivă, PDL este un partid care ocroteşte democraţia şi doreşte colaborarea permanentă cu PSD, nici vorbă să-i dorească distrugerea. Este adevărat că până de curând PSD-ul era pomenit chiar şi în statutul partidului, atât de drag şi de apropiat era PDL de PSD.

Your comment is awaiting moderation.
(http://cristianpreda.ro/2010/07/09/frontiera-de-est/comment-page-1/#comment-30354)

8 comments:

Anonymous said...

Daca tot ati deschis subiectul...
Intamplator am citit un comentariu despre o tara si un presedinte african.
Totul seamana izbitor de mult cu ceea ce se intampla de cativa ani la noi, doar substantivele proprii sunt altele.

http://hadyba.wordpress.com/2009/03/28/la-resistible-ascension-de-karim-wade/

Bibliotecaru said...

Aşa este, seamănă... Numai că ei sunt mai adaptaţi la viitorul sumbru, care se tot apropie, decât România.

nimrod said...

Africa e plină de asemănări... Zimbabwe, de exemplu, unde "ocupaţi fermele!" seamănă straniu cu "ocupaţi trusturile!"...

nimrod said...

Eu zic că vă înverşunaţi prea tare pe consilieri (mă refer la aşteptări...)care, la urma urmelor, mănâncă şi ei o pâine (de luna asta, sper, cu un colţ lipsă...). Dacă vă uitaţi pe lista consilierilor preşedintelui Obama, unde o să găsiţi printre alţii un sportiv şi un actor mai puţin cunoscut o să deveniţi,sigur, mai indulgent.

Bibliotecaru said...

Dacă prin consilieri vă referiţi la domnul Preda, am pretenţii de la domnia sa tocmai pentru că este un om citit şi specialist în ştiinţe politice. Cât despre salariul domniei sale, vine de la Parlamentul European şi nu este deloc afectat de ce face Guvernul Boc. Din fericire pentru domnia sa, salariile la Parlamentul European sunt destul de mari, comparativ cu deputaţii din România. Ce este drept, şi cheltuielile sunt mai mari.

nimrod said...

OK, însă în cele din urmă consilierii nu au putere de decizie iar cum eu sunt într-o oarecare măsură la mâna celor care au, punctele lor de vedere cât de docte or fi, nu mă prea interesează... La mine ajunge, ca să zic aşa, transfigurarea lor şi pentru asta sunt cu ochii pe ceilalţi...

Bogdan Epureanu said...

Asa fac toti politicienii din Romania... arunca cu vorbe la care nu s-au gandit inainte si folosesc termeni pe care nu ii cunosc si cand le ceri explicatii se fac ca ploua

Bibliotecaru said...

Ploua infernal
şi noi ne muram
prin mansarde...

În luna lui mai
bugetul să-l tai
doar o parte...

Sunt consilierul
0
0
8
şi fac un troc
cu
0
0
2
Ah, noi!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.