07 July 2011

Atmosfera dictaturii se instalează în România


Am spus, deseori, că nu mai vorbim astăzi de dictatura unui singur om, a unui singur partid. Astăzi există, deocamdată, dictatura întregii clase politice.






(http://files.bzi.ro/videos/c73c88e3efc4ebd636c125dfca0198df.flv)






(http://files.bzi.ro/videos/5c05bbedc96dcb318100207ba569fc0a.flv)

Mai multe detalii...
http://www.bzi.ro/scandal-monstru-la-audientele-din-alexandru-foto-227262

http://www.bzi.ro/scuipat-injurat-si-saltat-de-politia-lui-nichita-foto-video-exploziv-227288

http://www.bzi.ro/paramilitarii-lui-gheorghe-nichita-foto-video-227414

http://www.bzi.ro/balanescu-calare-pe-primarul-gheorghe-nichita-227554

http://www.bzi.ro/scene-incredibile-la-audientele-din-tatarasi-mascatii-lui-nichita-ridica-oameni-nevinovati-foto-228128

http://www.bzi.ro/slugile-lui-nichita-i-au-rupt-mana-la-audientele-din-tatarasi-video-socant-228140

http://www.bzi.ro/gheorghe-nichita-iesenii-sunt-niste-gunoaie-video-necenzurat-galerie-foto-video-228249

Ce concluzii se trag din filmele de mai sus:
1. "Civilii agresivi" de la începutul primul film nu sunt, în mod evident, "oameni de la coadă" sau "oameni de pe stradă". Ei nu se identifică şi nici nu cred că au dreptul să intervină astfel.
2. La intervenţia agentului de poliţie, domnul Bălănescu nu provocase nici un fel de tulburare a liniştii publice ce ar fi solicitat intervenţia poliţiei. Împărţirea unor foi de hârtie pentru a-şi face reclamă la ONG-ul său nu reprezintă nici un fel de tulburare a liniştii publice, cu atât mai mult nu are de-a face cu o "violentare" a bunurilor moravuri.
3. Avem de-a face cu o reţinere executată cu violenţă, apar acolo, la un moment dat, şi mascaţi... Într-un cuvânt, nefiresc.
Aş mai spune despre modul în care duba se deplasează pe contra-sens... dar nu mai are rost.
4. Reacţia civică a oamenilor este execrabilă. Se aude un domn care spune "Domnule ai bani? Dai bani? Dai bani, dai bani, dai bani? dacă dai bani da, dacă nu... " şi aici nu se mai înţelege, oamenii confundă pe domnul Bălănescu cu "unul de la PDL", doar pentru că a spus ceva "neortodox" despre primarul Nichita ("Dar PDL-ul ce-o făcut? Ne-a luat pensia...") şi se bucură că este bruscat de Poliţia Comunitară, când ar trebui să vadă numai faptul că un cetăţean este bruscat, aproape brutal, de nişte oameni ai municipalităţii.
5. Nu reiese dacă domnul Nichita a ordonat, sau nu, o astfel de acţiune, comportamentul dur nefiind însă scuzat în nici o conjunctură. Chiar dacă primarul ar fi ordonat o astfel de acţiune, poliţistul nu trebuie să depăşească litera legii pe care o apără.
6. Reacţia acelei doamne purtător de cuvânt (sau ce este, pentru că spune, la un moment dat, "colegii care au venit la intervenţie"), în apariţia sa de la finele primul film, mi se pare a fi absolut inacceptabilă.
7. Există o istorie anterioară a unui conflict Nichita-Bălănescu, adică este ceva teatru şi din partea domnului Bălănescu.

Am căutat un pic în urmă...

Am aflat astfel că domnul Bălănescu este fostul preşedinte al PNG Iaşi.
Sorin Balanescu, fostul presedinte al PNG Iasi, a protestat si astazi in fata Primariei municipiului Iasi. El a amplasat o noua pancarta de mari dimensiuni, ca forma de protest impotriva primarului Gheorghe Nichita. "C.O.R.U.P.T. = Nichita" este mesajul scris pe pancarta pe care fostul lider al PNG Iasi a reusit sa o aseze, pret de cateva minute, chiar la intrarea in institutie. Politistii comunitari au intervenit imediat, l-au imobilizat, imbrancit si lovit pe Balanescu. Spre surprinderea tuturor, politistii comunitari au fost agresivi si cu echipele de filmare "Buna Ziua Iasi", fiind interzisa filmarea in incinta Primariei, chiar daca, cu cateva minute inainte, aceiasi camera de luat vederi a filmat in Sala Mare a Primariei Iasi imagini de la sedinta Consiliului Municipal Iasi. Sorin Balanescu a fost dus la sediul Politiei Comunitare si amendat, inca o data, pentru tulburarea linistii publice.





http://video.bzi.ro/video/show/Dupa-M.U.E.-Nichita,-un-nou-protest-in-fata-Primariei:-C.O.R.U.P.T.-=-Nichita-2466

Mai aproape de noi... să fi fost prin ianuarie...
Afaceristul Sorin Bălănescu, un traseist politic care a lăsat dâre prin curţile PRM, PNG, PIN, PD, şi.. , fireşte, PD-L!
Mogulaşul de la controversatul post de televiziune OTV, este vorba despre Dan Diaconescu în Direct, unul dintre cei mai amendaţi patroni de către CNA-ul nostru dâmboviţean, iar mai nou, mare mahăr la Partidul Poporului, s-a înconjurat la Iaşi de oameni „unul şi unul”. Stimaţi otevişti de la oraşe şi sate, ştiţi pe cine a pus Dan Diaconescu la şefia Organizaţiei Municipale Iaşi a Partidului Poporului? Ei bine, acesta este nimeni altul decât cel mai mare traseist politic din câţi au existat vreodată pe plaiurile moldave: omul de afaceri Sorin Bălănescu, cel care deţine şi tristul record de a „frecventa” puţin câte puţin, fiecare partid politic care a luat fiinţă în România după Marea Îngrămădeală din 1989.
(http://www.barfadeiasi.ro/iasul/politicadministrativ/oamenii-de-baza-ai-lui-dan-diaconescu-in-direct/)


Şi mai aproape, prin luna mai...
• Gheorghe Nichita este acuzat de abuz in serviciu, in acest sens existand si o plangere penala • Actiunea a fost formulata de Sorin Balanescu, fost presedinte PNG Iasi • Omul de afaceri este hartuit de edil dupa ce a cumparat doua spatii de la statul roman si administrate de primarie • Balanescu arata cum Nichita se foloseste de banii publici intr-un proces care nu are nici un sens • "Este specificat foarte clar ca aceste spatii nu fac parte din patrimoniul sau, ci fac parte din patrimoniul privat al Statului Roman, iar coroborat cu aceasta, plata taxei de timbru in valoare de 39.111 lei din banii publici ai Municipiului Iasi constituie infractiunea prevazuta la art. 248 din Cod penal respectiv de abuz in serviciu contra intereselor publice", se spune in plangere
(http://dirweb.iasi.co/article.php?id=6)


Se pare că în Iaşi bătaia politică este deosebit de fierbinte. Poliţia însă, fie ea locală, fie naţională, nu are voie să fie în slujba unui primar sau a unui partid politic. Ea trebuie să apere legea şi atât. În momentul în care autoritatea statului ajunge un element de intimidare, instituţia reprezentată de poliţist devine un instrument al poliţiei politice în slujba unui stat oligarhic dictatorial. Cetăţenii, precum cei ce cereau bani de la partide, ar trebui să se gândească mai întâi că certifică un stat poliţienesc şi o reîntoarcere a dictaturii... abia apoi să se gândească dacă este oportun să "ciupească" nişte cadouri de la oamenii politici.

PS.
În ultimul film se vede firma unui "magazin de vise", Junkie's Dream Shop (Magazinul de Vise a lui Junkie) chiar lângă firma Poliţiei Comunitare Iaşi. În limba engleză, Junkie înseamnă dependent de droguri, în special pentru cei dependenţi de heroină. Cool, sau ce?

11 comments:

Anonymous said...

Asta cu Junkie's Dream Shop e cea mai tare!

In rest, film de actiune, format comunist, cu militieni in uniforma si respectiv in civil + multi actori de ocazie din Iasi.
Morala: culeg ce au semanat.

Vasile, said...

Biblio,

Preziti o situatie plina de contradictoriu!
- Eu il vad pe indivit impartind niste fituici dar din vorberle domniei sale nu prea isi face reclama ONGeului ci plrifereaza insulte.
-Nichichita nu este si nici nu poate fi usa de biserica, eu vad alaturi agitatori de sorginte comunista care dreg busuicul guvernarii actuale dupa premiza ca toti sunt hoti si ca cei care vor veni sunt tot hiti.
-Nichita nu este primar de Cluj , adica sa fie alesul poporului Clujean un popor special de pe teritoriul Romaniei care din cauza
"specialitatii" deosebite a fost finantat cit 1/2 din tara la un loc.
-Probabil Nichita nu este nici cit un kg. de mazare si la averea actuala nu-si permite sa inventeze pentru pensionarii ieseni un nou corn al abundentei. Adica dupa acest principiul Nichita e hot iar Mazare sfant, nu numai pentru ca a ctitorit o biserica dou ci pentru faptul ca daca-i spui unui pensionar din Constanta ca Mazare-i hot , atunci cind acestia astepta la cozi ceausiste cite o noapte sau doua,pentru mila lui Mazare, s-ar putea sa fi linsat de acestia.
Revin ai prezentat o piesa dupa un scenariu frivol in care si actorii su sufleorii nu sunt divini ci de vina!

Bibliotecaru said...

Este absolut evident că acest domn provoacă astfel de reacţii. În cazul bannerului a fost şi mai evident. Pe de altă parte, trebuie spus că acel banner nu este neapărat ilegal în sensul tulburării liniştii publice (doi oameni cu un banner nu trebuie să ceară autorizaţie, căci nu reprezintă un miting şi nici o manifestare, o acţiune... dar hai să zic că aici există o problemă dacă tragi un pic de păr legea) şi, în orice caz, nu justifică o intervenţie atât de brutală, pe de altă parte s-a văzut că şi ex-preşedintele PNG se zbate pentru cameră, pentru filmare.

În acest caz recent...
Domnia sa spune:
"Fapta se cheamă, veniţi la sediul nostru şi se rezolvă!"

"Fapta" (Forumului Asociaţiilor pentru Transparenţa în Administraţia Publică) este numele ONG-ului.

http://www.fapta-ong.ro/

Site-ul este lăsat în paragină de la bun început. Conform datelor publice...
Număr de telefon:
0232.255.365 (Fix)
Adresa:
Strada Cuza Voda 1A, Iasi, Iasi
Program:
Luni - Vineri: 9:00 - 18:00

Insultele apar în momentul în care poliţiştii, sau ce or fi fost aceia, încearcă să-l intimideze, să-l bruscheze, să-l imobilizeze, să-l înghesuie în dubă. Cât timp nimeni nu-l atinge, domnia sa are numai reacţii civilizate. Având cunoştinţele necesare de drept, ştie probabil exact ce şi cât să facă în mod legal.

nimrod said...

Penegeu' a fost chestia aia cu "ordine şi bani" a lui Sorin, cu Vosganian, Mihaiu, Iorgulescu ? Ce-am mai râs atunci... Erau foooaaarte serioşi şi hotărâţi, ca şi mai târziu în lupta pentru salvarea Deltei.
Cât priveşte faza de-acum... Cât e de la Iaşi la Minsk? Se simte suflul dictaturii.
Am la Iaşi un amic liberal care moderează comentariile de pe blogul personal. I-am zis o dată, băăă da' tu ce fel de liberal eşti? S-a supărat...

Bibliotecaru said...

Asta cu liberalul moderator de mesaje am păţit-o şi eu... Interesant este cazul domnului Mihai Voicu care a lansat blogul pentru a-l părăsi.

Vasile, said...

Fara nici o exceptie , in mod sigur nu mai exista nici un membru taranist real .Respectabilul domn Diaconescu si-a pierdut de mult ceasul.
Individul care va face sa reamintiti de dictatura pare mai de graba un agitator cu simbrie pdlista!

Bibliotecaru said...

Nu cunosc atât de bine PNŢ-ul.
Dar chiar şi aşa, nu este atât de important. Dacă PNŢ ar face ce trebuie, membrii adevăraţi vor veni şi ei.

Vasile, said...

PDLeul a facut ce trebuie ?
Sau PDLeul a facut ce trebuie pentru proprii membrii si de aici si clientele (membrii "cotizanti")

Eu cred ca singurul partid care efectiv a facut ceva,si in timurile noastre, un ceva care s-a disipat in timp, a fost tocmai PNTeul!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Nu m-am exprimat prea clar şi este vina mea. "Ce trebuie", într-o ţară uşor anarhică şi anormală este ceva foarte vast.

PNŢ-CD este măcinat de foarte mult timp de nişte lupte intestine care se bat pe moştenirea asupra cadavrului politic. Vulturii ce vor o bucată de mass-media, au rupt în bucăţi tradiţia PNŢ. Domnii Pavelescu şi Ciorbea nu au cum să fac bine PNŢ pentru că ei nu au "boala pământului", nu simt esenţa unui astfel de partid, se bazează pe o reacţie care nu are nici o legătură cu structura unui ţărănism autentic.

PNŢ ar trebui să-şi regăsească originile, anume conceptul naţionalist, tradiţionalismul profund, istoric, calităţile sfârşitului de secol XIX şi reprezentarea proprietarului de pământ, atât a latifundiarului cât şi a ţăranilor.

Am scris şi scriu şi eu pe blogul unui ţărănist, http://www.tita.ro/ dar nu scriu cu folos pentru PNŢ.

Nimic nu pare a putea opri dezintegrarea acestui partid, absolut nimic.

Dacă aş avea pe mână un PNŢ (nu ca lider politic, ci ca element coordonator) eliberat de profitorii de serviciu, probabil că în 10 ani aş putea reforma acest partid, aş face din el un sistem cu totul nou, şi l-aş putea introduce în Parlamentul României cu un "scor" de minim 10%. Ceea ce se întâmplă astăzi cu PNŢ nu are cum să ducă la un lucru bun pentru partid. Cei care se bat să fie lideri o fac numai şi numai pentru a reuşi să ajungă la emisiuni, să devină importanţi... Cu fiecare zi ce trece peste partid, el se împuţinează de membrii activi.

Nu port grija neapărat a partidului, îmi este însă teamă că nimeni nu protejează interese ţărănimii române şi... se vede. Se vede că problema agrară este Cenuşăreasa României şi asta într-o Românie ce nu poate fi salvată decât de agricultură. Un PNŢ puternic, dar nu un PNŢ dominat de politicianism, ci aplecat spre popor, ar fi extrem de benefic României.

Vasile, said...

Biblio,

Este regretabil ce s-a intamplat cu PNTeul. Un mare merit crec ca la avut dorinta presedintelui Constantinescu de a demonstra ca el este un presedinte echidistant,un presedinte al romanilor. El nu a ramas ancorat precum Iliescu sau Basescu de un partid, desi el a fost promovat si propulsat de PNT.
Intr-un show mediatic el a raspuns oponentului ca nu doreste monarhie , atunci inca credeam ca declaratia este doar una politica...
De cealalta parte PSDeul dupa 2000a atras ,mai corect este elglezescul "lured" ,intr-un fel monarhia , printro politica abila de retrocedari,implicari in lobby international...si de aici monarhia a pierdut legatura cu singurul partid care a sustinuto
fatis ,deserviciul fiind reciproc,ce bine ar fi fost sa avem acum aceasta varianta politica!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Stimate domn,
Domnul Constantinescu nu a fost nicidecum echidistant. Atât domnul Victor Ciorbea cât şi domnul Radu Vasile au dezavuat presiunile imense pe care domnul Ciorbea le-a făcut asupra premierului. Cât despre ambiţia neconstituţională de a demite premierul, ce să mai vorbim?
Domnul Constantinescu a fost mai băţos, mai pătruns de faptul că este preşedinte, dar nicidecum nu a fost unul dintre preşedinţii care stă în banca lui şi nu-şi depăşeşte atribuţiile. Intervenţia sa abuzivă a conduc la instabilitatea politică din acea perioadă.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.