21 July 2011

Ce este un blog?


Evident, blogul este o pagină web.

Să rămân aici? Blogul este o pagină web. Punct. Mă rog, punctul este un semn grafic, îl pui şi nu-l spui. Este prea simplist aşa, multe pagini web sunt bloguri, multe nu sunt bloguri. Deci un blog este o pagină web cu anumite caracteristici. Deci blogul nu este o simplă pagină web. Blogul era la început weblog, vorba lui Jesse James Garrett.

Până la urmă, nimeni nu mai face bloguri de capul lui, ele vin prefabricate, doar să pui conţinut. Prefabricatorii?
Sunt cei ca...
http://www.pitas.com/
Pyra - http://www.blogger.com

Mai târziu spaţiul web a explodat de servere dornice să găzduiască bloguri, dar asta este altă poveste.

Cum definesc ei un blog?

Există o secţiune a jurnalului personal online, în care să se completeze reflecţiile personale, există o caracteristică a apelării la link-uri spre informaţii, există o zonă în care este permisă reflecţia unor necunoscuţi la reflecţia editorului... mai departe contează "specializarea" blogului, dacă există, art blog în cazul blogului de artă, photoblog în cazul blogului de fotografie, video blogging în cazul blogului cu filme, MP3 blog şi podcasting în cazul blogurilor cu informaţie audio... şi aşa mai departe.

Cine a avut răbdare să citească până aici, probabil se întreabă care este scopul acestei postări...

Astăzi am intrat pe blogul unui cunoscut realizator de emisiuni TV şi, totodată, un bine cotat bloger şi am transmis un mesaj (e drept, unul destul de lung). Mi-a răspuns, politicos, i-am răspuns şi eu... la cel de al doilea răspuns al domniei sale a adăugat... "P.S. asta e blog, nu chat". Domnia sa îmi semnala deci că nu trebuie să abuzez de ceea ce scriu la comentarii, pentru că rolul pagini web a domniei sale, web-log, nu este socializarea, aşa cum este la chat, ci bloggingul, adică domnia sa să scrie şi domnia mea să citească. Cu alte cuvinte comunicaţia nu poate fi decât unilaterală...

Nu este pentru prima dată când păţesc acest lucru. Mi s-a mai întâmplat cu cineva, tot blogger important, ajuns şi consilier de ministru între timp, care instituise reguli uimitoare. Maxim două comentarii per post de nick şi un număr limitativ de caractere, nu foarte multe.

Desigur, foarte mulţi, mai ales oameni politici, nu admit comentarii deloc, ceea ce e şi mai grav.

Nu este ciudat? Nu le găsesc neapărat o vină, până la urmă fiecare îşi stabileşte o politică editorială... Dar nu e ciudat?

17 comments:

Vasile, said...

Tralizatorul dumitale ar putea fi un idiot, care din cind in cind mai spune si lucruri reale.De fapt doream sa spun ca realizatorul respectiv ,este un idiot care...
asa este la chat spui multe prostii dar o mai si nimereti!
Imbecilii si idiotii nu sunt numai cei care lauda puterea ,ei sunt pretutindeni!

Bibliotecaru said...

Am o părere destul de bună despre acel realizator. Poate că nu întotdeauna am opinii similare, dar divergenţa de opinie este, nu-i aşa, benefică în democraţie. Eu reflectam la faptul că blogul nu este folosit exclusiv ca un element al comunicării. Şi asta mi se pare ciudat.

Vasile, said...

Biblio,

Relatia intre profesionist si bun s-ar putea sa aibe conotatii diferite!

Bibliotecaru said...

Este evident că în timp ce "bun" are o conotaţie universală, profesionist se referă la un segment îngust, cel al exercitării unei "cunoaşteri plus aptitudini".

SimP said...

Bibiotecarule,
Cred ca stiu la cine te referi.
Daca te referi la Ciutacu, ai dreptate. Obisnuiam sa postez acolo dar m-am lasat de obicei. Nu ca mi-ar fi facut ceva...da...
Dom'le, io nu suport oamenii care au pasarele. Adica aia la care le sare tzandara fara motiv.
Are (si) postari interesante, inca le citesc (pe alea bune) da' de postat mi-o taiat tat chefu'.
oh... era sa uit: ce m-o gretosat cel mai tare la ciutacu e "EU, EU EU EU EU EU...." n-am intalnit pana acum nici o persoana asa egocentrica ca el.

ADRIAN said...

Asta cu xpozeul unilateral mi se parea si mie o grosolanie. Acum pur si simplu nu ma intereseaza ce spune persoana cu atitudinea respectiva. Culmea e ca nu se intampla neapara la persoane care ar putea sa faca o astfel de politica din cauza numarului foarte mare de comentarii - vezi dl.Vosganian. NU! Astfel de atitudini apar la tot felul de tineri trepadusi careau sezatia ca sunt buricul pamantului si ca lucrurle se intampla exact cum spuneti: ei sa emita si oi sa ne minunam de intelepciunea lor :)
Si eu imi puneam o mica problema legata de chestiunea blogurilor si a modului cum sunt ele catalogate si sortate statistic. Mai bine n-o aceam ca m-am trezit luat la impins vagoane :)

ADRIAN said...

Ce s-a intamplat cu PC-ul de vi s-a stricat? Am si eu cateva simptome ce ma ingrijoreaza - lentoare in luatul literelor si mancatul lor individal sau in grupuri si de trei litere cateodata, saltul cursorului in alta parte a textului si continuarea cvantului acolo ...
Ati experimentat as ceva inainte de sfarsitul sau?

Deceneu said...

Bolgul nu este un spatiu de dezbatere, este un loc unde autorul isi expune opinile si comentatorii fac eventuale observatii.
Daca exista multi comentatori si mai si bat campii, sigur ca nu raspunzi la fiecare mesaj, dar daca tot o faci nu "dai cu bata in balta".
Pentru dezbateri forumurile sunt mai potrivite. Din pacate partidele si publicatile au neglijat forumurile locul unde ar fi putut lua pulsul societatii, semn ca nu intereseaza opinile consmatorilor sau simpatizantilor.

Bibliotecaru said...

@ SimP

Nu ştiu dacă este vorba despre egocentrism, dar cu siguranţă este un stil "editorial" (că altfel nu ştiu cum să-l numesc). Cred că mai repede este un fel de afirmaţie strigată "pe mine nu mă păcăleşte nimeni", de aici lipsa de acceptare a părerilor contrare. Acelaşi stil, dar mult mai expansiv ţi mai agresiv, îl are şi domnul Mircea Badea, îl are şi doamna Dana Grecu. Sunt convins că "între prieteni" sunt cu totul altfel de persoane decât le percepem noi. Ceea ce este totuşi absolut şi total neplăcut este să ai ceva de spus în acel context şi să pleci fără să spui nimic, din respect pentru proprietarul blogului.

Bibliotecaru said...

@ ADRIAN

PC-ul a păţit că a captat un virus mai neobişnuit şi pe perioada bootării îngheţa. Probabil un ciclu care bloca procesorul. Nu m-am prins imediat că este vorba despre un virus (ar fi fost bine), dat fiind că nu aveam acces la nici o modalitate prin care să-mi deau seama ce face exact PC-ul în acel moment, doar când totul a sucombat iremediabil.

Am mai păţit-o o dată la nivelul hardului, acum două luni, ceva mai "soft".

Problema nu este neapărat PC-ul, căci "fierul se mai îndreaptă", vor mai schimba prietenii sistemul harware şi îşi vor arunca "vechiturile" la mine, aşa cum deja i-am obişnuit... dar am pierdut toată colecţia mea de PDF-uri de cărţi vechi, mai mult de 8 G de cărţi descărcate în mii de ore de travaliu. Este posibil ca ele să mai fie acolo, căci le-am descărcat legal, numai că nu mai am răbdarea şi nici link-urile...

Pentru mine, o tragedie.

Şi este mâna cuiva care m-a avut la ţintă, că altfel nu prea avea cum să facă astfel de "lucrare".

Bibliotecaru said...

@ Deceneu

Aveţi dreptate, forumul este un loc de dezbatere, dar secţiunea în care scriem în acest moment, dacă priviţi cu atenţie, are structura unui forum, doar că este într-o formă mai evoluată grafic decât cel clasic.

Forumul clasic avea o caracteristică temporară îndelungată. Anumite forumuri dezbăteau acelaşi lucru timp de ani întregi, blogul permite un forum de o zi sau două, după care se trece la alt subiect.

Pe de altă parte, pe blogul de campanie al preşedintelui Băsescu (de pe vremea suspendării), sute de comentatori scriau, la acelaşi post, de peste un an de zile.

Există deci evidente asemănări şi evidente deosebiri faţă de un forum clasic.

Bibliotecaru said...

@ ADRIAN
Salturile sunt de la "pointing device", adică mouse-ul sau, dacă aveţi laptop, touchpad sau pointing stick. Problema este, probabil, contactul de la butonul pe care faceţi clic.
Doar atât vă pot spune din experienţă proprie.

Lentoarea este un semn al faptului că ceva vă consumă resursa sistemului.

Deschideţi Task Manager, daţi pe tab-ul Processes şi urmăriţi ce anume încărcă CPU.
Căutaţi apoi fişierul pe Google pentru a vedea dacă trebuie să vă alarmaţi. Dacă fişierul este raportat ca fiind al windows, al antivirusului sau al unui program despre care ştiţi că este OK, nu ar trebui să vă îngrijoraţi prea tare, chiar dacă acolo scrie că poate fi şi un virus (până la urmă orice poate fi un virus).

Din păcate sunt anumite procese care blochează hard-disk-ul şi care nu se văd pe consumul de CPU, dar hard-disk-ul se vede pe ledul de hard-disk.

Dacă tot timpul merge greu şi aşa a mers de la bun-început, înseamnă că aveţi PC-ul prea slab pentru programele pe care le rulaţi. Dacă a mers la început bine şi apoi a mers greu, şi de la bine la rău nu aţi instalat mai multe programe, poate este nevoie să curăţaţi regiştrii cu unul dintre programele gratuite pe care le puteţi lua după net. Atenţie însă să nu ştergeţi şi ce nu trebuie să ştergeţi.

Din când în când e bine să salvaţi totul, să reformataţi şi să reinstalaţi sistemul. Cum preţurile au scăzut pentru hard-disk-urile externe de 1 Tb, salvarea nu e o problemă.

SimP said...

@Bibliotecaru

"pleci fără să spui nimic, din respect pentru proprietarul blogului" Din respect pentru tine in primul rand! Doar nu te bagi in troaca! Nahh...

Definitie din wikipedia:
"Most blogs are interactive, allowing visitors to leave comments and even message each other via widgets on the blogs and it is this interactivity that distinguishes them from other static websites"

Deci blogul "suporta" socializarea.
Corect din partea lui ciutacu ar fi sa spuna "domnu', vezi ca daca te bagi in sama pe' mult, imi umbresti stralucirea penajului si ego-ul meu nu suporta" in loc sa dea vina pe blog.

Mircea Badea, am ras la cateva glumite bune de ale lui, in rest suntem in doua lumi paralele.

Parerea mea e ca fara mafiotii actuali din politica romaneasca, acest tip de jurnalisti ar avea o audienta aproape de zero. Sunt prea culti sa placa cocalarilor si prea tiganosi sa placa intelectualilor. Mizeria actuala din politica li se potriveste ca o manusa, fiind genul de jurnalist care rezista la asa tavaleala.

Bibliotecaru said...

@ SimP

Stimate domn,
Daţi nişte conotaţii negative pe care eu nu le-am intenţionat. Eu nu am nimic de reproşat şi nici nu aş avea de ce... doar dacă aş fi răutăcios. Mi s-a răspuns, şi mi s-a răspuns extrem de civilizat, poate mai prietenos decât ar fi putut să se înţeleagă din ceea ce am spus eu. Relaţia a fost absolut corectă şi nu am ce să reproşez.

Dincolo de imaginea care reiese de pe TV, evident una de personaj şi nu una de realitate, şi părerea mea despre emisiuni, eu nu comentam absolut nimic. Sunt însă mirat de faptul că dialogul pe un blog deranjează. Dacă era un caz izolat, atunci era altceva, nici nu interveneam cu o postare, însă o bună parte dintre bloggerii reputaţi au o astfel de atitudine... şi asta mi se pare ciudat. Nu sunt supărat, nu sunt deranjat... sunt doar mirat.

balbeck said...

Am vazut ca si victor ciutacu zicea ca nu e chat la el.

nimrod said...

Bine v-am regăsit, Biblio... Eram pregătit de o revenire veselă, cum că mi-am inspectat afacerile din Liechtenstein (pe bune e unul în Vaduz care are o firmă NIMROD AG...am făcut şi o poză)dar am aflat în seara asta, de pe "celălalt blog" despre moartea lui Cornel Fugaru (când am plecat abia fusese internat) şi mi-a stricat tot cheful! Mă duc să mă culc...

Vasile, said...

Deosebiri,

Sunt de acord cu SimP ca idee generala , ca perceptie asupra moderatorilor nostri.
Cind vorbim de cei trei muschetari Gadea,Dana,Ciutacu si Badea ,ar trebui sa facem o separare intre cei trei si D\Artagnan. Pe cind cei trei sunt intro dezbatere ,Badea este intr-un show in care are voie sa spuna lucruri ,putine bune, si multe lucruri nebune.
Ciutacu este egocentrist, Badea nu ,Badea este un true lover se iubeste pe el insusi!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.