15 July 2011

De ce nu este un dosar penal pentru cel/cei care încalcă legea?


Potrivit lui Daniel Morar, în dosarul ministrului Borbely există "forme de solidarizare care sunt condimentate cu afirmaţii făcute în necunoştinţă de cauză şi cu acuzatii la adresa procurorilor". Aceste afirmaţii pun presiune pe procuror, în conditiile in care instrumentarea unui astfel de caz este oricum dificilă, este de părere şeful DNA.

"Am văzut în ce constau declaratiilor de susţinere ale colegilor de partid sau ale altor partide politice şi nu fac decât să constat că se întâmplă lucruri care în ultima vreme se repetă în mod obişnuit. Această solidaritate nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmaţii făcute în totală necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa DNA sau a procurorilor", a declarat Morar.

"Aceste personaje care fac acuzaţii nu cunosc nici situaţia de fapt, nici situaţia juridică şi nici normele juridice aplicabile în materie, fără ca asta să-i împiedice să facă acuzaţii de genul "DNA este o instituţie abuzivă". Problema se pune atunci când acest climat pune presiune pe procuror, în condiţiile în care oricum instrumentarea unui astfel de dosar este oricum destul de dificilă", a adăugat procurorul-şef al DNA.
(http://www.antena3.ro/romania/seful-dna-daniel-morar-exista-presiuni-politice-in-dosarul-ministrului-borbely-130911.html)
Este evident că despre o presiune pe procurori nu putem vorbi decât în cazul unei încălcări ale legii şi a principiilor independenţei actului de justiţie. În momentul în care un politician face o presiune reală asupra unui procuror pentru ca acesta să dea o anumită soluţie dosarului, nu se poate să nu fie o încălcare a legii. Ce probe are deci domnul Daniel Morar? Au primit procurorii telefoane de ameninţare, se simt ameninţaţi cumva din partea unor personaje politice, se simt ei timoraţi de de sabia revocării din funcţie? Atunci aceste lucruri trebuiesc făcute publice. Dacă este vorba despre simplele şi banalele comentarii pe la posturile de televiziune... domnul Morar se face de râs.

Aici puteţi vedea declaraţia video -> http://www.tvr.ro/articol.php?id=106609&c=47

Am observat, pur întâmplător, că domnul Daniel Morar apare în foarte multe fotografii executând semnul masonic al piramidei. Întâmplare?

http://img.9am.ro/article_pictures/119637_articol.jpg
© INTACT IMAGES/Jurnalul National/Dan Marinescu
(http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/119637/Daniel-Morar-nou-mandat-la-Directia-Nationala-Anticoruptie.html)

http://roxanaiordache.files.wordpress.com/2009/07/daniel-morar2-mediafax.jpg?w=400&h=300
(http://roxanaiordache.wordpress.com/2009/07/22/daniel-morar-cere-urmarirea-penala-a-lui-ridzi/)

http://www.all-news.ro/files/images/medium/5610.jpg
(http://www.intactnews.ro)

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/6966/8009119/1/daniel-morar-razvan-chirita.jpg
(http://www.romaniapress.com/news-10013883.html)

http://www.gazetanord-vest.ro/wp-content/uploads/2011/04/Daniel-Morar.jpg
(http://www.gazetanord-vest.ro/2011/04/01/daniel-morar-in-telegramele-wikileaksdgipi-si-dga-fac-politie-politica/)

http://www.antena3.ro/thumbs/big/2009/02/12/daniel-morar-din-nou-sef-la-dna-35542.jpg
(http://www.antena3.ro/romania/daniel-morar-din-nou-sef-la-dna-64618.html)

http://static.luju.ro/images/luju/2010/august/29/daniel%20morar%20400x%20dna.jpg
(http://www.luju.ro/magistrati/dna/asfaltatorul-costel-casuneanu-scapat-initial-din-mainile-procurorilor-dna-chiar-de-catre-seful-anticoruptiei-daniel-morar?print=1)

http://thumbs.ziare.com/Procesul-Corina-Voiculescu-vs-Daniel-Morar--amanat/d5d481e2a4682e08f/240/0/1/70/Procesul-Corina-Voiculescu-vs-Daniel-Morar--amanat.jpg
(http://www.ziare.com/dan-voiculescu/stiri-dan-voiculescu/procesul-corina-voiculescu-vs-daniel-morar-amanat-167380)

http://www.jurnalul.ro/usr/thumbs/thumb_322_x_244/2011/02/24//153524-daniel-morar.jpg
(http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/seful-dna-la-constanta-e-nefiresc-faptul-ca-nu-exista-dosare-569674.html)

http://static.luju.ro/images/luju/2011/ianuarie/31/daniel%20morar%20400xxx.jpg
(http://www.luju.ro/magistrati/dna/dna-nu-a-convins-csm-sa-avizeze-arestarea-judecatorului-angela-ungureanu-de-la-iasi-cititi-declaratia-avocatului-denuntator?print=1)

UPDATE:
Domnul Morar a intervenit la Realitatea TV şi a dat diferite explicaţii din care nu am înţeles mare lucru. Poate greşesc, dar cred că până la urmă domnia sa este deranjat de faptul că politicienii spun că DNA-ul şi ANI sunt instrumente ale preşedintelui Traian Băsescu de a pedepsi anumite personaje politice. Domnul Morar a subliniat că nu există ameninţări sau orice altă modalitate de a influenţa soluţia unui caz decât simplele declaraţii politice sau nepolitice din mass-media. În acest caz eu cred că domnul Morar este uşor comic (am vrut să folosesc alt cuvânt dar nu am vrut să se considere că vreau să-l jignesc pe domnul Morar, pentru că nu este în intenţia mea). Mie cel puţin mi se pare comic ca un om care este public înţeles drept ştiu şi eu ce "zbir al poliţiei politice" este atât de delicat şi timid încât este deranjat de ce se spune pe la TV că ar fi unul din "vârfurile de lance ale puterii lui Traian Băsescu". Eu unul, după o astfel de declaraţie, sunt tentat să cad dintr-o extremă în alta, nu numai că numai cred că este un instrument prezidenţial de pedepsire a celor care lovesc în piept pe preşedinte (vezi cazul regionalizării României), dar mi se pare un om prea sensibil şi delicat pentru postul de şef al unei astfel de instituţii.

10 comments:

Vasile, said...

-Am ascultat si eu ceva din declaratia domnului Morar precum si replicile schimbate cu moderatorii de la Realitatea TV.
-Eu sunt pur si simplu stupefiat, dl. Morar este prost sau face pe prostul.

Speta care i-a declansat aberanta replica are ca origine cazul ministrului udmrist , persoana care inca nu a fost chemata la DNA sa dea cu subsemnatul nici chiar in calitate de martor.

Eu intreb , sau mai bine zis ma intreb singur ca un tampit, deoarecte moderatorii nu au fost destul de transanti cu dl. Morar , cum sa nu apara presiuni din varii directii atata timp cit prima faza a cercetarii penale care ar trebui sa fie secreta,pina la prezentarea probatoriului instantei de judecata si partilor sub acuzare devine publica concomitent cu inceperea cercetarii penale repet si ca sa stresez, care ar trebui sa fie secreta?

Bibliotecaru said...

Teoretic domnul ministru nu poate fi cercetat penal, pentru că, fiind o faptă a domniei sale în calitate de ministru, atunci ar trebui să aibă, conform legii responsabilităţii ministeriale, încuviinţarea parlamentului. Domnul ministru nu este cercetat, cercetarea merge spre rudele domniei sale şi spre consilierul domniei sale, respectiv spre acea firmă a domnului Ciocan.

Vasile, said...

Transpiratia datelor din dfosarul de cercetarea penala este in acest caz si mai penala!

Marian din...Berceni said...

Aveau parca USL-asi un tip, senator daca nu ma-nsala memoria, Voicu se numea care este arestat si-n momentul de fata ...cred. Daca UDMR-istii erau " aliati " cu USL-asii la aceasta ora Laslo Borbely era si el " coleg" de celula cu Voicu . Justitia Romana " ....este sublima dar...lipseste cu desavarsire" ! Stiu ca si alte tari se confrunta cu fenomene similare celor romanesti [ ma refer la tarile " civilizate"] insa in aceste tari daca ar fi aparut in media ...pe jumatate cit a aparut despre Daniel Morar sau despre Laura Kovesi...acestia ar fi fost demult doar ...amintiri ...neplacute...acolo. Aici...mai ramane sa fie decorati cu Ordinul Serviciu Credincios. Kovesi parca a si fost decorata de francezi....nu stiu si nici nu ma intereseaza cu ce , francezii au parca Legiunea de Onoare...

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
După cum vedeţi, cel care transpiră nu păţeşte nimic.

Bibliotecaru said...

@ Marian din...Berceni

Prin alte părţi, aceste lucruri nu sunt chiar atât de evidente. Cred că la noi s-a ajuns la o aroganţă neîntâlnită nicăieri. Parcă îi şi vezi chicotind vis-a-vis de năzbâtia lor.

Marian din...Berceni said...

Ei vezi ? ASTA MA INEBUNESTE ! Aceasta nesimtire, aceasta "ciocoiala " a unor jegosi al caror singur " merit" este acela ca ...sunt " iubiti de cineva"....acolo sus sau jos...la Cotroceni !Aceasta ...aroganta ma scoate din minti!N-or fi mostenit si ei macar putin bun simt de la parinti ?!Bunul simt de a o face " cu perdeaua trasa "...

Bibliotecaru said...

Puterea este un abur psihotrop. La noi există obiceiul linguşirii şi servilismului, asta schimbă totul. Oameni precum liderii politici au o construcţie fragilă, pentru că trebuie să se bazeze pe consilieri, pe raportori, pe analişti... În România aceştia construiesc un zid între lider şi realitate. Eu sunt convins că domnul Băsescu şi "camarila", puternic înconjuraţi cu oameni precum actualul ministru al muncii, stabilesc că "Mogulii" sunt cei care atribuie o realitate falsă României. E drept că şi jurnaliştii României sunt de tot râsul/plânsul, dar ei îşi permit să fie mai jos decât ştacheta normalităţii.

Cetăţeanul ajunge însă să trăiască, din plin, sentimentul neputinţei. De aceea liderul trebuie practic exorcizat de pe scaunul lui îmbrăcat în piele fină.

SimP said...

Probabil ca DM se gandeste daca mai este viata pentru el dupa ce basescu se pravaleste din jiltul Cotrocenilor si opozitia va lua puterea.

Marian said...

SimP . Ei si ? Daca se "prabuseste " Basescu ce ? Cel , sau cei ce-l vor urma, in fotoliul de la Cotroceni vor avea INTOTDEAUNA nevoie de un Daniel Morar ..Simplu , nu ?"Traim in Romania si asta...ne mananca tot timpul" spunea un " clasic ...in viata . Cata dreptate are !?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.