25 July 2011

Mă văd nevoit să recunosc că am observat acelaşi lucru


Urmărind paşii făcuţi de Noua Ordine Mondială, nu pot să nu remarc o construcţie de o foarte asemănătoare factură cu modul de manifestare al nazismului în cel de al doilea război mondial. De la eugenie şi până la Führerul conducător al unei oligarhii subordonate aproape militar, conceptele naziste şi fasciste se regăsesc astăzi în nişte forme care mimează "democraţia". Iată de ce nu pot, nu am cum, să nu fie de acord cu ambasadorul rus la NATO. Aş aduce însă amendamentul că nu este vorba neapărat de Europa şi de un curent cu specific european, ci chiar de Noua Ordine Mondială.
"Unul dintre motivele pentru care ideile naziste continuă să existe în Europa este faptul că în unele ţări ele sunt, de fapt, propagate în mod deschis de anumiţi politicieni", a afirmat reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, citat de postul de radio Voice of Russia în pagina electronică.

"În republici baltice foste sovietice, nazismul este aproape lăudat de principalii lideri ai acestor ţări. Recent, preşedintele României, Traian Băsescu, a afirmat că în 1941, şi el ar fi ordonat armatei române să se alăture Germaniei naziste, aşa cum au făcut liderii de atunci ai României. În unele ţări europene, politicieni de rang înalt promovează deschis ideile naziste. Cum să ne mire că unii oameni de pe stradă preiau aceste idei ca sfaturi pentru acţiune", a precizat Rogozin.

El a făcut aceste declaraţii în contextul celor două atacuri de vineri din Norvegia, soldate cu 93 de morţi, care au vizat clădiri guvernamentale din Oslo şi o reuniune a tineretului laburist de pe insula Utoeya.
(http://www.mediafax.ro/externe/ambasadorul-rus-la-nato-afirma-ca-politicieni-europeni-propaga-ideile-naziste-citandu-l-si-pe-traian-basescu-8522287/)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Dmitry_Rogozin_Moscow_Interfax_02-2011.jpg
(http://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Rogozin)


Inscriptie pe un perete din Sevilla
Societatea este astfel:
Cel sărac munceşte
Cel bogat îl exploatează
Militarul îi apară pe amândoi
Contribuabilul plăteşte pentru toţi trei
Vagabondul se odihneşte pentru toţi patru
Beţivul bea pentru toţi cinci
Bancherul îi escrochează pe toţi şase
Avocatul îi înşeală pe toţi şapte
Doctorul îi omoară pe toţi opt
Cioclul îi îngroapă pe toţi nouă
Politicianul trăieşte de pe urma tuturor celor zece...
(primită pe email)

7 comments:

Marian din...Berceni said...

Basescu { ca de obicei} a vorbit gura fara el.Cat despre Rogozin... singura " diplomatie" a rusilor de cand exista ei pe acest pamant a fost...sa arate cu degetul{asta in cazul in care n-au avut chef de vreo "plimbare" cu tancurile }si sa-i faca pe altii vinovati de ce ei au "inventat".Au uitat ca au fost cei mai buni amici ai lui Hitler in WW II, au uitat ca si-au impartit Polonia " frateste " cu Hitler, au uitat cand clamau sus si tare ca " armata germana reprezinta muncitorii si taranii [?] inarmati care lupta contra capitalismului " ?Ce ma " deranjaza" pe mine este faptul ca acesti lideri { gen Basescu} nu raspund in fata nimanui pentru declaratii iresponsabile , belicoase ce pun viata si existenta popoarelor pe care le reprezinta in pericol.Antonescu...{maresalui} a raspuns cu viata pentru "greselile" sale . Oare cand va raspunde si Basescu ?Nu de alta dar sa "te joci " cu nervii rusilor este echivalent cu a fuma o tigara stand pe o lada plina cu dinamita.Probabil ca prin iarna{ lucrurile " bune" se intampla iarna }vom afla pe pielea noastra cat de benefice sint declaratiile lui Basescu !

Bibliotecaru said...

:) Chiar amici nu au fost cu Hitler de vreme ce acesta statuta, de la bun început, lupta împotriva comunismului. Dacă vă amintiţi, motivul pentru care nazismul a avut succes în Germania este că acesta acuza nu numai un capitalism considerat retrograd, dar şi comunismul deopotrivă. Nazismul promitea o bunăstare socială pentru muncitori, dar în condiţiile unei societăţi dominate de proprietate privată.

Vasile, said...

Si totusi Hitler a avut dreptate,

A asigurat bunastarea germanilor !

Vasile, said...

E tare , tare dureros de adevarata, este chintesenta trairilor noastre anoste!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Nu pot să nu vă dau dreptate. Cei ce au pierdut cel de al doilea război mondial au fost obligaţi de câştigători să-şi limiteze bugetul destinat ministerului apărării. Acest lucru a dus la bunăstare, mai ale în cazul Japoniei. În cazul Germaniei o mare importanţă a avut-o cercetarea ştiinţifică fundamentală din timpul războiul care a permis apoi arderea unor etape în dezvoltarea industrială.

Se poate deci spune, indirect, că războiul a fost benefic creşterii veniturilor clasei de jos şi mijlocii din Germania. Evident însă că această bunăstare nu a avut nici o legătură cu nazismul.

Marian din...Berceni said...

Stimate Bibliotecar cum este posibil sa uiti ca inainte de WWII armata sovietica avea instructori germani, inclusiv pasul lor " de defilare" era acel pas de gasca arhicunoscut ?A ca Adolf Hitler nu exista documente ca s-ar fi intalnit face to face cu I.V. Stalin ...asta-r mai lipsi !Iar bunastarea pe care Hitler a asigurat-o germanilor...le-a cam iesit pe nas .Daca si Romania reusea sa fie ...in partea cealalta a liniei pe care a tras-o creionul lui Stalin...poate ca am fi fost si noi ca Germania....desii ma cam indoiesc deoarece Stalin care facuse si ceva "cursuri" teologice stia ca Romania este o tara ortodoxa ca si ...Rusia si de fapt dorea ca in timp s-o transforme intr-o republica sovietica , ca si pe RSFMoldova.

Bibliotecaru said...

Rusia ţaristă era o ţară eminamente agrară, cu o pătură nobiliară care avea puternice legături cu culturile europene şi o clasă de jos aproape abrutizată. În acest context, proletariatul apărea drept o structură din oameni cu o calificare, mai sus de "clasa de jos". Ei bine, este evident că o creştere a industriei prin mecanizare însemna o puternică nevoie de ingineri. Aceşti ingineri veneau, inevitabil din Germania. Şi la noi, cuvântul "neamţ" era pe la finele secolului XIX echivalentul cu străin, numai bun de aplicat inginerului, mecanicului, celui care reprezenta "şcolitul tehnic".

Sigur că existau legături puternice între Rusia şi Germania, altfel cum să ajungă Karl Marx printre preocupările lui Lenin. Domnia voastră vorbeaţi însă despre ruşi ca prieteni ai lui Hitler.

În martie 1917, începuturile războiului civil din Rusia îl prindea pe ideologul comunist Lenin pe la Zurich, într-un turneu euro-germanic de promovare a revoluţiei comunismului. În acel moment interesul Germaniei era să provoace acel război civil în Rusia pentru a o slăbi. Lenin vroia o pace cu Germania pentru a instaura acolo consolidarea puterii bolşevice. Să nu uităm că, de la bun început, comunismul în Rusia a fost gândit ca aplicat la nivel internaţional.

Nazismul era însă un competitor cu comunismul, nu aveau cum să fie colaboratori.

Pactul germano – sovietic de la 23 august 1939, împărţirea Poloniei, sunt etape strategice între două ţări care doreau războiul. În timp ce Hitler era hotărât să înceapă războiul cu occidentul, Stalin nu prea avea nici el susţinere în lumea occidentală. Până la urmă pactul era singurul răspuns logic al momentului. Miza acestui război nu era oricum Polonia, ci ţările occidentale.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.