25 July 2011

Prin toamnă începe fluturarea bunăstării pentru începutul de campanie electorală


Au fost necesare trei faze:

Faza 1, 11 iulie 2011:
Premierul Emil Boc a afirmat, luni, la Ploieşti, că în 2012 România va avea un deficit bugetar de 3%, iar prognoza de creştere economică pentru acest an este de 1,5 – 2 %, în timp ce pentru anul viitor este prognozată o creştere economică de 3,5 – 4 %.

Faza 2, 17 iulie:
"Redistribuirea fondurilor către ministere se va baza atât pe necesităţile de cheltuieli, dar şi pe execuţia din primul semestru a investiţiilor. Banii alocaţi în primă fază unor proiecte în prezent mult întârziate pot fi redirecţionaţi către alte proiecte cu şanse mai mari de realizare, iar ministerele care nu au putut efectua investiţii vor pierde banii", au arătat sursele citate.
Potrivit acestora, Guvernul doreşte ca prin rectificarea bugerară să concentreze alocaţiile asupra proiectelor finanţate din fonduri UE, dar operaţiunea va depinde de concluzia discuţiilor cu FMI.


Faza 3, 25 iulie 2011:
Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 85 miliarde lei, în urcare cu 9,6% faţă de nivelul din anul precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+31,5%), accize (+27,1%) şi venituri din capital (+58,9%), potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Încasările din contribuţii de asigurări sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 4,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar încasările din impozitul pe profit au depăşit pe cele din aceeaşi perioadă a anului precedent cu 1,42%.
Faţă de anul precedent, principalul decalaj s-a menţinut la încasările din venituri nefiscale care s-au micşorat cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au crescut cu 16,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 96,2 miliarde lei, au înregistrat o uşoară creştere, în termeni nominali, cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii cheltuielilor de cofinanţare pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă, însă ca pondere în PIB s-au redus cu 0,9 puncte procentuale.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cea mai mare majorare fiind la bugetul de stat (21,9%) ca urmare a reclasificării unor cheltuieli la bunuri şi servicii la Ministerul Sănătăţii.
La bugetele locale avansul a fost de 21,4% ca urmare a preluării spitalelor de către unităţile administrativ teritoriale, iar la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate creşterea s-a situat la 14,6%, pe fondul plăţilor efectuate pentru servicii medicale şi medicamente.
Unele categorii de cheltuieli se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv cheltuielile de personal (-18,9%), subvenţii (-18,6%) şi asistenţă socială (-2,4%).
Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 60,9% faţă de primele şase luni ale anului 2010.
Totodată, cheltuielile cu dobânzile au urcat cu 29,3%, ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.
Costurile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele şase luni în sumă de 14,86 miliarde lei, faţă de 11,67 miliarde lei înregistrate în aceiaşi perioadă a anului precedent.
Potrivit înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional şi celelalte instituţii internaţionale, deficitul bugetar nu trebuie să depăşească în acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.


Finalul va fi apoteotic. Deocamdată nu vedem decât faptul că se pregăteşte campania electorală de anul viitor.

Pe blogul domniei sale, Adrian Năstase face o comparaţie între lecţia cu care a venit Jeffrey Franks în România şi varianta cu care a plecat în servietă, semnată de România.

Comparaţia poate fi vizualizata aici.

25 comments:

Aura V said...

Mie asta imi place! Preşedintele Traian Băsescu i-a spus luni şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, că dacă vom plăti arieratele din sănătate în acest moment se va pierde tendinţa de creştere din acest an şi din acest motiv plata ar trebui începută în toamnă, când "vom avea ceva posibilităţi".

In traducere: ce-i porcaria asta cu datoriile? Nu platim nimic, vreti sa ne nenorocim? Avem crestere, pe datorie, dar e crestere!

Bibliotecaru said...

@ Aura V

Statul român este condus astăzi fără nici cea mai mică cunoştinţă despre macroeconomie, sistemul gândit astăzi este foarte apropiat de bugetul unei familii... cel mult, din când în când, la nivelul unui SRL.

Urmăream zilele trecute un interviu cu domnul Vlădescu. Domnia sa era întrebat de ce tranşa FMI este ţinută în Banca Naţională şi nu este cheltuită pe investiţii, semn că cel ce punea întrebarea nu prea ştia ce este cu împrumuturile FMI, şi domnul Vlădescu a răspuns că uneori e bine să ai bani în Bancă că iei împrumuturi cu dobândă mai mică, semn că tranşa FMI este folosită nicidecum pentru cursul valutar şi reglarea pieţei de schimb, ci pentru atragerea de împrumuturi şi îndatorarea ţării mai mult decât permite plapuma.

România este exact în starea unui om care nu a avut nimic toată viaţa, tânjeşte după orice, şi se bucură că păcăleşte banca să-i acorde un împrumut mai mare. Numai că acum a trecut cu ceva ani de perioada când cumpăra lucruri, acum îşi creşte împrumuturile la dimensiuni colosale numai pentru a rostogoli mai departe datoria. Neplata arieratelor nu face altceva decât să rostogolească datoria, cu costuri uriaşe, până după alegerile, spre alt guvern.

Întrebarea este de ce anume este lăsată România să facă acest lucru? Cine şi de ce doreşte să împingă România în incapacitate de plată?

Pe de altă parte, nu pot să nu spun şi faptul că preşedintele Traian Băsescu nu constată corect o problemă la nivelul furnizorilor de medicamente. Vorbim doar de o miză de cam 2 miliarde euro, nu e o bagatelă, e normal ca aici "lobiştii" să fie mai prezenţi ca oriunde. Cum industria farmaceutică românească a fost distrusă, pe seama unor motive false, tocmai din cauza acestor interese financiare, medicamentele ieftine au dispărut pur şi simplu. Ne-am căptuşit cu medicamentele de import, nu numai scumpe, dar şi aducătoare de "lobişti", adică de matrapazlâcuri şi interese răspândite de la nivelul medicilor şi până la minister, premier, preşedinte. Astfel de decizii, nu neapărat luate conştient de cei din zona de decizie, afectează pe cineva în detrimentul altcuiva. Neplata arieratelor generează blocaj economic, chiar şi macro-economic. Bineînţeles, falimentul cuiva înseamnă însă oportunitatea altuia. Neplata arieratelor poate însemna deci, la o adică, şi scăparea de concurentul "gras" al pieţei care, evident, are de încasat mult mai mult de la stat.

marul said...

astept sa fiu curtata . nu ca femeie , ca alegator :))

Bibliotecaru said...

@ marul
:D
Păi nu ştiţi că politica nu face nimănui curte, că de unde atâta romantism, doar câte un viol cu promisiune electorală special pentru alegători.

Nu ştiţi cântecul?

http://www.trilulilu.ro/costy73/f86a42f6f4365a

Sunt Băsescu, ba nu, sunt Boc executoru'...

În palat în Cotroceni,
În palat în Cotroceni,
Votuuuuu....

nimrod said...

Biblio,

În legătură cu medicamentele de import, mă risc făcând un comentariu de tip piţipoancă (poliţist vs. pizza boy): Am suportat recent, pe propria-mi piele diferenţa reală de calitate dintre medicamente, recte, până nu m-am întors la medicamentul din import nu mi-a scăzut tensiunea. E ca la pate-ul de ficat: dacă nu e Tulip, degeaba e...

Bibliotecaru said...

În principiu este logic ca un medicament mai scump să fie şi mai bun. Pe lângă substanţa activă, medicamentele au şi altfel de excipienţi în compoziţie. Chestiunea este că medicamentele mai ieftine, chiar dacă sunt mai proaste, nu există.

România a plecat de al a fi o ţară unde nu găseai nici un fel de medicamente străine, toate medicamentele erau româneşti, fabricate după reţete şi tehnologii româneşti. Asta înseamnă că miliardele de dolari intrau în economia României. AU intrat medicamentele străine în zona medicamentele care nu se fabricau în România şi asta a fost OK. A urmat invadarea României de medicamente străine de orice fel. Puteai lua aspirină românească sau puteai luai aspirină nemţească... Ca cetăţean puteai face o alegere între un medicament ieftin şi unul mai bun şi mai scump. Închizând şi falimentând totuşi fabricile de medicamente româneşti, s-a făcut jocul direct al importatorilor de medicamente, silind bolnavul să cumpere medicamentul mai scump... acest medicament mai scump ajungând şi mai scump pentru că dispare concurenţa cu medicamentul ieftin. Dar şi mai mult, introducând un medicament de import pe lista unor medicamente compensate de stat, tocmai pentru că cetăţeanul nu are bani să le cumpere, acesta va avea automat mai multe vânzări. De cam cinci ani se tot fac modificări în acest sistem, numai că problema este din ce în ce mai gravă, iar efortul trece de la bugetul de asigurări la cetăţean.

nimrod said...

Biblio,

Redeschiderea temei medicamentelor face parte din efortul constant, aşa cum spuneam, de sorginte naţional-legionară de găsire a unor grupuri de vinovaţi, mereu altele decât cele aflate la putere. După o informaţie care am cules-o chiar ieri de pe surse, în agenţiile statului munca a zece oameni e făcută, în medie, de cincizeci. Acolo sunt banii ţării, Biblio, fiindcă după cum aţi văzut chiar şi spadasinii de discotecă sunt angajaţi pe la agenţii. Pe de altă parte, cu toată sinceritatea, vă recomand doar aspirina Bayer.

Bibliotecaru said...

Întrebarea este dacă îmi permit o astfel de aspirină?

nimrod said...

:)
În general e suficientă una singură, indiferent în ce scop, aşa că ieşiţi oricum mai ieftin...

Aura V said...

Dincolo de problema cu medicamentele, sigur, in mare parte corecta, eu zic ca totusi intai e normal sa platim ce avem de platit. E ca si cum as lua 1 kg de faina de la dvs si apoi v-as spune: mda, nu stiu, e cam scumpa si nici modul in care ati luat-o dvs nu e in regula, nici modul in care mi-ati dat-o mie..deci o sa va platesc cu alta ocazie. Aici e o problema.

Problema cu sistemul medical e simpla relativ. Si o sa explic de ce pe vremea lui Nastase sanatatea mergea, mai bine decit acum, avind un buget..la jumatate. E simplu. In vreme ce privatul tinde sa faca profit si deci cumpara aspirina de la fabrica cu x lei, spitalul de stat o cumpara cu pret de 6 ori mai mare. Mai trece pe la 4-5 intermediari. Si-atunci revin si spun ca era normal sa concesionezi spitalele inchise catre privat care iti aducea bani prin taxe si impozite. Chestiunea asta cu caminele de batrini mie imi suna a lagare de copncentrare, am mai spus-o intr-o declaratie.

Bun, revenind la problema datoriei. In mare, cam acelasi lucru s-a petrecut in anii 70. Credite pe termen scurt, dobinzi mari, reesalonari, etc. La inceputul anilor 80 s-a decis plata integrala a datoriei externe pina la sfirsitul deceniului. Ce-a adus asta? Frig, galantare goale, curent electric cu portia, etc, etc. Nu e nevoie sa amintim. Si atentie, era vorba despre o datorie in jur de 20 mld de dolari americani. Iar productia economica functiona din plin. E adevarat ca s-au construit in acea vreme si alte proiecte "grandioase si cutezatoare" dar nu e mai putin adevarat ca plata acelei datorii s-a facut prin industria care functiona la maxim, prin turism (sunt convinsa ca stiti ce turisti straini veneau la mare sau in tara in general) si agricultura.

Problema e ca acum nu mai avem aceleasi resurse si acelasi potential. Noi trebuie sa gasim mijloacele prin care sa asiguram un trai bun al populatiei (nu ma gindesc niciodata la termenul "decent") si inapoierea imprumuturilor. Dar fara sacrificiul populatiei. Tineti minte povestea cu "generatia de sacrificiu" ? Oare a cita ar fi?

Vasile, said...

Despre medicamente , ca de la un cunoscator (pacient nu farmacist).

Folosirea unui medicament adecvat este o chestie elementara care tine de relatia pacient-medic, reactie medicament-pacient.
In general medicamentul nu reactioneaza ca tzuica autohtona de cazan vs
starea de mahmureala provenita din folosirea unui "medicament" extern!
Reactia guvernului si a lui Basescu personal ,care nu s-a lasat pina nu a murdarit si acest element medical este, vorba lui Franks , un amestec grossier!
Amestecul denota tragismul acestei natii careia i se prescrie medicamente ieftine care eventual pot ameliora partial suferinta dar nu il pot vindeca, si chiar in multe cazuri ii pot agrava boala.
Politicianul masochist fara minim respect uman se auto-indentifica cu un calau care urmareste linistit agonia pacientului, pina la extintia totala a acestuia ,salvand prin moartea acestuia o chetuiala bugetara!
Ce stie dar nu doreste si Traian printre altii,acestia nu tin la viata propriilor cetateni ci la moartea de extintia acestora, care se pare ca este mai ieftina!

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Există tratamente cu aspirină, câte una pe zi.

Bibliotecaru said...

@ Aura V
Aveţi perfectă dreptate.

Eu estimez că pentru a putea plăti datoriile în 30 de ani ar trebui să avem cam 40 de euro salariu mediu pe economie.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Dincolo de alte consideraţii, eu nu cunosc măcar un singur pensionar care să-şi permită achiziţionarea tuturor medicamentelor pentru tratarea bolilor cronice. Poate că sunt, dar eu nu ştiu nici măcar unul... şi ştiu zeci de pensionari, îndeajuns de mulţi încât să aibă relevanţa unui sondaj de opinie plus minus 3%.

Vasile, said...

Pai asa este si ideea guvernului despre si pentru pensionari, si asa se duc, hai sa grabim procesul.

Eu vorbesc din perspectiva diabeticului si din interesul medicilor , niste slugi criminale ale guvernului ,care recomasnda cu insistenta dependenta de insulina autohnona in schimbul unei medicatii orale fara riscuri, dar cu medicamente de provenienta straina.
De exemplu un medicament de productie daneza , eurpean as zice , novonormul a fos scos dupa lista de medicamente compensate!

nimrod said...

Biblio,

Mă puneţi în situaţia să fiu cinic ca Samuel Goldwin: din câte ştiu eu, eliberarea reţetelor compensate se va relua după 3-4 august. Până atunci lipsa câtorva tablete din tratament s-ar putea acoperi "din buzunar" numai că răspunsul unui pacient (l-am auzit chiar în dimineaţa asta) a fost "Aaa, păi n-am bani că i-am trimis fe-tii!". Cum spuneam, eu vorbesc de fapte, nu de adevăruri, unul dintre ele fiind că fiecare cum îşi aşterne aşa doarme.
PS: Nici mie nu-mi ajung întotdeauna banii pentru medicamente. Şi?

Vasile, said...

Nimrod,

Ai grait ca Boc sau ca Traian, exceptia dumitale sunt soparlele lor, eu cred ca pensionrul respectiv nu suferea de cancer si i-at trimis fi-si 150 de milioane de lei!
Este corect, dintr-un punct de vedere, ca dupa ce am contribuit , sanatos 47 de ani sa-mi cumpar celelalte medicamente din buzunar doar din prostia ca am refuzat de exemplu statulul de revolutionar a unui harabula si am primit la un salariu destul de mare 4000 roni doar 1200?

Bibliotecaru said...

Dacă mie mi-ar spune cineva că trebuie să mor ca să fie bine ţării... şi aş fi convins că este adevărat, aş sări imediat în suliţe, precum strămoşii noştri daci. Chestiunea este că aceste strângeri la pungă se simt, dar rezultatele nu se văd.

Soluţia restrângerilor de cheltuieli nu funcţionează decât dacă se folosesc pentru mărirea veniturilor.

Iată însă că per ansamblu PIB-ul tot creşte, adică cheltuielile sunt, dar nu la populaţie.

nimrod said...

@Vasile,

Eu sunt diabetic iar soţia mea e şefă de farmacie. Şopârlă, ziceţi?!

Vasile, said...

Nimrod,

Eu cred ca nu aceste exemple pot face o regula, dar in mod sigur nu ma puteti contrazice , cu aceste exemple subtiri guvernul omoara oameni.
Despre exemplul pensionarului care a trimis banii fie-si , ce pot spune pensionarul avea din nou dreptate, el as fost cel inselat de stat acela care ii incasase in timp anii si bani din contributie si acum il lasa balta.
Faptul ca fi-sa era asa cum sunt multi copii o nesimtita nu poate estompa dragosea parinteasca!
Apropo de diabet , folositi naturistul DIABETICO , cel putin una tableta inainte de masa asociata celalalt medicament prescris ?Rar am intilnit persoane care sa se planga de acest mic miracol,dezavuat de medicii diabeticieni si nu va mai intreb de ce.
Ca idee ,compensate Diaprel , siofor, necompensate aspenter,diabetico,lorista si nebilet ......daca as fi vandut ambalajele acestora as fi fost multimilionar in dolari!

Aura Vasile said...

@Bibliotecaru

E clar, e corect. Dar 40 de euro in conditiile de acum. Eu ma gindesc ca tara poate atrage MULT mai multi bani europeni, MULT mai multi investitori, se poate revigora agricultura fara costuri senzationale, turismul de asemenea.

Imi aduc aminte, apropo de asta, de cum a reusit Hitler sa "ucida" somajul in Germania. Imprumutind bani si facind autostrazi si arme. E adevarat ca la un moment dat s-a supraincalzit economia si a fost chiar necesar razboiul pentru ei dar in principiu ideea a fost corecta. Sa dai de munca oamenilor, sa faci banii sa se invirta. Ori e tocmai invers fata de ceea ce facem noi. Dam oamenii afara, taiem salariile/pensiile deci puterea de cumparare, implicit incasarile la buget scad, e cam ca o spirala. Deci asa este, in conditiile actuale ne-ar fi foarte greu sa platim.

Bun, in alta ordine de idei, deoarece aici toata lumea este deschisa dialogului si se spun multe lucruri pertinente, as vrea sa va intreb pe dvs si pe ceilalti ce parere ati avea de un proiect legislativ care sa reglementeze regimul de achizitii in sistemul de sanatate? Ma gindesc la niste preturi CIP pentru medicamente si consumabile, niste preturi in care, cu o anumita marja de +/-, sa se incadreze spitalele si unitatile sanitare cind fac achizitii. Ce impact credeti ca ar avea o asemenea lege asupra sistemului sanitar?

Aura Vasile said...

@Vasile

Spuneti ca medicii recomanda mai repede insulina autohtona decit medicatia orala. Depinde de mai multi factori. De abordarea fiecarui medic si de starea pacientului. Cit despre novonorm, ma rog. E intr-adevar o problema. Desi sa stiti ca exista zeci de scheme de tratament posibile. Poate fi glurenorm sau poate fi diaprel. Depinde de schema. Asa cum poate fi siofor sau meguan. Sunt vreo 4 clase de antidiabetice orale si mai nou se poate face si terapie tripla, cu 3 clase.

Ideea e urmatoarea: o conspiratie, impotriva diabeticilor, daca exista, asa cum tot citesc prin diverse locuri, e undeva mai sus. Multi spun ca daca miine s-ar inventa leacul, nu s-ar scoate pe piata pentru ca se vind milioane de doze de insulina zilnic. Daca nu sunt zeci de milioane. Ma rog, in principiu, din ce stiu, medicului ii e mai simplu uneori sa trateze cu insulina, nu din considerente economice. Altii insista pina gasesc schema orala potrivita. Totul tine de medic.

Bibliotecaru said...

@ Aura Vasile
Stimată doamnă,
Când banii europeni sunt cu miliardele de euro, statul român ar fi trebuit să facă orice pentru a-i lua de acolo. Când s-a dat startul la absorbţia fondurilor europene, românii nici nu ştiau dacă aceşti bani sunt împrumut şi cu ce dobândă, în general totul era prea complicat pentru ca cineva să-şi bată capul cu aşa ceva, adică românii erau cu totul pe dinafara problemei (în majoritatea lor sunt şi acum)... ce să mai vorbim despre realizarea unui plan de afaceri ori a unui un proiect eligibil. La acestă dată, cea mai mare parte a celor ce au reuşit să ia corect bani europeni sunt cei care au plătit nişte firme, cu multe mii de euro, pentru a le face dosarul şi a alerga unde trebuie pentru a lua aprobările şi a-l depune. Această treabă trebuia făcută de o agenţie a statului. Beneficiarul nu ar fi trebuit să înveţe o nouă meserie pentru a face dosare. Este absurd ce se întâmplă în România. După ce că instituţiile statului nu ajută cu nimic efectiv pe cel ce ar trebui să beneficieze de fonduri europene, funcţionarii mai bagă şi beţe în roate pentru a primi atenţii, iar, de multe ori, cei ce verifică dosarele nu prea îşi fac treaba de vreme ce UE îşi cere, destul de des, banii înapoi.

În România nu există, pur şi simplu, mentalitatea că statul există să ajute cetăţenii României. Priviţi aroganţa înalţilor funcţionari ai României. Nu au conştiinţa că ei sunt puşi acolo pentru a sluji poporului român, ei au construcţia mentală că sunt şefi, au putere, şi puterea deţinută îi îndreptăţeşte să fie stăpâni peste destinul unui grup mai mare sau mai mic de oameni.

Aura Vasile said...

@Bibliotecaru

Am sa fiu ironica, e o ironie amara insa. Statul roman ii ajuta pe romani. La ce? Sa "iasa natural din sistem". nu? Doar asta au spus-o cu voce tare!

Bibliotecaru said...

Şi mai cinic este că cei care ies natural din sistem în acest an au probabil norocul de a nu cunoaşte grozăvia de infern a adevăratei crize globale ce va începe la anul. De bine de rău criza tuturor a fost rostogolită încă un an, dar la anul nu va mai fi posibilă această rostogolire.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.