25 July 2011

Testvérek


Luminescent Orchestrii - How to Play Romanian

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dl Kelemen Hunor, a semnat marţi, 19 iulie 2011, plângerea penală împortiva celor care au amplasat, în mod ilegal, placa de bronz pe statuia ecvestră a regelui Matia.

Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în atenţia domnului Prim Procuror Eugen Crişan.

În plângerea penală se arată că, în data de 23 mai 2011, în faţa statuii ecvestre a Regelui Matia din municipiul Cluj-Napoca, monument istoric de categoria A, a fost montată ilegal o plăcuţă de bronz, lângă cea amplasată în cadrul procesului de restaurare. Proiectul de restaurare, contractat de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi avizat de Ministerul Culturii şi Cultelor în 2008, prevedea amplasarea unei singure plăcuţe, cu textul "Statuia ecvestră a Regelui Matia, operă a sculptorului Fadrusz Janos, inaugurată la 12 octombrie 1902", text repetat în limbile maghiară, germană şi engleză.

Placa montată în luna mai 2011 a fost amplasată fără avizul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi fără autorizaţie de construire, fapt care contravine art 23 şi 54 din Legea 422/2001 privind protecţia monumentelor istorice, conform căreia orice intervenţie asupra unui monument istoric, fără un aviz din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, constituie infracţiune şi se sancţionează conform legii.

Conform art. 217 al Codului penal,

(1) Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia sau împiedicarea luării măsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.
(2) În cazul în care bunul are deosebită valoare artistică, ştiinţifică, istorică, arhivistică sau o altă asemenea valoare, pedeapsa este închisoarea de la unu la 10 ani”,

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional solicită instituţiilor abilitate începerea urmăririi penale.

Odată cu plângerea penală au fost depuse documentele care susţin cele menţionate mai sus: extras din proiectul avizat, extras referitor la placa informativă avizată, adrese ale Primăriei Cluj-Napoca şi ale MCPN.




Luminescent Orchestrii - Mahala

4 comments:

ADRIAN said...

Simpatic. Placuta nu e pe monument, e in iarba. Oare ce ar face daca din casa de peste drum ar fi instalata o instalatie laser care ar transmite textul virtual pe pardoseala din fata grupului statuar? Sau daca din sapatura din fata de unde se pot vedea ruinele romane (visul Funarian) ar iesi un mic difuzor care ar produce, in relatie cu ceasul din turnul bisericii Sf. Mihail, la fiecare sfert de ora un semnal sonor cu textul respectiv :))) ? Daca primaria ar angaja un "om sandwich" cu panouri pe care sa fie inscriptionat textul, el plimbandu-se prin fata grupului statuar. Eu sincer nu vad unde este afrontul fata de maghiari si nu inteleg de ce nu a cerut retragerea ambasadorului Ungariei dupa ce nevasta astuia spunea poezele provocatoare. Nici nu-mi aduc sa fi condamnat pe Csibi Barna pentru momentul sau de dereglare ...

Cat de penibil trebuie sa fie acest ministru cand alte lucruri mult mai grave s-au intamplat fara reactia lui. DE CE NU A DEPUS PLANGERE PENALA pentru distrugerea casei monument (parte a ansamblului) din Stirbei Voda colt cu Berzei? Nu e singurul exemplu. Pentru unul dintre aceste exemple am demisionat eu din Comisia Zonala Bucuresti Ilfov Giurgiu. A trecut un an si nici macar nu mi-a raspuns ca a luat la cunostinta. Penibil si, mai ales, dezamagitoare prestatie in general a acestui ministru de la care asteptam ceva mai mult ...

Bibliotecaru said...

Sper că nu vă puneţi speranţele în cel ce va urma...

ADRIAN said...

Daca voi fi cumva eu, de ce nu? :))

Acum serios, care ar fi caracterul penal pentru care s-a introdus acea plangere? Dupa cum spuneam, placuta respectiva am senzatia ca e pe domeniul public si nu atinge in niciun fel monumentul. De exemplu, demolarea de care spuneam eu, casa parte ansamblu monument isoric (una dintre cele trei definiri juridice ale monumentului)din Stirbei VodaxBerzei s-a facut cu autorizatie. Conform legii,autorizatia nelegala (fara avizul MCPN in cazul in speta) este pana la urma doar o contraventie (legea autorizarii constructiilor). Asadar demolatorul a lucrat cu acte in regula din punctului de vdere, nu poate fi pedepsit penal pentru distrugere de patrimoniu. Primarul, arhitectul sef si secretarul general al primariei pot fi insa sanctionati contraventional. Iata o cale convenabila sa distrugi patrimoniul si sa ramai cu cazierul curat.
Prin urmare, in cazul meschin de la Cluj, unde nu s-a intamplat nimic similar ci doar s-a ofensat orgoliul nemasurat al unor concetateni de alt etnie, chiar sunt foarte curios care este rticolul din CP invocat caci nu ar putea fi vorba decat de distrugere de patrimoniu. La altceva nu ma duce capul dar, fireste, nici istoria in limba maghiara n-am invatat-o ....

Bibliotecaru said...

Hârtiile sunt numai pentru anumiţi oameni. În timp ce unii le ignoră şi nu păţesc nimic, alţii au frică de ele şi mereu pică măgăreaţa pe ei.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.