09 October 2011

Ce-a căutat NATO în Afganistan?


Acum este evident că în timp ce NATO îl căuta, cu bombe, rachete şi focuri de armă, pe Osama ben Laden prin Afganistan, liderul Al Qaida era pe alte meleaguri. Întrebarea mea este... ce vină au avut afganii de veniră americanii? Nu pare să ştie nimeni, dar ei oricum nu vor să plece de acolo...
Comisia pentru apărare şi securitate din cadrul Adunării Parlamentare a NATO a adoptat duminică, la Bucureşti, raportul "Tranziţie în Afganistan: Evaluarea efortului de securitate", întocmit de raportorul Sven Mikser (din Estonia).

http://www.agerpres.ro/media/images/2011-10/10091632-264472905.jpg

Premisele raportului pleacă de la Declaraţia elaborată la Summitul NATO de la Lisabona din luna noiembrie 2010, în care se menţionează că misiunea ISAF din Afganistan "rămâne principala prioritate a Alianţei" şi că "securitatea Afganistanului este legată în mod direct de securitatea noastră".

În raport se remarcă faptul că, în urma uciderii liderului Al Qaida, Osama ben Laden, statele participante cu trupe la misiunea din Afganistan intenţionează să grăbească retragerea acestora. Astfel, constată Mikser, "discursul /preşedintelui american/ Barack Obama din luna iulie 2011, în care a anunţat începerea retragerii trupelor SUA din Afganistan a determinat o focalizare pe strategiile de tranziţie şi pe abilitatea afganilor de a-şi asigura prin forţe proprii securitatea şi guvernarea până în anul 2014", când este prevăzută retragerea deplină a trupelor NATO.

Cu toate acestea, notează autorul raportului, "în privinţa consecinţelor strategice şi politice, uciderea lui Ben Laden a avut un impact limitat asupra operaţiunilor militare din Afganistan".

Raportul atrage atenţia asupra deteriorării securităţii pe teritoriul ţării, "atacurile insurgenţilor afgani în perioada ianuarie - martie 2011 crescând cu 51%", progresele înregistrate de trupele NATO fiind reale, dar fragile, şi talibanii controlează în continuare anumite zone. În plus, aceste atacuri ţintesc tot mai mult oficiali afgani de rang înalt şi ţinte nemilitare cum ar fi hoteluri sau spitale.

În textul raportului se subliniază totodată importanţa aşa-zisei strategii COIN (contra-insurgenţă), care vizează separarea luptătorilor talibani flexibili de cei din "nucleul dur". Însă până în prezent nu s-au înregistrat progrese semnificative în încercarea de a demara negocieri cu insurgenţii, se menţionează în document.

O altă problemă importantă sesizată în raport este producţia şi traficul cu narcotice, care se află în continuare la niveluri ridicate, deşi este în scădere. Obiectivele strategiei ISAF la acest capitol sunt "reducerea sprijinului pe care insurgenţii îl primesc de la producătorii de narcotice" şi "combaterea interacţiunii producători - corupţie - insurgenţi".

Raportul consemnează că pe plan militar s-au înregistrat progrese evidente de la începutul anului trecut, dar guvernul de la Kabul întâmpină dificultăţi în furnizarea serviciilor publice în regiunile controlate de ISAF şi talibanii îşi intensifică atacurile.

Documentul atrage atenţia şi asupra riscului diminuării sprijinului populaţiei locale pentru prezenţa NATO, lucru amplificat şi de incidentele soldate cu victime în rândul civililor sau de situaţii cum a fost arderea Coranului de către un pastor american, în această primăvară. Acestea pot fi exploatate de talibani în scopuri propagandistice, avertizează autorul raportului. AGERPRES
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/86147-Misiunea-din-Afganistan-ramane-principala-prioritate-a-NATO.html)

3 comments:

Anonymous said...

Biblio,

La asemenea intrebare , ar fi multi savanti care ar raspunde,
petrol pentru americani, sau cine stie ce alta nazbatie.
Parca imi amintesc sde un domn destul de rational si echilibrat ,care regasea acelasi patent si in razboiul din Irak, dde parca petrolul din Irak ar fi salvat SUA de criza si nu razboiul ar fi cauza reala a crizei americane!
Intrebarea dumitale are mai multe raspunsuri , dar nici un raspuns nu ar trebui sa nasca o asemenea intrebare!

Bibliotecaru said...

Desigur, este primul lucru pe care l-a făcut Pentagonul, a estimat resursele minerale ale Afganistanului pe la 1-3 trilioane de dolari, adică cam 500 de milioane metrii cubi, 210 milioane metrii cubi de gaz lichefiat şi foarte mult gaz natural. La astea se adaugă şi aur, cupru, cărbune, fier, metale rare.

Este însă o diferenţă... Aceste resurse nu prea sunt exploatate de afgani. Cu alte cuvinte americanii ar trebui să facă ei exploatările, infrastructura... etc. Aici este problema, pentru că americanii sunt în Afganistan fără să fie "prieteni eliberatori şi aducători de democraţie", aşa cum stă treaba în Irak, Kuweit, Libia... Ei sunt acolo cotropitori în conflict cu populaţia. Ei nu au cum să fure de acolo fără să existe un stat pro-american, cum este de exemplu cazul nostru cu un preşedinte care împinge de la spate pe faţă exploatarea de la Roşia Montana. Liderilor lor au o "problemă", sunt islamici, şi nu prea îi înghit pe americani, orice ar spune ei "pe faţă". Chiar dacă americanii s-au străduit să însămânţeze nişte muslimi pro-americani, ei nu se pot instala în Afganistan pentru că le-ar sări populaţia în cap. Nu-i poate declara chiar pe toţi terorişti. O astfel de problemă ar fi trebui să fie cunoscută de la bun început de specialiştii americani în astfel de scenarii. Mai mult, intrarea în Afganistan este o problemă şi pentru Pakistan, un stat care este şi nu este partener cu SUA.

Încă ceva în plus, Afganistanul are o graniţă foarte mare cu state ex-sovietice ce au încă cu legături foarte puternice cu Moscova şi o dependenţă faţă de Moscova, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, iar China şi Iranul nu sunt nici ei prieteni prea mari ai SUA. Motivaţia vecinilor ostili va face probabil SUA să se retragă şi din Libia... numai că acolo libienii exploatează zăcămintele şi le vor da, pleaşcă, americanilor. Misiune îndeplinită.

Anonymous said...

Biblio,

Exagerati, chestia coloniala a cam plecat...de ceva vreme. Cine a dat pleasca zacamintele sultanatului Brunei de exemplu , unde se regaseste agoniseala acelui stat , par example in "pleasca americana", in veniturile pe cap de locuitor , sau pe la o mana de oameni, ca si in alte state cum ar fi...alege dumneata unul si o sa afli si raspunsul , unde se va duce banii libienilor,ca sa nu intreb unde se duc banii suditilor?
Chestia cu suptul resurselor naturale , cu exceptia a cea ce se intampla in Romania, sunt deja povesti!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.