NEPUTINŢA
The Portable Jack Kerouac
-
I have lots of things to teach you now,
in case we ever meet, concerning the message
that was transmitted to me under a pine tree in North Carolina
...
2 years ago
5 comments:
Cu scuze, pentru relocarea comentariului, da' tot de neputinţă e legat:
Biblio,
În ultimul timp, când simt nevoia să fug de realitatea imediată (de postul tv am fugit de mult...) mă uit pe internet pe poze de maşini vechi. Aşa am găsit poza unui tractor Universal 650 din ăla de primă generaţie, care a luat premiu la Bruxelles, parcă. Vai mama noastră. Mi-am amintit cum o rudă apropiată, din domeniu, încerca să-i explice lui Ceauşescu, două decenii mai târziu, de ce nu putem proiecta şi fabrica un motor pentru Lăstun. Deja sunt două puncte şi se poate stabili o traiectorie. De aia am ajuns aici, la un amărât de tramvai, pentru construirea căruia n-ai nevoie de mai mult de un banc de lăcătuşerie şi un aparat de sudură.Să nu mă contraziceţi. I-am văzut acu' vreo trei decenii pe ăia de la Faur cum făceau locomotive...
October 10, 2011 10:04 AM
Promit să nu mai revin astăzi cu vreun alt comentariu, dar nu mă pot abţine: Sunt şocat că prima grijă a poliţiei din Giurgiu a fost să ţină departe de mafia locală, moartea tânărului baschetbalist american. Uluitor! În rest, o reacţie de sălbăticie deja obişuită pe la noi care te-aduce în situaţia să fii mulţumit că nu ţi s-a întâmplat ţie sau cuiva apropiat...
Nu aş merge atât de departe cu "un banc de lăcătuşerie şi un aparat de sudură" pentru că piesele de subansamblu trebuie totuşi produse undeva şi nu poţi să nu foloseşte acolo ceva maşini unelte şi ceva utilaje, dar sunt absolut convins că la un tramvai dezvoltarea tehnologică este cam la nivelul de început de secol XX.
Tractorul Universal 650 (65 CP) a fost o "bijuterie" pentru România pentru că mai toate utilajele de construcţii plecau de la acest tractor... buldozere, încărcătoare, excavatoare... Acest tractor era foarte versatil şi făcea asta la un raport preţ/performanţă bun (asta fără să însemnă că performanţa era excelentă, ci doar că era ieftin)
Primul tractor românesc
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:1946_Primul_tractor_romanesc.JPG
avea steaua în frunte, asta spune ceva.
Poate că industria nu producea cele mai performante produse, dar producea ceva, nu era inexistentă.
Problema astăzi este cea a utilităţii. Dacă priviţi Bucureştiul veţi vedea că este plin de maşini scumpe din străinătate. Toţi discută despre o maşină "cât prinde" şi "în cât timp ia suta". Totuşi, în cea mai mare parte a folosinţei, cineva circulă cu autoturism fiind singur sau cel mult cu cineva lângă el, adică merge în cea mai mare parte a timpului cu trei locuri goale. Mai departe, 90% din timpul în care circulă prin oraş nu depăşeşte 50 km/h. Atunci întreb şi eu, de ce să foloseşti o maşină scumpă care nu-şi foloseşte la nici 10% din capacitatea sa tehnologică.
Credeţi că România dacă ar produce astăzi un fel Lăstun de două locuri cu viteza maximă de 50 km/h, caroserie de plastic şi sub 500 centimetri cubi, la un preţ de 2000 de euro... nu ar fi cumpărată de români? Dacă aceasta ar avea şi condiţiile conducerii cu carnet de 16 ani, ar fi un impediment? Cineva care circulă prin oraş îşi foloseşte maşina minimal, chiar şi atunci când merge la hipermarket şi o mai încarcă cu ceva pachete. În momentul de faţă nici un mai este nevoie să faci un motor 100% românesc, pui unul de motocicletă, dacă nu ai unul de maşină atât de mic, cumpărat de undeva foarte ieftin, de exemplu de la indieni.
Este evident că se poate face câte ceva şi în România, numai că românii preferă să dea tunuri în loc să investească într-o formă sau alta de producţie şi statul se fereşte de fabrici şi uzine ca necuratul de tămâie.
Cât despre poliţie... eu încep să cred că legea nu mai funcţionează în România decât pentru cei care au teamă de lege.
Da, este unul dintre cele mai crude sentimente
Post a Comment