25 October 2011

Investiţiile directe la ruşi sunt altfel decât la noi


Retragerea investiţiilor străine pare a fi o problemă pentru Guvernul Emil Boc. Nokia este numai începutul sfârşitului, iar valul de investiţii care "aştepta la uşă" să plece Nokia de la Jucu... parcă nu se vede încă.

Ieri Vladimir Putin s-a întâlnit cu Comisia Guvernamentală de Monitorizare a Investiţiilor Străine. Iată ce le-a spus, într-o traducere aproximativă neprofesionistă, premierul rus.
Bună ziua,

Astăzi am organizat reuniunea periodică a Comisiei Guvernamentală de monitorizare a investiţiilor străine .

Mai întâi de toate, aş dori să spun doar câteva cuvinte despre o întâlnire recentă sub auspiciile Consiliul Consultativ al Investitorilor Străini. În acest sens, aş dori să reţineţi faptul că partenerii noştri străini sunt cu siguranţă interesaţi şi de continuarea cooperării cu Rusia, şi sunt gata de a stabili noi facilităţi de producţie. Ne-am întâlnit recent cu mulţi directori de top din companii internaţionale importante care şi-au reafirmat planurile de investiţii în Rusia.

Banca Centrală a Rusiei estimează că economia Rusiei a primit aproximativ investiţii directe în valoare de 31 miliarde dolari în ianuarie-septembrie 2011. Acest lucru este cu 20% mai mult decât în ​​2010. Aş dori să vă reamintesc că au fost primite în ianuarie-septembrie 2010 investiţii directe în valoare de 26.8 miliarde dolari.

În contextul complicat de astăzi relativ la situaţia economică la nivel mondial, obiectivul nostru este de a crea climatul mai bun pentru investiţii pentru a promova un aflux de capital şi protecţia acestuia. Acest lucru ar permite investitorilor să se simtă confortabil şi pentru a percepe sprijinul şi protecţia noastră. Aceasta este singura modalitate pentru noi de a câştiga competiţia în atragerea de capital.

Apropo, diverse organizaţii internaţionale au constatat că o serie de decizii, adoptate de guvern în 2011 şi 2010, va face posibilă creşterea evaluări internaţionale a Rusiei în mod considerabil anul viitor. Vorbesc despre deciziile care au fost adoptate în acest an şi în 2010.

De asemenea, Banca Mondială estimează că Rusia se clasează printre primele 25 de ţări care au implementat reformele cele mai de succes pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri în 2010. Să vedem rezultatele finale practice ale acestei acţiuni.

http://premier.gov.ru/media/2011/10/24/45434/362x248.png
(http://premier.gov.ru/events/news/16837/)

Practica este criteriul adevărului, aşa cum se spune în mod clasic. Noi va trebui să evaluăm consecinţele pe termen scurt ale măsurilor luate. Este intenţia noastră de a acţiona cu această logică, în viitor. Noi trebuie să urmăm, printr-o politică coerentă, economică previzibilă şi responsabilă. Noi trebuie să ameliorăm mediul de afaceri şi să eliminăm multe restricţii şi bariere existente astăzi, inclusiv a barierelor care împiedică operaţiunile din interiorul aşa-numitelor sectoare strategice. Prin urmare, am propus un pachet întreg de modificări pentru a uşura investiţii străine în industria alimentară şi medicală, sectorul bancar şi în "sensibilul" sectorul de producţie minerale. În general, procedurile de control ale investiţiilor străine sunt simplificate semnificativ. Pachetul de măsuri a fost înaintat Parlamentului şi a fost deja examinat de către Duma de Stat, în a doua lectură la 19 octombrie.

Şi acum aş dori să spun câteva cuvinte despre ordinea de zi a reuniunii noastre. Va trebui să luăm în considerare un număr de cereri privind tranzacţiile cu activele strategice ruse.

Aş dori să menţionez un proiect foarte interesant şi promiţător în domeniul energiei. Compania franceză Électricité de France SA intenţionează să înfiinţeze o companie specială de construcţii în Rusia care va introduce inovarea şi tehnologia stat-of-the-art (maşini şi echipamente moderne şi la cea mai bună calitate disponibilă) în management şi în organizarea construirii unor generatoare de putere. Aceasta noua companie va gestiona toate activele de distribuţie a companiei Tomsk. Am convingerea că această problemă a fost evaluată şi susţinută de către departamentele în cauză. Aş dori să aud opinia dumneavoastră despre acest lucru.

Desigur, am dori ca principalii parteneri străini să ofere tehnologii avansate, concepte manageriale moderne, programe de educaţie şi de cercetare, să investească în industria energiei, în utilităţi pentru gospodării, în utilităţi municipale şi în alte sectoare ale infrastructurii. Bineînţeles, acest lucru implică un nou nivel de concurenţă şi un nou nivel de calitate în ceea ce priveşte serviciile furnizate către cetăţenii ruşi. Acesta este un stimulent serios pentru companiile naţionale pentru a stimula eficienţa acestora şi astfel să se pună în aplicare programe de modernizare a producţiei. Aceasta va duce la modernizarea reală de care trebuie să beneficieze economia rusă şi fiecare cetăţean rus.

Să trecem la locul de muncă.
Interesant, nu-i aşa... "La MUNCĂ!", dar trăgând foloase importante de pe seama investiţiilor străine. Iată cum domnul Putin nuanţează, nu numai necesitatea investiţiilor străine, ca cifră cu care se laude apoi la TV, dar mai ales selectarea investiţiilor străine pentru a alege pe cele care conduc, în timp, la creşterea economiei ruse. La noi, dacă aţi observat, investiţiile străine au condus, întotdeauna, la distrugerea sectoarelor economice româneşti sau la preluarea şi abandonarea lor. Industria românească cu capital românesc este aproape inexistentă... şi aici nu pot fi învinovăţiţi decât politicienii.

5 comments:

Anonymous said...

Ieri cultura romaneasca a mai pierdut o stea.Liviu Ciulei a plecat dintre noi .Inca un stalp al culturii cinematografice si teatrale romanesti care dispare.Dumnezeu sa-i dea odihna binemeritata.

Bibliotecaru said...

Despre maestrul Ciulei am scris aici:
http://giconet.blogspot.com/2011/10/liviu-ciulei-tras-ultimul-tur-de.html

Anonymous said...

Am avut onoarea sa-l cunosc personal.Un gigant de cultura.Las la o parte regia de film sau de teatru...dar a educat sute de tineri studenti, actori. A murit la Munchen in Germania. Caragiale a murit la Berlin...tot in Germania. Enescu...in Franta, Coanda la fel. Oare pentru ce cei mai buni dintre noi trebuie sa ...moara singuri printre straini ? Pana cand ?Oare cand vom ajunge in sfarsit sa ne pretuim valorile ?Azi TOATE , dar TOATE posturile de TV au transmis " discursul " Regelui in Parlament si s-a batut moneda pe asta{ dupa ce zilele trecute era " cazul "...Huidu }insa nici macar una, una singura n-a catadicsit sa acorde spatiu pentru ...ceva mai mult decat ...un comunicat scurt ...pe scrol. Avem pretentia la.... cultura? Liviu Ciulei inseamna cultura nu " discursul " Majestatii Sale!!!

Bibliotecaru said...

Primul filmuleţ îl indică pe Liviu Ciulei în momentul regiei Scrisorii Pierdute în distribuţia originală, cu Toma Caragiu. Această variantă a piesei este cea care îmi place cea mai mult. Am văzut-o o singură dată, acum foarte mulţi ani, şi de atunci o tot caut... TVR Cultural a transmis varianta de mai târziu, cu Victor Rebenciuc, dar cu aceiaşi regie.

Eu nu aş opune pe MS Mihai cu maestrul Ciulei, locurile domniile lor nu sunt interşanjabile. Mie mi s-a părut penibilă festivitatea în sine. Am văzut cum regele e purtat pe culoarele Parlamentului, cum e aşezat la măsuţă să scrie, apoi aşezat pe acel tron sinistru, împins "la vorbitor", toţi s-au îmbulzit să facă poze cu regele de parcă erau la mare şi venea fotograful pe plajă... FOTO COLOR LA FOTO BUJOR! COLORATA MÂINE-I GATA! Politicienii au dat, încă o dată, dovada penibilului de zi cu zi. Iar regele, obosit, s-a lăsat "dresat" de mai marii politicii şi, cuminte, a făcut exact ce i s-a spus, atent să nu iasă din "protocol". Cineva remarca că, pe lângă lipsa preşedintelui, premierului, preşedintele camerei deputaţilor... lipsea şi Patriarhul Daniel, PF-ul în funcţie. Am rămas cu un gust amar.

Pe lângă toate acestea, nu am putut să nu mă gândesc şi eu exact la ceea ce aţi spus, că în România valorile sunt exilate şi ostracizate. Eu nu pot decât să mă gândesc câte s-ar fi putut face dacă valorile şi operele lor ar fi fost ocrotite... poate că România ar fi avut şansa de a fi centrul cultural al Europei. Cine mă despăgubeşte pe mine că nu mai văd poate 20 de filme pe care domnul Ciulei ar fi putut să le facă în alte condiţii?

Anonymous said...

De la Anonin la Anonymus,

I mod cert LC a fost un om deosebit si cultura romaneasca a pierdut enorm , dar sa legi activitatea unui artist de prestatia unui rege este neindoielnic ca intentie o alunecare inspre o stare infantila sau.........?
Doar un incult ar putea face asocieri rautacioase de sorginte comunista in legatura cu un "mesaj
regal" in starea actuala de sanatate a tarii!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.