06 July 2012

Încă o veste bună


Lupta împotriva îngrădirii libertăţii de exprimare continuă. După ce Parlamentul European a trimis ACTA la plimbare, lăsând cu buza umflată serviciile americane şi nu numai americane, iată că şi Consiliul pentru Drepturile Omului reacţionează. Ştire:
Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat joi prin consens prima sa rezoluţie cu privire la dreptul la libera exprimare pe Internet. Textul a fost adoptat în pofida opoziţiei unor state ca Rusia şi India. Textul a fost prezentat de Brazilia, Statele Unite, Nigeria, Suedia, Tunisia şi Turcia.
Într-un comunicat, secretarul de Stat american Hillary Clinton a apreciat această "rezoluţie importantă (care) stipulează clar că toţi indivizii au aceleaşi drepturi umane şi libertăţi fundamentale fie că sunt pe Internet sau în lumea reală". Clinton a considerat "alarmantă creşterea numărului de cazuri de cenzură guvernamentală în care indivizii sunt persecutaţi pentru ceea ce fac pe Internet, chiar şi printr-un simplu «tweet» sau un «SMS»".
Textul, susţinut de 83 de state, afirmă că drepturile care se aplică "offline", în special libertatea de exprimare, trebuie să fie protejate şi "online" indiferent de mediul folosit şi independent de frontiere.

Rezoluţia solicită de asemenea tuturor statelor să promoveze şi să faciliteze accesul la Internet şi cooperarea internaţională, vizând facilitarea dezvoltării mass-media şi a comunicaţiilor în toate statele.

Consiliul pentru Drepturile Omului îşi încheie sesiunea de vară vineri. Acesta mai are de adoptat 22 de rezoluţii, printre care texte cu privire la Siria, Belarus, Eritreea şi Mali.

(http://www.mediafax.ro/externe/consiliul-pentru-drepturile-omului-a-adoptat-o-rezolutie-privind-libertatea-de-exprimare-pe-internet-9821442)

Asta înseamnă că în ţări precum China, care blochează chinezilor accesul site-urilor din afara Chinei... drepturile omului trebuie să se aplice. Interesant, nu-i aşa?

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.