03 February 2013

Dacă eram mai tânăr, mă făceam agricultor în spaţiu


Înţeleg că plimbătorii prin spaţiu s-au cam săturat de mâncarea la tub, vor şi ei o legumă, o feliuţă de pastramă, o ciorbă...
De mai mulți ani, cercetătorii studiază creşterea legumelor, precum varza chinezească, pe orbita Pământului, scrie firstpost.com., potrivit descoperă.ro.

„Au fost aduse pe Pământ mai multe probe de varză crescută la bordul ISS”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului pentru Probleme Medicale şi Biologice, din Moscova.

“Noi nu am detectat nicio deviaţie de la compoziţia lor normală, comparativ cu cele cultivate pe Pământ. Din punct de vedere microbiologic, mostrele puteau fi consumate fără a pune în pericol sănătatea umană”, a declarat omul de știință.


Siguranţa microbiologică este considerată un parametru important pentru determinarea dietei astronauţilor, având în vedere că legumele şi fructele nu pot fi spălate cu apă la bordul navelor spaţiale,.

Cercetătorii ruşi intenționează să folosească rezultatele acestor experimente pentru a realiza o listă a plantelor ce pot fi cultivate în timpul misiunilor spațiale prelungite, inclusiv zboruri cu echipaj uman spre Marte.
(http://www.dcnews.ro/2013/02/rusia-aproba-cultivarea-plantelor-in-spatiu/)
Nu mă îndoiesc că există posibilitatea cultivării de legume, precum varza chinezească sau porcul, şi în imponderabilitate... dar parcă este un sistem prea costisitor de a face agricultură... Dacă ar fi vorba de Lună sau Marte, undeva unde să ai pământ sub picioare... parcă totuşi ar fi mai normal.

 
(http://harvesttotable.com/2009/02/how_to_grow_chinese_cabbage/)

1 comment:

ZeV said...

Desigur, este mai important pentru americani, europeni, sau rusi, sa investeasca in legume extraterestre..la urma urmei, cand va veni sfarsitul, unii dintre oameni, mai egali decat majoritatea celorlalti, vor avea nevoie de ele, in spatiu,
;))
Doar n-or sa dea bani pentru solariile romanesti..nici beti morti, nu ar face o asemenea eroare. Romania, are locul ei prestabilit, încă de la înfiinţarea grupului Bilderberg, de mult timp: ŢARĂ DE CONSUM..DE LA ALŢII.
:))

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.