15 December 2008

Am avut premier, avem alt premier, vom avea...


Theodor Stolojan a renunţat la funcţia de prim-ministru

Luni, 15 Decembrie 2008 12:06

declaratie_stolojan_15122008Theodor Stolojan: Am vrut să fac o declaraţie. Am luat hotărârea să depun mandatul de prim ministru desemnat la preşedintele României. Cei doi preşedinţi de partid au semnat acest parteneriat pentru România, care să asigure o guvernare solidă, stabilă în următorii 4 ani de zile. Este un început de viaţă politică nouă în România. Preşedintele României, potrivit Constituţiei, este singurul care va lua decizia cui să-i încredinţeze din nou mandatul de prim ministru desemnat din rândurile PD-L. Argumentul meu este că cei doi preşedinţi care au semnat parteneriatul pentru România trebuie să-şi asume garanţia realizării acestui parteneriat prin cele mai importante funcţii în stat, funcţia de prim ministru şi funcţia de preşedinte al Senatului. În acelaşi timp doresc ca prin acest gest al meu să dau o speranţă generaţiei tinere de politicieni care să intre în politică la nivelurile de vârf. Vă mulţumesc.

Reporter: Preşedintele PD-L, Emil Boc, va fi?

Theodor Stolojan: Va fi hotărârea preşedintelui ţării, singurul care poate lua o decizie. Mulţumesc.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 11:55)

PSD - declaraţii Adrian Năstase
Luni, 15 Decembrie 2008 13:18

declaratie_nastase_15122008Adrian Năstase: ...să comentez deocamdată ceea ce a apărut pe surse şi aştept să vedem care vor fi punctele de vedere la nivelul conducerii partidului. Sunt convins că vom face o evaluare foarte rapidă şi domnul preşedinte Mircea Geoană va prezenta un punct de vedere în legătură cu aceste chestiuni neaşteptate şi care, sigur, creează anumite elemente noi din punctul de vedere al şefului echipei guvernamentale.

Reporter: Credeţi că vor fi probleme în negociere?

Adrian Năstase: Nu cred. Până la urmă problemele sunt legate de acceptarea sau neacceptarea unei formule de echipă şi totuşi Mircea Geoană şi Emil Boc, dacă el va rămâne cel care va fi desemnat ca prim ministru, au lucrat în aceste zile împreună. Rămâne o problemă, totuşi, mai complicată. Aceea a argumentului care a fost adus pentru desemnarea lui Theodor Stolojan pentru postul de prim ministru, şi anume cunoştinţele sale economice. Evident, Emil Boc, are o anumită experienţă ca primar al Clujului, dar e greu de susţinut că el ar fi cumva un foarte bun economist tehnocrat al problemelor economice. Şi din acest punct de vedere, sigur că şi felul în care va arăta Guvernul, felul în care vor fi desemnaţi miniştri, mai ales pe zonele economice, va trebui să fie, tot acest mecanism va trebui să fie revăzut.

Reporter: Prin desemnarea lui Emil Boc nu s-ar contrazice preşedintele, având în vedere că spunea să nu fie miniştri din posturi locale?

Adrian Năstase: Eu nu vreau să fac acum toate aceste comentarii pe care sunt convins că dumneavoastră le veţi face. Sunt multe lucruri care, sigur, vor putea să fie recitite în funcţie de noua alegere. Aduceţi-vă aminte că la un moment dat Traian Băsescu spunea că are în minte numele viitorului prim ministru. Poate că avea de pe atunci în minte două nume de prim miniştri şi noi nu am ştiut.

Reporter: Pactul pe care l-aţi semnat prevede ce? PD-L-ul desemnează la nesfârşit un candidat la funcţia de prim ministru?

Adrian Năstase: Nu. Într-un fel Traian Băsescu a făcut un lucru care nu a fost corect în sensul că nu a aşteptat ca negocierile celor două partide să se finalizeze prin coaliţia care a fost, prin pactul care a fost semnat ieri în baza Legii partidelor politice. Cele două partide făcând vizibilă şi anunţând o coaliţie parlamentară, dar şi o coaliţie pentru exercitarea guvernării în baza art. 36 din lege. Deci neaşteptând acest lucru a făcut o desemnare de candidat care să strângă în jurul lui de la PD-L, să adauge eventuale bucăţi de partide sau partide. A fost chestiunea aceea într-un fel mai complexă, legată de adăugarea eventuală a UDMR-ului. Nu s-a acceptat această variantă şi au rămas cele două partide aşa cum ştiţi. Acum însă sigur că teoretic cele două partide, pe baza protocolului adoptat ieri, ar putea şi ar trebui să discute despre un candidat pe care să-l agreeze în comun şi pe care ele, cele două partide, în numele unei coaliţii majoritare foarte puternice să îl prezinte la Cotroceni. Nu ştiu însă dacă Constituţia a reprezentat punctul forte ale lecturilor preşedintelui Băsescu. Vom vedea zilele acestea.

Reporter: Domnule Năstase vreţi să spuneţi că aceasta a fost o mişcare gândită încă de la început de domnul Băsescu?

Adrian Năstase: Nu ştiu dacă o să vedem acum pe Traian Băsescu ieşind din nou pe la televizor şi plângând pentru ceea ce s-a întâmplat. S-ar putea să vedem un al doilea episod de genul acesta. Dar lăsând această chestiune cu tristeţea de rigoare, până la urmă e rău că până la urmă românilor li se oferă astfel de scene până la urmă neplăcute şi în loc de responsabilitate şi seriozitate practic sunt oferite mai curând dramolete şi scene care ţin mai curând de, ştiu eu, filmele pe care unii preferă să le vadă seara. Cred că este momentul unei maxime responsabilităţi pentru că această informaţie va merge în străinătate cu o mare viteză şi la un moment de vulnerabilitate. Ar fi nevoie de o soluţie, într-adevăr, solidă pentru guvernare. Sper că va fi cazul în orele următoare.

Reporter: Ce putere de a obliga părţile are acest protocol?

Adrian Năstase: Este un document politic şi ştiţi foarte bine că până la urmă în politică documentele au valoare atâta vreme cât partidele au interesul să le respecte. Dar nu este vorba de angajamente juridice şi chiar dacă ar fi fost angajamente juridice, am văzut cu alte prilejuri, mă refer şi la Alianţa DA, până la urmă există soluţii de ieşit din astfel de angajamente. Deci până la urmă eu cred că poate acum în şi mai mare măsură este nevoie de o formulă guvernamentală puternică, bazată pe o majoritate serioasă. Dar în ceea ce priveşte soluţiile concrete, numele celor din echipă, sunt convins că vor exista discuţii destul de ample în perioada care urmează.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 12:54)

PD-L - declaraţii Emil Boc după nominalizarea ca prim-ministru
Luni, 15 Decembrie 2008 14:44

declaratie_boc_15122008Emil Boc: Mulţumesc şefului statului pentru încrederea acordată. Am acceptat propunerea făcută. Obiectivele pe care le-am anunţat anterior rămân valabile şi anume şansa de a da României un Guvern stabil, eficient şi performant, obiectivul de a avea un Guvern pe 22 decembrie rămâne valabil. Pentru aceasta în perioada următoare vom finaliza programul de guvernare în ultimele detalii, aşa cum a fost el creionat. Şi ne vom prezenta în faţa Parlamentului pentru a obţine votul de încredere. De asemenea, voi constitui un grup consultativ pe probleme economice şi financiare format din experţi de la Banca Naţională, de la Academia Română şi din alte structuri ale societăţii civile pentru a fi sprijinit în materie economică şi financiară cu privire la problemele de criză şi la problemele economice cu care ne confruntăm pentru a putea veni pe masa Guvernului cu cea mai bună expertiză şi a ne presa în faţa Parlamentului cu cele mai bune soluţii pe care românii le aşteaptă în acest moment să fie rezolvate. Nu în ultimul rând vreau să mă adresez clujenilor, să le mulţumesc pentru încrederea pe care mi-au acordat-o şi în 2004 şi în 2008. Vreau să-i asigur că voi fi întotdeauna alături de ei, de problemele clujenilor şi că această situaţie politică ce mă obligă să îmi asum responsabilităţi naţionale nu înseamnă că nu voi fi întotdeauna alături de Cluj şi de problemele acestui frumos municipiu al ţării.

Reporter: Când a anunţat domnul Stolojan că se retrage?

Emil Boc: Am luat act de decizia domnului Stolojan. Domnul Stolojan a fost în faţa dumneavoastră şi a explicat condiţiile şi motivele pentru care a făcut acest lucru.

Reporter: Dar când a anunţat, astăzi?

Emil Boc: Am fost dimineaţă la şeful statului unde am fost informaţi de faptul că domnul preşedinte Stolojan şi-a depus mandatul, urmând ca după aceea să intrăm în structurile formale ale partidului şi să-i informăm şi pe colegii noştri despre această situaţie.

Reporter: ...

Emil Boc: Am luat act de această declaraţie şi decizie a domnului Stolojan.

Reporter: Îl veţi coopta în echipa de experţi specialişti de care spuneaţi?

Emil Boc: Evident că da. Domnul Stolojan este una dintre cele mai valoroase resurse şi oamenii care pot oferi o expertiză în domeniul financiar. Şi cu siguranţă va rămâne dacă domnia sa va dori şi sper că va dori şi sunt convins că va face acest lucru alături de echipa noastră pe componenta financiară economică.

Reporter: ...

Emil Boc: Sunt convins că dacă domnul Stolojan doreşte să mai facă alte declaraţii le va face. Dacă aveţi încă două întrebări pe care pe care să mi le adresaţi.

Reporter:

Emil Boc: Repet, decizia este luată. Mergem mai departe. Avem de trecut un Guvern în Parlamentul României. Avem foarte multă treabă. Avem timp pentru mai puţine vorbe şi mai multe lucruri de făcut. Şi cred că acesta este cel mai important lucru de aici înainte.

Reporter: Partenerii dumneavoastră de la PSD ce au spus?

Emil Boc: Statutar am fost în Biroul Permanent Naţional al PD-L, unde am informat partidul despre această decizie. De asemenea, am avut discuţii cu partenerii de la PSD pe care, la fel, i-am informat despre realitatea existentă. Şi mergem mai departe. Trebuie să mergem mai departe. Vă mulţumesc foarte mult.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 14:22)

PNL - declaraţii Călin Popescu Tăriceanu
Luni, 15 Decembrie 2008 14:51

declaratie_tariceanu_15122008Reporter: Ce părere aveţi despre desemnarea ...

Călin Popescu Tăriceanu: Cred că astăzi s-a întâmplat un lucru pe care îl calific, aş spune grav şi regretabil. Şi acest lucru decurge din nominalizarea care a fost făcută înainte pentru funcţia de premier a lui Theodor Stolojan, despre care ştim că are anumite labilităţi care, din păcate, s-au confirmat. Spun „din păcate" pentru că nu cred că România în acest moment are nevoie de astfel de situaţii de incertitudine într-un moment în care este evident că este necesară formarea noului Guvern şi validarea lui de către Parlament cât mai rapid. Cred că de la început a fost o alegere greşită pentru că este evident că Theodor Stolojan nu avea sprijinul politic necesar în cadrul partidului său şi ca atare a jucat, după cum s-a văzut în aceste zile, un rol cu totul şi cu totul minor, când primul ministru ar fi trebuit să fie de fapt cel care să armonizeze punctele de vedere din punct de vedere politic, ar fi trebuit să lucreze la schiţa programului de guvernare şi la toate celelalte elemente care ţin de funcţionarea coaliţiei. Să sperăm că noua nominalizare, să sperăm că este mai fericită decât prima. Eu nu pot să doresc decât un singur lucru în calitate de prim ministru încă în funcţie: Să încheiem această fază, aş spune, sigur, obligatorie, dar ar fi necesar cât mai scurtă, a negocierilor pentru formarea viitorului Guvern şi să ajungem în Parlament pentru obţinerea votului de încredere pentru viitorul Guvern. Am serioase îndoieli în ceea ce priveşte soliditatea acestei coaliţii şi iată că o parte din elementele legate de aceste îndoieli apar la suprafaţă. Retragerea lui Theodor Stolojan din cursă nu este chiar întâmplătoare. Ea este reflexul unor probleme serioase care macină de la bun început această coaliţie. Nu ştiu dacă domnul Boc va avea capacitatea necesară să se impună din punct de vedere politic pentru a armoniza punctele de vedere ale celor două partide şi a duce la formarea unei coaliţii solide, aş spune, şi a unui Guvern. Vă mulţumesc foarte mult.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 14:32)

PSD - declaraţii Mircea Geoană
Luni, 15 Decembrie 2008 15:20

declaratie_geoana_15122008Mircea Geoană: Am avut astăzi această surpriză, anunţul domnului Stolojan cu privire la imposibiliatea de a continua în mandatul de premier desemnat. Evident că am avut o informare pe care am avut-o şi cu cei de la PD-L şi cu preşedintele României, care ne-au prezentat situaţia fortuită în care ne găsim în acest moment. Am convenit în conformitate cu parteneriatul pentru România şi al mecanismelor acestei coaliţii statuate ieri prin semnarea acestui parteneriat ca astăzi la ora 4 să ne reîntâlnim într-un format de coaliţie pentru a analiza toate consecinţele acestui anunţ neaşteptat. Evident, am luat notă şi de anunţul făcut de preşedintele României, dar din punct de vedere al mecanismului parteneriatului pentru România ne vom întâlni în mod oficial cu cei de la PD-L în cursul acestei după-amieze pentru a putea să vedem toate elementele care decurg din această situaţie surprinzătoare şi pentru noi.

Reporter: Dar cum priveşte PSD această situaţie? Schimbă ceva în negocierile dumneavoastră cu PD-L?

Mircea Geoană: Noi suntem oameni serioşi. Evident, am semnat ieri un parteneriat. Suntem oameni care atunci când intrăm într-un astfel de acord înţelegem să avem responsabilitate, seriozitate. Nu vă ascund că această decizie surprinzătoare a domnului Stolojan a ridicat şi anumite semne de întrebare, dar în mod clar trebuie să mergem în această conversaţie cu cei de la PD-L şi să analizăm ceea ce înseamnă din punct de vedere al funcţionării viitorului Guvern acest anunţ care, repet, a fost un caz de forţă majoră.

Reporter: ...schimbe acest anunţ înţelegerea cu PD-ul?

Mircea Geoană: Repet, noi suntem în interiorul unui parteneriat semnat în cursul serii de ieri. Lucrurile, din punctul nostru de vedere, sunt clare. Dar din punct de vedere al acestei modificări sunt şi elemente care, evident, trebuie discutate cu cei de la PD-L şi o vom face în spiritul parteneriatului la ora 4 în această după-amiază, tot aici la Senat.

Reporter: ...domnul Theodor Stolojan v-a explicat exact care au fost motivele pentru care a renunţat?

Mircea Geoană: Este decizia dânsului şi nu cred că este în căderea mea să comentez o decizie personală a domnului Stolojan.

Reporter: ...

Mircea Geoană: Este o decizie pe care i-o respectăm. Decizia îi aparţine şi, evident, trebuie acum să analizăm noua situaţie creată. Vă mulţumesc.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 15:07)

(sursa: http://www.monitoring.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.