04 December 2008

E. Boc: PD-L incepe negocierile


Emil Boc: Buna ziua tuturor! Din respect pentru dumneavoastra pentru ca ne-ati asteptat si stati tot timpul in preajma nostra facem o scurta declaratie de presa, o sinteza la ceea ce exista pana in acest moment, impreuna cu colegii mei.

In primul rand, ceea ce am spus pana acum ramane valabil si cu privire la faptul ca asteptam rezultatele oficiale ale Biroului Electoral Central, rezultate care le asteptam sa fie astazi, dar din nefericire informatiile pe care le avem de la Biroul Electoral Central ne arata ca doar maine vom avea rezultatele oficiale ale scrutinului, si care credem noi, cu siguranta vor confirma faptul ca Partidul Democrat Liberal are cu trei mandate de parlamentar mai mult decat PSD. Deci din acest punct de vedere trebuie sa fim onesti, suntem partidul cu cele mai multe mandate parlamentare, dar niciun partid politic nu obtine 50 plus 1 din numarul mandatelor din Parlament, astfel incat sa poate pretinde, potrivit Constitutiei, singur formarea Guvernului si mandatul de Premier. In aceste conditii, ce face Partidul Democrat Liberal:
1. Asteapta confirmarea rezultatelor.
2. Asteapta invitatia sefului statului pentru consultarile de la Palatul Cotroceni.
3. Ne exprimam speranta ca avem un drept moral de a cere premier, dar presedintele Romaniei, potrivit Constitutiei, este liber sa decida, potrivit prevederilor constitutionale cu privire la desemnarea premierului, dupa consultarea tuturor partidelor reprezentate in Parlament, si nu in ultimul rand, vreau sa va spun ca pana la consultarea cu seful statului si pana dupa acea desemnare a premierului, Partidul Democrat Liberal nu va intra in niciun fel de negociere sau discutie cu alta formatiune politica, din cel putin doua motive.

Primul motiv este, asa cum ati vazut, atat PNL, cat PSD doresc functia de premier, in conditiile in care nu au nici macar majoritatea relativa a voturilor si a mandatelor din Parlament, ma refer la mandatele din Parlament, iar in al doilea rand, decizia de desemnare a premierului, in conditiile in care niciun partid nu are majoritatea absoluta a mandatelor din Parlament, decizia apartine presedintelui Romaniei. De aceea, vom discuta cu formatiunile politice reprezentate in Parlament dupa ce presedintele Romaniei va desemna un candidat la functia de prim-ministru, in jurul caruia vom incerca sa cladim o majoritate daca, evident, acel premier va fi de la Partidul Democrat Liberal. In rest, vreau sa le multumesc colegilor din PD-L pentru admirabilul efort pe care l-au facut, organizatiilor judetene pentru faptul ca am reusit sa castigam cu majoritate relativa aceste alegeri si vreau, in primul rand, sa ma adresez celor peste 30 de colegi care au castigat colegiile uninominale, dar nu se regasec in Parlamentul Romaniei. Partidul Democrat Liberat a castigat 196 de colegii uninominale la Camera si Senat si avem doar 166 de colegi care sunt parlamentari. Cu alte cuvinte, 30 de colegi de la Partidul Democrat Liberal au castigat colegiile, dar nu se regasec in Parlamentul Romaniei datorita sistemului electoral existent. Vreau in acest sens sa le multumesc acelor colegi, ca de altfel sa le multumesc si celor 166 care sunt parlamentari si sa-i asigur de faptul ca decizia Biroului Permanent National de a nu-i uita si de a le asigura sprijinul politic pentru efortul pe care l-au facut in aceasta campanie electorala si ca ne gandim in acest moment la ei. De altfel, maine, am decis convocarea unei intalniri cu presedintii de organizatii si Biroul Permanent National, deci toti presedintii de organizatii din Partidul Democrat Liberal vor fi maine prezenti la Bucuresti la ora 12:00 pentru o intalnire cu Biroul Permanent National pentru a face o scurta evaluare a rezultatelor alegerilor si a ne asigura ca niciun om din Partidul Democrat Liberal, care a muncit si care a reusit sa aduca performanta politica, nu va fi uitat de catre Partidul Democrat Liberal. Va multumesc.

Domnul Hrebenciuc spunea ca se prefigureaza un Guvern PSD – PD-L...

Emil Boc: Vreau sa va spun ca nu vom intra in niciun fel de scenariu spus nici de domnul Hrebenciuc, nici de domnul Orban, nici de altcineva. Noi mergem pe ceea ce Constitutia spune in acest moment, ca in conditiile in care niciun partid nu reuseste sa obtina majoritatea absoluta a locurilor in Parlament, presedintele Romaniei desemneaza un candidat la functia de prim-ministru. Credem ca avem dreptul moral, dar, repet, presedintele este decisiv in desemnarea premierului. De atlfel, am si decis ca astazi sa nu mai participam la emisiuni televizate sau la alte talk-show-uri pe marginea acestui subiect pana cand nu avem, pe de o parte, rezultatele oficiale, si pe de alta parte, desemnarea candidatului la functia de premier sau cel putin convocarea Presedintelui pentru consultarile la Palatul Cotroceni.

Dar domnul Hrebenciuc trebuie sa fi avut un semnal ca sa faca o asemenea declaratie...

Emil Boc: Sunt convins ca domnul Hrebenciuc poate sa isi sustina singur cauza fara sa aiba nevoie de alt sprijin din alta parte.

S-au purtat discutii cu dansul?

Emil Boc: Nu am purtat nicio discutie cu dansul, nici cu altcineva din PSD.

Veti accepta inclusiv un premier de la PSD, daca presedintele decide sa numeasca...?

Emil Boc: Repet, decizia este in mana presedintelui, credem ca avem un drept moral sa avem un premier din partea Partidului Democrat Liberal, dar nu avem dreptul constitutional sa impunem acest lucru pentru ca nu am obtinut jumatate plus unu din mandatele din Parlament. De aceea, repet, asteptam invitatia sefului statului la consultari si vom mai face maine o declaratie dupa rezultatele finale care se anunta in jurul pranzului. Va multumim si ne vedem maine.


Emil Boc: Buna ziua tuturor, am incheiat sedinta Colegiului Director National al Partidului Democrat Liberal. In primul rand un scurt comentariu cu privire la rezultatele oficiale ale alegerilor pentru Parlamentul Romaniei. Prima concluzie foarte clara este ca Partidul Democrat Liberal a castigat alegerile avand in vedere faptul ca are cel mai mare numar de mandate in Parlamentul Romaniei.

In al doilea rand Partidul Democrat Liberal a obtinut cel mai important si mai bun scor din intreaga lui istorie si in acest sens va rog sa-mi permiteti sa fac cateva comparatii. Partidul Democrat Liberal a obtinut in anul 2004 13%, acum a obtinut 33%. In 2004 a obtinut 69 de mandate de parlamentar, anul acesta a obtinut 166 de mandate. Partidul Democrat Liberal a obtinut mai multe mandate decat intreaga Alianta Dreptate si Adevar in anul 2004. In anul 2004 Alianta a obtinut 161 de mandate, acum am obtinut numai noi, Partidul Democrat Liberal, 166 de mandate. De asemenea, se poate observa ca Partidul Democrat Liberal are cu opt mandate mai mult decat PSD, daca la PSD nu punem si PUR-ul, adica suntem cel mai important partid politic din Romania. De asemenea, putem constata ca in raport cu alegerile locale am crescut de la 28% la 33%, si nu in ultimul rand, tot pe linie de partid putem constata ca fuziunea pe care am facut-o exact acum 1 an intre PD si fostul PLD si am format Partidul Democrat Liberal, a fost o fuziune de succes iar astazi isi arata roadele, fiind cel mai important partid politic din Romania.

Pentru aceasta le multumim romanilor, pentru increderea pe care ne-au acordat-o in alegerile din 30 noiembrie, multumim membrilor si simpatizantilor Partidului Democrat Liberal pentru increderea pe care ne-au acordat-o, multumim primarilor, presedintilor de consilii judetene, consilierilor locali si judeteni ai Partidului Democrat Liberal pentru efortul de campanie pe care l-au facut, si nu in ultimul rand vreau sa le multumesc tuturor celor care au castigat si sa va spun ca sunt 30 de colegi de-ai nostri care au castigat colegiile uninominale dar nu au intrat in Parlament. Am castigat 196 de colegii uninominale dar avem doar 166 de parlamentari din cauza sistemului de repartizare a mandatelor pe baza actualei legi. Aceasta repartizare demonstreaza faptul ca Partidul Democrat Liberal a avut dreptate atunci cand a sustinut la referendum varianta propusa de presedintele Romaniei cu vot uninominal in doua tururi de scrutin si am avut dreptate atunci cand am depus la Parlament un proiect de lege in acest sens, conform vointei exprimate de romani la referendum. La fel de corecti trebuie sa fim si sa spunem ca am votat si aceasta lege, si noi am votat legea care astazi se aplica, legea electorala, alegand in acel moment raul cel mai mic, adica am preferat aceasta lege in raport cu vechea lege a sistemului de liste, dar era mult mai bine daca era legea noastra, cea pe care am depus-o la Parlament, cu vot uninominal in doua tururi de scrutin si nu ar mai fi fost derapajele pe care le avem astazi exprimate prin repartizarea mandatelor.

Acum, in ceea ce priveste obiectivul Partidului Democrat Liberal in acest moment, ca partid castigator al alegerilor, obiectivul Partidului Democrat Liberal stabilit de Colegiul Director National este urmatorul: obtinerea guvernarii si impunerea prioritatilor Partidului Democrat Liberal in actul de guvernare, repet, obtinerea guvernarii si impunerea prioritatilor noastre din programul de guvernare in viitoarea guvernare a Romaniei. Pentru a realiza acest lucru, prima optiune naturala a Partidului Democrat Liberal este Partidul National Liberal in vederea asigurarii majoritatii. De ce acest lucru? Pentru ca este suficient sa te uiti la ceea ce au votat romanii duminica si sa constati ca optiunea majoritara a romanilor a fost pentru o guvernare de dreapta. Aceasta este si prima optiune a Partidului Democrat Liberal care vine in concordanta cu ceea ce romanii au votat. Speram ca si Partidul National Liberal va citi ceea ce romanii au votat si va actiona in conformitate cu ceea ce romanii au dorit in alegerile din 30 noiembrie. Asa cum am spus, aceasta este prima optiune a Partidului Democrat Liberal, dar evident nu si ultima, si in functie de negocierile care vor avea loc, vom asigura o majoritate stabila in Parlament, pentru a avea un Guvern solid care sa asigure guvernarea Romaniei in perioada foarte dificila care se anunta. Asteptam invitatia sefului statului pentru a participa la consultarile oficiale de la Palatul Cotroceni si dupa aceea vom deschide calea negocierilor cu partidele politice, incepand cu varianta naturala, solutia naturala, adica Partidul National Liberal. Va multumesc.

Cedati PNL-ului primu-ministru?

Emil Boc: Repet ca pozitia primului-ministru este stabilita de Presedintele Romaniei. Numirea primului-ministru, potrivit Constitutiei, sau sa ma exprim in termeni constitutionali, desemnarea unui candidat pentru functia de prim-ministru ii apartine Presedintelui Romaniei. Partidul Democrat Liberal are dreptul moral sa pretinda primul-ministru, dar dreptul constitutional il are presedintele sa faca aceasta nominalizare, si pornind de la acest lucru speram sa cladim o majoritate pornind, repet, de la Partidul National Liberal, pentru a da o guvernare stabila Romaniei. Cred ca avem dreptul moral.

Ati stabilit mandatul de negociere?

Emil Boc: Acesta este mandatul de negociere, guvernarea Romaniei. Asteptam decizia Presedintelui Romaniei si in acelasi timp coagularea unei majoritati pe care am dori sa o facem cu Partidul National Liberal, fara a exclude insa si o alta optiune. Repet, nu este singura. Mergem pe prima optiune intrucat romanii ne-au trimis in acea directie prin votul lor si trebuie, ca politicieni responsabili, sa tinem cont de acest vot al romanilor.

Spuneti-mi va rog care sunt ministerele la care nu veti renunta sub nicio forma?

Emil Boc: Vreau sa va spun ca acest lucru nu s-a discutat nici macar in interiorul partidului, daramite sa discutam in prezenta dumneavoastra despre acest lucru, tine de etapele urmatoare ale procesului de negociere.

Ce au cerut liderii din teritoriu?

Emil Boc: V-am spus concluzia Partidului Democrat Liberal pe care am avut-o, obtinerea guvernarii si solutia naturala in primul rand cu Partidul National Liberal, solutie rezultata din votul romanilor.

Liberalii v-au acuzat, prin declaratia lui Crin Antonescu, de „oportunism politic”, pentru ca ati discutat cu social-democratii, credeti ca v-au exclus liberalii din...?

Emil Boc: Eu nu comentez ceea ce polemizeaza diversi lideri politici, noi v-am spus pozitia oficiala a Partidului Democrat Liberal. Avem nevoie de echilibru, maturitate si de mult discernamant in aceasta perioada pentru ca romanii, credem, asteapta de la noi in primul rand responsabilitate, mai putine acuze si certuri reciproce, si asteapta sa vada ca noi suntem capabili sa generam solutii prin care locurile lor de munca sa fie pastrate, sa generam noi locuri de munca si sa ne respectam obligatiile din campania electorala. Asta ne intereseaza pe noi.

Care este echipa de negociatori?

Emil Boc: Este echipa centrala din conducerea Partidului Democrat Liberal, formata din cei cinci lideri, care, daca va aprecia necesar, va invita in functie de context si alti lideri ai Partidului Democrat Liberal pentru negocieri.

La negocieri ce propuneri veti face pentru desemnarea primului-ministru?

Emil Boc: Repet, vom discuta de indata ce invitatia va fi facuta de seful statului si asta va fi probabil in zilele urmatoare. Va multumim foarte mult.

PSD v-a avansat deja vreo invitatie la negocieri?

Emil Boc: Nu, nu am discutat cu nicio formatiune politica, prima noastra optiune este Partidul National Liberal.
(sursa: http://www.pd.ro/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.