05 December 2008

Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu


Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut joi, 4 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. Vă prezentăm integral textul declaraţiei:

„Bună seara,

Aş vrea să fac o foarte scurtă declaraţie legată de alegeri şi de programul din zilele următoare, program care rezultă din prevederile constituţionale, dar şi din regulamentul de funcţionare al celor două Camere. Şi aici aş vrea să se înţeleagă foarte bine, nu este o interferenţă în activitatea Parlamentului. Eu pur şi simplu iau notă de legea de funcţionare a Parlamentului şi discut calendarul din premisa unei legi care este în vigoare, regulamentul de funcţionare al Camerelor reunite. Aş începe felicitând partidele care au participat la alegeri, atât cele care au trecut pragul şi au intrat în Parlament, cât şi cele care au pierdut. Din acest punct de vedere am luat notă că în Parlament au intrat patru partide şi anume UDMR cu 31 de mandate, PNL cu 93 de mandate, PSD cu 163 de mandate şi PD-L cu 166 de mandate, cumulate în cele două Camere. De ce mă refer la mandate? Pentru că articolul 103 din Constituţia României este formulat în felul următor: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de Prim ministru în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament, ori dacă nu există o asemenea majoritate a partidelor reprezentate în Parlament”.

Ceea ce înseamnă că articolul 103, aliniatul 1 se referă la Parlament, la mandatele din Parlament şi nu la voturi. Ca atare în consultarea partidelor voi avea în vedere tot timpul ponderea acestora exprimată prin mandate în Parlament. Dacă vă aduceţi aminte acelaşi lucru l-am făcut şi în anul 2004 când a existat diferenţă de un mandat între alianţă şi PSD ca entitate legal constituită pentru alegeri. Ca atare respectând litera Constituţiei am invitat partidele la consultări în ordinea crescătoare a mandatelor. La ora 10 încep consultările cu grupul minorităţilor, încă neconstituit, dar sunt 18 parlamentari care astăzi au primit mandatele de la BEC, după care la interval de câte o oră fiecare partid având rezervată pentru consultări o oră, urmează UDMR, PNL, PSD şi PD-L. Scrisorile au fost trimise către partide, scrisorile prin care invit la consultări, au fost trimise către partide imediat după ce s-au anunţat oficial rezultatele.

Tot după anunţul oficial făcut de BEC cu privire la numărul de mandate al parlamentarilor am emis decretul de convocare a Parlamentului pentru data de 15 decembrie ora 12. Decretul a fost trimis imediat la Monitorul Oficial. Pentru că alegerile s-au terminat şi Legea electorală a fost subiect de referendum, dar şi de dezbateri, aş vrea să îmi permiteţi câteva considerente despre această lege. În mod categoric îmi menţin afirmaţia că legea este un pas înainte faţă de sistemul de vot pe liste. Şi acest lucru este demonstrat chiar de ceea ce s-a întâmplat în alegeri. Adică într-o proporţie importantă cei care au dobândit mandatul de parlamentar sunt chiar cei care au fost pe locul 1 în colegii. Mai mult decât atât, legea îl leagă pe parlamentar de un colegiu foarte bine definit ceea ce-l va obliga la un contact aproape permanent cu alegătorii săi.

Marea deficienţă a legii este cea pe care am sesizat-o de când a fost adoptată de Parlament, şi anume inechitatea. Legea a introdus un consistent element de inechitate prin alocarea mandatelor către oameni care au fost pe locul 2, 3 şi asta încă nu ar fi nici un păcat, dar sunt exemple clare în care candidaţi care au fost pe locul 1 cu 10 mii, cu peste 10 mii de voturi nu au obţinut mandatul, în schimb un candidat de pe locul 3 sau 4 cu 2700 de voturi a obţinut mandatul. Acest lucru decredibilizează din capul locului nu numai sistemul propus, nu mai menţionez de cine, nu numai sistemul este decredibilizat, ci chiar parlamentarul. Mă întreb cum se va duce un parlamentar care a fost pe locul 3 şi a obţinut o brumă de voturi într-un colegiu între blocuri în Bucureşti, când acei oameni ştiu că au dat 10-11 mii de voturi unui alt candidat, iar domniei sale i-au dat doar două mii de voturi, 2700. Cât de credibil va fi acel candidat? De aceea consider că artizanii acestei legi care, repet, reprezintă un pas înainte faţă de sistemul de liste, au acum ocazia să recunoască erorile pe care le-au făcut.

Sigur, toată această construcţie a fost în favoarea unui partid şi asta se vede din diferenţa dintre locurile 1 obţinute de partide şi numărul de mandate. Dar aici avem obligaţia ca o lege, care are un fond bun, dă posibilitatea algătorilor să-şi cunoască parlamentarul şi îl obligă pe parlamentar să fie în contact permanent cu cetăţenii din colegiu. Deci acesta este fondul bun. Legea trebuie urgent modificată. Ori se merge pe varianta alegerii uninominale într-un singur tur şi câştigătorul din colegiu primeşte mandatul, aşa cum este corect, ori se merge pe o variantă care permite o expresie mai profundă a voinţei electoratului dintr-un colegiu şi anume cea pentru care eu am chemat românii la referendum, varianta votului uninominal în două tururi. Inechităţile din această lege pot pune sub semnul întrebării chiar corectitudinea sistemului electoral. Deci atenţie, nu corectitudinea desfăşurării alegerilor, ci corectitudinea sistemului pe fondul lui.

Nu aş vrea să dau alte exemple ca cel în care un deputat iese cu 53 de voturi, după care declară că el nu a vrut, dar l-a pus cineva pe listă şi a ieşit fără să vrea sau nu mai vorbim de acel care, asta e o chestiune aşa de Guiness Book sau nici nu ştiu de ce, de comici vestiţi ai ecranului, în care un domn cu dosar penal câştigă în faţa ministrului Justiţiei. Bun, dar asta nu este o deficienţă a legii, este o întâmplare care dacă nu ar fi tristă ar putea fi şi amuzantă. Deci în mod categoric concluzia mea, după ce felicit categoric pe cei care au fost aleşi, este că legea este un pas înainte, dar şi-a arătat deficienţe care nu au nimic comun cu democraţia, ci doar cu un aranjament prin care nişte oameni şi nişte partide să fie favorizaţi de sistemul electoral introdus. Vreau să vă spun că trei din patru partide au obţinut mult mai puţine mandate decât locuri 1 obţinute, trei din patru. Este unul singur care a obţinut 40 de mandate mai mult decât locurile 1 obţinute.

Nu vreau să se constituie în interpretarea unui atac, ci într-o constatare. Este o constatare şi sistemul electoral la noi trebuie îmbunătăţit. Repet, nu modificat pe fond. Ne trebuie vot uninominal, dar trebuie îmbunătăţit. În ceea ce priveşte obiectivul pe care îl am în cadrul consultărilor cu partidele politice, în primul rând doresc să aflu de la partide viziunea lor asupra formării noului cabinet într-un moment destul de dificil, în momentul în care se prefigurează o creştere în intensitate a efectelor crizei globale în economia românească. Opinia mea este că în momentul de faţă prioritatea zero este legată de interesul naţional. Iar interesul naţional este un Guvern care pe de o parte să respecte voinţa electoratului, iar pe de altă parte să fie suficient de puternic prin sprijinul din Parlament în aşa fel încât să poată să treacă legislaţia necesară diminuării efectelor crizei globale asupra României, asupra locurilor de muncă, asupra funcţionării economiei şi sistemului bancar.

Îmi permit să fac o apreciere care este de ordin personal. Se pare că foarte mulţi domni care se perindă pe la televiziuni au uitat de criză şi prioritatea lor este să vadă abordările Preşedintelui în raport cu alegerile prezidenţiale. Este cel puţin o copilărie. Probabil se adresează altui tip de român şi nu preşedintelui României. Preşedintele României are obligaţia să servească în primul rând interesul naţional prin respectul pentru vot şi prin găsirea unei soluţii care să permită o guvernare eficientă. Prioritatea mea nu este legată de un eventual al doilea mandat, ci este legată de intenţia de a da un Guvern care să întrunească cele două condiţii, să respecte voinţa electoratului pe de o parte, şi să fie un Guvern care să aibă susţinere în Parlament pe de altă parte. Nu în ultimul rând, aş dori să fac observaţia că voi fi foarte atent în discuţiile cu partidele la capacitatea lor de a furniza competenţe. Simpla apartenenţă la un partid nu este suficientă pentru a fi membru în Guvernul României într-o perioadă în care economia nu mai creşte singură, ci trebuie să o ajutăm să nu scadă excesiv.

Deci este foarte important ca partidele când se gândesc la viitorul Guvern să se uite şi în ograda propie şi să vadă care este nivelul de competenţe de care dispun. Iar asupra acestui lucru voi atenţiona, voi invita partidele să reflecteze după discuţia de mâine. În sfârşit, al treilea obiectiv al consultărilor de mâine este legat de modul în care se înţeleg priorităţile României în perioada următoare. Sigur, până în prezent declaraţiile partidelor au fost legate de doctrină, de compatibilităţi de doctrină. Este foarte importantă doctrina partidelor. Anul 2009 este un an în care viaţa şi realităţile ne vor obliga să asigurăm o guvernare bazată pe priorităţi în primul rând. Chit că pornim de la refacerea bugetului de stat pentru anul 2009, refacere care trebuie să ţină cont de constrângerile, de împrumuturi pe care le avem în momentul de faţă de pe piaţa internă şi internaţională, trebuie să ţină cont de obiectivul de a asigura evoluţia către intrarea în zona euro în anul 2014, trebuie să ţină cont de imperativul de a asigura un deficit bugetar care să fie cât mai mic pentru că finanţarea deficitului a devenit mult mai scumpă decât în anul 2008.

Sigur, sunt multe alte priorităţi care vor trebui discutate fie că vorbim de educaţie, de sănătate, de asigurarea locurilor de muncă, de programe de infrastructură, IMM-uri şi aşa mai departe. Dar vreau să atenţionez partidele că esenţa evoluţiilor viitoare este legată de priorităţile reale pe care România le are. Şi va fi extrem de important pentru mine să înţeleg care sunt aceste priorităţi din punct de vedere al partidelor, acum după ce alegerile s-au terminat. Aş vrea să mai clarific un lucru pe care l-am afirmat în campanie şi căruia nu i s-a dat un răspuns corect sau s-a căutat acoperirea prin declaraţii, prin vorbe, a adevărului. Înainte de a face afirmaţia vreau să se înţeleagă foarte bine că susţin fără rezerve, ceea ce de altfel se va întâmpla, menţinerea pensiilor aşa cum ele se află acum. Dar anul acesta pentru a se putea plăti pensiile s-au luat din bugetul de stat aproape 400 de milioane de euro, iar pentru anul viitor vor fi necesare cel puţin 1,2-1,3 miliarde de euro pentru a se putea plăti pensiile la nivelul actual. Sigur, poate expresia mea în timpul campaniei, expresie care nu a convenit multora, a fost prea dură, că este prăbuşit fondul de pensii. Repet, aşa este, fondul de pensii nu-şi mai poate achita obligaţiile şi luăm bani din bugetul de stat, lucru care se va întâmpla şi în continuare.

Dar vreau să se înţeleagă faptul că avem deja dificultăţi în bugetul de stat. Dacă privim la faptul că în mod categoric vom „beneficia” de o reducere a creşterii, de o scumpire a finanţării deficitului bugetar. Iar din acest punct de vedere mă aştept să aibă nu numai la consultările cu mine, dar şi în alcătuirea programului, mă aştept ca partidele să dea dovadă de responsabilitate. Aceasta a fost declaraţia pe care am dorit să o fac. Ştiu că miza cea mai mare pe care o aveţi este anunţarea Primului ministru desemnat. Ştiu că nu eu numesc Primul ministru, ca să renunţăm la orice speculaţie, ci eu doar îl desemnez şi Parlamentul îl va valida sau nu prin vot împreună cu echipa guvernamentală. Dar desemnarea publică a Primului ministru o voi face atunci când calculând momentul de la convocarea Parlamentului şi până la aşezarea instituţiilor interne, structurilor interne ale Parlamentului îi voi permite acestuia să se încadreze în termenul obligatoriu de zece zile în care trebuie să prezinte în faţa Parlamentului echipa şi programul. Dacă aş face-o acum o dată cu convocarea Parlamentului practic ar trebui să-şi depună programul şi echipa, să le prezinte actualului Parlament.

Trebuie să las timp şi pentru audierea miniştrilor, deci va trebui să colaborez foarte bine cu Parlamentul imediat după ce acesta se convoacă. Sper să nu aştept până la data de 15, desemnarea să o facă înainte pentru a se putea, în cazul în care partidele îşi exprimă opţiunile suficient de rapid după negocierile dintre ele, sper să o pot face mai devreme de data convocării Parlamentului. Dar trebuie să existe şi negocierile între partide, nu numai consultările cu mine. Eu aceste lucruri am avut a le declara. Vă mulţumesc mult. Poate un pronostic: sper să avem Guvern înainte de 24 decembrie plecând de la premisa că invit partidele să renunţe la orice calcule bazate pe idei ascunse, pe alegerile prezidenţiale. Avem o singură problemă acum, să dăm României un Guvern care să poată gestiona criza. Şi partidele, repet, să fie responsabile, să se uite în grădina proprie şi să vină cu cea mai valoroasă structură de oameni care pot lucra într-o echipă. Vă mulţumesc mult. Vă doresc o seară plăcută.”

Departamentul de Comunicare Publică
04 Decembrie 2008

(sursa: http://www.presidency.ro)
Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.