Adunarea continua sa acorde atentie procesului demarat la Conferinta internationala asupra finantarii dezvoltarii, care a avut loc in Monterrey, Mexic in martie 2002 si asupra “Acordului de la Monterrey”. La data de 20 decembrie 2006, Adunarea a decis ca viitoarea Conferinta internationala privind finantarea dezvoltarii in vederea revizuirii modului in care a fost aplicat Acordul de la Monterrey sa aiba loc in Doha, Qatar.
Reuniunea de la Doha incheie un an extrem de tumultuos pe pietele financiare. A fost, de asemenea, un an in care Organizatia si-a concentrat activitatea asupra dezvoltarii, prin cea de-a XII-a Conferinta pentru comert si dezvoltare si prin formarea unui grup de lucru care sa analizeze criza mondiala a alimentatiei. In septembrie, Secretarul General a adunat, la o intalnire de nivel inalt ce a avut loc la New York, promisiuni in valoare de peste 17 miliarde de dolari pentru sustinerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, iar Adunarea Generala a ONU a organizat in octombrie o intalnire neoficila asupra crizei financiare globale.
Prima reuniune organizata de ONU asupra problemelor financiare si a altor probleme adiacente dezvoltarii si a cooperarii economice internationale a avut loc la Monterrey, Mexic in martie 2002. Atunci, 50 de sefi de stat si peste 200 de ministri ai finantelor, de externe si ai comertului s-au intalnit cu reprezentanti ai ONU, ai Bancii Mondiale, ai Fondului Monetar International si ai Organizatiei Mondiale a Comertului si cu lideri ai societatii civile si ai sectorului privat.
Acordul de la Moneterry este format din sase parti si reprezinta cea mai ampla si influenta expunere asupra principiilor dezvoltarii aprobat atat de statele dezvoltate, cat si de cele in curs se dezvoltare. Angajamentele luate la acea reuniune au marcat schimbarea fata de deceniul anterior, marcat de scaderi sau stagnari ale ajutorului pentru dezvoltare. Summitul pentru dezvoltare din 2002 a marcat, totodata, inceputul unei noi ere de cooperare intre institutiile Bretton Woods, Organizatia Mondiala a Comertului si ONU.
(srusa: http://www.onuinfo.ro)
România a fost reprezentată la Conferinţa Internaţională de Follow-up privind Finanţarea pentru Dezvoltare pentru Evaluarea implementării Consensului Monterrey (Doha, 29 noiembrie - 2 decembrie 2008) de o delegaţie condusă de secretarul de stat Anton Niculescu.
În intervenţia avută în cadrul sesiunii plenare, Anton Niculescu a subliniat importanţa conferinţei care a oferit statelor membre ONU ocazia de a discuta asupra progreselor şi provocărilor înregistrate în domeniul finanţării dezvoltării.
Secretarul de stat din MAE român a reafirmat sprijinul României pentru susţinerea eforturilor UE de respectare a angajamentului colectiv privind volumul asistenţei oficiale pentru dezvoltare (ODA), mai ales în contextul provocărilor actuale (criza alimentară, energetică, financiară şi schimbările climatice). De asemenea, s-a referit la importanţa reconfirmării tuturor angajamentelor asumate de partenerii procesului de dezvoltare prin Consensul Monterrey din 2002 şi Agenda de Acţiune de la Accra (septembrie 2008).
Demnitarul român a menţionat, totodată, priorităţile politicii naţionale de cooperare pentru dezvoltare, precum şi acţiunile pe care România le întreprinde pentru susţinerea eforturilor de îndeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.
La finalul conferinţei a fost adoptat, în mod consensual, un document de concluzii, reprezentând viziunea politică a celor 192 de state membre ale organizaţiei. Documentul reprezintă rezultatul unui proces amplu de consultări iniţiat în urmă cu câteva luni la New York, care subliniază angajamentele statelor membre de a întreprinde acţiuni concrete în vederea implementării Consensului, în spiritul parteneriatului global şi al solidarităţii.
(sursa: http://www.mae.ro)
Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite pentru Finantarea Procesului de Dezvoltare s-a desfasurat in acest an la Doha, in Qatar. Reuniunea, la care au participat numerosi sefi de state si guverne din intreaga lume, are o importanta deosebita: pe de o parte pentru ca a avut loc intr-un moment in care criza economica pune in pericol finantarea procesului de dezvoltare, iar pe de alta parte pentru ca a evaluat desfasurarea procesului demarat la Conferinta internationala asupra finantarii dezvoltarii de la Monterrey (Mexic, martie 2002) si modul in care a fost pus in aplicare “Consensul de la Monterrey”.
Alaturi de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, si de reprezentanti ai Comisiei, ai Parlamentului European si ai unor institutii internationale implicate in politica de dezvoltare
Analiza finantarii pentru dezvoltare de la Doha s-a bucurat de cea mai larga participare internationala comparativ cu toate celelalte intalniri interguvernamentale asupra problemelor economice de la caderea abrupta a pietelor financiare. Au participat la dezbateri secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, care detine conducerea semestriala a Uniunii Europene, reprezentantii Uniunii Africane, Bancii Mondiale, Fondului Monetar International si ai Organizatiei Mondiale a Comertului, precum si zeci de presedinti, prim-ministri si ministri din lumea intreaga.
In mod firesc, discutiile s-au concentrat asupra ravagiilor pe care criza economica le poate produce asupra tarilor in curs de dezvoltare si a celor sarace, existand semnale de alarma serioase ca ajutorul umanitar, fluxul de investitii si comertul incep sa aiba de suferit de pe urma colapsului pietelor financiare si a scaderii cresterii economice. Schimbarile climatice, alimentatia si agricultura au fost, de asemenea, teme deosebit de importante care au focalizat atentia participantilor.
Riscul reducerii sumelor alocate de statele dezvoltate pentru sustinerea procesului de dezvoltare ameninta fragilul progres inregistrat in ultimii ani. Potrivit datelor Bancii Mondiale, numarul celor afectati de saracie a crescut deja cu 100 de milioane de persoane, iar perspectivele sunt sumbre. Dupa cum s-a subliniat si la Doha, una din consecintele noii economii financiare globale este ca nici o tara nu poate evita urmările actualei crize economice, fapt ce impune o mai mare solidaritate internationala, in special pentru prevenirea catastrofelor umanitare provocate de criza alimentara. In acest sens, tin sa-mi exprim satisfactia ca, imediat dupa terminarea lucrarilor de la Doha, Parlamentul European a aprobat un fond de 1 miliard de euro destinat functionarii eficiente a mecanismului de reactie rapida la cresterile de preturi la produse alimentare in tarile in curs de dezvoltare.
Ca impresie de ansamblu, pot spune ca rezultatul general al Conferintei este pozitiv. Sunt multumita de faptul ca documentul final confirma angajamentele asumate la Monterrey, prevazand si o planificare concreta a indeplinirii acestor obiective si subliniind, totodata, necesitatea de a continua si a spori ajutorul acordat procesului de dezvoltare în contextul crizei. De altfel, eficacitatea si calitatea ajutorului de dezvoltare au devenit cu acest prilej puncte prioritare pe agenda internationala. Documentul subliniaza de asemenea si importanta egalitatii de gen, un element esential care poate contrbui la reducerea mortalitatii la nastere si care deschide posibilitatea unor noi initiative bazate pe o mai mare implicare a femeilor in viata economica.
Cu presedintele Comisiei Uniunii Africane, Jean Ping, fost ministru de externe al Gabonului
Aceasta a fost cea de-a doua conferinta internationala dedicata finantarii procesului de dezvoltare, precedenta, desfasurata la Monterrey in 2002, cu participarea a 50 de sefi de stat si peste 200 de ministri de finante, de externe si ai comertului, marcand momentul de debut al unei noi etape de colaborare intre institutiile internationale in domeniul politicii de dezvoltare.
No comments:
Post a Comment