Guvernul a aprobat normele metodologice pentru ordonanţa de combatere a evaziunii fiscaleGuvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, normele metodologice de aplicare a Codului fiscal care vizează partea de combatere a evaziunii fiscale, a anunţat primul-ministru Emil Boc la briefingul de presă susţinut la Palatul Victoria.
Este vorba de hotărârea pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004.
Premierul Emil Boc a subliniat că aceste norme consfinţesc, încă o dată, menţinerea cotei reduse de TVA la mai multe elemente.
Este vorba de cota de 9% pentru serviciile constând în permiterea accesului în castele, case memoriale, muzee, monumente, grădini botanice şi zoologice, târguri, expoziţii, evenimente culturale, cinematografe, pentru livrarea de cărţi, manuale şcolare, ziare, reviste, pentru livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia celor dentare, pentru livrarea de produse ortopedice, pentru livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar şi pentru cazarea în sectorul hotelier.
De asemenea, normele metodologice prevăd că TVA de 5% este menţinută pentru vânzarea locuinţelor cu o suprafaţă utilă de maxim 120 de metri pătraţi, pentru livrarea de clădiri cu destinaţia de cămine de bătrâni şi de pensionari sau pentru case de copii, pentru centrele de recuperare-reabilitare pentru minori cu handicap. Cota de TVA de 5% se menţine şi pentru vânzarea de clădiri, inclusiv a terenurilor pe care sunt construite, către primării, în vederea atribuirii ca locuinţe sociale cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţii.
La rândul său, ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a precizat că tot ceea ce prevede ordonanţa de urgenţă privind evaziunea fiscală este foarte amănunţit prezentat în normele de implementare adoptate în şedinţa de astăzi.
Astfel, normele reglementează modul în care se face înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari, perioadele tranzitorii referitoare la TVA, facturi şi avansuri primite şi plătite înainte şi după 1 iulie. De asemenea, în ceea priveşte antrepozitele, normele reglementează regimul produselor care circulă sau care sunt în antrepozitele de depozitare care-şi încetează acest regim. Alte prevederi se referă la modalităţile de constituire a garanţiei sau modalităţile prin care se fac restituirile de accize şi taxe vamale plătite pentru produsele care ies din ţară.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 23.07.2010
(sursa: http://www.guv.ro/guvernul-a-aprobat-normele-metodologice-pentru-ordonanta-de-combatere-a-evaziunii-fiscale__l1a109838.html)
Măsuri pentru scurtarea duratei proceselor civile şi penale şi reducerea costurilor justiţieiGuvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, act normativ care va conduce la scurtarea duratelor proceselor civile şi penale şi la reducerea costurilor justiţiei, a declarat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului.
Proiectul de lege a fost transmis Parlamentului, cu solicitarea de a fi dezbătut şi aprobat în procedură de urgenţă.
Primul-ministru Emil Boc a prezentat unele dintre cele mai importante aspecte ale proiectului de lege.
Astfel, prin noile reglementări se preconizează instituirea obligaţiei judecătorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta. “Nu vom mai avea termene în instanţă din trei în trei luni sau, uneori, chiar din şase în şase luni - depinde de nivelul instanţei - şi dimpotrivă, chiar în aceeaşi săptămână putem avea două sau trei termene pentru a soluţiona mai repede procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, a explicat şeful Executivului.
De asemenea, în scopul scurtării proceselor, a fost instituită regula potrivit căreia dacă unei persoane i s-a înmânat personal sau prin reprezentant citaţia pentru un termen de judecată, va fi prezumat ca are cunoştinţă şi de termenele de judecată ulterioare aceluia pentru care citaţia a fost înmânată.
O altă modificare constă în eliminare căii de atac a recursului împotriva unei hotărâri prin care judecătoria soluţionează plângerea formulată împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a unei sancţiuni. Astfel, plângerile în materie contravenţională, de competenţa judecătoriei, urmează a fi soluţionate de către această instanţă, în primă şi ultimă instanţă. Măsura are scopul de a nu aglomera rolul instanţelor de judecată, a afirmat primul-ministru, arătând că în 2009 au fost 174.000 de cauze la judecătorii şi la instanţele superioare, cele mai multe fiind plângeri împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor si de aplicare a amenzilor pentru nerespectarea regulilor de circulaţie.
O modificare importantă a fost adusă şi în ceea ce priveşte executarea silită. „Din raţiune umanitară şi de protecţie socială am decis să instituim interdicţia evacuării din imobilele cu destinaţie de locuinţă, pe perioada iernii, pentru a nu trimite omul în stradă în această perioadă. Între 1 decembrie şi 1 martie nu pot avea loc aceste evacuări, cu excepţiile strict menţionate şi anume în situaţiile în care cel care solicită evacuarea nu are el o locuinţă”, a afirmat primul-ministru.
O instituţie nouă introdusă prin proiectul de lege se referă la recunoaşterea vinovăţiei. Concret, dacă un inculpat îşi recunoaşte vinovăţia în faţa instanţei de judecată şi spune că probele care au fost administrate în faza de urmărire penală sunt corecte, procesul se încheie şi se reduce pedeapsa cu o treime sau se diminuează cu o pătrime amenda, dacă sancţiunea constă în aplicarea unei amenzi, a arătat premierul Emil Boc.
De asemenea, actul normativ instituie procedura împăcării părţilor, care înlătură răspunderea penală, pentru un anumit gen de infracţiuni de o gravitate mai redusă. “Dacă oamenii se înţeleg, pentru infracţiuni cu gravitate redusă instituim această posibilitate a împăcării părţilor”, a arătat primul-ministru.
O altă reglementare se referă la extinderea procedurii medierii, prin care se poate găsi o cale comună de a soluţiona un conflict înainte sau în faţa instanţei, în cauzele comerciale şi de divorţ.
La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că proiectul de lege adoptat astăzi de Guvern anticipează momentul implementării noilor coduri juridice, în special cele de procedură. „Am ajuns la concluzia că, până la momentul la care vom fi în măsură să şi fim pregătiţi cu sistemul judiciar să implementăm codurile, să venim cu o serie de soluţii corespondente celor din coduri, care să permită scurtarea duratei proceselor şi reducerea costurilor pentru cetăţeni, dar şi pentru aparatul de stat”, a explicat ministrul Justiţiei.
Ministrul Predoiu a menţionat că sunt 42 de intervenţii punctuale pe Codul de procedură civilă, 61 pe Codul de procedură penală, 3 pe Codul penal, una la Codul familiei şi 6 asupra Legii privind organizarea judiciară.
„Proiectul de lege pe care l-am adoptat astăzi în Guvern este un pas înainte, o reformă importantă în domeniul Justiţiei”, a subliniat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 23.07.2010
(sursa: http://www.guv.ro/masuri-pentru-scurtarea-duratei-proceselor-civile-si-penale-si-reducerea-costurilor-justitiei__l1a109839.html)
Reuniunea comitetului pentru absorbţia fondurilor europene de la Ministerul EconomieiEmil Boc: Am făcut o analiza a graficului absorbţiei fondurilor europene pe axa competitivitate de la Ministerul Economiei. Din nefericire, aşa cum am constatat şi la întâlnirea anterioară cu toţi responsabilii pe fonduri europene, suntem nemulţumiţi de graficul de absorbţie efectiv de bani europeni în România, inclusiv la aceasta axă. Chiar dacă stăm mai bine decât la altele din sistem, asta nu înseamnă că per ansamblu stăm bine. Cu alte cuvinte, sunt prea puţini bani europeni efectiv atraşi, în raport cu ceea ce puteam să facem. Am decis câteva lucruri. În primul rând, că până în 15 august toate cererile de rambursare a banilor să fie finalizate. Cu alte cuvinte, toate firmele care au proiecte europene la acest minister vor primi banii, pe baza cererilor de rambursare înaintate. În al doilea rând: cererile de rambursare să se încadreze într-o perioadă de maxim 60 de zile, în loc de 120 de zile, cât era în momentul de faţă, cu menţiunea că sperăm ca şi firmele să depună documentaţiile la timp şi în condiţiile legale amintite. Trei: dorim să avem o mai intensă comunicare cu firmele, pentru a le face cunoscute două instrumente extrem de eficiente pentru o mai bună absorbţie a banilor europeni, pentru că aici beneficiarii sunt firme private în esenţă - şi ministerul, dar şi firme private. Iar, aici este următoarea problemă: nu au co-finanţare pentru partea lor la proiectele europene pe care le-au câştigat. Noi avem două soluţii în vigoare şi pe care firmele trebuie să le utilizeze cu maximă eficienţă. În primul rând, este vorba de hotărârea de guvern prin care permitem firmelor să gajeze cu bunul din proiectul european împrumutul pe care îl iau de la bancă. Până acum nu puteau; acum pot face şi, cu această ocazie, pot să-şi ia banii, pentru a-şi asigura partea de co-finanţare. În al doilea rând, folosim instrumentul garanţiilor de stat, pe care îl au la dispoziţie prin intermediul Fondului de Garantare, pentru a primi de la banca partea lor de co-finanţare. Cu aceste două instrumente sperăm să putem stimula firmele să aducă mai mulţi bani europeni în ţară. Nu în ultimul rând, am luat decizia ca firmele care au restanţe în graficul de implementare a proiectului, de şase, nouă luni de zile, după ce, iniţial, au semnat acest grafic, să le reziliem contractele. Nu putem să ne permitem să pierdem banii europeni, pentru ca unele firme, datorită mecanismului propriu de lucru, nu sunt interesate de absorbţia banilor europeni. Le punem la dispoziţie rambursarea rapidă, punem la dispoziţie două instrumente de co-finanţare pentru partea lor. Dacă nici în aceste condiţii, repet, nu respectă graficul, atunci vom fi obligaţi să reziliem contractele şi deja în săptămânile următoare vom da câteva semnale de acest fel, publice, cu privire la firmele asupra cărora ne vom orienta spre rezilierea contractelor, ca banii să meargă la alţii, care sunt capabili să-i cheltuiască. Am discutat, de asemenea, pe componenta susţinerii de activităţi economice, pentru că aici este şi Ministerul Economiei, faptul că exporturile au început să crească - şi este un lucru îmbucurător -, iar ministerul va monitoriza în continuare aceste politici de susţinere a exporturilor. Pe partea de susţinere a activităţii economice, aşa cum ştiţi, la începutul toamnei avem pregătit un program economic, în colaborare cu parlamentarii coaliţiei şi cu Ministerul Finanţelor. Principalele măsuri pe care le avem în vedere în acest moment şi la care lucrăm, aşa cum ştiţi, sunt: eliminarea impozitului minim; scăderea pragului de ajutor de stat pentru firmele care realizează investiţii şi locuri de muncă în România. Dacă, iniţial, era vorba de ajutoare de stat pentru firme care creau peste 300 de locuri de muncă şi realizau investiţii de peste 300 de milioane de euro, acum am coborât plafonul la 10 milioane de euro şi 100 de locuri de muncă.
În urma discuţiei pe care am avut-o cu ministrul economiei, cu cei din Consiliul pentru IMM-uri, miercuri vom modifica în Guvern şi vom cobor plafonul pentru IMM-uri de la care pot beneficia de ajutor de stat, la cinci milioane de euro şi 30-50 de locuri de muncă noi. Asta înseamnă, că firmele pot primi ajutoare nerambursabile dacă realizează investiţii de minim cinci milioane de euro şi creează 30 sau 50 de locuri de muncă. În al doilea rând, vrem să punem în practică, prin modificările propuse la începutul toamnei, Codul fiscal, astfel încât să beneficieze de bonificaţii cetăţenii care şi realizează amenajări ale casei, ale apartamentului, prin reduceri fiscale. Deci, acele lucruri pe care ei le fac li se vor scădea din impozitele pe care le au de plătit. De asemenea, o măsură pe care o avem în vedere, tot la propunerea parlamentarilor, este de a-i încuraja pe oameni să ceară bon fiscal pentru diversele produse pe care le cumpăra. Asta ce înseamnă? Că toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate, peste un anumit sau până la un anumit plafon, vor beneficia de o primă din acea sumă de bani pentru a putea să-i încurajăm să ceară bon fiscal la diversele produse care se vând în România - de la pâine, până la lucruri foarte valoroase, lucruri foarte scumpe, pentru că, din nefericire, o formă a evaziunii fiscale este şi aceea că nu se dă bon fiscal. Îi vom încuraja pe oameni să ceară bon fiscal pentru că dacă vor cere bon fiscal, vor avea parte de deduceri din suma care se adună în urma cererii de bonuri fiscale, o practică pe care am întâlnit-o şi în alte ţări ale Uniunii Europene, pentru a încuraja, repet, oamenii să ceară bonuri fiscale şi, evident, firmele să fie obligate să dea fiecărui cetăţean bonul fiscal, obligaţie care exista pe hârtie, în lege, dar, din nefericire, de multe ori nu se respecta. Şi repet, începând de la produsele elementare, de bază - de la pâine şi continuând cu produse de folosinţă medie sau îndelungată sau cu alte lucrări pe care le efectuez acasă sau pentru susţinerea activităţii economice.
Reporter: Clientul o să primească bani? Şi cam cât ar putea fi procentul?
Emil Boc: Vom discuta acest procent. Cert este că vom stabili un plafon pe an de bonuri fiscale care se pot aduna, şi din acele bonuri fiscale, un procent, îl vom stabili, îi se va returna consumatorului pentru faptul că a adus bonurile fiscale şi le-a cerut. E o modalitate şi de a-i stimula pe oameni să ceara bonul fiscal şi de a lupta împotriva evaziunii fiscale, de la nivelul cel mai de jos, evident, continuând cu celelalte paliere pe care le avem în momentul de faţa - pe accize, rambursările de TVA care acum au fost adoptate măsuri speciale prin ordonanţa de guvern promovată la sfârşitul lunii iunie.
Reporter: Impozitul minim va fi înlocuit cu alt impozit?
Emil Boc: Detaliile tehnice, de acum înainte, la Ministerul Finanţelor. Eu v-am spus principiile asupra cărora lucrăm, detaliile Ministerul Finanţelor vi le va preciza.
Reporter: Şi investiţiile din locuinţe, practic, nu mai plăteşti, spre exemplu, impozitul pe casă dacă faci o astfel de investiţie?
Emil Boc: Nu, va fi vorba de o deducere. Ministrul economiei vă poate da detalii.
Adriean Videanu: E o deducere fiscală legată de toate materialele şi serviciile care se achiziţionează pentru reabilitarea unei case. Este o zona cu evaziune fiscală majoră şi pe baza cuantificării întregului volum de materiale şi de servicii care se realizează pentru reabilitarea unei case, un anumit procent pe care-l evaluăm cu Ministerul Finanţelor va fi deductibil pentru beneficiarul acestor servicii.
Reporter: Deduceri din TVA sau din ce?
Adriean Videanu: Este un procent care să acopere un cuantum care să fie stimulativ pentru cel care face acest lucru.
Reporter: Cum comentaţi încercarea de suspendare a preşedintelui ?
Emil Boc: Fumigene de vara. Ce să comentăm altceva?!
Reporter: Credeţi că e cazul să mai mergem într-un proces de suspendare? Ne încurcă, nu ne încurcă...
Emil Boc: Deci, repet, este o fumigenă de vară pentru a da oamenilor subiecte de discuţie şi mass mediei prilej de comentariu. Eu cred că cei care au făcut anterior acest demers au învăţat din lecţiile istoriei şi în consecinţa nu merită alte comentarii suplimentare.
Reporter: Credeţi că acest proces nu are nicio şansă să fie finalizat?
Emil Boc: Repet, uitaţi-vă în istorie. Întotdeauna istoria se repeta, dar mereu cu alte date.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 24.07.2010
(sursa: http://www.guv.ro/reuniunea-comitetului-pentru-absorbtia-fondurilor-europene-de-la-ministerul-economiei__l1a109840.html)
1 comment:
CU 5 miliarde euro din REZERVA nationala bagate in AGRICULTURA si in pensiile salariile medii - mici , putem deveni cea mai Puternica tara din EUROPA raportata la cap de locuitor !!! dar investitiile sa fie FOARTE TRANSPARENTE si CONDAMNATI la puscarie pe viata cei prinsi ca baga mana unde nu trebuie !!!
Post a Comment