Acum ceva timp vorbeam despre faptul că România are o... Energia Alternativă, mică dar emergentă.
Revin la acest subiect pentru că, în condiţiile în care combustibilii fosili sunt pe terminate, energia alternativă, cu atât mai mult dacă este şi "verde", este obligatorie pentru a mai avea industrie şi peste 50 de ani.
28 August 2008:
Cel mai mare parc eolian terestru din Europa se construieste in Dobrogea
Turbine in Tarifa, Spania | foto: Comisia Europeana
Potrivit CEZ, cele doua proiecte vor forma cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa.
Costurile finale se vor ridica la 1,1 miliarde de euro. Capacitatea anuntata este aproape tripla fata de cea mai mare ferma eoliana operationala in prezent in Europa, precizeaza un comunicat al CEZ.
Lucrarile vor incepe luna viitoare. In prima etapa a constructiei se vor instala 139 de turbine cu o putere de 347,5 MW, de 100 metri inaltime si un diametru al rotorului de 99 de metri, operationale din 2009. Un an mai tarziu, parcul va fi extins cu cu 252,5 MW. In momentul in care va fi complet operational, parcul va genera circa 30% din energia regenerabila din Romania, mai arata reprezentantii CEZ.
In prezent, capacitatea de generare de energie eoliana in Romania se situeaza in jurul nivelului de 7 MW.
La ora actuala, cea mai mare centrala eoliana amplasata pe uscat din Europa este centrala Maranchon din Guadalajara, Spania, cu o putere totala de 208 MW.
CEZ este prezent in Romania din 2005, cand a preluat filiala de distributie si furnizare a energiei Electrica Oltenia.
Surse: Evenimentul Zilei, Mediafax, IHT, Hotnews.ro http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_14619/Cel-mai-mare-parc-eolian-terestru-din-Europa-se-construieste-in-Dobrogea.html
http://www.cez.cz/en/cez-group/media/press-releases/2545.html
15 Iulie 2010
Parc eolian de 272 MW, in Dobrogea
Enel Gren Power Romania a ajuns la un acord cu Elcomex, un grup din Romania activ in sectorul energetic, pentru dezvoltarea unui parc eolian de 272 MW in zona Dobrogea."Proiectul, de 272 MW, situat in judetul Constanta, la circa 30 km de coasta Marii Negre, va fi conectat la reteaua nationala detinuta de Transelectrica, de indata ce va deveni operational", se arata intr-un comunicat transmis joi seara de Enel.
Potrivit acestui acord, Enel Green Power Romania are optiunea de a cumpara compania de proiect, dupa ce toate autorizatiile necesare vor fi obtinute.
"Enel Green Power Romania ii va acorda in avans companiei Elcomex o contributie pentru costurile de dezvoltare aferente, care va fi returnata in cazul in care Enel Green Power Romania decide sa nu isi exercite optiunea de cumparare", mai informeaza compania.
Enel Green Power este compania Grupului Enel ce opereaza in sectorul energiei regenerabile, fiind prezenta in Europa, America de Nord si America Latina.
Enel Green Power este lider mondial in sectorul energiei regenerabile, cu o capacitate instalata de 5.700 MW si peste 600 de centrale in 15 tari, care au produs in 2009 circa 21 miliarde kWh din surse de energie hidro, eoliana, solara, geotermica si de biomasa.
Pentru a face o comparaţie, la nivelul anului 2006, producţia de energie electrică în România a fost de aproximativ 62 TWh, la o putere instalată de 17.630 MW. Fiecare reactor de la Cernavodă are o putere instalată de aproximativ 700MW.
4 comments:
Nedumerire: in informatia din 28 august 2008 se arata ca CEZ (firma ceha), urma sa instaleze niste turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW in Dobrogea, operationale in 2009. Tot acolo se mai arata ca alta firma Tomis Team (romaneasca), intentiona sa instaleze tot in Dobrogea o capacitate eoliana de 600 MW.
Apoi. La 15 iulie 2010 se anunta ca compania Enel Green Power (firma italiana) vrea sa desvolte in Dobrogea un parc eolian de 272 MW.
Care din informatiile de mai sus e veridica? S-a realizat pana acum macar un singur rotor?
La Tariverde este centrala (staţia) care poate prelua 2 GW energie eoliană de la toate unităţile eoliene din zonă. Ridicate sunt 70 turbine de 2,5 MW fiecare. În total sunt ceva mai mult de 480 de proiecte pe energie neconvenţională. Proiectul CEZ este cel mai avansat.
Sigur, în ceea ce priveşte termenul de execuţie, lucrurile se mişcă după modelul "made in Romania", ideea este însă că totuşi a început o concurenţă în piaţa energie eoliene şi, implicit, există o concurenţă pe piaţa energie neconvenţionale.
Asta înseamnă că termocentralele se vor închide, încet, încet şi că surplusul de energie va permite înlocuirea, de exemplu, a transportului pe benzină şi motorină cu transportul electric "verde".
Vezi articolul "Razboaiele eoliene" din CRONICA ROMANA (1 august 2010) in care se arata limpede ca Romania si-a reconfirmat statutul de colonie economica in contextul scandalului monstruos declansat de companiile CEZ si Eolica, care lupta pentru controlul terenurilor cu potential eolian din regiunea Dobrogea.
Din păcate, capitalul străin conduce la controlul strategic al energiei.
Post a Comment