07 July 2010

INCREDIBIL!!!!


Îşi aduce cineva aminte despre discuţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi o doamnă profesoară "de la inundaţii"?

http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/07/discutii-ca-la-coada.html (ante-penultimul filmuleţ)

Ei bine, domnul Băsescu a lansat la aceste inundaţii de câteva ori reproşul că cetăţenii nu şi-au asigurat locuinţa. Ce spune guvernul... Spune ceva incredibil...

Emil Boc: Bună ziua tuturor. Voi face o trecere în revistă a problemelor discutate. În primul rând, aşa cum am spus, am decis împreună cu ministrul Finanţelor ca, în judeţele afectate de inundaţii, să facem o alocare de fonduri din trimestru IV în trimestrul III în privinţa creditelor bugetare tocmai pentru a putea face faţă cheltuielilor legate de inundaţii.
În al doilea rând, preocuparea majoră este gestionarea situaţiei curente pe care o avem în derulare în momentul de faţă în ţară, atât sub aspect meteorologic, cât şi sub aspect hidrologic, astfel încât să nu mai avem vreo pierdere de viaţă umană şi după aceea imediat să trecem la reconstrucţia caselor după inundaţii. Aici, în momentul de faţă, începem cu sprijinirea oamenilor să-şi poată scoate mâlul şi noroiul din case, continuând cu inventarierea locuinţelor avariate şi după aceea evident reconstrucţia caselor distruse.
În momentul de faţă, în Botoşani avem 76 de locuinţe distruse din care 31 în Dorohoi. 286 de locuinţe sunt în pericol şi probabil vor fi dărâmate având în vedere faptul că structura de rezistenţă este afectată şi, în consecinţă, vor trebui să fie dărâmate şi reconstruite de la zero; deci 286 în Botoşani, din care 241 în Dorohoi, la care se mai adaugă 436 de locuinţe, din care 356 în Dorohoi - locuinţe care rămân în picioare, sunt avariate şi care pot fi ajutate şi pot fi sprijinite cu materiale de construcţii astfel încât să se poată locui în continuare în ele.
În acest moment, la Dorohoi se desfăşoară această acţiune de demolare a locuinţelor care nu mai rezistă în urma inundaţiilor cu avizul Inspectoratului de Stat în Construcţii şi sub coordonarea autorităţilor care au fost desemnate. Punem alternative la dispoziţie locuinţe modulare şi, în acest moment, sunt 51 de locuinţe modulare instalate, în timp ce încă 19 urmează să fie instalate în perioada următoare pentru a putea să le oferim un acoperiş deasupra capului acelora care şi-au pierdut locuinţele, până când le reconstruim locuinţele, pentru a avea unde să stea.
Avem mai multe soluţii avute în vedere la Dorohoi în momentul de faţă. Pentru reconstrucţie, Guvernul porneşte de la premisa că, în primul rând, oferim oamenilor materiale de construcţii. Astăzi, primele materiale de construcţii de la guvern vor ajunge la Suceava, după care şi în celelalte localităţi, în funcţie de necesarul solicitat, vom asigura materiale de construcţie de la stat. Fac menţiunea că statul nu va mai plăti reconstrucţia de locuinţe în albiile râurilor inundate adică în acele zone unde din nou vom avea fie în septembrie fie anul viitor inundaţii, acolo unde nu sunt autorizaţii date, acolo unde s-a construit fără respectarea documentaţiilor legale în vigoare pentru că era zonă inundabilă, acolo nu ne vom implica în reconstrucţia caselor. Am cerut primăriilor să pună la dispoziţie terenuri în zone neinundabile pentru a da materiale ca să se reconstruiască aceste locuinţe de către oameni, dar nici într-un caz nu vom da sprijin acolo unde sunt zone inundabile.
Am decis, de asemenea, ca pe linia supravegherii epidemiologice să existe o colaborare între autorităţile locale judeţene şi cele naţionale, pentru ca, după inundaţii, să prevenim apariţia unor boli specifice precum dizenteria şi altele, prin asigurarea de medicamente necesare pentru toţi care lucrează în domeniu pentru a preveni o eventuală epidemie după terminarea acestor inundaţii. Am cerut un inventar al şcolilor care au fost afectate de ape în aceste zile, astfel să putem interveni şi prin sprijinirea şcolilor care au locaţia pusă în pericol. Nu în ultimul rând, banii de la Guvern care, în mod general, sunt daţi pe Hotărârea 575 pentru drumuri vor fi cu prioritate alocaţi spre acele judeţe care au avut de suferit în urma inundaţiilor astfel încât să beneficieze de un sprijin din partea statului pentru refacerea infrastructurii. Termenul de 15 iulie rămâne termen final pentru a inventaria pagubele pe materie de infrastructură, astfel încât să putem accesa şi Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Numai că acolo se ştie faptul că prima dată noi cheltuim banii, îi punem la dispoziţie, după care ni se rambursează o parte din acele cheltuieli, dacă ele sunt făcute legal şi cu respectarea procedurilor europene.
În concluzie, în momentul de faţă, aici la Botoşani, ne concentrăm pentru a le oferi oamenilor un acoperiş deasupra capului, pentru cei care şi-au pierdut casele. Dăm materiale de construcţie pentru reconstrucţia caselor şi avem grijă în continuare de cei evacuaţi pentru a avea hrană, alimente şi cele necesare pentru a nu fi puşi în dificultate. O dată ce vremea va intra într-o relativă normalitate şi stabilitate vom începe şi reconstrucţia caselor cu materialele pe care Guvernul le pune la dispoziţie.
Vreau doar să ştiţi că, în privinţa modificării Codului Fiscal, noi am păstrat cota redusă de TVA de 5% pentru construcţia de locuinţe sociale adică pentru locuinţe până în 100 de metri pătrati. Aceasta ca o formă de sprijin a celora care lucrează în domeniu pentru a putea să aibă în continuare o cotă redusă de TVA la lucrările de construcţii sociale în perioada următoare. Repet, apreciez efortul făcut de Ministerul Finanţelor de a ne încadra în deficitul bugetar prognozat cu aducerea de credite bugetare din trimestrul IV în trimestrul III pentru judeţele afectate de inundaţii.

Reporter: De ce au fost trimise materiale de construcţii la Suceava şi nu la Botoşani?

Emil Boc: Pentru că acolo au fost primele solicitări făcute şi inventarierea rapidă a necesarului. În continuare şi Botoşani-ul va primi materiale de la rezerva de stat pentru primele case care se vor construi acolo. Acum Ministerul Dezvoltării Regionale a finalizat normativele de materiale pentru construcţia unei case. Se va organiza o licitaţie astfel încât să fie achiziţionate materiale la cele mai bune preţuri din România şi în transparenţă deplină pentru toate locuinţele distruse de inundaţii în România în vara acestui an.

Reporter: Există un termen până când vor ajunge materialele la Botoşani?

Emil Boc: Începând de săptămâna viitoare vor ajunge şi aici materiale, în regim de urgenţă pentru locaţiile unde deja se poate începe reconstrucţia; chiar şi în această săptămână, de la rezervele de stat, vom disponibiliza pentru Botoşani materiale de construcţie.

Reporter: Pentru Ministrul de Finanţe, există în presă informaţii că Guvernul lucrează la reducerea cotei unice de la 16 la 10% ?

Emil Boc: Să terminăm cu scenariile acestea în care aruncăm pe piaţă tot felul de vorbe după care să discutăm 3 săptămâni. Când avem ceva de comunicat venim şi vă spunem. Să lăsăm partea aceasta de scenarită. Când avem ceva de comunicat venim şi vă transmitem, în rest în acest moment este ceea ce este în vigoare şi acest aspect ne preocupă în momentul de faţă.

Reporter: Partenerii dumneavoastră guvernamentali vor susţine în continuare reducerea a fondului de salarii cu 25%, nu a salariilor?

Emil Boc: Este un lucru pe care şi noi am fi dorit să-l facem din primul moment, din nefericire nu a fost posibil. Sperăm cât mai repede cu putinţă să putem face restructurarea aparatului bugetar. Ştiţi că este în derulare. Deja Guvernul a adoptat o parte din actele necesare, astfel încât, de la 1 ianuarie, să revenim la situaţia actuală sau la un nivel cât mai aproape de cel de astăzi al salariilor bugetarilor. Totul depinde însă de modul în care autorităţile locale şi celelalte autorităţi responsabile vor realiza procesul de restructurare. Din partea Guvernului vreau să vă asigur că există voinţă totală şi deplină de a merge până la capăt cu procesul de restructurare.

Reporter: Sunt prefecturi în ţară care au dat în judecată primării pentru că acele primării au crescut salariile. Cum comentaţi?

Emil Boc: Prefecturile au dat în judecată primăriile?

Reporter: Sau au sesizat...
Emil Boc: Cred că au făcut corect, legea trebuie respectată de toată lumea. Şi a fost şi o cerinţă a Guvernului ca în ţară să se abordeze unitar aceste modalităţi de salarizare a personalului bugetar. Fără discriminări şi fără privilegii.

Reporter: Şi totuşi acele primării au crescut salariile?

Emil Boc: Vor da bani înapoi, când le va fi mai greu. S-a suspendat de drept hotărârea Consiliului Local, dar în cazul în care s-au dat, evident Curtea de Conturi este cea care verifică modul de cheltuire a banului public.
Reporter: Cât va aloca Guvernul pentru eliminarea efectelor inundaţiilor?

Emil Boc: La sfârşitul evaluării pagubelor vă vom face cunoscut ce sumă poate aloca Guvernul, în funcţie de resursele pe care le avem. Aşa cum am spus încă de la începutul acestor necazuri, din puţinul pe care îl avem la bugetul de stat îi vom sprijini pe cei care au suferit în urma inundaţiilor.

Reporter: Ce o să se întâmple cu instituţiile care au avut de suferit din cauza inundaţiilor. Înţeleg că oamenilor o să le daţi materiale de construcţii, dar sunt sedii de şcoli, de primării care au avut de suferit în urma inundaţiilor.

Emil Boc: Fiecare, în limita competenţelor necesare, va asigura refacerea infrastructurii după inundaţii. În privinţa statului şi a autorităţilor noastre este obligaţia noastră să ne reparăm instituţiile. Noi vorbim de populaţie care, repet, trebuie să fie sprijinită în acest moment măcar cu materiale de construcţie. În rest, e treaba statului să-şi repare sediile sau instituţiile care au avut de suferit în urma inundaţiilor.

Reporter: De ce nu o asigură statul cheltuielile împotriva acestor riscuri?

Emil Boc: La care cheltuieli vă referiţi?

Reporter: La şcoli, la primării, de ce nu sunt asigurate instituţiile statului împotriva inundaţiilor.

Sebastian Vlădescu: Pentru că nu sunt bani.

Reporter: Şi populaţia are?

Emil Boc: De aceea îi sprijinim. Dacă i-am sprijini numai pe cei care au asigurări, înseamnă că nu am mai avea nimic.

Reporter: La anul, pentru instituţiile afectate de inundaţii veţi mai acorda ajutoare? Pentru că populaţiei spuneţi că nu îi mai acordaţi.

Emil Boc: Am spus că, în momentul de faţă, nu vom mai sprijini locuinţele care sunt construite în zone inundabile, pentru că acesta este un joc de-a şoarecele şi pisica. Ne furăm căciula în fiecare an. Noi refacem casele exact în zona unde la toamnă, sau anul viitor vin din nou apele. Nu. Acolo nu se mai reconstruiesc case, sau cel puţin statul nu va da nici un fel de sprijin, iar autorităţile locale sper să nu mai dea nici un fel de autorizaţie, pentru ca, în zonele inundabile, să se mai reconstruiască case. Se va finaliza acest demers, după care sper să intrăm şi noi ca ţară în normalitate în Uniunea Europeană, cu tot ce înseamnă asigurări de la A la Z, dar asta este, repet, un demers care este în derulare.

Reporter: Sunt obiective majore de investiţii care nu vor fi duse la îndeplinire ca urmare a acestor inundaţii?

Emil Boc: E posibil. Suntem într-un prim proces de reevaluare a investiţiilor şi, după ce se va finaliza, prin Hotărâre de Guvern vom stabili acest lucru.

Reporter: Autostrăzi, drumuri...

Emil Boc: Vom încerca să luăm întâi banii de acolo unde îi putem lua mai uşor, de la bunuri, de la servicii, de la combustibil nenecesar desfăşurării activităţilor, de la deplasări, de la alte cheltuieli materiale şi, evident, şi unele lucrări de infrastructură probabil vor fi afectate de rectificarea bugetară datorită nevoii de a da bani suplimentari. Dar prioritizarea se va face în Guvern, cu fiecare ministru în parte. Vă mulţumim.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 06.07.2010

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.