04 March 2012

Colegiul Naţional al PDL ca între colegi


Învăluite de mister, cele noi astăzi sunt tot cele de ier'.

Ce a adus nou aceste lucrări ale Colegiului Naţional al PDL numit pompos, după metoda acronimelor, CND? Mai întâi domnul Emil Boc a reapărut la TV în calitate de preşedinte al PDL. Sincer, începusem să mă îngrijorez pentru că nu ştiam de ce domnul Boc nu mai apare la TV. Mai apoi domnul Boc a reapărut la TV... În sfârşit domnul Boc a reapărut în viaţa publică.

Iată trei ştiri care definesc cumva dimensiunea CND.
"Am discutat în esenţă strategia la alegerile locale. PDL nu va încheia la nivel naţional niciun fel de alianţă electorală pentru alegerile locale. PDL lasă la latitudinea organizaţiilor judeţene să decidă dacă încheie alianţe electorale judeţene sau locale cu formaţiunile politice cu care colaborează la nivel local," a precizat Emil Boc.
http://www.agerpres.ro/media/images/2012-03/03042044-428461934.jpg
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/109211-EBocCND-al-PDL-a-decis-ca-organizatiile-judetene-sa-poata-incheia-aliante-electorale-sub-numele-Miscarea-Populara.html)

"PDL a decis, având în vedere relaţia privilegiată pe care o are cu UNPR în actul de guvernare, să încheie un protocol de colaborare, de susţinere, repet, nu alianţă electorală, cu UNPR, conducerea partidului fiind mandatată să finalizeze acest protocol de colaborare", a declarat Emil Boc la finalul şedinţei CND. Anterior şedinţei CND, preşedintele Organizaţiei PDL Bucureşti, vicepreşedintele partidului, Elena Udrea a anunţat că la nivelul Capitalei, democrat-liberalii vor susţine candidaţii UNPR la primăriile sectoarelor 2 şi 4, respectiv Neculai Onţanu şi Cristian Popescu Piedone, în vreme ce la Sectorul 3 candidat va fi primarul în funcţie, democrat-liberalul Liviu Negoiţă.
http://www.agerpres.ro/media/images/2012-03/03042109-426963746.jpg
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/109212-PDL-va-incheia-cu-UNPR-un-protocol-de-colaborare-in-vederea-sustinerii-reciproce-la-alegerile-locale.html)

"PDL a adoptat o rezoluţie de a susţine revizuirea Constituţiei - Parlament unicameral şi 300 de parlamentari - acesta fiind obiectivul politic fundamental al PDL-ului ca parte a reformei clasei politice. PDL a fost promotorul celor opt reforme structurale pe care le-a implementat", a spus Emil Boc.
http://www.agerpres.ro/media/images/2012-03/03042138-425245465.jpg
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/109215-CND-al-PDL-a-adoptat-o-rezolutie-pentru-modificarea-Constitutiei-si-trecerea-la-un-Parlament-unicameral-cu-300-de-parlamentari.html)
Abia aştept reacţiile pe bloguri... că din ştiri nu prea am priceput care a fost rostul CND-ului.







UPDATE:
PESURSE.RO:
Presedintele PDL Buzau, deputatul Cezar Preda, a declarat, pentru Mediafax, ca decizia luata duminica în Colegiul Director al partidului este "o chestiune care mai mult încurca decât lamureste".

Ceea ce s-a hotarât aseara (duminica seara - n.r.) e o chestiune care mai rau ne va încurca decât ne va lamuri. Desi avem dreptul si posibilitatea la nivel judetean sa luam decizia cea mai buna pentru partid, nu va putea fi luata o decizie unitara în tot judetul, pentru ca sunt primari care doresc sa candideze sub sigla, sunt candidati primari care nu au cu cine sa se asocieze. Nu vad cum ar putea judetul sa aiba o coloratura tarcata de la localitate la localitate.

Pe de alta parte, Cezar Preda a declarat ca protocolul cu UNPR pentru alegerile locale este un proiect "fezabil", însa decizia finala va fi luata peste doua satamâni: În ceea ce priveste protocolul cu UNPR de sustinere la alegerile din vara, acolo unde ne vom întelege, acesta e un lucru fezabil si cred ca-l vom face. Decizia o vom lua însa peste doua saptamâni, duminica avem Biroul Permanent Judetean, iar vinerea cealalta Colegiul Director Judetean, unde vom lua deciziile institutional.



În ceea ce priveste candidatii PDL la Consiliul Judetean Buzau si la Primaria municipiului resedinta de judet, liderul PDL Buzau a evitat sa spuna daca va candida pentru una dintre cele doua functii, precizând ca decizia finala va fi luata în urma sondajelor.

Surse politice sustin ca, între propunerile trimise de PDL Buzau la centru, pentru una dintre cele doua functii s-ar afla atât Cezar Preda, cât si senatorul Ion Vasile din partea UNPR.
(http://pesurse.ro/#/2012/3/5/preda-ceea-ce-s-a-hotart-aseara-mai-rau-ne-ncurca-/)

17 comments:

Horia Pană said...

După ce a făcut niscai crize morale, iată că PDL se întoarce cu faţa către cei pe care i-a dezavuat public, prin vocile 'telectualităţii de partid şi de stat.
În Banatul meu natal se spune că "s-or întors la piarăle căcace." E vorba de perele căzute pe jos şi lipsite de "taste appeal" la un moment dat.

Că UNPR e frecventabil datorită susţinerii guvernamentale, OK. Dar aici se întrevăd şi alte alianţe pe care PDL le-a mătrăşit sub rogojină: PRM, PNG, PER şi alte comicării politice. La urma urmei parcă şi Partidul Social Democrat al Muncitorilor şui Miron Cozma ar putea fi util, ce naiba! Politica n-are miros.

După ce Cristian Preda tot bodogănise pe blogul său că Mişcarea Populară şi alianţele populiste nu cadrează cu un partid serios, ieri la Realitatea TV a venit cu justificări ultra-penibile. Sometimes ethics meens currency.

Ghiveciul verde - portocaliu dintre ochioasa Mişcare Populară şi PDL îmi pare însă şi de bun augur. Măcar au dat vălul deoparte şi li se vede aia mică. Vorbesc de onoare, ce Doamne! Deşi seamănă cu...
Îmi von în gând nişte versuri de-ale lui dinescu din anii '80:
"Cartoful putred zvârlit pe maidan
scoate şi el puţica lui verde
ca un semn de democraţie a naturii"

ZeV said...

Unul dintre foarte putinii politicieni seriosi, consecventi si demni ai PDL, s-a pronuntat astfel(CITEZ):
,,Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, într-un interviu acordat Europa FM, că discuţiile privind Mişcarea Populară nu au făcut bine PDL şi că schimbarea siglei sub care candidează în alegeri ar putea fi interpretată ca o ruşine a partidului cu propria siglă.
..................................
În ultimul an, s-au pus concluziile înaintea discuţiilor, a analizelor şi asta nu ne-a facut bine. Spunem pe de o parte că am luat cele mai bune măsuri, iar pe de altă parte, schimbând sigla, o parte din electorat te-ar putea întreba dar ţi-e ruşine de sigla ta?", a spus Blaga."
COMENTEZ:
Acesta este motivul pentru care l-am sustinut pe Vasile Blaga la sefia partidului.
Daca Blaga ar fi condus partidul, Boc ar fi fost si acum premier, cum ar fi fost normal, daca pretinzi ca ai facut ce trebuie pentru tara. Indiferent deriscurile electorale.
S-a ajums la formula ambigua a aliantelor conjuncturale in teritoriu, deoarece conducerea actuala a partidului, in marea ei lipsa de viziune si curaj, crede ca poate pacali electoratul prin rebranduire de ocazie.
Ceea ce este extrem de deranjant, este lasitatea liderilor centrali care umbla cu cioara vopsita: doresc voturi prin orice mijloace, dar sa nu le miroase gura dupa ce au stat (eventual) la masa cu Gigi Becali sau Dan Diaconescu Direct.
Asa cum m-am asteptat, PDL nu are o strategie coerenta pentru alegeri si isi pune toate sperantele in aranjamentele mai mult sau mai putin obscure ale liderilor locali.
Probabil ca daca nu si-ar fi dat seama ca au nevoie de expertiza domnului CPreda, ar fi incheiat un protocol la nivel central cu efect de bumerang.
Cum am mai spus, desi e tarziu, sansa PDL ar fi crescut daca ar fi organizat un nou congres extraordinar, in urma caruia, oamenii de valoare si credibili sa fac un pas in fata, iar Elena Udrea, piatra de moara a partidului, unul mult in spate.

Horia Pană said...

@ ZeV

Noi doi ne cunoaştem de pe blogul lui Cristian Preda. Mai totdeauna în dezacord.
De data asta nu-i aşa.

Bibliotecaru said...

@ Horia Pană

Şmecheria Mişcării Populare este simplă, numai că a "plesnit" prea devreme. Mişcarea Populară are rolul de a coaliza politica românească în doar doi poli, U.S.L. şi M.P.

În realitate aici nu vorbim despre doctrine sau orice altceva, este pur şi simplu un interes privat, la fel de privat precum şi "cumpărarea" parlamentarilor în Parlamentul României. Mişcarea din 2004 a fost atragerea PC-ului. În 2008 lucrurile stăteau mai bine pentru PDL, doar acum s-au deteriorat... s-au atras parlamentarii la bucată. Este foarte probabil ca operaţiunile de cumpărare să meargă şi după alegerile din acest an... numai acum, dacă observaţi, fluxul de traseism merge în ambele sensuri.

Dacă observaţi, PDL şi USL au o problemă comună la care trebuie să găsească o rezolvare... faptul că cea mai mare parte a populaţiei nu mai cred în politică. Sistemul Mişcării Populare împiedică ridicarea unor partide politice independente ce ar putea coagula aceşti oameni dezgustaţi de modul de a face politică, respectiv de jocul pe contre al "PDL-USL".

Bibliotecaru said...

Sunt de aceiaşi părere cu preşedintele Traian Băsescu, domnul Vasile Blaga nu este un bun strateg de jocuri politice, domnia sa este mai repede un bun executant. El ar fi un preşedinte bun al PDL numai în condiţiile în care PDL ar avea o altă modalitate de a face politică.

ZeV said...

...Romania are nevoie de strategii si jocuri politice, doar în masura in care nu ignoră respectul față de inteligența si interesele alegatorilor si contribuie la un consens minimal in societate.
Altfel, se trage de timp, fără a se schimba nimic esential.
Parca va doreați cu totul altceva, domnule Bibliotecar.
PS
Daca domnul Blaga ar fi fost doar un bun executant, vă asigur ca pe el l-ar fi sustinut domnul Basescu la Convenția din 2011. ;)
Vasile Blaga este un om cu viziune, devotat, consecvent, adept al dialogului demn si cu greu manevrabil din exterior.
Executantul ideal este Emil Boc, din moment ce până și o...femeie îl poate manevra ca pe o marionetă.
;)
De aceea a fost susținut la Convenție, o făcătură penibilă cu aplaudaci la vedere aduși în sală prin grija Organizației de Bucuresti a PDL, pentru a prelua un rol decorativ în partid și retras, ulterior, de la guvern. Exact invers decât afirm că era normal, de aproape un an de zile, în majoritatea comentariilor mele de pe blogul EU, dar nu numai. Problema este si in prezent, partidul, nu guvernul, în spatele căruia politicienii cred că se pot ascunde fără a se reforma ei înșiși pe baza criteriilor de integritate, competență și doctrină.
Cred totuși că MRU este o ,,nucă" cam tare pentru ,,dinții" lor. ;)

Vasile, said...

Ma intreb, cit de naiv poate fi un individ care crede ca in sacul de merinde al presedintelui s-ar afla vreo nuca , sau cel putin o ghinda,sau o aluna?


Soldatelul MRU ,si el un element intr-un peisajsau un element al cartofului descirs de Horia , nu va ajunge nici cel putin la inaltimea marelui Boc indiferent cit incearca un zev sa-l faca!

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Eu, pentru PDL, îmi doresc un preşedinte intelectual, finuţ, inteligent, cu bun simţ... care să nu vrea să aibă funcţii prin stat, ci să dorească să stea tot timpul pe la partid ca să pune organizaţia pe picioare la nivel naţional. Cu cât partidul are membri de calitate mai înaltă, cu atât partidul este mai puternic (chiar dacă nu are milioane de membri).

PDL-ul este în acest moment un partid ce nu poate fi astfel stăpânit decât prin forţă autoritară. Domnul Boc are o forţă autoritară în măsura în care este perceput drept "Omul lu' Băsescu", pentru că domnia sa nu prea este tipul de om care să impună. Domnul Blaga este tipul de om care poate să impună, dar nu este tipul de om care să conducă... şi atunci este imediat îndepărtat de jocurile de interese dacă ajunge preşedinte.

Domnul Blaga nu este omul care să poată curăţa PDL de "afacerile de familie". Nici domnul Boc nu le poate îndepărta, dar le poate conduce.

Priviţi ce eforturi face PDL pentru a-l demite pe domnul Blejnar şi pe domnul Duţă...

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Nu uitaţi legătura PDL cu Statele Unite şi interesele SUA la Bucureşti.

ZeV said...

Biblio
Si eu imi doresc un presedinte intelectual, la PDL, dar nu numai.
Toata clasa politică are nevoie de primenire. Dar acest proces trebuie sa se producă de sus si pana jos si...vițeversa, dar e al naibii de greu, pentru că, este dependent de propagarea unui nivel minim de educatie in societate. Practic suntem intr-un cerc vicios, de aceea l-am sustinut pe Blaga, ca fiind raul cel mai mic pentru PDL, fie și pentru că s-ar fi diminuat dependența/obediența exasperantă față de Traian Băsescu. Această relație ombilicală face rău atât partidului cât și Președintelui.
Si am mai afirmat ceva, in permanență : separarea funcției de partid de calitatea de demnitar al statului. Cel puțin, cea de lider politic de cea de premier.

ZeV said...

ps
Până la Blejnar si Duță, oameni de altfel incomozi pentru grupul de avocatură Șova&Co, sau pentru dezvoltatorul imobiliar Robert Negoiță, sau pentru distribuitorii de medicamente ,,eliberați" de plafoane valorice la farmacii (prin grija domnului Nicolăescu), constat că PDL se răfuiește, prin legi dedicate, cu promotorii autentici ai reformei interne, susținătorii raționali ai unei MP bazată pe doctrine și catalizatorii luptei anticorupție.
Pare-se că în zona tenebroasă a interesului pecuniar și al conflictului de interese, se manifestă adevăratul consens transpartinic.
;)

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Nu ştiu pentru cine sunt incomozi domnii Blejnar şi Duţă şi, sincer, nici nu mă prea interesează. Mă îndoiesc însă că şi lăsaţi încă o mie de ani acolo ar face ceva până la urmă. Au avut tot timpul să acţioneze şi nu au făcut nimic.

În rest, sunt absolut de acord. Şi eu promovez politicieni profesionişti, oamenii la partid să fie la partid, oamenii în funcţiile din afara partidului să fie oamenii în afara partidului... Şi eu aleg răul mai mic.

Numai că în momentul când eu vă vorbeam despre răul mai mic, domnia voastră mi-aţi trântit un... "Parca va doreați cu totul altceva, domnule Bibliotecar."

V-am spus deci şi ce îmi doresc dar nu se poate şi ce se poate ca rău mai mic.

Horia Pană said...

Dialogul devine din ce în ce mai interesant.

Într-adevăr, Mişcarea Populară este o şmecherie. Cum şmecherie a fost şi distilarea în retortele Cotroceniului a decoctului UNPR. Doctrinele, ciorne anexate unui statut de partid, sunt doar nişte biete justificări ale pluralismului politic, tot aşa cum parlamentul se chinuie să justifice dezbaterea democratică şi reprezentarea populară. În fapt avem de-a face cu o diviziune a muncii perversă, care suspendă solidaritatea socială, aşa cum o vedea Durkheim, şi o înlocuieşte cu solidaritatea de breaslă. În cazul nostru, breasla politicienilor. De aceea, şi nu din motivaţiile absconse ale lui Mircea Toma, „PDL = USL = Aceeaşi mizerie”.

ZeV are pe undeva dreptate. Ne-am obişnuit să vorbim şi să judecăm în termeni de „jocuri politice” şi nu de „joc politic”. În primul caz substanţa sintagmei ascunde mişcarea de culise, manipularea, traseismul cumpărat şi oportunismul cel mai josnic, iar în al doilea caz ne referin la competiţia cu respectarea regulilor. Nu înţeleg, în această situaţie, ce este acela „consens minimal” la nivelul intereselor populaţiei. În afara de dorinţa unui trai mai bun, a păcii sociale, a ordonii publice, a siguranţei unui loc de muncă şi a unor bătrâneţi nechinuite nu văd alt pachet consensual minimal. Iar guvernarea actuală a lovit, uneori de-a dreptul cinic, taman în acesta.
Vreau să adaug pentru ZeV că MRU e departe de a fi o „nucă tare”, ci doar un executant de cu totul altă factură decât Emil Boc; mai stilat, mai preţios în discurs şi mult, mult mai infatuat.

Mă întorc la colegul meu Bibliotecaru’ şi-i spun că preşedintele unui partid nu trebuie să fie vreun înţelept de-al lui Platon, ci un om suficient educat şu cu suficientă experienţă de viaţă încât să discearnă între interesul personal şi interesul public, în favoarea celui din urmă. Să înţeleagă că dacă societăţii îi merge bine, consecvent că şi lui şi partidului pe care-l conduce le va fi mai bine. Căci nu altfel se câştigă încrederea populară.

Mă întorc, respectând cronologia comentariilor, la ZeV. Primenirea clasei politice este, după cum vedem în zilele astea, un concept superfluu. Intelectuali cu firmă devin adulatori de duzină, fani mondeni şi justificatori ai derapajelor de la democraţia funcţională (cea teoretică este un ideal-tip, cum spunea Robert Dahl). Tinerii, acea „generaţie aşteptată”, se dovedesc a copia aidoma morbiciunile veteranilor, grăbiţi a le face pe plac, doldora de servilism şi oportunism. Şi vedem cum, prin migraţie interpartinică şi prin percepţia politicii ca o societate comercială, clasa politică se autoreproduce cu toate metehnele ei. Despre ce primenire vorbim atunci? Poate doar de una nominală sau generaţională, dar nu despre de esenţă.

Nu mi-a murit speranţa. Doar mă întristează că s-ar putea să nu apuc ziua în care să pot spune aşa: „Da, acum suntem pe drumul cel bun. Aici sunt speranţele noastre neirosite.”

Bibliotecaru said...

@ Horia Pană
Motivul pentru care mă îndoiesc că în România există o politică reală este că politica înseamnă guvernare şi eu nu observ o guvernare a României.

ZeV said...

Horia Pana
Nu-l cunoasteti pe domnul MRU.
Datim-mi voie sa am o perceptia diferita de a domniei voastre, avand in vedere ca, actualul premier, a invatat carte la Negruzzi Iasi intre clasele 5-12 si, desi a urmat istoria, pasiunea sa este matematica. A fost, de altfel, olimpic international.
Aseara, daca l-ati ascultat pe TVR1, cred ca ati remarcat ca se ține ferm de statutul său de profesionist independent.
Printre altele, a făcut două afirmații esențiale(citez din memorie):
1. ,,Am primit un guvern politic, dar, din momentul To corespunzător lunii februarie 2012, îmi rezerv dreptul exclusiv asupra evaluării și deciziei, de la ministru până la ultimul funcționar, în raport cu targetul stabilit de mine".
2. ,,România nu este o națiune de înotători, prin urmare, voi impune diminiuarea și reprioritizarea cheltuirii banului public la MDRT și Ministerul Transporturilor. Am luat deja măsurile aferente, veți vedea rezultatele în zilele următoare."
;)))

Bibliotecaru said...

:D
Da, va fi unul dintre acei premieri care va guverna ţara împotriva clasei politice, a miniştrilor, a preşedintelui...

Nu cred în aşa ceva.

Horia Pană said...

ZeV,

Varza: Ca să guvernezi bine de acum încolo e cam târziu, acum la spartul târgului.
Capra: Ca să guvernezi în contra intereselor de partid este nepermis pentru PDL.
Lupul: Alegerile bat la uşă.

Cum va împăca MRU capra şi varza astfel încât să nu-l mînânce lupul pe PDL?

Poţi să-mi răspunzi la asta credibil, fără lozinci? Calităţile de şcolar şi student ale lui Ungureanu chiar nu-şi au locul aici. Doar n-o să-l facem icoană pentru asta.

Am urmărit şi eu interviul de aseară. Vorbe meşteşugit alăturate, nimic de zis. Dar conţinutul reflectă deziderat după deziderat. Vreau să văd şi altceva decât asta. Adică fapte.

Deocamdată Duţă i-a băgat pe canceroşi la dezintoxicare, Blejnar face bine merci şi doar Dumnezeu şi procuratura ştie ce altceva face, Fuia se ia la trântă cu organismele vii care se ouă pe ele, Baba şi-a rupt laba in serverele ministerului. Iar banii risipiţi pe tarla îşi arată roadele.

Cam astea sunt semnele că avem guvern nou. Boala+i însp tot aia veche.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.