16 March 2012

Cum se fac marile averi, cum se ratează micile interese naţionale


După un îndelung palier de stabilitate, euro o ia iarăşi în sus... Ştirea însoţită de cuvintele "maxim istoric" trezeşte ceva sentimente de frică pentru cei cu credite în euro... Şi totuşi ceva mi-a atras atenţia. Cineva de la o bancă se referă la o mişcare neaşteptată a BNR care a luat prin surprinderii obişnuiţii jucători pe curs... Iată:

Ulterior, cotaţiile au început să urce, iar la jumătatea zilei euro era cotat la 4,3715 - 4,3725 lei. În a doua parte a zilei, a fost atins un maxim de 4,39 lei/euro.

"Străinii mizau pe intervenţia băncii centrale, însă paritatea a continuat să urce, iar unii jucători au început să-şi închidă poziţiile pe leu. Cursul a urcat până la 4,39 lei/euro, iar la acest nivel banca centrală a intervenit prin vânzarea de euro. Astăzi (joi, n.r) s-au înregistrat printre cele mai mari volume din acest an", a spus dealerul unei bănci.

(mai multe pe http://www.mediafax.ro/economic/cursul-a-atins-un-maxim-de-4-39-lei-euro-dealerii-spun-ca-bnr-a-intervenit-pentru-a-sprijini-leul-9402037/)

Anul trecut "mister FMI" ne spunea:
'Aderarea României la euro în 2015 este posibilă, dar este o ţintă foarte ambiţioasă. Nu trebuie să o facă înainte de a fi pregătită. Vedem acum ce probleme întâmpină ţările care nu au fost pregătite şi au aderat. România trebuie să aibă o economie flexibilă, reformată eficient, înainte de a trece la moneda europeană. Totuşi, menţinerea acestei ţinte este bună pentru păstrarea presiunii asupra aplicării reformelor necesare. Dacă acestea nu vor fi gata, aderarea poate fi amânată. Vom vedea', a spus Jeffrey Franks la PROTV.

Şeful delegaţiei FMI în România a adăugat că România trebuie, totuşi, să îşi respecte angajamentele faţă de Uniunea Europeană în privinţa aderării la moneda europeană.

'Este un angajament luat faţă de UE. Dacă s-a angajat, acum trebuie să se pregătească. Nu trebuie să o facă înainte de a fi pregătită, însă. Vedem acum ce întâmpină ţările care nu au fost pregătite. Este necesară o economie flexibilă, reformată eficient înainte de a trece' la euro, a subliniat oficialul FMI. (http://www.money.ro/fmi--aderarea-romaniei-la-euro-poate-fi-amanata--daca-nu-e-pregatita-economic_1156936.html)
De ce judecă FMI aderarea României la zona EURO? Sigur, se pot imagina diferite răspunsuri... şi de un fel, şi de alt fel... Posibil, dar improbabil... gestul aderării are însă calitatea de a provoca reforme... Oare de ce reformele sunt un obiectiv atât de important pentru cei din afara României. Sigur, preşedintele ne vorbeşte despre reforme, domnul Boc despre reforme, actualul premier ne spune şi domnia sa despre reforme... poporul simte reformele până-n gât pentru că reformele scumpesc totul în jur mai puţin munca care se ieftineşte de la zi la zi.
Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut, joi, premierului român, Mihai-Răzvan Ungureanu, să reanalizeze alocările bugetare pentru Educație, pentru diminuarea abandonului școlar și să reformeze sectoarele sănătății, energiei și companiilor de stat.
http://cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2012/03/barroso-300x251.jpg

‘Eu încurajez eforturile guvernului român în următoarea perioadă, până la raportul din cadrul MCV din vara acestui an. (…) România trebuie să aibă un sistem judiciar imparţial şi eficient, ceea ce presupune că reformele să fie durabile şi ireversibile. Ceea ce pot spune cu siguranţă acum este că noi vom respinge orice încercare de legare a MCV de procesul de aderare a României la spaţiul Schengen’, a spus şeful Barroso.
(http://cursdeguvernare.ro/barroso-catre-ungureanu-bagati-bani-in-educatie-reformati-sanatatea-companiile-de-stat-energia.html)
Până şi Jose Manuel Barroso nu poate dormi de grija reformelor din România?

Şi acum, legând toate ştirile la un loc, ajungem la intervenţia domnului Daniel Dăianu cu o zi înainte de a auzi pe la ştiri "maxim istoric"... Ia uitaţi ce spune domnul Dăianu:
”România trebuie să adere la zona euro atunci când este pregătită și când în această casă se va face ordine. Până când problemele din zona euro nu se rezolvă nu avem de ce să intrăm acolo. Data aderării la euro nu trebuie decisă doar de politic”, afirmă economistul Daniel Dăianu.

Fostul ministru de finanțe consideră că ținta ca țara noastră să adere la moneda unică în 2015 este nerealistă, România având un decalaj important de competitivitate față de celelalte state membre dezvoltate.

http://www.capital.ro/typo3temp/pics/daianu5_evz_45c66c9986.jpg

”Problema de competitivitate nu o rezolvi în doi-trei ani. Nu poți tăia salariile cu 30%, așa cum s-a întâmplat la noi, ca să ai competitivitate”, a adăugat Dăianu.
Acesta a adăugat că o altă problemă este ineficiența modului în care se cheltuiește banul public în România. ”Banul public se risipește, începând de la modul în care se fac achizițiile publice și până la investițiile în infrastructură. România nu are drumuri nu pentru că nu am utilizat fondurile europene, ci pentru că ne-am bătut joc de banul public”, conchide Daniel Dăianu.
(http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/daianu-aderarea-romaniei-la-euro-in-2015-este-nerealista-162880.html)
Tulburătoarea reformă...! Dacă ne mai reformăm un pic s-ar putea să murim reformaţi. Cineva "face" banii, altcineva îi plăteşte... totul este o tranzacţie de la cei mulţi la cei puţini, este lumea capitalismului. Mai nou a capitalismului reformat.

9 comments:

Vasile, said...

Biblio acum fiecare pricepe ...dupa cum il "duce capu"

Am un amic in Grecia care o data cu implementarea monedei euro ,m-a cadorisit cu un saculet, care se cumpara atunci de la banci, cu denominarile monedei euro in varianta elena . Inca de atunci urmasul lui Ulise m-a avizat :
a)Sa nu mai dau bacsis la taximetre pentru ca acum nu mai este vorba de drahme!
b)Ca ei grecii vor avea mari probleme si ca asteapta cu bucurie timpul sa se revina la vechea moneda elena!
In ciuda a ce se circula ca ar fi furat grecii infratructura, podurile, tunele submarine construite ,agricultura repet agricultura intr-o tara aproape fara rauri arata ca totusi nu-i chiar asa si banii se revad in ceva!
Referitor la ce ne spuneti as avea doua comentarii complet diferite ca idee.
Ma gandesc cit de mult destabilizeaza profesionalismul unui individ ,politicul! Si fac referire la prestatia dl. Daianu mediocra ca ministru si prestatia, profesionistului Daianu la modul general.
Exceptie a facut dl. Isarescu care a condus guvernul in 1999 cu aceiasi libertate care o avea ca presedinte al Bancii Nationale.

S-a discutat la interviul cu Gadea de expresivitatea multipla a chipului domnului Ungureanu.In poza clipului redat de dumneavoastra Ungureanu nu mai este lupul deghizat in miel de linga Gadea , nu mai este zambitorul mieros din preajma presedintelui, infailibilul sfatuitor al dobitocilor, ci este un personaj incarcat cu ura si cu rautate fatisa!
Cine stie este doar o imagine , doar atat,dar este suficient!

Bibliotecaru said...

Grecii au probleme, ca şi noi, în urma acţiunii băncilor care au acordat împrumuturi în perioada de aşa-zisa dezvoltare... pe consum. Este un standard în devalizarea unui stat pentru a-i prelua suveranitatea.

Isărescu este nu o parte a soluţiei ci una a problemei. Aşa cum am mai spus, domnul Isărescu este parte din Comisia Trilaterală şi i-a mers bine pentru că tocmai domnia sa stabileşte acest "bine" al României din partea celor care vor să ne subjuge.

Ceea ce trăim astăzi este un nou tip de război mondial. Acesta nu se duce ca pe vremea lui Bonaparte sau a lui Hitler, este un război al banului. Aceasta este în mod real Globalizarea.

nimrod said...

:)

În sfârşit m-am luminat la cap! Nu ştiam că... "competivitatea" României e dată de raportul dintre salariile bugetarilor de aici şi de aiurea. Cum le zice domn' Dăianu, mai rar!

Vasile, said...

Biblio,

Acum de ce nu-l vedeti pe Isarescu si ca un bun si echilibrat administrator si inca ceva si patriot, sau de ce nu coiind idea dumneavoastra un mercenar cu adevarat profesionist, pentru ca multe razboaie sunt cistigate de mercenari...uitativa la mercenarii elvetieni!

Nu ca mi-as dori neaparat un isarescu in fruntea guvernului desi parca cu el acolo perioadele de austeritate ar fi mai credibile. Isarescu este spiritul unui evreu incorporat intr-un oltean!

Si parca Michele ar fi meritat si el un urmas!

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Competitivitatea nu mai este ce învăţam noi în copilărie, să pui piedică celui din faţă ca să-i iei locul. Acum te miri de unde sare competivitatea...

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Poate va veni şi timpul în care vom cunoaşte "dedesubturile".

nimrod said...

:)))

Biblio,

Eu în tinereţe am făcut atletism n-am jucat fotbal, aşa că nu ştiu cum e să pui piedică adversarului direct. Mai mult, am fost educat să detest fotbalul... Ştiţi cum se zice: orice om pierdut pentru fotbal e câştigat pentru altceva mai bun... Deci, eu văd cu totul altfel competiţia...

Bibliotecaru said...

Atletism?

http://www.youtube.com/watch?v=4EaD4cSYrmU

nimrod said...

:)))

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.