Cam trei ani a durat această alegere... dar a meritat. Iată ştirea:
Judecătorul Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a fost ales vineri cu votul a 62 de deputaţi din parlamentul de la Chişinău în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Nicolae Timofti este al patrulea preşedinte al Republicii Moldova şi a fost ales după o criză politică de aproape trei ani, timp în care deputaţii de la Chişinău nu au reuşit să aleagă un şef al statului.Cum s-a ajuns aici?
(mai multe pe http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/111383-Nicolae-Timofti-al-patrulea-presedinte-al-Republicii-Moldova-Corespondenta-Agerpres.html)
Şansele alegerii Preşedintelui RM vineri s-au apropiat de 100% după ce Igor Dodon, care conduce grupul socialiştilor ce deţine trei mandate de deputaţi, a anunţat că ei vor vota pentru candidatul la postul de Preşedinte Nicolae TimoftiŞi iată că lucrurile aşa şi s-au întâmplat:(http://newsmoldova.md/politics/20120316/191095797.html)
CHIŞINĂU, 16 mar – Novosti-Moldova. Parlamentul Moldovei vineri l-a ales Preşedinte al Moldovei pe şeful Consiliului Superior al Magistraturii Nicolae Timofti, în vîrstă de 63 de ani, a comunicat corespondentul agenţiei din sala de şedinţe.Deduc că Republica Moldova are un preşedinte apolitic. Mi-a dori şi eu un astfel de tip de preşedinte... în măsura în care nu este totuşi într-un mod mascat "om al partidului".
Pentru dînsul au votat 62 de deputaţi din Legislativul ţării. Opoziţia, în persoana fracţiunii comuniştilor, a boicotat şi această şedinţă a Parlamentului, deşi reprezentantul ei Artur Reşetnicov a enunţat în faţa parlamentarilor îndemnul adresat lui Timofti, ca acesta să-şi retragă candidatura, „să nu devină uzurpator şi să aibă curajul să iasă din acest spectacol”.
Pînă în ultimul moment soarta alegerilor Preşedintelui să afla sub semnul întrebării şi depindea de decizia grupului socialiştilor în frunte cu Igor Dodon, care deţine trei mandate ce nu ajungeau Alianţei guvernante în ţară pentru Integrare Europeană pînă la 61 de voturi, necesare pentru alegerea Preşedintelui.
Dacă încă ieri exista intriga privind votarea pentru candidat din partea deputatului indepndent Mihai Godea, care la început a refuzat să voteze pentru această candidatură, spre seară ea s-a clarificat. Godea şi-a schimbat opinia şi a promis să-şi dea votul pentru candidatul din partea Alianţei.
Vineri Dodon înainte de procedura votării a declarat că „socialiştii înţeleg că de voturile lor depinde alegerea întregii ţări şi critica în adresa lor va exista şi într-un caz, şi în altul”.
„Noi am fi vrut să împărţim povara responsabilităţii cu alt partid din opoziţie – Partidul Comuniştilor, care, spre regret, a suspendat lupta politică şi a ieşit în stradă. Noi am decis să votăm pentru Timofti, deoarece el corespunde tuturor exigenţelor partidului nostru – nu aparţine nici unei formaţiuni politice, are în exclusivitate cetăţenie moldovenească şi optează pentru statul nostru. Noi vom vota pentru dînsul de dragul stabilităţii în ţară şi el nu trebuie să fie candidat al Alianţei, ci Preşedinte al întregului popor”, - a spus Dodon.
Noul Preşedinte al Moldovei, al patrulea la număr, Nicolae Timofti, nu este o figură publică în politica moldovenească. Absolvind în anul 1972 facultatea de drept a Universităţii de Stat din Chişinău, el pînă în ziua de astăzi a făcut carieră în organele justiţiei din ţară. A început-o de la funcţia de consultant al Ministerului Justiţiei al RSS Moldoveneşti, apoi a ocupat consecutiv funcţiile de judecător al unei judecătorii raionale din Chişinău, judecător al Judecătoriei Supreme a RSS Moldoveneşti, vicpreşedinte al Judecătoriei Supreme, şef al Colegiului pentru dosarele penale. Din 1996 pînă în 2001 a fost preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, din acelaşi an 1996, pînă în prezent, este preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Moldova. Din martie 2011 ocupă funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
După cum a declarat vineri în discursul său în faţa deputaţilor înainte de alegeri candidatul la postul de Preşedinte, el „niciodată nu s-a ocupat de politică şi nu o va face pe viitor”.
În opinia lui, unica idee, care ar putea uni toată societatea moldovenească, este integrarea europeană.
„De politica mare se ocupă ţările mari. Moldova trebuie să promoveze o politică rezonabilă, precum a procedat în ultimii ani”, - a spus Timofti.
Referindu-se la relaţiile Moldovei cu Vestul şi Estul, el, în ordine consecutivă, a nominalizat relaţiile cu Ucraina, România, SUA şi Rusia.
„Moldova trebuie să devină o punte între Vest şi Est”, - a spus Timofti.
Referindu-se la problema Transnistriei, Timofti a menţionat că „numai consolidarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului va contribui la reintegrarea ţării”.
„Problema transnistreană poate fi soluţionată în exclusivitate pe cale paşnică şi eu apreciez înalt reluarea negocierilor în diferendul transnistrean în formatul „5+2”, - a specificat Timofti.
Timofti a dat clar de înţeles că se pronunţă pentru Moldova suverană şi teritorial integră.
Timofti a declarat că el intenţionează să devină un bun mediator între putere şi opoziţie, precum şi „să se ocupe de perfecţionarea cadrului legislativ cu privire la activitatea opoziţiei”.
După alegerile de astăzi ale Preşedintelui Moldovei rămîne neclară chestiunea privind termenul aflării lui în această funcţie.
După cum au declarat pînă la aceasta unii lideri ai Alianţei, Timofti se poate afla în funcţia de Preşedinte atît patru ani, cît şi pînă la termenul finalizării activităţii actualului Parlament, care va dura pînă în toamna anului 2014.
(http://newsmoldova.md/politics/20120316/191096007.html)
7 comments:
1) Nici eu nu-mi dau seama cît dura mandatul său.
2) Constituția Moldovei ar trebui modificată. Nu se poate să existe o prevedere care să nu aibă ieșire din impas, cum s-a întîmplat în ultimii ani. Aici trebuie procedat ca într-un algoritm, adică procesul să aibă finitudine.
Presedintele Moldovei se vrea punte desi mai bine se doarea doar o trapontina , dar nu obsearca ca la este are o prapasie pe smirnov si la sud vest un hau pe traian!
Problema la ei este ca şi la noi, anume că preşedintele merge mai departe decât îi permite mandatul. Altfel partidele nu ar face o miză din numirea preşedintelui şi nici nu ar fi instabilitate.
Sistemul lor merge mai ales în bipartidism....
@ Vasile,
Da, dar pe Traian nu poţi pune bază. Cum clipeşti din ochi se suceşte...
Pai asta am spus si eu la la sud-vest are un hău , adica o prapastie nedefinita ca dimensiune!
Hău ca hău... dar îşi tot schimbă locul. Mergi şi spui că eşti OK şi, când te aştepţi mai puţin, fuge pământul de sub picioare.
Post a Comment