21 March 2012

Miroase a păcăleală


Cred că problema începe prin faptul că cu agricultura este mai greu de aplicat "mecanismul de verificare şi control". Ţăranul nu prea ţine acte contabile şi nu prea ai cum să-i numeri producţia agricolă (vorba domnului Năstase, să vină fiscul şi să-i numere ouăle...)

Ce spune Codul Fiscal?

ART. 74 Calculul şi plata impozitului aferent veniturilor din activităţi agricole

(1) Impozitul pe venitul net din activităţi agricole se calculează prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului net, determinat pe bază de norme de venit, cât şi în sistem real, impozitul fiind final.

(2) Orice contribuabil care desfăşoară o activitate agricolă prevăzută la art. 71 pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. În cazul unei activităţi pe care contribuabilul începe să o desfăşoare după data de 25 mai, declaraţia se depune în termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul începe să desfăşoare activitatea.

(3) În cazul unui contribuabil care determină venitul net din activităţi agricole pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, acesta este obligat să efectueze plăţi anticipate, aferente acestor venituri, la bugetul de stat, la termenele prevăzute la art. 82 alin. (3).

(4) În cazul contribuabililor care realizează venituri băneşti din agricultură, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare, impozitul se calculează prin reţinere la sursă prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, începând cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final. Norme metodologice

(5) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (4) se stabileşte prin norme care se emit de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.

(http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cod_fiscal_norme_2011.htm#_Toc304299759)

Ce spune ANAF-ul despre impozitarea veniturilor din activităţi agricole?

Activităţi agricole

Explicaţii:

Veniturile din activităţi agricole sunt venituri din următoarele activităţi: cultivarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; cultivarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea;

Nu depuneţi declaraţie dacă aţi vândut produsele agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

Obligaţii privind declararea:

În 30 zile de la începerea activităţii, depuneţi Declaraţia de înregistrare Formular 070.

Cu impunere pe bază de norme de venit:

În general, venitul net dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit. Trebuie să depuneţi Declaraţia privind venitul estimat Formularul 220 în termen de 15 zile de la începerea activităţii. Până pe 25 mai depuneţi Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit Formular 221.

Cu impunere în sistem real:

Puteţi opta pentru determinarea venitului net în sistem real (adică pe baza datelor contabile), printr-o cerere depusă până la 31 ianuarie. Atunci depuneţi şi Declaraţia privind venitul estimat Formularul 220. Până pe 25 mai, odată cu Declaraţia privind veniturile realizate din România Formularul 200 , depuneţi şi Formularul 220, dacă în anul anterior aţi avut pierderi sau apreciaţi că veţi avea venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul anterior.

(http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Contribuabili/scurt_ghid.htm)

Nu-i aşa că este simplu şi banal? Ţăranul a învăţat asta în grupa pregătitoare...

Răsfoind Legea Bugetul de Stat (http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=7198702111683410441) am descoperit la capitolul 0301, subcapitolul 13... Impozit pe venituri din activităţi agricole Propuneri 2012 -> 7.240 mii lei. O sumă tulburător de mare.

Ei bine, un politician vrea să văduvească bugetul de stat de cele 7 milioane de RON binemeritate... Să studiem, cu atenţie, următoarea ştire:
Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Tanczos Barna şi şefii direcţiilor judeţene de Finanţele Publice şi Agricultură Covasna, Ambrus Attila şi Konczei Csaba, că agricultorii care s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie să plătească în viitor impozit pe veniturile realizate.

El a menţionat că Ministerul Finanţelor, în consens cu cel al Agriculturii, a emis, vinerea trecută, o circulară în acest sens.

"Având în vedere că sute de mii de fermieri care au beneficiat de sprijin de la MADR au trebuit să devină persoane fizice autorizate (PFA), s-au cerut clarificări privind impozitarea PFA. La solicitarea MADR, Ministerul Finanţelor Publice a trimis în teritoriu o circulară prin care se clarifică, după multe discuţii şi ambiguităţi, că persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole în baza unei autorizaţii (PFA; II; AF) nu plătesc impozit pe veniturile realizate în agricultură. Subliniem faptul că în acest moment, la nivelul MADR nu există un proiect de act normativ care să introducă o nouă formă de impozitare pentru producătorii agricoli", se arată într-o precizare transmisă de Ministerul Agriculturii.

Deputatul Edler a afirmat că foarte mulţi fermieri s-au înregistrat în ultimii ani ca PFA, în vederea accesării fondurilor europene, şi la acel moment au aflat că, dacă până atunci nu a trebuit să plătească impozit pe veniturile realizate din agricultură, odată cu trecerea la PFA, fiscul le cere impozit.

"De aproape un an încercăm să elucidăm corecta aplicare a prevederilor legale privind impozitarea agricultorilor, iar astăzi (miercuri - n.r.) pot să afirm cu bucurie că am ajuns la capătul acestui drum şi avem un răspuns din partea Ministerului de Finanţe, în care se arată exact că impozitarea privind veniturile realizate din agricultură a persoanelor fizice autorizate este similară cu cea a persoanelor fizice, drept urmare beneficiază de scutirea prevăzută de Codul Fiscal", a spus deputatul de Covasna.

Potrivit sursei citate, în consecinţă, cei care au plătit impozit vor putea solicita restituirea acestuia.

La rândul său, secretarul de stat Tanczos Barna a apreciat drept o realizare uriaşă clarificarea aspectelor "câteodată ambigue" din Codul Fiscal şi din normele de aplicare.

"Pentru fermierii care au accesat prin diverse proiecte fonduri europene este un lucru important ca aspectele privind fiscalizarea, obligaţiile lor, să fie clare, să fie cunoscute de toată lumea", a spus Tanczos.

Pe de altă parte, Tanczos Barna a declarat că au început discuţiile cu conducerea Ministerului Finanţelor în vederea elaborării unui nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultură în cazul persoanelor fizice şi al persoanelor fizice autorizate, al celor care deţin autorizaţii de funcţionare în diverse forme, respectiv PFA, întreprinderi individuale, asociaţii familiale etc.

Tanczos a spus că, în cazul în care se va reuşi definitivarea noului sistem de impozitare, aceasta trebuie să fie aprobat până la sfârşitul lunii iunie, astfel încât să intre în vigoare din 1 ianuarie 2013.

"Cred sincer că cei care desfăşoară activităţi agricole ca persoane fizice sau persoane fizice autorizate, care produc pentru piaţă şi au un volum de activitate semnificativ trebuie să intre în rândul plătitorilor de impozite", a spus Tanczos.

Potrivit acestuia, veniturile din agricultură nu trebuie să facă notă discordantă faţă de celelalte, în cazul în care se practică agricultura în scop comercial.

"În cazul în care fermierul produce în principal pentru consumul propriu - e vorba despre fermele de subzistenţă - considerăm că impozitarea trebuie să fie mai relaxată sau să nu se perceapă impozit pentru veniturile realizate, dar, în cazul în care activitatea e pentru realizarea de venituri prin valorificarea producţiei, atunci e clar că trebuie impozitată şi vorbim aici de exploataţii agricole pe zeci, sute de hectare de teren (…) sau care au zeci, sute de animale - oi, vaci, porci - şi care trebuie să intre în rândul plătitorilor de impozit", a declarat Tanczos Barna.

Secretarul de stat a subliniat că este o abordare corectă, atât din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, cât şi al Finanţelor, pentru că aceste persoane beneficiază de subvenţii consistente de la bugetul de stat, fără să contribuie cu nimic la visteria statului.

"Interesant este faptul că şi fermierii sunt de acord cu acest lucru, să intre într-un sistem de fiscalizare corectă, uşor de evidenţiat, uşor de calculat şi uşor de achitat", a conchis Tanczos.
(http://www.mediafax.ro/economic/fermierii-inregistrati-ca-persoane-fizice-autorizate-nu-trebuie-sa-plateasca-impozit-9422581/)
Se pleacă de la faptul că nu plătesc venituri şi se ajunge că vor plăti venituri uşor... Cum trece timpul!?!? O abordare corectă, fără doar şi poate...

http://www.recolta.eu/media/images/articles/651x322_maneaua-secretul-linistii-intr-o-ferma-de-crestere-a-vacilor-77.jpg
(http://www.recolta.eu/maneaua-secretul-linistii-intr-o-ferma-de-crestere-a-vacilor/)

2 comments:

Vasile, said...

Nu-i nici o probleme Biblio.

De acum agricultorul ori isi angajeaza un consultant economico-financiar ori pune burta de carte si isi instaleaza la coarnele plugului propriul lap top incarcat cu programele necesare .....

Bibliotecaru said...

Este din ce în ce mai vizibil că cineva doreşte să distrugă ce a mai rămas din agricultura românească, probabil pentru ca să câştige câţiva inşi care fac importuri.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.