26 March 2012

Pentru voi problemele mele sunt deosebit de importante? Şi eu sunt cetăţean român...


Iniţial aş fi vrut să intitulez această postare "Singurătatea vorbitorului de cursă lungă", dar mi-a fost teamă că nu se va sesiza cât de demagogic este acest discurs. Pentru cinci minute am avut impresia că domnul Băsescu, după venirea la Guvern a domnului Ungureanu, va sta liniştit şi va aştepta finalul de mandat renunţând la statutul de "Jucător". Ei bine se pare că domnia sa nu poate fără căldura reflectoarelor de televiziune.


(fotografiile din Galeria Foto Administraţia prezidenţială)

Iată declaraţia de presă:
COMUNICAT DE PRESĂ
(25 martie 2012)

REF: Declaraţia de presă a preşedintelui României înaintea plecării la Summitul privind Securitatea Nucleară (Seul, 26-27 martie)

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut duminică, 25 martie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă înaintea plecării la Seul, Republica Coreea, unde va participa în perioada 26 – 27 martie a.c. la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleară, la invitaţia omologului sud – coreean, preşedintele Lee Myung-bak.

Vă prezentăm textul declaraţiei de presă:

Preşedintele României, Traian Băsescu: Bună ziua. Pentru că plecarea este târziu, la ora 21.00, am preferat să fac aici o scurtă declaraţie de presă legată de Summitul pentru Securitate Nucleară ce se va desfăşura pe 26 şi 27 martie la Seul. Ca informaţii generale vă pot spune că Summitul este o iniţiativă a preşedintelui Obama, o iniţiativă din 2009 care a fost andosată de Consiliul de Securitate ONU prin rezoluţia 1877, devenind un summit de importanţă majoră la nivelul Naţiunilor Unite. Summitul reprezintă răspunsul adecvat la provocările actuale la adresa păcii şi securităţii. Atât pacea cât şi securitatea naţiunilor sunt ameninţate de riscuri nucleare, militare şi civile. La Summitul de la Seul vor participa 57 de delegaţii, atât delegaţii naţionale, cât şi delegaţii reprezentând instituţii globale în general sau regionale. Dintre instituţiile regionale menţionez prezenţa preşedintelui Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a preşedintelui Comisiei Europene, domnul Barroso; dintre instituţiile globale este prezent directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, domnul Yukiya Amano, de asemenea, este prezent preşedintele Barack Obama, preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Medvedev şi mulţi alţi şefi de stat şi şefi de guvern. Principalele teme ale Summitului sunt legate de situaţia internaţională privind securitatea nucleară. O altă temă este legată de politicile naţionale privind gestionarea materialelor nucleare, a materialelor radioactive. Un alt subiect este cooperarea internaţională pentru acordarea de asistenţă în gestionarea obiectivelor nucleare. De asemenea, pe agenda Summitului se află comunicarea publică în materie de securitate nucleară, un element extrem de important şi, nu în ultimul rând, summitul va avea ca tematică ameninţări şi capacităţi naţionale de prevenire a combaterii riscurilor nucleare, deci ameninţările şi capacităţile naţionale ale fiecărui stat pentru prevenirea riscurilor nucleare. Unul din obiectivele Summitului este, de asemenea, analizarea progreselor făcute de fiecare stat participant, de la primul summit care s-a desfăşurat în 2010 la acest summit ce se desfăşoară în 2012 şi fiecare stat participant va prezenta măsurile naţionale întreprinse în acest interval de doi ani, cooperarea cu agenţiile internaţionale şi în mod deosebit cu Agenţia Internaţională de Energie Atomică, precum şi abordări naţionale legate de interfaţa dintre securitate şi siguranţă nucleară.

Aş vrea să fac câteva menţiuni legate de premisele în care se desfăşoară acest summit. În primul rând, dacă privim la derularea unor programe nucleare în state precum Iranul sau Coreea de Nord, o altă premisă este menţinerea la un nivel ridicat a arsenalelor nucleare. O altă premisă este legată de creşterea riscurilor utilizării armelor nucleare în conflicte regionale şi ameninţările, spre exemplu, Coreei de Nord pentru regiune sunt o realitate a zilelor noastre, precum şi riscurile generate de ameninţările iraniene în regiune, nu neapărat prin ameninţarea cu arma nucleară, ci prin ameninţarea dezvoltării de arme nucleare, în condiţiile în care Iranul are o opacitate deja recunoscută faţă de organismele internaţionale de control. De asemenea, un element important de mediu în care se desfăşoară acest summit este legat de lipsa consensului la nivel global privind întărirea regimului de neproliferare. Sunt încă foarte multe state care nu au ratificat Acordul de neproliferare a armamentelor nucleare; de asemenea, este un alt element important legat de nerealizarea condiţiilor de intrare în vigoare a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare. Acest tratat, deşi discutat şi semnat de foarte multe state deţinătoare de armament nuclear şi de capabilităţi nucleare, nu a intrat încă în vigoare din cauza neîndeplinirii condiţiilor.

Alte realităţi ale lumii de astăzi sunt legate de faptul că pe teritoriul a 25 de state se află câteva mii de tone de reziduuri nucleare înalt radioactive. Mai mult decât atât, aceste reziduuri care pot fi utilizate la crearea armelor nucleare sunt gestionate în cea mai mare parte a statelor de firme private, ceea ce măreşte riscul ca astfel de materiale radioactive rezultate din procesele din centralele nucleare să ajungă în mâna teroriştilor. Nu în ultimul rând, un element la zi, aş spune, este dezastrul de la Fukushima, care, de asemenea, reprezintă un subiect de discuţie legat de siguranţa, securitatea centralelor nucleare. Obiectivele acestui summit sunt importante şi aş enumera câteva dintre ele: unul se referă la realizarea de progrese tangibile ale statelor faţă de 2010, dar şi la summitul din 2014 faţă de realităţile summitului din 2012. Deci, nimeni nu se va mai limita şi nu va fi mulţumit dacă nu se vor proba progrese tangibile faţă de 2010 şi angajamente ferme în 2012 faţă de 2014. Această notă de pragmatism este de fapt esenţială în rândul obiectivelor acestui summit. De asmenenea, un alt obiectiv este promovarea de noi măsuri concrete pentru creşterea securităţii nucleare şi dumneavoastră ştiţi că, spre exemplu, la nivelul Uniunii Europene se face un test de stres pentru toate reactoarele nucleare care funcţionează pe teritoriul Uninii Europene, inclusiv pentru cele două reactoare de la Cernavodă. Aşa cum vă spuneam, un alt obiectiv este ca statele să-şi ia angajamente concrete, măsurabile, care să fie verificate, aduse la cunoştinţă la următorul summit din 2014. Un alt obiectiv al summitului este legat de sporirea, de reconstruirea încrederii cetăţenilor faţă de energia nucleară, una din cheile viitoarelor dezvoltări energetice în lume, nu numai în Europa sau în America; deci, redobândirea încrederii cetăţenilor în energia nucleară. Sigur că acest lucru nu poate fi recâştigat decât dacă statele, în procesul de comunicare cu populaţiile lor, informează cu privire la nivelul de securitate al instalaţiilor lor nucleare. Ştiţi, probabil că - şi aici este o apreciere personală - atâta timp cât marele dezastru nuclear a fost legat de Cernobâl, toţi am spus "este o chestiune de tehnologie", dar iată că a apărut şi dezastrul echivalent de la Fukushima, ceea ce ne arată că nimeni nu este scutit de dezastre atâta timp cât nu se pot impune sau atâta timp cât nu se vor impune nişte standarde tehnice şi de securitate a instalaţiilor nucleare extrem de ridicate. Un alt obiectiv al summitului este convenirea unor modalităţi de abordare a ameninţărilor terorismului nuclear. Deci va trebui să găsim nişte formule, nişte modalităţi, nişte proceduri prin care să avem grijă ca reziduurile rezultate în urma proceselor nucleare din instalaţiile de producere a energiei să nu ajungă în mâna unor grupări teroriste, permiţându-le astfel realizarea de armament nuclear.

Şi, în sfârşit, un alt obiectiv dintre cele pe care mi-am propus să le enumăr, este legat de consolidarea cooperării pentru a preveni transferul ilicit de materiale nucleare. Aici nu se referă numai la transferul către structuri teroriste, dar şi la transferul ilicit între state. Aş face o ultimă observaţie. Din Uniunea Europeană au fost invitate 15 state, printre care şi România şi vă pot spune că România face parte din clubul celor 30 de state care deţin tehnologia întregului ciclu al combustibilului - de la extragere din mină, procesare pentru a deveni combustibil nuclear, arderea combustibilului nuclear în reactor şi depozitarea reziduurilor. România face parte din cele 32 de state ale lumii care deţin întregul proces al combustibilului, întregul lanţ al combustibilului. De aceea pentru noi este extrem de important acest summit, în primul rând pentru a participa cu contribuţiile noastre la dezvoltările viitoare a normelor de securitate şi siguranţă nucleară, în al doilea rând pentru a ne putea afirma punctele de vedere în cel mai înalt cadru de dezbatere a subiectului energiei nucleare, fie că ne referim la energia nucleară în scopuri civile sau militare. Cam acestea erau cele ce voiam să vă comunic.Dacă aveţi întrebări, vă stau la dispoziţie.

Întrebare: Domnule Preşedinte, este o întrebare care, ne scuzaţi, nu are legătură cu această declaraţie de presă pe care o faceţi. Ne interesează cazul Boldea. Ce mai ştiţi despre acest caz, ce s-a mai întâmplat?

Preşedintele României, Traian Băsescu: Nu am să vă spun, cum a spus ministrul de Externe, că nu este o problemă importantă, este o problemă extrem de importantă pentru noi cazul Boldea, pentru că este vorba de un cetăţean român. Nu am să intru în niciun fel de detalii; vă pot spune că este perfect localizat, vă pot spune că în orice moment se poate declanşa operaţiunea de reţinere a lui, vă pot spune însă că nu avem niciun interes să se producă o reţinere a domnului Boldea, pentru că este în interesul nostru ca un cetăţean român care a plecat legal să fie protejat de riscurile arestării de către alte state, pus în detenţie şi să înceapă lungul proces de trimitere de acte pentru ca un judecător, mai devreme sau mai târziu, în funcţie de cum funcţionează justiţia, să îl extrădeze. Obiectivul nostru este ca domnul Boldea să vină prin intermediul autorităţilor române, pentru a preveni o detenţie pe teritoriul unui stat străin. Şi sper să reuşim să îl atingem. Vă mulţumesc mult, vă doresc o zi bună.

Departamentul de Comunicare Publică
25 Martie 2012
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13266&_PRID=)


Politica văzută din faţă...
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCLQTJQfHYpZuCX5kJaKD7jQNvuMqJFacooD348XAspTjhfCIcA4pOzTqI547lIAXKCH2eam3BHDGybf9dA_7YZD7vtsA_S1mbHJ4XL6PpNMQeaiu-MOqMRlKn1IVa8FU-2kPqz__Yso-U/s320/12qw21.jpg
(http://dererummundi.blogspot.com/2010/05/boa-e-ma-demagogia.html)

...din spate...
http://globedia.com/imagenes/noticias/2011/11/21/arte-de-demagogia_1_978782.jpg
(http://globedia.com/arte-de-demagogia)

... privită panoramic.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1NmWmthyJOVSwFBAYsXx-ghh1PzjhU4iq1yLgB-Afc9K7meUnVjuloHdvYeyy7OgrI2zKiTZF2WKZkxMqJ5emqNaq3wOxCtGdE5-PV9jNzuIKigfwOTwFB6DNtaxMYMqkNIbJqqrL4CDY/s400/demagogia+bla-bla-bla.jpg
(http://mazelaspoliciais.blogspot.com/2012/02/conta-da-demagogia.html)

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/341/5531/9430092/11/surprising-ideas-cover.jpg?width=663
(http://www.businessmagazin.ro/galerie-foto/actualitate/idei-trasnite-care-au-facut-milioane-de-dolari-galerie-foto-9430092/slide-1)

13 comments:

Asterisc said...

Problema neproliferării armelor nucleare este veche, veche, nu este de azi de ieri. Se va vorbi de ea și peste alți zeci de ani, dacă nu se va întîmpla o nenorocire pînă atunci. Nici problema testărilor nu este nouă. E ușor să propui așa ceva cînd tu ți-ai făcut sațul la testări!
Din păcate, problema nucleară nu mai poate fi stopată, ea a început din timpul ultimului război mondial, americanii nefiind deloc inocenți în această privință. În plus, să nu se mire nimeni de acțiuni teroriste și cu folosirea armei nucleare. Terorismul, printre altele, se dezvoltă și ca reacție la situația internațională injustă impusă de marile puteri, îndeosebi de SUA. Cineva care n-are capacitatea militară a SUA, este logic că va putea apela la mijloace mai puțin ortodoxe (ceea ce nu înseamnă că cele americane sunt toate ortodoxe!). Pînă nu se vor elimina cauzele reale ale terorismului, vom trăi veșnic cu această sabie a lui Damocles.

Știam că Traian Băsescu este un adept al dezvoltării energiei nucleare, în ciuda protestelor internaționale. N-a scăpat el nici ocazia de a face bășcălie de centralele eoliene.

Bibliotecaru said...

Americanii nu mai au puterea să-şi impună voinţa... dau semne de slăbiciune economică.

http://news.yahoo.com/obama-urges-china-act-rein-north-korea-110107672.html

ZeV said...

Domnul Presedinte nu va putea niciodata sa spuna ca nu a fost avertizat sa treaca in linia a doua a tacerii inteligente, inclusiv de catre o parte dintre sustinatori, adica, exact aceia care nu pot fi banuiti ca-i vor raul.
Pur si simplu, acest om nu poate mai mult si de aceea crede in continuare, cu inversunare, in statulul sau mesianic, extrem de toxic pentru partidul sau, in an electoral si mai ales, pentru societatea romaneasca
Am realizat, cam tarziu , e adevarat, ca nimic nu creste si totul se ofileste in preajma domniei sale. Mai putin detinatorii de succesuri si bucatarii de ocazie ce taie zarzavatul cu varful cutitului.
Mai ramane ca acestia sa sara cu parasuta la o ora de maxima audienta. Evident, fara parasuta, aceasta fiind o dedublare redundantă prin definiție.
:))
;)

nimrod said...

:) Biblio,

a.Iar sunteţi răutăcios. Ştiţi foarte bine că preşedintele are naturelul simţitor când e vorba de românii din străinătate, oricare ar fi ei. Altfel, personal sper în succesul campaniei de refacere a încrederii în energia nucleară.
:)
b.Oare prinţesa C. o fi primit bani de deplasare pentru Coreea de Sud sau Green Peace o să se descurce cu roninuţele protestatare locale?

c. Biblio, americanii nu suferă de nici o slăbiciune...

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Eu mi-aş dori ca preşedintele să se concentreze mai ales pe cei care au cu adevărat probleme în străinătate, de exemplu tare aş vrea să văd ceva soluţii în cazul româncelor sechestrate şi silite să se prostitueze... Clanurile mafiote însă nu au probleme din partea preşedinţiei...

Bibliotecaru said...

@ ZeV
Pe mine nu mă deranjează că preşedintele crede că are un rol mesianic cât timp acest rol este "de bine" (acest mesianic implic automat un "bine", nu-i aşa?). Numai că Iisus nu a venit să nege vechiul legământ cu cel nou, nu avea dorinţa de "reformă" a societăţii evreilor, nu a dat mesajul că Dumnezeu nu există, a venit să completeze vechiul legământ cu un nou înţeles pentru cel vechi pentru a restaura disfuncţionalitatea nerespectării vechiul testament cu respect pentru vechile legi evreieşti.

Bibliotecaru said...

Nu ştiu de ce toată lumea crede că rolul preşedintelui este să facă un milion de lucruri. Asta este în SUA, nu la noi. La noi rolul instituţional al preşedintelui este precum odinioară era patrula prin cartiere care spune că "totul e bine!", asta ca omul să ştie şi să doarmă liniştit. Preşedintele nu trebuie să suplinească instituţiile, trebuie doar să atragă atenţia atunci când ele nu-şi fac treaba.

nimrod said...

:) Biblio,

Am senzatia ca, nu doar de cand l-au parasit consilierii, presedintele poarta doar acele batalii pe care le poate castiga. In cazul de fata, de exemplu,una e sa combati cu cineva care s-a speriat din prima cand a vazut prea multi negri la un loc (ce penibil) si alta e sa sari la gatul unui individ care are, sa zicem, trei bordeluri in Spania. Asa se face ca pana si targul meu e plin de mafioti de care nu se atinge NIMENI, in categoria asta intrand bineinteles si vecinul meu direct.
Da' oricum nu e treaba presedintelui. Sunt altii care primesc caciuli de bani sa se ocupe dar ies pe strada doar cand se duc sa-si scoata salariile de la bancomat. :)

Bibliotecaru said...

Păi nu trebuie să facă şi cei cu bancomate bani? :D Unii primesc salarii ca să facă profit cei cu bancomate... :D

Vasile, said...

Vorbiti de un personaj, eu cred ca cel mai trist personaj al istoriei romanesti de la Decebal incoace, un personaj care in orice remember oricit ai vrea sa fie el , rememberul ,de pozitiv nu descopera decit un individ fals ,inconsecvent , un produs tipic al unei societati care teoretic ar fi trebuit sa produca omul nou dar practic a creat omul retrograd.

De la omul retrograd Basescu avem si politicienii retrograzi si bineinteles si societatea noua dar paradoxal retrograda , un melanj intre retrograd si capitalism salbatic!

Am asteptat ani de zile sa iasa la pensie Ceausescu, unii l-au primit cu bratele deschise pe Iliescu, am vazut o luminita la capatulu...in Constantinescu , si in final am acceptat rezidul acestora!

Bibliotecaru said...

Mie mi se face frică de următorul...

Vasile, said...

Biblio,

In nici un caz urmatorul nu va fi un hot pervers, daca va fi unul "putin" va fi mai bine daca va fi celalalt un "medvedev , va si un ursulet infatuat!!


Vorba unui vechi personaj de filme fantatasice , uitate si prafuite. "never fear Smith is here"
guess who?

Bibliotecaru said...

Nu am văzut Lost In Space, dar pare destul de haios la prima vedere.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.