27 May 2012

Grecii au ieşit cu furci şi topoare fiindcă daravera este foarte mare


Grecii sunt puţin speriaţi. Ei au trăit cu impresia că de vreme ce au născut conceptul de filosofie aplicată sociologic, măcar politicienilor au înţeles care este treaba cu democraţia. N-ai să vezi... Iatăcă au dispărut conceptele de altădată şi cei de la FMI au profitat de asta şi acum le pune "chilea-n băţ". Numai că şi cetăţenii greci s-au mai jucat ei cu războiul în trecut... cam ştiu ei cum stă treaba cu banii de împrumut... Iată de ce este firesc să se cam supere când un funcţionar se răţoieşte la ditamai poporul ce a născut dragostea de gândire... şi a aplicat principiul acţiunii şi reacţiunii. Acţiunea:
Într-un interviu fără compromisuri acordat publicaţiei britanice, Lagarde a insistat că a venit timpul ca Grecia să plătească şi a afirmat foarte clar că FMI nu are intenţia să atenueze termenii programului de austeritate.

Lagarde a spus, cu cel mai direct limbaj din ultimii doi ani şi jumătate de criză, că părinţii greci trebuie să îşi sume responsabilitatea, în cazul în care copiii lor sunt afectaţi de reducerea cheltuielilor.

"Părinţii trebuie să îşi plătească taxele", a spus ea.

Grecia a fost nevoită să se angajeze la reducerea salariilor, pensiilor şi cheltuielilor publice, în schimbul celui de-al doilea program de asistenţă financiară, de 130 de miliarde de euro, din partea FMI, UE şi a Băncii Centrale Europene.

Întrebată dacă poate să nu se gândească la mamele din Grecia care nu au acces la moaşe sau la pacienţii care nu pot obţine medicamente vitale, Lagarde a replicat că mai mult se gândeşte la copiii din Africa.

"Mă gândesc mai mult la copilaşii de la o şcoală dintr-un sătuc din Niger, care au acces la învăţătură două ore pe zi, împărţind câte trei un scaun şi care sunt doritori să aibă o educaţie. Mă gândesc tot timpul la ei, pentru că au mai multă nevoie de ajutor decât oamenii din Atena", a spus şefa FMI.

Lagarde consideră că criza datoriilor suverane nu şi-a urmat încă tot cursul.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1686/9675280/1/christine-lagarde-afp.jpg?width=400
(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ştiţi ceva? În privinţa Atenei, mă gândesc mereu la toţi acei oameni care încearcă să eludeze fiscul", a spus ea, adăugând că se gândeşte la fel atât la grecii privaţi de serviciile publice cât şi la cetăţenii care nu îşi plătesc taxele.

"Cred că ar trebui să se ajute unii pe alţii, colectiv, prin plata taxelor", a precizat şefa FMI.

Întrebată dacă afirmă, în esenţă, că grecii şi alţi europeni s-au simţit bine iar acum a venit timpul să plătească, Lagarde a răspuns "exact".

Intervenţia lui Lagarde a avut loc după ce guvernul interimar al Greciei s-a întrunit pentru a discuta despre scăderea drastică a veniturilor bugetare, iar remarcile sale scot în evidenţă nerăbdarea în creştere a comunităţii internaţionale.
(http://www.mediafax.ro/economic/lagarde-grecilor-a-venit-timpul-sa-platiti-nu-va-asteptati-la-compasiune-9675280/)
Şi grecii au strigat ceva de tipul δεν πουλάμε ντόνατς! den pouláme ntónats! respectiv un îndemn pentru doamna Lagarde să nu vândă gogoşi. Ia madam reacţiunea de colea...
Duminică după-amiază a fost deschisă pagina "Grecii împotriva lui Lagarde", pe care cel care a creat-o susţine că vrea să "arate nemulţumirea naţiunii" faţă de declaraţiile lui Lagarde.

Ea a afirmat într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian că grecii trebuie "să înceapă să se ajute singuri" prin plata impozitelor, declarându-se mai îngrijorată de soarta copiilor din Africa decât de cea a grecilor.

Peste 10.000 de comentarii, scrise într-un stil mai mult sau mai puţin agresiv, au răspuns de atunci mesajului de conciliere pe care ea l-a adresat Greciei pe pagina sa de Facebook pentru a calma situaţia.

"Ar trebui să spuneţi acest lucru rudelor celor 3.000 de greci care s-au sinucis şi milioanelor de şomeri", scrie un utilizator.

Mulţi dintre ei au subliniat dificultăţile cu care se confruntă o ţară marcată de patru ani de recesiune şi reforme drastice dictate de FMI, UE şi BCE în schimbul împrumuturilor ce vizează evitarea intrării ţării în faliment. Aceste măsuri se traduc în special prin tăierea salariilor şi pensiilor.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/9675712/1/grecia-greva-28-iunie-2-afp.jpg?width=400
(Imagine: ArhivaMediafax Foto/AFP)

"Nu ne vindeţi gogoşi, doamnă!!! Cine v-a spus că nu ne plătim impozitele??? (...) Grecia din nefericire face parte din planul vostru, se asumă responsabilităţi pe care noi le suportăm, dar nu ne luaţi drept idioţi!!!", scrie o internaută, Anna Kouvousi.

"Soţul meu şi cu mine suntem funcţionari publici pensionaţi. Evident, nu veţi fi surprinsă dacă vă spun că pensiile noastre au fost tăiate cu aproximativ 500 de euro, că plătim o taxă pe locuinţă exorbitantă, că ne plătim medicamentele pentru că asigurarea nu ne mai acoperă şi că trebuie să ne susţinem fiica şomeră", scrie Christina Tsekoura.

"Ceea ce nu ştiţi (...) este că familia mea nu datorează niciun euro impozit, nici vreunei agenţii publice, nici vreunei bănci din Grecia sau din străinătate. Suntem constanţi în obligaţiile noastre", adaugă ea.
(http://www.mediafax.ro/externe/grecii-impotriva-lui-lagarde-nu-ne-vindeti-gogosi-doamna-nu-ne-luati-drept-idioti-9675712/)

Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), 'i-a insultat pe greci', atunci când le-a cerut să-şi plătească impozitele, este de părere liderul Mişcării Socialiste Panelene (PASOK), Evangelos Venizelos, informează AFP.



'Nimeni nu are dreptul să jignească poporul grec în timpul crizei. Mă adresez în special dnei Lagarde, care, prin felul său de a se exprima, i-a insultat pe greci', a declarat Venizelos sâmbătă seara, conform postului naţional grec de televiziune.

'Îi cer să revină şi să regândească ceea ce a vrut să spună', a declarat Venizelos, al cărui partid a pus în aplicare programul de austeritate cerut de FMI, Uniunea Europeană (UE) şi Banca Centrală Europeană (BCE), în schimbul sprijinului financiar al acestor instituţii.

Într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul britanic The Guardian, Lagarde a afirmat că 'grecii trebuie să se ajute în mod colectiv, începând să-şi plătească impozitele', şi s-a declarat mai puţin preocupată de soarta lor decât de cea a copiilor din Africa.

Sâmbătă seara, în urma valului de comentarii indignate pe care l-a provocat declaraţia sa - 75.000 doar pe Facebook -, Lagarde a publicat un mesaj de reconciliere cu Grecia. 'Am multă compasiune faţă de greci şi provocările cu care ei se confruntă. Din acest motiv, FMI sprijină Grecia în efortul său de a depăşi actuala criză', a notat directoarea FMI. 'O parte importantă a acestui efort este ca toată lumea să ducă povara în mod echitabil, mai ales cei mai privilegiaţi şi în special achitându-şi impozitele', a precizat Lagarde.

http://www.agerpres.ro/media/images/2012-05/05271432-1786657322.jpg

PASOK, care a acceptat măsurile de austeritate pentru a evita falimentul financiar al Greciei, a plătit un preţ dur pentru aceasta, ajungând pe locul trei în urma alegerilor, în urma partidului Noua Democraţie (conservator) şi a partidului radical de stânga Syriza, care respinge regimul de austeritate. Pentru noile alegeri parlamentare din 17 iunie, PASOK se menţine pe locul trei, potrivit ultimelor sondaje de opinie.AGERPRES
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/124695-Lagarde-ia-insultat-pe-greci-afirma-liderul-PASOK-Evangelos-Venizelos.html)

Daravera se încălzeşte destul de rău şi parcă văd nişte cuvinte neaoşe că se pregătesc şi în gurile românilor.

28 comments:

ZeV said...

Felicitari, doamna Lagarde, desi, sunteti parte a familiei socialiste.
Unii, precum Zapa, ne spun mereu ca socialistii risipesc venitul acumulat de dreptaci, inchid ochii la evaziune si fac acte de caritate iresponsabile.
In realitate, iresponsabilitatea nu are culoare politica.
La noi, iresponsabilitatea poarta un nume: PDL. Aceasta formatiune politica improvizata din scursurile altora, autointitulata pompos de dreapta, a imbratisat, in frunte cu Boc, ideea basesciana a reintregirii intr-o singura transa, avand ca unica sursa, CRESTEREA DEFICITULUI BUGETAR si, avand ca scop, ...stimularea consumului (sic!).
Reforma statului ? O fictiune colorata in portocaliu, cu nimic diferita de ,,reformele" celorlalte partide populiste de pretutindeni.
;)

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Încep să simt nevoia să iau apărarea PDL... :)))))))))))

vib said...

@Bibliotecarul: iata cum peroratiile antisociale ale unor persoane neo-liberale ma fac sa scriu comentarii socialiste :D.
Deci: d-na Lagarde spune ca grecii ar trebui sa se ajute unii pe altii prin plata taxelor. Adica saracii sa se ajute intre ei si sa conserve puterea financiara a bancherilor :D, eu asa inteleg. Managerii de banci si fonduri au speculat dobanzi mari la credite riscante pentru a scoate in fiecare trimestru cresteri de cifra de afaceri si de profit in fata actionarilor si cand s-a dovedit ca erau doar niste lacomi mincinosi si incompetenti (asta e realitatea, au mintit la productia la hectar mai rau ca agricultorii romani comunisti) au inceput sa zbiere "Solidaritate!". Adica sa-i scoata tot populatia din groapa fie prin austeritate pe carca celor care au profitat infim de banii luati (au si grecii contractele lor cu statul, si nu cred ca pensionarul sau bugetarul grec au scos cel mai mult din asta), fie prin bailout-uri/finantari de la banci centrale cu inflatie pe carca muncitorului si pensionarului neamt/american/etc.
Cel mai corect ar fi ca oalele sparte sa le plateasca managerii financiari care si-au asumat riscuri din ce in ce mai mari cu intentia de a le transmite in spatele altora (creditat sau investitor) cand se va sparge balonul.
Cred ca grecii s-au saturat de atata nationalizat pierderi si privatizat profituri. Si incep sa se dezmeticeasca si alte natii.

FRANK ZAPA[KING] said...

Haaaaaaaaa,hiiiiiiiiiiimai parazitilor,cind vi se spune franc in FATA-CANCI BANI PE DATORIE-in voi extremistii de stinga se umnfla fasolea.
Din praduiala nu se mai poate trai,asa ca nu va ramine altceva de facut decit sa va ,canibalizati intre voi,pina va mai ramine unul singur.
Bibliotecaru,iti recomand sa vizitezi ,PESTERA URSILOR' diin Bihor-este o poveste autentica care vi se potriveste si a carui sfirsit va asteapta..........

Anonymous said...

Trilila-trilila
Bună dimineaţaaaa.....

I să văd ce avem p-aci:
- un ZeV
- un Bibliotecar
- un Zapa

Aha deci nimic nou pe frontul de est!

:)))))))))

FRANK ZAPA[KING] said...

Si pt ati demonstra ca esti dus cu mintea in pustie,hai sa-ti arat cum raspund grecii la TOPOARELE SI FURCILE PARAZITILOR GRECI.
In ultima luna s-a observat o cerere accelerata din partea grecilor de date despre piata imobiliara,DINTR-O ALTA INSULA-CEA A MARII BRITANIEI.
Astfel greci au facut cumparaturi semnificatve in marea britanie,cheltuind doar in ultima luna peste 126 de milioane de EURO.
S-au cumparat propietati care plecau de la 1,5 milioane de euro.
Ce zici fomistule?????????
Tu ai impresia ca ,smecheri ca tine,puturosi intretinuti,praduitori ai banului public,veti ajunge sa luati cu japca munca celor care au stiut,au putut si au vrut sa faca avere?????????
Iata ce efect au -FURCILE SI TOPOARELE-iti place????????????

Anonymous said...

Zapa ofticosu', Zapa ofticosu'!
Zapa ofticosu', Zapa ofticosu'!
Zapa ofticosu', Zapa ofticosu'!
Zapa ofticosu', Zapa ofticosu'!
:))))))))))

Bibliotecaru said...

Ce să fac eu cu averea? Să nu pot să dorm noaptea de grija hoţilor? Eu nu am nevoie pentru mine de nimic mai mult decât ceea ce trebuie să exist cu un minim de decenţă.

Bibliotecaru said...

@ vib
Ceea ce este de neînţeles pentru mine... de ce cetăţenii au voie să ia ţepe de la bănci dar băncile de la cetăţeni niciodată?

ZeV said...

@Bibliotecaru
Elementul principal de structura al sistemului capitalist este BANCA. Banca este ca si Cazinoul: ,,Casa" nu trebuie sa piarda. ;)
Daca sistemul bancat intra in colaps, kaput si capitalismul.
CITEZ:
,,Intregul sistem bancar s-ar putea prabusi in urmatorii ani. Era bancilor si a banilor se apropie de sfarsit, acestea sunt concluziile lui Franz Hormann, profesor la Universitatea de Economie din Viena, facute publice in timpul unui interviu din Der Standard.

Reputatul economist austriac sustine ca traversam o perioada de mari schimbari socio-economice la nivel mondial, pentru el criza economica nu este altceva decat falimentul unui sistem economic bazat din start pe frauda si arata cu degetul spre banci ca principala cauza a crearii unui cerc vicios din care singura iesire este ruperea lui.

Pentru Franz Hörmann, actualul sistem bancar este un complex sistem piramidal, o schema Ponzi care devine in perioade de criza un mecanism de exproprieri si asta pentru ca bancile isi permit sa creeze bani din nimic, bani pe care ii imprumuta clientilor si de pe urma carora obtin alti bani sub forma de credite si tot asa pana ce se ajunge intr-un punct mort spre care ne indreptam in acest moment.

In economie ruleaza o anumita cantitate de bani insa prin mecanismele de creditare (in special prin dobanzi), bancile creaza pur si simplu bani “virtuali” care depasesc cantitatea reala de bani de pe piata si pentru acoperirea acestor balante se ajunge la executare silita a datornicilor aflati in incapacitate de plata, care reprezinta “veriga slaba” a acestui “lant trofic”.
Acest lucru este valabil atat pentru simplii cetateni cat si pentru state, de fapt bancile chiar au deturnat cu totul economiile nationale prin increngatura de relatii economice intre stat, banci, piata financiara si factorul politic.

De exemplu ajutorul financiar pe care Germania si alte state europene il acorda indatoratei Grecii, este in realitate un ajutor pe care il acorda propriilor banci, creditoarele Greciei, banci care si-ar pierde activele daca Grecia ar intra oficial in faliment. Odata ce bancile germane si-ar pierde activele reprezentate de creditele oferite Greciei, intreaga economie germana a incasa o puternica lovitura sub centura.

Pe de alta parte insasi statul german este dator acelorasi banci ceea ce face ca situatia sa fie si mai absurda, adica datornicul (statul german) ajunge sa isi finanteze creditorul (bancile) pentru a-l salva de la faliment, incat nici nu mai stii cine e dator si cui sau in ce consta datoria."
:)))))))))

ZeV said...

PS
..De asta incep sa devin reticent la fisofiile diletante de dreapta ale domnului Neamtu si ale altora ca el, ce cred ca PIATA si INTIATIVA PRIVATA rezolva TOTUL DE LA SINE, FARA INTERVENTIA STATULUI.
Ceea ce domnul Neamtu ar trebui sa stie (desigur, in urma unui curs intensiv cu Mugur Isarescu) este ca si intreprinzatorul privat nu se poate dezvolta...fara credite.
Iar daca se DEZVOLTA PESTE MASURA, asa cum, CICLIC, se petrec lucrurile, apare SUPRAPRODUCTIA ... si iar ne tavaleste CRIZA...
Solutii ? Nici NOURIEL ROUBINI nu prea stie.
;))))

ZeV said...

erata
...filosofiile...

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Stimate domn,
Fiecare întreprinzător are un risc să-şi investească banul şi să-l piardă. Ei bine băncile iau banii de la oameni, deci nu investesc proprii bani, şi dau banii la oameni. În plus, cel ce cumpără un credit plăteşte şi asigurarea că banca nu va pierde bani din cauza lui.

Băncile nu sunt un sistem piramidal în măsura în care nu tranzacţionează bani pe care nu-i are în trezorerie. Pur şi simplu întoarcerea la acest concept va rezolva totul.

Numai că asta nu rezolvă altă problemă, mult mai greu de rezolvat, anume că astăzi lumea occidentală trăieşte dintr-o inginerie financiară mondială de 10 de ori mai bine decât le-ar permite economia naţională.

Toate imperiile lumii au crescut accelerat înainte să decadă. Căderea se produce inevitabil pentru că există un consum cu mult mai mare decât posibilitatea de a consuma pe seama unor state "cucerite" care, curând, numai pot să susţină creşterea accelerată... şi totul se prăbuşeşte.

Iată, românii trăiesc cu mult mai bine decât în 1989 (când aveam un echilibru) dar produc cu mult mai puţin. Eu aş estima cam de 5 ori mai bine şi cam de 10 ori mai puţin produc. Deci dezechilibrul este cam de 50 de ori. Acest dezechilibru se menţine prin acumularea de datorii, câteva miliarde în fiecare an în ultimul cincinal. Avem două soluţii, sau trăim de 50 de ori mai prost decât acum, sau producem de 50 de ori mai mult decât acum, sau un alt echilibru între astfel de extremităţi... şi să începem să plătim datorii. Mai există şi varianta ca România să fie vândută, ba Roşia Montana, ba gazele de şist, ba hidrocentralele, ba Cernavodă, ba eolienele... tot ce este de valoare... La final am trăi oricum mai prost, dar am fi şi sclavi în propria ţară, pentru că PIB-ul nu ar mai merge în servicii pentru români cu în trezoreria unor alte state.

ZeV said...

Bibliotecaru
Daca bancile ar rula DOAR banii deponentilor, masa monetara ar fi relativ constata.
Asa cum am postat mai sus, din pacate, la masa de bani reali se adauga un flux continuu de bani virtuali ce trebuie acoperiti, pe termen lung, din munca ,,sclavilor moderni" cu contracte de munca.
In al doilea rand, e de subliniat necesitatea cresterii exponentiale a productivitatii. Atentie, nu neaparat a volumului de productie.
Problema de fond consta in repartitie. Daca oamenii ar fi cumpatati (asa cum sunteti domnia voastra) si nu atat de inegali, crizele ar disparea din vocabularul economic al oricarei limbi.
In relatia baca-client, AMBELE PARTI sunt egal vinovate. Trebuie sa ne opunem din rasputeri tentatiei de a poseda SPATIU SI BUNURI in exces si mai ales, de a beneficia de tot felul de ,,jucarii" inutile, accesorii si/sau obiecte vestimentare pe care le purtam din an in pasti, sau niciodata, dar pe care nu ni le putem, permite, de fapt. Daca Sfanta Teodora a trait in pestera, a mancat firmiturile aduse de pasari si a baut apa acumulata din ploi, la Sihla, inseamna ca se poate trai foarte decent,echilibrat si sanatos, cu mult mai putin, in beneficiul conservarii naturii si speciei umane, in ultima/prima instanta.
;)

Bibliotecaru said...

Aşa este, numai că nu trebuie să gândiţi că "electronica" din bani poartă vina, până la urmă această electronică nu este altceva decât un mecanism al cambiei, vechi de la începuturile bancare.

Anonymous said...

ghita1964 spune:
28 mai 2012 la 1:27 pm (Editare)
Dă drumul la blog, popă răspopit! Ce plm tot închizi blogurile? Ăsta-i al 9-lea de la CBP! Huoooooo! Dementule care ești “dăment”…

Răspunde demneura spune:
28 mai 2012 la 11:38 pm (Editare)
Doar nu m-am bolunzit la mansardă!
Ce?
N-aveţi unde să vă spurcaţi?
Imediat după locale dau drumul din nou la toate.
Până atunci: COTU’ şi PIŞCOTU’!

Bibliotecaru said...

Şi cârcotaşu e surescitat de blogul închis.

vib said...

@Bibliotecarul: cetatenii nu prea inteleg anumite mecanisme. Traim sub influenta celor informati, dar rau intentionati. Nu cred in conspiratii, dar cred in manipularea fraierilor. Criza inceputa in 2008 a trezit pe multi care acum (isi) pun intrebari.
Am ajuns prin cautarile mele si la Steven Keen, adept al lui Hyman Minsky. Trecand peste detalii, omul sugereaza ca problema curenta si recurenta a capitalismului ar fi datoria, nu lipsa de lichiditate. Cand o comunitate ajunge la un anumit nivel al datoriei capitalismul intra in infarct. Solutia pentru infarct a fost pana acum injectarea de bani in banci private. Steven Keen propune anularea totala sau partiala a datoriilor sau injectarea de bani catre datornici.
Tinand cont ca vorbim de hazard moral in ambele situatii (in primul caz recompensezi bancherii incompetenti, in al doilea caz creditatul cheltuitor) as alege raul cel mai mic, adica cel mai responsabil social: finantarea creditatilor/anularea totala sau partiala a datoriilor.
Din motive complexe, Fed-ul a salvat bancherii incompetenti, dar sa nu uitam ca la americani exista faliment personal, deci o anulare fortata a datoriilor. Mai exact, la americani exista un oarecare echilibru intre bancheri si populatie, garantat prin lege. Europa nu beneficiaza de faliment personal si national si de aici aceasta agonie inutila.

Bibliotecaru said...

@ vib

La asta visez şi eu. Dacă tot e criză în România, măcar să învăţăm românii ce drepturi au, ce este democraţia, ce este statul de drept...

Steven Keen are dreptate, dar o dreptate parţială, după părerea mea. Adevărata problemă, cea care cauzează datoriile, este creditul de consum. Creditul de consum finanţează falimentele personale.

În economie naţională (sau mondială) se poate pune relaţia investiţii=economii. Acest lucru spune că banii folosiţi ca investiţie sunt economiile cuiva.

Să presupunem că cineva strânge bani doi ani de zile şi, cu aceşti bani, îşi pune gresie şi faianţă în casă.

Să presupunem a doua variantă, cineva face un credit de consum (foloseşte economiile altuia) şi îşi pune gresie şi faianţă în casă.

Suma pentru gresie şi faianţă nu se schimbă funcţie de modelul de finanţare, să spunem că ar fi suma X.

În primul caz aşteaptă o perioadă de timp până strânge suma X şi o investeşte în îmbunătăţirea locuinţei.

În al doilea caz nu se aşteaptă o perioadă de timp dar se cheltuieşte, pe lângă suma X şi costul creditului, să spunem X%.

Acest X% plătit suplimentar nu face altceva decât să mute timpul economisirii sumei X din faţa lucrării în spatele lucrării, cu observaţia că timpul din spatele lucrării este mai mare pentru a achita, pe lângă X şi costul creditului, respectiv X%.

În ce situaţie este deci benefic creditul? Este folositor în momentul în care investiţia se face pentru a produce bani. Dacă în timpul de rambursare a creditului X+X% se scoate întreaga sumă pe seama exploatării investiţiei X, investiţia este benefică şi reuşită. Dacă nu, înseamnă că trebuiesc plătiţi suplimentar din buzunar acel X% adiţional care mă va duce la a avea o gaură în plus în buget şi gaura conduce la faliment, pentru că depăşeşte capacitatea de economisire (cea din prima variantă).

Reclama sistemul bancar conduce şi la alte aberaţii.

Ştiţi ce m-a şocat pe mine citind declaraţii de avere? Sunt foarte multe declaraţii (şi oamenii aceştia sunt "specialiştii ţării") în care vedem că au atât conturi în bancă cât şi credite. Câte inteligenţă economică are cineva care ţine nişte bani în bancă pentru a lua o dobândă mult mai mică decât preţul creditului aceleiaşi sume de bani? Practic îşi finanţează prin bancă propriul credit... Halucinant. Sunt convins că mulţi dintre ei fac credite deşi au banii cash în casă ce pot achita frigiderul sau ştiu şi eu ce cheltuială...

Care este legătura dintre nivelul datoriei şi valoarea capitalului...

Capitalul are un anumit procent mediu de profit şi acesta este relativ stabil într-o economie stabilă. Astfel se poate cunoaşte că la un anumit PIB se poate economisi anumiţi bani. Din banii economisiţi la nivel naţional se plătesc creditele naţionale (în cadrul firmelor este acelaşi lucru). Ei bine, în momentul în care nu se mai pot plăti "ratele" datoriei publice (dobânzile cresc destul de repede datoria publică) apare criza de mai sus ("infarctul"), pentru că din acel moment practic datoria publică nu mai poate să scadă, ci doar să crească... ducând la falimentul naţional.

De ce nu este o soluţia injectarea banilor în bănci private? Pentru că asta nu va opri datoria să se rostogolească mai departe şi criza se mută doi paşi mai încolo.

Bibliotecaru said...

@ vib

Prima soluţie ar fi deci eliminarea creditelor de consum. Este adevărat, scăderea consumul va conduce şi la creştere economică negativă... deci nu este uşor. Pe de altă parte, eliminarea creditelor de consum ar obliga băncile să faciliteze creditele de investiţii (în afaceri care să-şi scoată banul înapoi şi nu în drumuri sau infrastructură... care sunt investiţii de bunăstare).

ZeV said...

Biblio
Mentalitatea consumistă este promovată, în primul rand, de state.
Statul este clientul principal al bancilor și folosește împrumuturile preponderent pentru consum.
O scadere a creditelor de consum acordate populatiei, va fi compensată de amplificarea ofertei de credit catre stat.
Si mai e ceva... bancile isi vor proteja profitul PRIN ORICE MIJLOACE, BIBLIO, inclusiv, prin mariri arbitrare de comisioane, intre care, COMISIONUL DE ADMINISTRARE mi se pare cel mai imoral cu putință. Este incalificabil că nimeni nu poate contracara aceast furt calificat din buzunarul/contul meu.
Din pacate, atata timp cat exista BANCI PRIVATE si BURSĂ, de care depinde insăsi esența capitalismului, cred că nu se va putea face nimic.
Până la urmă, așa cum predicționează Roubini, capitalismul va face implozie.
Abia după aceea, vom putea vorbi serios și eficient despre stat de drept, drepturi, dar și obligații, și tot ceea ce promovați dvs pe bloguri, adică, într-o altă eră a civilizației.

vib said...

@Bibliotecarul: nu stiu daca as merge pe interzicere cat pe informare. Sa stie si cel care ia un credit si cel care depune banii intr-o banca la ce riscuri se expun. Ca atunci cand cumpara un pachet de tigari.
In paralel as incerca sa responsabilizez mediul bancar si sa il curat de incompetenti. Nu stiu daca falimentul este cea mai buna solutie pentru ca ii afecteaza si pe investitori.
Cred ca problema majora a actualei crize este cum sa ii eficientizezi pe bancheri si in acelasi timp sa nu ii afectezi pe ostaticii lor, investitorii. Ma rog, pentru viitor, ca momentan tot va plati cineva.
Scoala austriaca spune: faliment si gata, dar asa platesc si investitorii lacomi sau naivi, dupa caz. Scoala keynesiana, etatista, spune injectare de capital in banci, inflatie si poate se invata minte bancherii in timp. Steven Keen spune sa iertam datoriile si ii prajim cu siguranta pe investitori si sa nationalizam sistemul bancar, dar nu stiu cum i-ar face asta mai eficienti pe bancheri.
Tinand cont ca sunt un amator de pe margine si ca nu am idei minune as spune ca cea mai buna varianta pare o combinatie intre inflatie si nationalizare/faliment: nationalizezi bancile cu cea mai mare expunere si trimiti in somaj personalul (evident sunt cei mai varza). In paralel tiparesti suficienti bani cat sa atenuezi socul generat de falimentul respectiv. Cu putin noroc iesi la liman cu o inflatie suportabila si scapi de cei mai incompetenti/rau-voitori bancheri. Cred ca asta a incercat UE, fara insa a nationaliza vreo banca, ceea ce este o greseala in opinia mea, pentru ca ar trebui bagata frica in bancheri. In Romania singurii care au platit oalele sparte au fost creditatii si personalul bancar de nivel mic. Nu am auzit de nici un manager de top trimis acasa cu tam-tam si cu o pata pe CV.

Bibliotecaru said...

@ vib

Nu trebuie uitat însă că după o perioadă a economisirii... consumul se va reîntoarce.

Parcă e şi mai natural să încurajezi cetăţeanul să fie investitor şi să facă economii decât să cumpere lucruri cu valoare comercială mare.

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Asa este, numai că societatea de consum promovează împrumutul în speranţa că peste o perioadă de timp câştigul este mai mare. În consecinţă, o dată ce nu mai există creştere economică, economia cade accelerat şi totul se duce de râpă.

Nu ştiu dacă capitalismul se distruge, pentru că capitalismul nu poate cădea decât odată cu proprietatea şi moneda, asta pentru că există totuşi un patrimoniu care înseamnă capital.

Poate cădea însă sistemul bancar privat pentru a fi înlocuit de moneda cu acoperire.

vib said...

@Bibliotecarul: am pus eu un comentariu, dar vad ca intarzie sa apara. Si primul a avut o oarecare intarziere. Probabil probleme cu filtrele la platforma de blog.

Bibliotecaru said...

@ vib
Nu am nici cea mai vagă idee de ce unele comentarii intră în moderare. Uneori intră şi ale mele. Asta se întâmplă de când am scos acele cuvinte de verificare. Pe lângă zecile de comentarii care intră justificat în moderare pentru că sunt reclame la te miri ce, sunt şi două trei "legitime". Sper să aveţi înţelegere.

vib said...

@Bibliotecarul: da, lucrez intr-un domeniu oarecum conex si stiu ca inteligenta artificiala nu e chiar asa de ... "inteligenta". Probabil dezvoltatorul platformei blogspot.com nu a avut resursele necesare sa ia toate problemele in calcul. De obicei sunt anumite cuvinte care te trimit in moderare. Am mai patit-o si prin alte locuri. Imi pare rau ca nu am pastrat postul sa incerc sa ghicesc ce cuvant o fi in lista de filtre a serverului.

Bibliotecaru said...

Îmi pare rău, eu scot din moderare tot ce găsesc intrat acolo aiurea.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.