16 May 2012

Guvernul face încă două controale care pot avea rezultate interesante


Cele două controale sunt la Poşta Romană şi la Agenţia Domeniilor Statului. Poşta o cunoaştem cu toţii, că ne este aproape, în special când achităm ceva facturi. Să vedem câteva cuvinte legate de Agenţia Domeniilor Statului... şi unde să vedem dacă nu la ei pe site.
Agentia Domeniilor Statului (ADS) este institutia specializata care realizeaza privatizarea societatilor comerciale cu profil agricol, constituite in conformitate cu Legea nr. 15/1990 si concesionarea terenurilor cu destinatie agricola proprietate publica si privata a statului, administrate de aceste societati. ADS a fost infiintata prin Legea nr. 268/2001, ca institutie de interes public, cu caracter financiar si comercial, in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Principalele atributii ale Agentiei sunt:

exercitarea în numele statului a prerogativelor dreptului de proprietate asupra terenurilor cu destinatie agricola apartinând domeniului privat al statului;
gestionarea si exploatarea eficienta a patrimoniului de stat, al carui proprietar mandatat este, precum si privatizarea societatilor comerciale prevazute la art. 1 si 2 din Legea 268/2001;

administrarea terenurilor cu destinatie agricola apartinând domeniului public si privat al statului, aflate în exploatarea societatilor nationale, a institutelor si statiunilor de cercetare si productie agricola si a unitatilor de învatamânt agricol si silvic;

concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinatie agricola apartinând domeniului public sau privat al statului, aflate în exploatarea societatilor nationale, a institutelor si statiunilor de cercetare si productie agricola si a unitatilor de învatamânt agricol si silvic;

concesionarea sau închirierea bunurilor, activitatilor si serviciilor publice aflate în subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

cumpararea sau schimbul de terenuri cu destinatie agricola, în vederea concesionarii sau arendarii acestora, pentru realizarea de exploatatii agricole optime; schimbul de terenuri cu destinatie agricola se admite numai în cadrul aceluiasi judet.

aplicarea prevederilor legale referitoare la renta viagera agricola din titlul XI al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare;

comasarea terenurilor cu destinatie agricola, în numele statului, din domeniul public sau privat al statului, în vederea concesionarii sau arendarii acestora, pentru realizarea de exploatatii agricole de tip ferme familiale. Concesionarea si arendarea catre ferme familiale se vor face prin metodele prevazute de lege si aprobate de Consiliul de administratie al Agentiei Domeniilor Statului.
(http://www.domeniilestatului.ro/)
Ultima "zicere mass-media" despre corupţia din ADS am citit-o în acestă ştire:
Procurorii DNA au in lucru un dosar amplu de mare coruptie la Agentia Domeniilor Statului, in care statul este prejudiciat cu peste 4 milioane de euro.
(mai multe pe http://ancheteonline.ro/2012/02/cum-se-fraudeaza-bugetul-statului-si-cel-al-ue-un-caz-scoala-de-luare-de-mita-la-agentia-domeniilor-statului/)
Iată şi ştirea care mi-a atras atenţia:
Premierul Victor Ponta a dispus Corpului de Control sa demareze, incepand de joi, controale la Posta Romana si la Agentia Domeniilor Statului, unde au fost constatate "gauri" in valoare totala de aproape 500 de milioane de lei.

"Corpul de Control incepe maine, impreuna cu Ministerul Finantelor si Internele, controale la Posta Romana, unde trebuie sa aflati ca, din pacate, se afla in pericol de a fi declarata in insolventa deoarece fosta conducere, avand asistenta juridica asigurata de un politician foarte cunoscut, mai ales colegilor liberali, a pierdut toate procesele", a explicat Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul sedintei de guvern.

Acesta a sustinut ca Posta Romana are de platit o amenda de peste o suta de milioane de lei catre Consiliul Concurentei si 10 milioane lei in contul ANAF.

Totodata, la solicitarea ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, Corpul de control va efectua un control la Agentia Domeniilor Statului, care are creante in valoare totala de 375 mil lei, "bani care ar trebui incasati si nu sunt incasati".

"Avem obligatia sa oprim aceste proceduri de fraudare a banului public si sa-i tragem la raspundere pe cei vinovati", a comentat el.
(http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-12269059-victor-ponta-dispus-controale-posta-romana-agentia-domeniilor-statului-unde-exista-gauri-aproape-500-mil-lei.htm)
Peste tot locul ţâşneşte câte o suspiciune de "gaură" de milioane. Măcar de acum înainte aceste găuri să nu se întâmple, tot ar fi o "afacere" pentru România.

2 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Intodeauna gaurile din trecut ale altora au astupat gaurile din prezent ale actualilor!

Bibliotecaru said...

Da, şi găurile cresc, veniturile scad.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.