30 May 2012

Încă un semn de întrebare asupra Guvernării Ponta


Ceva nu se leagă. La început a fost aşa:
Victor Ponta: “De la 1 ianuarie 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16% pentru societăţile comerciale şi pentru persoanele cu venituri medii. Iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celor două cote de 12% şi 8%, tocmai în ideea în care reuşim să-i trecem cât mai repede la nivelul de venituri pentru 16%. Va fi o cotă socială”


(http://www.rtv.net/28090)
MEDIAFAX anunţă însă acum o altă variantă... un pic diferită.
Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

"În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună", a spus Ponta, la Prima TV.

În noul sistem, bugetarii ar fi impozitaţi cu 16% pentru întregul venit şi ar plăti şi un impozit suplimentar, tot de 16%, aplicat la suma ce depăşeşte 4.500 lei.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/9683755/1/functionar-public-silviu-matei.jpg?width=400
(Imagine: Silviu Matei/Mediafax foto)

Premierul a precizat că a cerut Ministerului Finanţelor o cifră exactă a persoanelor care primesc pensii şi salarii de peste 4.500 lei lunar.

"Suntem într-o perioadă atât de dificilă în care realmente un pic de taxă de solidaritate se impune. Ştiu că nu ar aduce prea mulţi bani la buget, dar ar fi un tip de semnal de solidaritate", a adăugat Ponta.

Premierul a declarat anterior că Guvernul va analiza posibilitatea introducerii, începând cu anul viitor, a unei taxe de solidaritate în cazul bugetarilor cu venituri excesive care, de exemplu, depăşesc flagrant salarii sau pensii de 10.000 lei.

El a răspuns astfel întrebat ce măsură va aplica Guvernul în cazul în care, după aplicarea celor două etape de majorare a salariilor, vor exista bugetari cu salarii mai mari decât la momentul tăierii.

"Atunci există o singură soluţie, din punctul meu de vedere trebuie să vedem cum facem ca veniturile excesive din zona bugetară, nu tăind, ci eventual printr-o taxă specială, să poată reveni la un nivel de normalitate. Dacă există venituri, fie că este vorba de salarii sau de pensii, care depăşesc în mod flagrant salariile de 100 milioane (lei vechi-n.r.) şi pensii atât câte mai sunt în zona aceasta, trebuie să găsim o soluţie pentru 2013 de un tip de taxare de solidaritate", a spus Ponta, în urmă cu zece zile.

El a arătat că vrea să analizeze datele şi să identifice câte persoane se pot afla în această situaţie înainte de a lua o decizie.
(http://www.mediafax.ro/social/guvernul-vrea-sa-impoziteze-suplimentar-bugetarii-care-castiga-peste-4-500-lei-lunar-9683755)
Ceva nu se leagă... Să mergem deci la sursă...
Declaraţiile premierului Victor Ponta în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii „Focus”, Prima TV

Realizator: Bună seara, doamnelor şi domnilor. Urmăriţi primul interviu acordat de către premier unui jurnal de ştiri. Aşadar, invitatul meu la această ediţie specială "Focus" este primul-ministru Victor Ponta. Bună seara, domnule prim-ministru.
Victor Ponta: Bună seara şi bine aţi venit la Guvernul României.
Realizator: Da, de fapt, invitată sunt eu la dumneavoastră, (…) dumneavoastră sunteţi gazda, da? Să înţelegem că e o strategie de imagine sau o întâmplare? E mai comod pentru dumneavoastră să acordaţi interviurile aici, la sediul Guvernului?
Victor Ponta: Sincer, e şi mai comod pentru că, în felul ăsta, tot timpul pentru deplasări, să zicem, îl economisesc eu şi îl pierdeţi dumneavoastră, dar dincolo de asta, a fost o decizie pe care cred că am văzut-o de altfel şi la preşedinte, şi la alţi prim-miniştri. Până la urmă, nu mai sunt doar liderul Partidului Social Democrat sau un simplu deputat. Vorbesc şi tot ceea ce vorbesc poate fi folosit împotriva mea.
Realizator: A fost o decizie personală sau v-au sfătuit consilierii dumneavoastră de imagine?
Victor Ponta: În general, sfaturile le primesc, dar deciziile îmi aparţin.
Realizator: Da, asta e foarte bine, să ascultaţi şi sfaturi.
Victor Ponta: N-am cum să fac altfel.
Realizator: O să încep cu probleme de ordin social, care îi afectează cel mai mult pe români, ca să ne puneţi la curent cu ultimele noutăţi. Mă gândesc, în primul rând, la ultima tranşă din reîntregirea salariilor pentru bugetari - nu? - care urmează a fi dată în decembrie, la sfârşitul anului. În acelaşi timp, în scrisoarea de intenţie către FMI, există un "dacă" acolo, dacă economia o va permite.
Victor Ponta: Întotdeauna, în scrisorile, de fapt, în acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, toate măsurile pe care noi le trecem acolo pentru viitor sunt, în mod clar, luate sub această condiţie: dacă lucrurile vor merge bine. Aşa au fost tot timpul, de altfel, trecute, şi aşa este normal. Nimeni nu ştie, ba chiar în aceste momente dificile pentru Europa se pot întâmpla tot felul de lucruri neprevăzute, dar dacă vreţi să spunem direct, avem banii aceia în buget, îi avem negociaţi în deficitul cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană. În toate variantele, ne înscriem într-un deficit mult mai mic decât acel 3% stabilit la nivel european şi un deficit pe care nu prea îl respectă decât foarte puţine ţări din Uniunea Europeană aşa încât, da, în decembrie o să dăm a doua tranşă.
Realizator: Deci, acel "dacă" se transformă într-o certitudine, totuşi, când e, să le spuneţi românilor.
Victor Ponta: Dacă nu apare un fenomen financiar şi economic cu totul şi cu totul neprevăzut în următoarele şase luni. Sper să nu se întâmple.
Realizator: Pentru că aţi dat aceste asigurări de îndată ce aţi fost învestit.
Victor Ponta: Da, pentru că - ştiţi cum - dacă începeam cu ezitările, fiecare... De-aia sunteţi aici, la Palatul Victoria, pentru că orice spun eu, orice cuvânt, orice nuanţă, până la urmă, este interpretată. Aşa e şi normal, aşa încât, vă spun, astăzi avem acei bani negociaţi, îi avem în deficit, îi avem să îi dăm. Să sperăm cu toţii, pentru că, să ştiţi, dacă apare o catastrofă financiară - Doamne fereşte! - se întâmplă ceva cu Grecia sau, mai grav, cu Spania sau cu zona euro...
Realizator: Bine, Grecia nu se simte prea bine de acum.
Victor Ponta: Nu se simte deloc bine, dar vedeţi că se fac eforturi uriaşe pentru salvarea Greciei, dar ştiţi că Spania este, Portugalia...
Realizator: Da.
Victor Ponta: Dacă e aşa, cine ştie? Orice rău se poate întâmpla, însă în orice fel de scrisoare cu instituţiile financiare internaţionale se trece acea, până la urmă, condiţie suspensivă 'dacă' nu apare ceva rău.
Realizator: Da. Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, vorbea ieri despre scăderea CAS-ului cu 5%. Aveţi în vedere o asemenea scădere?
Victor Ponta: Pentru 2013. În mod sigur, nu în 2012. În septembrie, trebuie să venim şi să prezentăm şi partenerilor internaţionali, dar în primul rând Parlamentului şi opiniei publice din România, care este viziunea noastră fiscală şi economică pentru perioada 2013-2016. Or, acolo, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, din punctul nostru de vedere şi în strategia noastră, este necesară această reducere pentru a crea locuri de muncă, însă mai vreau să spun un lucru. Ne-am pregătit cu acest program economic pentru varianta pe care cred că mulţi o consideram cea mai probabilă: de a veni la guvernare în noiembrie, după alegeri. Venirea aceasta mai repede cu un buget deja aprobat ne-a pus să jucăm, într-un fel sau altul, cu bugetul şi cu regulile stabilite de fosta guvernare, însă, dacă mă întrebaţi, da, 2013, scăderea CAS-urilor cu cinci puncte procentuale este în strategia noastră şi este prioritară, nu e undeva la coadă, ci, dacă vreţi, e prima dintre ele, alături de TVA-ul diferenţiat pentru produsele alimentare de bază.
Realizator: Pentru că aţi vorbit de viziunea, de strategia fiscală a Guvernului, aveţi în vedere un impozit diferenţiat, aşa cum vrea PSD sau, mai curând, cota de 16% cum înţeleg că vrea PNL?
Victor Ponta: Am în vedere impozitul pe trei cote, aşa cum a fost stabilit de USL pentru că, în mod sigur, dacă vreţi, cel mai greu lucru în negocierea programului economic între PSD şi PNL a fost ideea cotei unice şi a cotei diferenţiate. Am ajuns la trei cote - 8, 12, 16% - care, în mod normal, pe cifrele din 2012, este sustenabilă, pentru că acea cotă de 8% este doar pentru cei cu un venit foarte, foarte scăzut. 16% rămâne pentru 90 şi ceva la sută din populaţia României, iar în plus faţă de acest sistem fiscal pe care l-am agreat în cadrul USL, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată - deja privatul a suferit destul de multe în urma crizei - dar, în zona bugetară, pentru cei care au venituri mari de la buget vorbesc - pentru mine, venituri mari sunt cele peste 4.500 de lei pe lună - acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate.
Realizator: Care cam cât poate să fie?
Victor Ponta: Noul preşedinte al Franţei vorbea de 80% impozitarea celor care... Nu cred că putem să mergem în România aşa de mult.
Realizator: Nu, nu, e exagerat, totuşi.
Victor Ponta: Din punctul meu de vedere, o taxă de 16 plus încă 16 pentru ceea ce depăşeşte 4.500, adică 1.000 de euro pe lună, în zona bugetară, dacă şi Ministerul de Finanţe îmi va spune că este un lucru bun...
Realizator: Nu or să se bucure, cred, nici bugetarii cu venitul de peste...
Victor Ponta: Ştiu, dar bugetarii care au peste 4.500 de lei pe lună sunt totuşi nişte cazuri speciale. Nu reprezintă regula. N-am, în acest moment, exact - şi tocmai asta am cerut Ministerului Finanţelor - o cifră exactă a celor care primesc pensii şi salarii peste 4.500. Or, suntem într-o perioadă atât de dificilă în care realmente un tip de taxă de solidaritate să ştiţi că se impune pentru că problema este...
Realizator: Dar trebuie văzut cât va fi această taxă ca să nu deranjeze totuşi foarte mult.
Victor Ponta: Oricum, orice taxă suplimentară este...
Realizator: Pentru că costurile vieţii sunt foarte mari în această perioadă. De inflaţie nu mai vorbim.
Victor Ponta: De acord, dar ştiţi cum cel care are 500 de lei pe lună, când îl vede pe cel cu 5.000 că zice că nu-i ajung banii, nu-l prea crede, pe bună dreptate.

Realizator: Da, e diferenţa de perspectivă, ştiţi cum e.
Victor Ponta: În al doilea rând, tocmai pentru că am avut necazul cu acel 5,5% luat de la pensii din toată pensia, precizarea mea e foarte importantă. Acea taxă se poate aplica, dacă o vom decide, doar pentru ceea ce depăşeşte plafonul de 4.500 de RON, deci nu pentru tot, pentru că altfel ar însemna să ai 4.600 de RON şi să ai, de fapt, net mai puţin decât are cel sub 4.500...
Realizator: Dacă vorbim despre...
Victor Ponta: ...dar nu am luat această decizie. Nu vreau să dau un semnal...
Realizator: Vă gândiţi încă la ea.
Victor Ponta: Eu o simt - până la urmă nu ne-ar aduce prea mulţi bani la buget, dar ar fi un tip de semnal pentru faptul...
Realizator: Şi ca lider al unui partid de stânga vă gândiţi că este o măsură cumva de stânga, o măsură pentru cei defavorizaţi...
Victor Ponta: Nu este neapărat de stânga. Cred că şi liberalii simt acelaşi lucru, că atâta timp cât nu ne atingem de zona privată, zona productivă, în zona bugetară, în toate ţările europene, salariile merg într-o... Ştiţi de la ce a pornit această idee, ca să vă explic? De la faptul că eu, de exemplu, atunci când s-au tăiat salariile toate cu 25% şi pensiile la fel, am spus un lucru: 'Domnule, nu poţi să tai la toţi la fel, pentru că cel care are 5.000 mai rămâne cu 4.000 şi poate are, nu e un salariu uriaş, dar oricum e un salariu foarte bun, cel care are 500 şi rămâne cu 400 moare de foame după suta aia de lei'. Adică e o mare diferenţă de la cel bogat, când îi iei 10%. La cel sărac nu e acelaşi lucru absolut deloc, deşi sigur în sumă absolută de fapt iei mai mult de la cel cu venitul mai mare, dar are nevoie mai puţin de acei bani. E o perioadă foarte dificilă. Uitaţi-vă la ce am ajuns, la a plăti nişte pensii care s-au tăiat în mod ilegal şi neconstituţional, la a încerca să dai înapoi nişte bani, nu mulţi, dar ştiţi că ideea de bugetar sună destul de rău - 'Domnule, bugetarii ăia care stau degeaba'. Nu e vorba, bugetarii sunt şi medicii, sunt şi profesorii, sunt şi pompierii, sunt şi poliţiştii, şi cei de la SMURD şi toţi ceilalţi; toţi sunt bugetari...
Realizator: Unde sunt mari probleme în aceste domenii, din cauza acestor salarii, şi la educaţie şi la învăţământ, peste tot.
Victor Ponta: ...şi unde chiar muncesc, bineînţeles, şi unde oamenii ăia chiar muncesc, nu...
Realizator: Dacă tot vorbiţi de cei defavorizaţi, de bugetarii cu salarii mici, sunt speranţe să scădeţi TVA-ul la alimentele de bază la 5%, există această perspectivă?
Victor Ponta: Nu este 5%. Schema fiscală pe care noi am propus-o şi doar un minut îmi ia să o explic, am spus aşa: pentru alimentele de bază şi care evident se produc în România avem, rămâne 24% TVA-ul, dar când tu, producător, te prezinţi cu factura din cei 24%, 15% ţi-i dau înapoi, ţi-i rambursez, şi 9% merg la bugetul de stat. Ce vrem să atingem cu acest lucru? În primul rând, să-l obligăm pe producător să emită factură, pentru că acum 80% din alimente se vând fără factură: pâinea, laptele, carnea. Totul este - ştiţi foarte bine...
Realizator: Da, făcându-se evaziune fiscală...
Victor Ponta: ...evaziune fiscală, deci statul oricum nu încasează cei 9%, pe care teoretic îi... sau, mă rog, cei 14-15% pe care... Deci, în primul rând, îl obligăm şi îl cointeresăm, nu-l obligă doar, că obligat este şi azi, dar nu ai cum să-l cointeresezi, să emită factura.
Realizator: Măriţi baza de impozitare, cu alte cuvinte.
Victor Ponta: În al doilea rând, rambursându-i acei 15%, îl ajut mai departe să investească, să îşi dezvolte propria lui afacere şi, în al treilea rând, îl ajut să intre şi să desfacă produsele româneşti, inclusiv în ceea ce înseamnă supermarket-uri. Uitaţi-vă, peste 70% din alimente sunt de import, tocmai pentru că concurenţa cu alimentele produse în România îi omoară pe producătorii interni. Acest 24% este enorm. Deci, ideea cred că e foarte bună.
Realizator: Şi preţurile sunt, în consecinţă, la alimentele de import, mai mari.
Victor Ponta: Şi uitaţi-vă, când creşte euro, se spune, se scumpesc alimentele. Păi, nu se scumpesc cele de aici, din România...
Realizator: Da, ci cele de import bineînţeles.
Victor Ponta: Se scumpesc, de fapt, cele din import, când creşte euro, ori eu v-o spun direct, aş vrea să-i ajut pe producătorii români mai mult decât pe producătorii din alte ţări ale Uniunii Europene sau din afara Uniunii Europene. Or, nu pot prin taxe vamale. Când sunt în Uniunea Europeană nu mai am voie să pun taxe vamale şi atunci trebuie să găsesc alte tipuri de politici fiscale, pe care le practică şi alte ţări. Câţi români credeţi că reuşesc să vândă produse alimentare în Franţa sau în Italia? Şi nu e vorba, că nici acolo nu au taxe vamale, ci au un alt tip de tratament şi de stimulare a producţiei interne. Or, noi îi lăsăm pe producătorii noştri să stea cu...
Realizator: Marfa.
Victor Ponta: ...marfa în curte şi cu animalele, le taie şi le mănâncă acolo, în condiţiile în care importăm aproape toate produsele din alte părţi.
Realizator: Da, este foarte importantă această măsură şi o politică efectiv coerentă dar şi...
Victor Ponta: Sperăm să aibă rezultate, nu să se ducă totul într-o evaziune şi mai mare. Ştiţi că sunt economişti care spun domnule, de fapt o să faceţi mai multă evaziune în felul acesta, pentru că toţi o să treacă pe acele cinci produse. Este greu totuşi să treci icrele negre...
Realizator: Deci pe faţă...
Victor Ponta: ...icrele negre să spui că sunt pâine. Nu se poate, sigur că da.
Realizator: Aţi făcut o promisiune, domnule prim-ministru, chiar la scurt timp, după ce aţi fost învestit, artiştilor, jurnaliştilor - ştiţi la ce mă refer...
Victor Ponta: Persoanele fizice autorizate...
Realizator: Da, la anularea acelui TVA pe drepturile de autor. Spuneaţi atunci că aşteptaţi un răspuns de la ministrul de finanţe, Florin Georgescu, să vedeţi impactul bugetar...
Victor Ponta: L-am primit. Ştiam că am emisiune cu dvs.
Realizator: Şi ni-l daţi?
Victor Ponta: Şi mâine, în şedinţa de guvern, se adoptă ordonanţa de urgenţă prin care toate veniturile până la 65 de mii de euro pe an ale PFA sunt scutite de TVA.
Realizator: Deci este o certitudine.
Victor Ponta: Mâine se adoptă...
Realizator: Mâine se ia în şedinţa de guvern?
Victor Ponta: Am văzut proiectul de ordonanţă înainte să vin la dvs.
Realizator: Deci, iată o veste bună pentru breasla noastră şi nu numai...
Victor Ponta: Nu doar, sunt şi alte PFA...
Realizator: ...jurnalişti, artişti, toţi cei care au muncit pe drepturi de autor...
Victor Ponta: Da, 65 de mii de euro pe an euro anual. Vă rog să calculaţi, este vorba de aproape 6.000 sau 5.000 şi ceva de euro pe lună, ceea ce reprezintă totuşi un venit bun în acest moment în România şi pe care, din păcate, cred că-l au puţini actori sau artişti.
Realizator: Aţi avut oarecare probleme de imagine acum, la început de guvernare…
Victor Ponta: Inevitabil.
Realizator: Inevitabil. Bun, unii spun, gurile rele sun că puteaţi să le evitaţi, dacă trataţi cu mai multă atenţie....
Victor Ponta: Dacă aş fi putut.
Realizator: ...selecţia....
Victor Ponta: Este adevărat.
Redactor: ...dacă selectaţi cu mai multă atenţie oamenii. În sfârşit, să lăsăm. Deci cazul Grăjdan este încheiat, să-l lăsăm în urmă. Sunt alte numiri, însă, controversate, pe care le-aţi făcut. Mă gândesc acum la Şerban Nicolae, pe care l-aţi numit secretar de stat în Ministerul de Interne...
Victor Ponta: Excelentă întrebarea dvs.
Realizator: ...pentru relaţia cu parlamentul, deşi aveţi un ministru pentru relaţia cu parlamentul, nu?
Victor Ponta: Mă bucur foarte tare că m-aţi întrebat acest lucru. De patru zile am văzut această dezbatere. De ce l-am numit pe Şerban Nicolae secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor...
Realizator: Da, care este considerat omul lui Cătălin Voicu.
Victor Ponta: M-am apucat să-i sunt pe jurnaliştii pe care îi cunosc, şi să le spun: domnilor jurnalişti - cum vă spun şi dvs. - este ca la Radio Erevan, nu l-am numit niciodată pe dl Şerban Nicolae în nicio funcţie.
Realizator: Deci, de unde a venit informaţia asta?
Victor Ponta: De la nişte "prieteni". Sigur, "Evenimentul Zilei", dacă vreţi.
Realizator: Deci este o intoxicare.
Victor Ponta: Este o intoxicare. Pe mine ce m-a uimit este faptul că astăzi se scriau editoriale despre Şerban Nicolae. N-am nimic cu Şerban Nicolae personal, dar vă spun că este un lucru..., se poate face foarte simplu, se intră pe pagina de internet a Guvernului sau a MAI şi veţi constata că cei trei secretari de stat de la MAI sunt deja numiţi, toţi trei; unul dintre ei este fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, ceilalţi doi sunt la Administraţie, niciunul nu este Şerban Nicolae.
Realizator: Deci pe Şerban Nicolae nu l-aţi numit în nicio funcţie deocamdată?
Victor Ponta: Nu ocupă nicio funcţie, nu deocamdată! Nu-l numesc în nicio funcţie, pentru că nu s-a pus problema. Dar vă daţi seama cât de ciudat este să te scuzi de ceva, ci este foarte simplu de verificat.
Realizator: Nu, este foarte bine că ne-aţi lămurit, pentru că circulă această informaţie, ştiţi bine, acum că este intoxicare...
Victor Ponta: Morala este că e mai uşor să te iei după alţii decât să verifici.
Realizator: Spuneţi-mi însă, în ceea ce-l priveşte pe Cătălin Voicu, PSD îl susţine pe Cătălin Voicu pentru un nou mandat de parlamentar? Este totuşi un om care are serioase probleme cu justiţia.
Victor Ponta: Nu s-a pus problema.
Realizator: E judecat pentru trafic de influenţă. Ştiţi despre ce este vorba.
Victor Ponta: Vă reamintesc că inclusiv în Senat, atunci când s-a pus problema ridicării imunităţii parlamentare, eu am decis şi senatorii PSD au votat în favoare. După aceea dl Voicu a fost arestat timp de un an, pus în libertate, este judecat în continuare. Justiţia îşi va spune cuvântul. N-am comentat niciodată în niciun fel, nici că ar trebui să-l achite, nici să-l condamne. Genul acesta de presiuni sunt făcute în general de pedelişti sau de doamne pedeliste care ne spun pe cine trebuie să condamnăm şi pe cine nu. Eu nu comentez aşa ceva, aşa încât ştiu că se pronunţă instanţa. Orice decizie ia instanţa o voi trata în egală măsură.
Realizator: Cazul Grăjdan - ICS este lămurit, nu mai aveţi vreo lămurire suplimentară de făcut.
Victor Ponta: Nu, vreau să dau nişte lămuriri. În primul rând, evident că, şi mi-am asumat greşeala numirii în funcţie a unui om care prin purtarea lui s-a dovedit inadecvat.
Realizator: Aţi spus că nu puteţi numi numai îngeri.
Victor Ponta: Nu, am numit 150 de oameni. Funcţia de prim-ministru presupune şi semnarea unor decizii privind foarte multe persoane. Dacă aş fi reuşit... uite, din 150, doi am greşit, 148 deocamdată, sper nici pe viitor să nu fie probleme. Dar ceea ce vreau să spun: Inspectoratul de Stat în Construcţii, Oficiul Român pentru Cadastru au trecut la primul-ministru pentru că întotdeauna erau la primul-ministru. Trecuseră la Ministerul Dezvoltării cât era doamna Udrea ministru şi au revenit, cum e normal. De altfel, Banca Mondială mi-a şi dat un raport în care a spus foarte clar că Inspectoratul de Stat în Construcţii nu poate fi la Ministerul Dezvoltării pentru că e conflict de interese. Nu poţi cel care construieşte să fie şi cel care controlează. Deci, n-are nicio legătură una cu alta. Doi: l-am numit pe domnul Grăjdan - şi e eroarea mea, o spun - pe un singur considerent: pe faptul că a fost director, inspector-adjunct în 2009 şi am zis "Dom'le, să nu numesc pe cineva din afară, care până învaţă ce se întâmplă acolo... Hai să pun pe cineva..."
Realizator: Ci un om din sistem.
Victor Ponta: Bun. După care, după ce a făcut prostia aia, imediat l-am dat afară. Ba mai mult, am cerut şefului interimar al instituţiei să verifice. A verificat, a spus "Dom'le, nu este legal modul în care a emis domnul Grăjdan"...
Realizator: Da, asta se aştepta de la dumneavoastră, ştiţi bine.
Victor Ponta: Asta am şi făcut. Înainte de termenul de judecată, care este mâine. Ieri. S-a transmis adresă. Deci, am reparat orice fel de consecinţă care ar fi putut să existe. Dincolo de asta, cum să vă spun? Am înţeles atacurile opoziţiei. Până la urmă...
Realizator: Da, existau suspiciuni de ingerinţă - nu? - în acte de justiţie.
Victor Ponta: Da, dar trebuie să existe, dincolo de suspiciuni, trebuie să existe şi cea mai mică dovadă. Or, cea mai mică dovadă nu există din moment ce eu, personal, nici n-am vorbit vreodată, nici nu i-am cerut vreodată, doar că l-am dat afară.
Realizator: Bine, suspiciuni ştiţi bine că pot să existe şi fără dovezi din partea jurnaliştilor, a comentatorilor şi chiar şi a adversarilor politici.
Victor Ponta: E normal până la un punct. Până la un punct, da, după care însă modul în care am reacţionat imediat - repet - demiţându-l pe om, cerându-le şi să retragă acea adresă, cred că pentru cei care vor a fost suficient. Pentru cei care nu vor, orice o să fac, tot or să mă critice. Asta e viaţa.
Realizator: Cum se va hotărî, domnule Ponta, în iunie cine va merge, până la urmă, la Consiliul European: dumneavoastră sau preşedintele? Pentru că am înţeles că intenţia dumneavoastră este ca, imediat după alegerile locale, să se reunească plenul Parlamentului şi să dea mandat ori preşedintelui, ori premierului, presupunând că, având în vedere că există o majoritate confortabilă a USL-ului în Parlament, că vă vor da dumneavoastră mandatul, că se va contesta acest mandat la Curtea Constituţională şi că aceasta va admite contestaţia, unde o să ajungem? Ce o să facem? Pentru că Constituţia se pare că nu a prevăzut această situaţie în care coabitarea între preşedinte şi premier este atât de dificilă, în care există această neînţelegere între Palatul Victoria şi Cotroceni. Şi unde o să ajungem?
Victor Ponta: Situaţia e un pic mai complicată. În primul rând, pe 12 iunie este şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care eu voi adresa...
Realizator: Deci, imediat după scrutinul... alegerile locale.
Victor Ponta: Da. În al doilea rând, eu am vrut să readuc în discuţie o instituţie fundamentală a statului, care este Parlamentul - până la urmă, cea mai reprezentativă dintre instituţiile statului - care trebuie să fie informată. Merge un reprezentant al statului român. După aceea discutăm dacă e preşedinte sau primul-ministru. Important este că nu poate să se ducă acolo de capul lui că, totuşi, s-au decis nişte lucruri esenţiale pentru România. Trebuie să informeze Parlamentul: "Stimaţi parlamentari, voi merge... Asta este tema" - pentru că se ştie cu ceva timp înainte care sunt temele pe agenda Consiliului European.
Realizator: Dacă sunt teme de ordin economic...
Victor Ponta: Cam acesta e mandatul. Dincolo de asta... Deci, eu, în primul rând, vreau să revin la un tip de normalitate în care Parlamentul ştie, nu află de la televizor când se întoarce preşedintele de la Bruxelles, aflaţi şi voi odată cu presa cam ce am făcut eu acolo, ci află înainte. În al doilea rând, vreau să mai readuc o situaţie spre normalitate. Nu există nicio prevedere în Constituţia României - şi, probabil, la modificare, la anul, trebuie să rezolvăm această problemă - care să spună "Dom'le, la Consiliul European merge preşedintele", aşa cum nu există niciuna care să spună "Merge primul-ministru".
Realizator: Bine, e acel articol care prevede că preşedintele este cel care reprezintă România.
Victor Ponta: Bun. La Consiliul European nu e vorba de reprezentare. Acolo e vorba deja de luarea unor decizii. Ce e singurul lucru care...
Realizator: Bine, tot sub formă de reprezentare, urmată de luarea unei decizii.
Victor Ponta: De acord, dar, până la urmă, şi ministrul justiţiei, când merge la Consiliul JAI, reprezintă România. Şi un ambasador când participă la ceva...
Realizator: Constituţia cred că e depăşită de situaţia politică actuală.
Victor Ponta: E un pic depăşită, dar ce vreau să vă spun? E foarte clar că poate să meargă şi preşedintele şi primul-ministru. Situaţia exclusivă în care consilierii preşedintelui ziceau "N-are ce căuta primul-ministru acolo" este o eroare totală. Eu nu o să spun "N-are ce căuta preşedintele acolo" pentru că ar fi la fel de greşit. Ceea ce eu cred şi îi voi prezenta Parlamentului, îi voi spune "Stimaţi parlamentari şi stimaţi cetăţeni ai României, prin intermediul Parlamentului, pe 28 iunie, la Consiliul European, se vor dezbate următoarele teme: intră sau nu intră România în Schengen, ce facem cu MCV pe justiţie, care sunt actele pe care guvernul şi parlamentul trebuie să le adopte, ce facem cu fondurile europene - acestea aflate în acest moment în derulare - ce vom face mai departe cu ceea ce preşedintele Francois Hollande a cerut la nivelul UE, şi anume la tratatul de guvernanţă fiscală să adăugăm un pact de creştere economică şi creare de locuri de muncă. Acestea sunt temele.
Realizator: Da, dânsul este adeptul creşterii economice, spre deosebire de doamna Angela Merkel, care este adepta măsurilor de austeritate...
Victor Ponta: Şi eu, inevitabil, eu, cumva, sunt de partea preşedintelui Hollande, iar domnul preşedinte Băsescu este de partea doamnei Merkel. Vedeţi, nu doar la noi se întâmplă, se întâmplă şi la nivel european. Motiv pentru care, bazat pe practica europeană, în Consiliul European în afară de preşedintele Franţei şi preşedintele Ciprului - pentru că Ciprul este republică prezidenţială, nu are prim-ministru - preşedintele Franţei îl demite şi îl numeşte pe primul-ministru, deci are un alt sistem, toţi ceilalţi sunt şefi de guvern. Dar nu asta este important - încă o dată o spun - poate să fie şi preşedintele ţării şi primul-ministru. Ceea ce este important din punctul meu de vedere este: despre ce discutăm? A fost summitul de la Chicago, summitul NATO, probleme de securitate ale României, din punctul meu de vedere participarea preşedintelui Băsescu a fost perfect legitimă şi normală. A avut un mandat de la CSAT, a mers cu ministrul apărării...
Realizator: Bine, dar sunt voci care spun că nici nu avea nevoie de mandat de la CSAT.
Victor Ponta: Toţi avem nevoie de mandat, pentru că nu te reprezinţi pe tine. Nu pot să merg eu, Victor Ponta, să vorbesc în numele meu şi să angajez 20 de milioane de români. Trebuie să ai un anumit tip de mandat, după care trebuie să vii să ţi se confirme ceea ce ai decis acolo. Deci, la NATO lucrurile sunt clare: mergea preşedintele şi foarte bine că a mers. La nivelul UE sunt lucruri care ţin de tratatul constituţional, sunt lucruri care ţin de politica externă a UE, sunt lucruri care ţin de politica de apărare a UE, e normal să meargă preşedintele. Când însă sunt lucruri pe care numai guvernul le face, în care preşedintele nu are nici un fel de atribuţie, ori există o consultare şi un mandat între preşedinte şi guvern - pentru că, după aceea, preşedintele poate să se angajeze la orice pentru a creşte, cum să vă spun, taxe, impozite, fonduri europene, că n-are nici o atribuţie - ori merge primul-ministru. Din punctul meu de vedere, dacă reuşim să revenim - şi cu asta închei - în primul rând să avem parlamentul implicat în ceea ce e important pentru România şi după aceea de a avea un dialog între preşedinte şi primul-ministru în care să nu se mai spună "Băi, tu stai aici la palatul Victoria, că îţi spun eu când mă întorc ce am hotărât la Bruxelles", mergem în direcţia bună, ieşim total din disputa Băsescu - Ponta, care pentru mine nu e esenţială.
Realizator: Eu am înţeles foarte bine logica dvs, dar insist, presupun că aveţi în vedere toate scenariile posibile. Există şi acest scenariu în care nu vă veţi înţelege, în care parlamentul vă va da mandat dvs...
Victor Ponta: Parlamentul decide.
Realizator: ... după care va exista această contestaţie la Curtea Constituţională, care e posibil să o admită. Nu, nu e posibil acest scenariu şi să ajungem într-un blocaj?
Victor Ponta: Nu, mergeţi prea departe, pentru că în primul rând nu ştiu ce decide parlamentul. Eu nu pot să anticipez. Pot să discut cu toate grupurile parlamentare. În al doilea rând, nu ştiu cum va reacţiona preşedintele în faţa unei decizii a parlamentului. Pentru că să te cerţi cu guvernul, mă rog, nu e în regulă, dar nu este neapărat nici prima nici ultima oară, să te cerţi cu parlamentul nu e nici prima nici ultima oară în cazul preşedintelui Băsescu. Nu poţi să te cerţi chiar cu toată lumea tot timpul, ci trebuie să încerci - tocmai în baza atribuţiilor constituţionale - să ai un rol până la urmă mai deschis spre dialog. Sigur, că preşedintele acuma este puţin supărat, personal vorbind, că nu mai are guvernul de partea lui, că nu mai are o majoritate parlamentară - se simte aşa, înghesuit: "Mi-aţi luat guvernul, mi-aţi luat majoritatea parlamentară, vreau şi eu să mă duc la Bruxelles". Nu cred că aşa se pune problema. Poate să meargă preşedintele oricând vrea la Bruxelles, dar când vorbim totuşi de angajarea României pentru nişte proiecte care ţin strict de guvern şi să spui "Guvernul n-are nicio treabă cu chestia asta, staţi acasă că mă duc eu", nu e funcţional. Până la urmă, haideţi să luăm variant, dacă mergem pe ipoteze: preşedintele merge la Bruxelles şi zice: "Eu sunt de acord cu următoarele lucruri", după care vine acasă şi eu spun că nu sunt de acord.
Realizator: Şi vă trasează sarcini dvs.
Victor Ponta: Nu; şi eu îi spun că nu sunt de acord. Nu e mai rău pentru România să ai un reprezentant care...?
Realizator: O coabitare între un preşedinte de dreapta şi un premier de stânga...
Victor Ponta: E dificilă, sigur.
Realizator: E dificilă întotdeauna, dar am mai văzut - nu ştiu, am văzut între Jacques Chirac şi Alain Juppe - şi s-a putut, deci până la urmă cred că problema rămâne la persoane, nu, şi la înţelegerea numai între instituţii?
Victor Ponta: Nu, nu, nu. În ceea ce mă priveşte, nu, pentru că - o spun încă o dată şi nu vreau să fiu interpretat într-un fel sau altul - cariera mea politică la nivel înalt acum a început. Sigur, sunt preşedintele celui mai mare partid din România de doi ani, dar acum ocup o funcţie importantă, în timp ce cariera preşedintelui Băsescu, inevitabil, nu o spun în sens negativ...
Realizator: Peiorativ.
Victor Ponta: ...nu, inevitabil se încheie. Cel mai târziu în 2014 nu mai are dreptul să...
Realizator: Depinde şi cum se încheie, însă.
Victor Ponta: Asta e o decizie care îi aparţine lui, nu mie. Deci suntem...
Realizator: Ce părere aveţi despre...
Victor Ponta: ...ştiţi cum suntem, pe sensuri total diferite.
Realizator: Ce părere aveţi despre avântul forţelor de stânga, despre faptul că forţele de dreapta, partidele de dreapta pierd teren în Europa? Iată, şi în Grecia - nu? -, rezultatul alegerilor locale dă drept câştigătoare o forţă de stânga. Nu mai zic de victoria socialistul Hollande în Franţa. Nici creştin-democraţii Angelei Merkel nu se simt prea bine...
Victor Ponta: Păi cam pierd toate alegerile locale, da, şi probabil...
Realizator: Da, bine! Ştiu că vă favorizează, dar cum vedeţi evoluţiile ulterioare?
Victor Ponta: Nu, nu e vorba neapărat de favorizat. Aici sunt două lucruri. În primul rând, a fost o perioadă, înainte să intre România în Uniunea Europeană, când, dacă nu greşesc, 12 dintre cei 15 prim-miniştri de atunci - Europa era formată din 15 membri - erau social-democraţi, după care roata s-a întors şi la un moment dat, dacă nu mă înşel, rămăsese doar cancelarul Austriei singurul reprezentant al centrului-stânga. Între timp, evident, lucrurile se îndreaptă într-o altă direcţie, pentru că, iată, sunt prim-miniştri din aceeaşi familie politică cu mine în Danemarca, în Belgia, în Slovacia, în Croaţia, care va intra la anul în Uniunea Europeană. Foarte probabil, Germania va avea o asemenea schimbare.
Realizator: Dar există îngrijorări pe pieţele financiare din punctul ăsta de vedere.
Victor Ponta: Pieţele financiare normal că preferau o politică de dreapta, care înseamnă dereglementare şi...
Realizator: Da, da, şi de austeritate.
Victor Ponta: Din păcate, haideţi să o spunem direct, criza financiară mondială nu a fost produsă de state, a fost produsă tocmai de bănci şi de pieţele financiare. Nu au greşit statele, că statele nu au apucat să facă nimic rău, doar că au dereglementat. Ceea ce eu vreau să spun însă, apropo de această lecţie, e că nu cred că reprezentanţii stângii, cum sunt şi eu, se mai pot întoarce la anii aceia când eram noi iubiţi de toată lumea, 2000-2004, la oameni pe care eu îi admir enorm, la Blair, la Schroeder, la Jospin. E clar că, dacă stânga, care acum vine şi câştigă alegeri în special pe nemulţumirea împotriva celor de dreapta, nu înţelege că lumea s-a schimbat şi nu va mai fi niciodată ca înainte de 2008, va avea un eşec rapid, motiv pentru care eu prefer să vorbesc despre generaţia politică din care eu fac parte şi din care fac parte cam toţi noii lideri şi premieri de stânga, ca despre o generaţie progresistă. Progresiştii sunt după social-democraţia clasică şi, din punctul meu de vedere, lucruri care înainte, poate acum zece ani, pentru orice social-democrat şi socialist erau imposibile, pentru mine devin normale. Trebuie să respecţi anumite constrângeri ale pieţei, trebuie să înţelegi că nu mai poţi să faci deficite oricât de mari, trebuie să înţelegi că statul social trebuie să existe în continuare, dar nu mai poate fi aşa, un corn al abundenţei, care curge tot timpul, că trebuie să ai o piaţă a muncii mult mai flexibilă decât era înainte. Deci, eu pretind că nu sunt un social-democrat în sensul anilor 2000 sau al anilor '90 şi că ceilalţi care câştigă, chiar şi François Hollande şi ceilalţi prim-miniştri de centru-stânga, merg în aceeaşi direcţie pe care o văd şi eu, pentru că altfel nu o să rezolvăm nimic. Nu poţi să te întorci la ce a fost înainte de 2008, pentru că nu mai arată lumea la fel. N-ai cum s-o întorci.
Realizator: L-aţi pomenit mai devreme pe Jospin. De fapt, el i-a urmat lui Juppé şi a fost coabitarea între Chirac şi Jospin, cu Chirac...
Victor Ponta: Cu Chirac, da. Dificilă coabitare şi acolo, mai ales că Jospin după aceea a candidat la prezidenţiale. Eu nu candidez contra domnului Băsescu şi n-o să candidez.
Realizator: Da, eu am transmis atunci de la alegerile parlamentare din Franţa şi de-aia invoc acest exemplu, pentru că îmi aduc aminte cum s-a făcut schimbarea de gardă...
Victor Ponta: A fost dificilă şi atunci coabitarea. La noi e prima dată, de fapt, când avem o asemenea coabitare. Sigur că relaţia între preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu, în ultimii doi ani, a fost una foarte tensionată, dar nu era vorba de o coabitare, merseseră împreună în alegeri. Or, eu reprezint o forţă politică de la început şi total opusă preşedintelui...
Realizator: Aici e o coabitare autentică, da.
Victor Ponta: Autentică, da, dacă vreţi.
Realizator: Despre privatizările strategice aveţi noutăţi? Ne-aţi tot spus de când aţi fost învestit ce intenţii aveţi privind CupruMin, privind chiar Roşia Montană şi gazele de şist, dar nu ştiu dacă au mai intervenit modificări.
Victor Ponta: Nu, nu au intervenit modificări.
Realizator: Adică, de exemplu, la CupruMin veţi organiza o altă licitaţie?
Victor Ponta: Numai după ce se eliberează şi dacă se va elibera autorizaţia de mediu, pentru că, vreau să ştiţi, la CupruMin ceea ce noi am reproşat cel mai tare a fost faptul că principalele companii din lume, marile companii din lume au venit şi s-au retras pentru că nu aveau autorizaţia de mediu. Au spus: "Dom'le, aici e ceva necurat. Nu puteţi să ne puneţi să băgăm bani şi să exploatăm cupru cât timp nu avem autorizaţie de mediu". În cazul exploatării cuprului, cheltuielile pentru protecţia mediului sunt foarte mari. În al doilea rând, am spus foarte clar despre ce vorbim: dăm absolut tot şi, peste zece ani, aflăm dacă a fost bine sau n-a fost bine.
Realizator: V-aţi gândit la transferarea de acţiuni, de nişte acţiuni către Consiliul Judeţean Alba, nu?
Victor Ponta: Către Consiliul Judeţean Alba este o variantă, deoarece Consiliul Judeţean Alba, spre deosebire de o societate aflată în portofoliul Ministerului Economiei, este eligibilă pentru a accesa fonduri europene de mediu. Sunt mai multe variante pe care trebuie să le gândim. Ce e important este că nu dai la o firmă de care nu a auzit nimeni şi care vine, dă bani sau nu dă bani şi cine ştie ce se întâmplă aici şi că niciun fel de exploatare nu se va face - apropo şi de Roşia Montană - până nu se lămuresc aceste trei lucruri esenţiale, şi anume, în primul rând, ce facem cu mediul. Dacă nu avem toate garanţiile din lume nu se...
Realizator: Da, dar în ce priveşte Roşia Montană nu ne puteţi da un termen în care Ministerul Mediului va finaliza acest studiu de mediu, această evaluare, nu?
Victor Ponta: Nu pot să vă dau un termen pentru că urmează celelalte două puncte; toate trei sunt legate. Al doilea punct: dom'le, care e participaţia statului român la aceste exploatări? Că dacă noi nu existăm acolo şi doar, eventual, încasăm nişte redevenţe foarte mici, redevenţe care trebuie mărite obligatoriu.
Realizator: Era 20% participaţia.
Victor Ponta: Era 20%, o redevenţă de 4% - 20% care se reduce prin mărirea capitalului social. Şi în al treilea rând, aş vrea să cred că Roşia Montană şi CupruMin şi orice altceva nu se fac doar pentru că nişte oameni politici, la un moment dat, au un interes direct - nu vreau să spun financiar.
Realizator: Da, vă referiţi la Roşia Montană şi nu numai, da.
Victor Ponta: Mă refer în special la Roşia Montană. Nu se poate acum să încep eu să spun toată ziua la televizor "Faceţi Roşia Montană". La un moment dat, vă gândiţi: dom'le, Ponta are vreun interes acolo de-l apucă să vorbească non-stop de chestia asta... Eu vreau să văd care e interesul statului român şi, dacă statul român şi societatea românească spun: "Da, dom'le, am înţeles, nici nu avem probleme cu mediul, câştigăm o parte corectă" - nu poţi să iei tot când cineva vine cu banii, dar poţi să iei o parte, aşa cum iau toate ţările care au asemenea resurse -, atunci putem vorbi de punerea în practică a proiectelor. Până atunci nu, şi eu vă spun sincer. Eu cred că această uriaşă campanie de media - pentru că, totuşi, Gold Corporation, l-am văzut, este principalul cumpărător de publicitate din România, după Vodafone şi Orange...
Realizator: Da, într-o campanie foarte...
Victor Ponta: Şi, de asemenea, insistenţa unui om politic - că a fost vorba de domnul Băsescu - a stârnit automat opoziţia celorlalţi. Or, asemenea proiecte nu cred că se pot face în acest fel.
Realizator: Continuăm interviul nostru cu primul-ministru. Suntem la sediul Guvernului. Suntem în plină campanie electorală, nu?
Victor Ponta: Nu-mi spuneţi, nu-mi spuneţi...
Realizator: Ce obiective aveţi, în afară de acela de a câştiga, bineînțeles ? Nu ştiu, mă gândesc că aţi făcut nişte sondaje ca să luaţi pulsul populaţiei, care nu sunt neapărat publice. Ce credeţi, care e starea de spirit a alegătorului român?
Victor Ponta: Mă plângeam aşa, un pic, de campanie, că într-adevăr, să preiei guvernarea exact în timpul campaniei locale sau generale chiar e un lucru extrem de dificil.
Realizator: Nu-i nimic, vă căliţi.
Victor Ponta: Am stat cât am putut aici, la Guvern, pentru că oamenii spuneau: "Măi, ai ajuns prim-ministru, stai acolo şi vezi-ţi de treburile tale!". În acelaşi timp, toţi colegii mei din ţară spuneau: "Da, dar trebuie să vii cu noi în campanie, că avem campanie", aşa încât chiar a fost şi e o perioadă dificilă până pe 10 iunie. Ce e important este faptul că, cel puţin până acum - zic Doamne fereşte, mai sunt zece zile -, chiar m-am ţinut de cuvânt cu faptul că alegerile sunt corecte, iar instituţiile statului, fie că e vorba de Poliţie, de altcineva, sunt chiar arbitri. Nu ţin nici cu USL, că a venit acum USL la guvernare, nu ţin nici nu PDL, cel care i-a numit în funcţii; realmente fac alegeri corecte, şi asta cred că era foarte important, cel puţin pentru USL.
Realizator: Bine, o să vedem când se va ajunge la...
Victor Ponta: Bun, am zis - mai sunt zece zile. Dar deocamdată... Şi totuşi, am văzut şi văd în fiecare zi şi reclamaţiile făcute de PDL, şi cele ale USL. Nu au fost lucruri grave până în acest moment. Ei, ăsta-i lucrul cel mai important pentru mine, ca prim-ministru - să arăt că până pe 10 iunie, după aceea şi la parlamentare, putem să organizăm nişte alegeri care să nu fie contestate din acest punct de vedere - cumpărat voturi, fraudat voturi. Dacă mă întrebaţi acum şi, sigur, ca parte interesată, ca lider, copreşedinte al USL: faptul că am reuşit - zău că n-a fost uşor - să avem candidaţi USL la toate consiliile judeţene, la toate primăriile municipii reşedinţă de judeţ şi în cele mai multe localităţi din ţară, cred că a fost opţiunea strategică cea mai importantă, şi e meritul lui Crin Antonescu şi al meu, sigur, al colegilor liberali, conservatori, social-democraţi, pentru că, evident, când eşti candidat USL pleci cu un mare avantaj. În al doilea rând, aici am profitat şi o să profităm probabil şi de o greşeală strategică făcută de cei de la PDL. Ei, încercând să ascundă necazurile din trecut, nu candidează decât în puţine judeţe cu numele de PDL şi portocaliu. Aşa încât, pe 10 iunie, când se vor aduna rezultatele, va fi USL - daţi-mi voie mie să fiu optimist - poate cu 60% vot politic. PDL va fi foarte jos, pentru că după aceea va veni Alianţa pentru nu-ştiu-care, Apelul de la Neamţ al domnului Pinalti sau mai ştiu eu ce altceva. Deci, diferenţa va fi uriaşă între USL şi a doua forţă clasată. Sigur că am sondaje în fiecare zonă. Vor fi surprize plăcute pentru noi, zone pe care le considerăm...
Realizator: Contaţi pe o prezenţă la vot satisfăcătoare?
Victor Ponta: Da. Cred că oamenii vor veni la vot, pentru că e o perioadă totuşi de efervescenţă, însă ceea ce vreau, de asemenea, să constat este faptul că, în mod indiscutabil, candidatul care este în funcţie - fie că e de la USL, fie că e de la PDL sau de la alt partid - pleacă cu un avantaj clar faţă de ceilalţi, fiind un singur tur de scrutin. Deci el pleacă, nu ştiu, cu 10%, cu 20% în faţă, ceea ce nu-i corect. Deci, din punctul meu de vedere, experienţa de acum... poate că în 2016 revenim la sistemul cu două tururi de scrutin, care e totuşi mult mai corect.
Realizator: Pentru că tot ne alegem primarii acum, aş vrea să vorbim puţin despre ordonanţa aceea referitoare la returnarea de către primari a banilor, care a fost considerată de către Curtea Constituţională parţial neconstituţională. Ce veţi face până la urmă şi de unde cei 600 de milioane de lei care au fost daţi de către Guvernul Ungureanu, pentru că nu erau atâţia bani în Fondul de rezervă al Guvernului? De unde aceşti bani? De la ce domenii au plecat?
Victor Ponta. Haideţi să o luăm pe rând. În primul rând, cei 637 de milioane, dacă nu mă înşel, au fost luaţi de la alte ministere - de la Ministerul Dezvoltării, în principal, de la partea investiţională, dar şi de la Ministerul Educaţiei au fost, dacă nu mă înşel, 30 de milioane parcă luaţi, de la celelalte - de la Transporturi, de la toate celelalte. Deci s-au luat de la ministerele nişte bani care nu cred că le prisoseau, dacă mă întrebaţi - mă uit acum la Educaţie că trebuie să le dau banii înapoi, de fapt, pentru că sunt pentru bacalaureat.
Realizator: Şi acum nu-i mai puteţi recupera pe toţi, în virtutea acestei...
Victor Ponta: Pe toţi nu. Pentru că ce a zis Curtea Constituţională... A spus că este constituţională - am adresa, îmi pare rău că nu o am la mine, o am în birou, dar că nu pot să iau înapoi banii deja folosiţi, lucru pe care eu l-am anunţat de la început. De altfel, am şi prezentat la o săptămână după: vreo 300 de milioane. Cine a fost mai iute de mână i-a cheltuit.
Realizator: Deci cât mai speraţi să recuperaţi?
Victor Ponta: Cam 60% am recuperat deja. Banii s-au întors şi nu-i mai...
Realizator: Şi se vor duce înapoi la domeniile de la care au fost luați?
Victor Ponta: Nu, se duc înapoi. Nu, o parte dintre ei i-am folosit - uitaţi-vă, a venit necazul ăsta cu inundaţiile şi-i voi folosi; pentru că, dacă sunt supărat pe ceva este faptul că am moştenit zero lei şi la Fondul de rezervă şi la Fondul de intervenţie. Or, Fondul de rezervă este tocmai pentru situaţii din acestea excepţionale - inundaţii, calamităţi, necazuri. Cum a fost, de exemplu, situaţia cu colegul dvs. Şerban Ionescu. Este un caz special, ai nevoie de nişte bani, de unde îi dai? Din Fondul de rezervă.
Realizator: Dar până la urmă cum a rămas? Pentru că se strâng bani, artiştii s-au mobilizat...
Victor Ponta: Noi am alocat prin Hotărâre de Guvern banii necesari pentru tratamentul în străinătate. Am fost informat tot timpul de către Ministrul Sănătăţii - înţeleg că nu am voie să dau foarte multe detalii, pentru că ţine totuşi de informaţii...
Realizator: Da, sigur, de confidenţialitatea...
Victor Ponta: Şi în măsura în care va avea nevoie de acei bani, şi cred că are nevoie, sunt puşi la dispoziţie. Să mă întorc însă la problema cu primarii.
Realizator: Da.
Victor Ponta: Deci banii s-au luat de la alte ministere, şi cred că a fost foarte rău. Eu am recuperat cam 60% şi sunt acum în Fondul de rezervă, şi-i vom folosi nu pentru ca să finanţez alte primării - de data asta să dau banii la PSD sau la PNL.
Realizator: Să sperăm.
Victor Ponta: Nu, că se publică lucrurile astea, nu pot să le fac pe sub masă. Aşa am aflat şi noi ce a făcut Guvernul Ungureanu, că altfel n-am fi aflat. Şi în al treilea rând, toate primăriile - şi asta mi-a zis Curtea Constituţională, şi mi-a zis corect -, fie că este vorba de cele de la PDL, cărora le-a dat domnul Ungureanu, fie că este vorba de alte primării, de la oricine altcineva, care au programe europene în derulare şi au nevoie de cofinanţare, din aceşti bani le asigur cofinanţarea. Adică, au nevoie de 10 lei de la bugetul de stat ca să ia 90 de lei de la UE. Ceea ce a fost profund incorect, şi eu îmi asum că nu se va mai întâmpla, este faptul că s-a spus: "Dom'le, de unde eşti, de la PSD sau PNL? Ai program european, dar nu-ţi dau bani de cofinanţare; dacă eşti de la PDL îţi dau". Or, cetăţeanul respectiv, fie că este vorba de Braşovul condus de un pedelist, fie că este vorba de Piteştiul condus de un pesedist, dacă primăria are în derulare un program european, de apă, de canalizare, de altceva - "De ce nu-mi dai banii, doar pentru că primarul meu nu-i de la tine?".
Realizator: Aşa ajunge să fie scuzabil traseismul politic în materie de primari. Ajungi să-i înţelegi pe unii primari că trec la un partid care îi dă bani.
Victor Ponta: Sigur, ăsta a fost motivul pentru care mulţi primari au zis...
Realizator: Este singurul traseism scuzabil.
Victor Ponta: Suntem în România. Cei mai mulţi le-au promis celor de la putere, au zis, "Da, da, venim la voi", fie că era vorba de PDL, fie că era vorba de alte partide, după care, când şi-au depus candidaturile, tot la USL candidează. Dar nu este în regulă situaţia. Nu este în regulă, şi soluţia - şi cu asta închei - este una singură, şi am anunţat-o deja: în 2013, toate autorităţile locale din România, fără nicio excepţie, nu contează de unde este primarul, au două bugete: bugetul de funcţionare, adică cât ai nevoie ca să plăteşti curent, apă, salarii - şi pe ăsta îl asigurăm la toată lumea; nu spunem: la unul îi dăm mai mulţi bani, la altul nu-i dăm bani de salarii; dăm la toată lumea chestia asta -, iar al doilea buget este bugetul de dezvoltare, în care eu nu-i dau niciun leu de la bugetul de stat, doar pentru că-mi place mie de primarul respectiv, dar îi cofinanţez toate programele, fie că este vorba de programe europene, fie că este vorba de Banca Mondială, orice altceva, în care vine şi-mi spune: "Dom'le prim-ministru, uite, eu am obţinut 80 de lei de la UE să-mi fac drumul, îmi mai trebuie 20". Pentru asta îi dau, indiferent de la ce partid este.
Realizator: Deja actualii miniştri reclamă tot felul de nereguli foarte mari la Ministerul Educaţiei, la Muncă, recent la Ministerul Turismului şi Dezvoltării...
Victor Ponta: Chiar aşa a fost.
Realizator: La POSDRU sunt problemele care sunt.
Victor Ponta: Cele mai grave.
Realizator: Sunteţi conştient că toate aceste acuzaţii, dacă nu sunt fondate, dacă nu vor urma nişte argumente solide - aşteptăm rezultatele unor audituri, nu făcute -, pot fi interpretate ca - ştiţi bine cum, doamna Elena Udrea parcă spunea - declaraţii electorale. Vă pot arunca în faţă oricând genul ăsta de replică, aşa cum opinia publică poate să nu vă dea crezare, pentru că sunteţi până la urmă o altă forţă politică venită de curând la putere, care o critică pe cea anterioară.
Victor Ponta: Bun, sigur că există şi o proporţie din aceste declaraţii pe care o reprezintă bătălia politică. Doamna Udrea...
Realizator: ...îmi pare bine că recunoaşteţi.
Victor Ponta: Nu, dar e normal, până la urmă.
Realizator: Da, da.
Victor Ponta: Dincolo de asta însă - şi aici formaţia mea anterioară, dinainte de a fi politician, mă ajută foarte mult -, sunt zone unde există probe deja. Eu nu sunt cel care pot să condamn un ministru sau o doamnă ministru, sunt instituţiile statului, fie că e vorba de DNA, justiţia mai departe, judecătorii. Dar cred că a doua zi sau a treia zi - deci nu avea nicio legătură, de fapt, cu schimbarea de Guvern - DNA a fost sesizat de folosirea frauduloasă a 2 milioane de euro din bani europeni şi din bani publici pentru organizarea acelei gale - la care, vă spun sincer, eu am participat şi m-am bucurat că a câştigat Lucian Bute atunci, dar 2 milioane s-au cheltuit fraudulos. Doamna Udrea nu poate să se supere pe domnul Hellvig, că chiar nu avea nicio legătură Hellvig cu chestia asta, se descoperise în timp ce cred că era celălalt ministru, după doamna Udrea. Faptul că Poşta Română a intrat în insolvenţă pentru că a pierdut un proces de 100 de milioane de lei cu Consiliul Concurenţei - la care avocatul Poştei Române, întâmplător domnul Valeriu Stoica, nu s-a prezentat... Există acest document şi el se trimite la Parchet.
Faptul că Agenţia Domeniilor Statului are de încasat - avea de încasat şi nu a încasat nimeni - 350 de milioane de lei redevenţe pentru terenurile sale, întâmplător, de la nişte politicieni aflaţi înainte la putere, e o realitate chestia asta. Faptul că POSDRU - Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - a fost întrerupt de către Comisia Europeană, după aceea s-a făcut o corecţie de 10% şi acum avem, sigur, un plan de urgenţă pentru a nu fi suspendaţi - sper să reuşească lucru ăsta -, asta iarăşi e o realitate bazată pe nişte lucruri concrete.
Realizator: Dar ştiţi că suspiciunile sunt că la POSDRU au fost nişte nereguli făcute aşa, transpartinic, adică nu au fost făcute neapărat de către membrii sau apropiaţi ai partidului aflat la putere până acum o lună.
Victor Ponta: Nu, nu e vorba de suspiciuni aici, e vorba de documente şi de cazuri pe care DLAF, Direcţia de Luptă Antifraudă - care, iarăşi, nu am schimbat eu, e fostul şef acolo, pentru că nu cred că trebuie să intre la numiri politice - le-a constatat. Fosta şefă a Autorităţii de Management, doamna Zevedei, era membră a PDL, dar nu pentru că era membru al PDL are dosare penale pentru un program de arhivare de 5 milioane de euro, pentru faptul că Autoritatea de Management stă într-o clădire închiriată tocmai de la secretarul de stat de acolo. Astea sunt lucruri pe care, când ai documente, nu doar din vorbe, le prezinţi. Nu poţi să spui: "Domle, ok, am moştenit toate aceste lucruri, dar tac din gură, că las' că vin şi alţii după mine, după aia să nu zică şi ei de mine" Asta nu se poate, şi asta le-am cerut colegilor. Dar documente, dincolo de partea de dezbatere...
Realizator: Exact, poate înainte de a face o declaraţie mai bine să existe acele documente care pot fi prezentate opiniei publice oricând.
Victor Ponta: Pentru ceea ce v-am menţionat acum există documentele prezentate public şi transmise mai departe la autorităţile statului. În mod sigur - în mod sigur! - sunt şi alte nereguli, despre care ştiu şi care sunt în verificări şi pe care o să le prezint, pentru că eu n-am de gând să le acopăr sau să le îngrop, v-am zis. Cu ce gând, cu gândul că, nu ştiu, o să vină altcineva după mine şi o să le dezgroape pe-ale mele? Nu, nu cred că e în regulă chestia asta.
Realizator: Mai avem câteva minute. Aş vrea să vorbim puţin despre votul uninominal pur, care şi el este contestat, ştiţi bine, inclusiv de către alţi actori politici, nu numai de către PDL, ci şi de UDMR, care spune că în România votul pe liste funcţiona foarte bine. Pe de altă parte, avantajele sunt într-adevăr că vom elimina sau vom diminua şpaga aceea pentru fotoliul de parlamentar. Pe de altă parte însă, eliminarea acestui prag electoral de 5% va permite intrarea în Parlament a unor persoane puţin frecventabile, recunoaşteţi. Deci, nu ştiu dacă acest vot uninominal pur va duce la o compoziţie pură - dacă nu una cumva impură - a Parlamentului, mai impură decât şi aşa este.
Victor Ponta: Haideţi să o luăm pe rând, apropo de critici.
Realizator: Da.
Victor Ponta: Singurul partid care nu are voie să critice acest sistem este PDL, pentru că ei l-au propus. E adevărat că l-au propus pe vremea când îi avantaja.
Realizator: A fost şi un referendum, nu? La care românii s-au pronunţat şi au spus că vor Parlament unicameral şi 300 de parlamentari – vot pe care dvs. acum îl ignoraţi.
Victor Ponta: Nu îl ignor absolut deloc. Eu i-am întrebat: "Vreţi să mergem?" - pentru că eu am propus. Eu sunt de acord şi hai să mergem la 300 de parlamentari; dar asta înseamnă că redesenăm colegiile. Şi cei de la PDL şi UDMR mi-au zis: "Nu, că acum sunteţi voi la putere, le redesenaţi cum vreţi voi ca să câştigaţi numai voi". Am zis: "Bun, ok, atunci mai rămânem aşa şi le reducem la anul şi stabilim colegiile pentru 2016".
Realizator: Haideţi să nu ne raportăm la poziţia PDL.
Victor Ponta: Nu, haideţi să nu ne raportăm. Haideţi să spunem atunci: un singur lucru am modificat faţă de legea actuală. Toată lumea era nemulţumită de faptul că cel care câştigă, adică cel care este votat cel mai mult de cetăţeni, stă acasă şi vine cel de pe locul doi, trei, patru - s-a întâmplat! Noi am spus un singur lucru: "Cine este pe primul loc merge în Parlament", ceea ce cred că este corect, pentru că mă raportez la alegerile locale. Primar devine, este ales cel care iese pe primul loc - nu iese primar cel de pe doi sau de pe trei, ci cel de pe primul loc. Preşedintele Consiliului Judeţean, la fel.
Realizator: Contraziceţi-mă apropo de intrarea în Parlament a unor persoane care nu ştiu dacă chiar merită statutul de parlamentar.
Victor Ponta: Nu pot să vă contrazic, pentru că n-avem rezultat, dar pot să pun un pariu cu dumneavoastră: nu vor intra independenţi în Parlament.
Realizator: Ţineţi minte pariul ăsta, ne întâlnim! Ne întâlnim la o nouă emisiune, da?
Victor Ponta: Nu, îl facem, dacă... bănuiesc că păstraţi filmarea. De ce? Pentru că poate fi un caz, sau două, de oameni extraordinar de... Dar haideţi să luăm cazul celui foarte cunoscut, care merge el într-un colegiu şi îl câştigă, dacă oamenii îl vor vota, iar regula asta - e dreptul lui: iese pe primul loc, n-am cum să-l opresc, dar care, dacă avea o listă în spate, ceea ce s-a mai întâmplat, haideţi să ne aducem aminte de anul 2000, din Partidul România Mare.
Realizator: Intra o întreagă listă.
Victor Ponta: Intrau 70 de oameni, dintre care noi nu-l cunoşteam decât pe unul.
Realizator: A, deci dumneavoastră mergeţi pe răul mai mic, să înţeleg.
Victor Ponta: Nu. Eu merg pe faptul că, până la urmă, mă obligă pe mine, USL - sau PSD, partid mare -, să-mi pun un candidat bun, pentru că dacă-mi pun un candidat slab, contestat, o să piardă la vot, n-o să fie pe primul loc, şi este obligaţia liderului de partid, care stă toată noaptea pe la televizor, să-şi facă nişte oameni, nu doar să zică: "Ăştia sunt prietenii mei, votaţi-i!". Uite, mergem... şi Cristina Ţopescu şi Victor Ponta candidează şi sunt votaţi. Eu cred că e mult mai bine aşa. Şi uitaţi-vă, că am apucat să vorbim tangenţial de Grecia: uitaţi-vă ce se întamplă într-o ţară în criză când se fragmentează votul şi când, până la urmă, nu reuşesc să se aşeze la masă pentru binele ţării. Or noi, USL, am reuşit să ne punem la masă, deşi eram, vorba aia, partide care ne-am luptat foarte mult timp. Vreau să cred că prin acest vot... Eu nu ştiu cine va câştiga; cei de la PDL plâng că vor pierde. Eu nu ştiu; dacă ei spun, sigur, nu pot să-i contrazic, dar pot să spun că dacă USL va câştiga va avea o majoritate stabilă şi nu vom mai avea - eu vorbesc ca prim-ministru acum -, nu va mai trebui să fac ce a făcut şi domnul Boc, şi domnul Ungureanu, în fiecare zi să mă duc şi să mai cumpăr un parlamentar, să mai am grijă ce mai vrea şi ăla...
Realizator: Bine, ştiţi că domnul Ungureanu tocmai a declarat că a fost un puci parlamentar şi deci... Nu mai putem intra în detalii acum.
Victor Ponta: Cred că a fost o lecţie pe care a înţeles-o.
Realizator: O singură întrebare, cu un răspuns scurt: veţi schimba garnitura de miniştri dacă veţi câştiga alegerile din noiembrie, în mare parte? Aveţi în vedere miniştri noi, tineri, o schimbare de generaţie?
Victor Ponta: Voi schimba absolut sigur structura Guvernului. N-am vrut s-o schimb acum, pentru că nu era timp în şase luni. Voi schimba structura Guvernului. Cred că structura actuală e o structură învechită şi România trebuie să aibă un Guvern mult mai flexibil şi mai adecvat la ceea ce înseamnă o ţară europeană în 2013-2016. O parte dintre miniştri vor rămâne, alţii nu. Toată lumea, în frunte cu mine, avem un contract cu România şi cu partidele noastre până la alegeri. Dacă confirmăm, rămânem, dacă nu, vin alţii mai buni.
Realizator: Vă mulţumesc foarte mult, domnule prim-ministru! Numai bine!
Victor Ponta: Eu mulţumesc!
Realizator: Vă multumesc şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor! La revedere, o seară frumoasă!

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 29.05.2012
(http://gov.ro/declaratiile-premierului-victor-ponta-in-cadrul-unei-editii-speciale-a-emisiunii-focus-prima-tv__l1a117273.html)
Dacă şi domnul Ponta ia drumul domnului Boc, cu ce mai rămânem în mod real? Cine să mai vină la cârma Guvernului, au fost deja toţi.

10 comments:

Anonymous said...

Băi Biblio, ţara asta va scăpa vreodată de pafarişti?

demneura on mai 30, 2012 la 10:28 said:
http://www.elenaudrea.ro/depolitizarea-asa-cum-este-inteleasa-de-ponta-si-antonescu-inseamna-punerea-usl-istilor-in-fruntea-tuturor-institutiilor-din-romania.html/comment-page-1#comment-231520

demneura 30/05/2012 at 10:05 | Your comment is awaiting moderation.

\n Bă idioţilor şi cretinilor schimbaţi dracului puchineţele astea de fonturi.
Aţi verificat să vedeţi dacă se vede corect pagina în rezoluţiile uzuale?
Aţi verificat să vedeţi dacă se vede corect pagina în principalele sisteme de operare?
Aţi ţinut cont de faptul că marea majoritate a PC-manilor sunt ochelarişti şi de aceea fonturile trebuie să fie contrastate puternic şi cu literă de mărime standard?
Aveţi habar de aceste reguli turmă de boi şi cretini?
Idioţi incurabili!

Anonymous said...

Uninominalul dintr-un singur tur exclude din start "sineuriştii" şi "făcăturile"!

CÂŞTIGĂTORUL IA TOTUL!
că de aceea este câştigător.

Tot se invocă faptul că vezi doamne într-o circumscripţie în care n-au votat decât 5 oameni a câştigat cel ce a fost votat de 3 candidaţi!
Cică n-are reprezentare!
ETE FLEOŞC!
Păi este poblema celor ce nu au ieşit la vot!
DACĂ NU AU IEŞIT LA VOT SĂ NU AIBĂ PRETENŢIA SĂ FIE REPREZENTAŢI!
SĂ FIE REPREZENTAŢI DOAR CEI CE AU IEŞIT LA VOT!
ÎN DEMOCRAŢIE AI ŞI DREPTURI DAR AI ŞI OBLIGAŢII!
Corect?
SAU:
De ce să votez o listă care conţine în aafară de 2-3 pe care vreau să-i votez mai conţine 10 lături!
De unde moda asta?
Aşa au ajuns în Parlament o grămadă de lichele!
Aşa a juns Monica Macovei-Gherghescu vice-preşedinte PDL şi parlamentar european.
Pe lătura asta nimeni nu a vrut s-o voteze!

ZeV said...

Biblio
In urma cu cateva minute, premierul a anuntat, dupa sedinta de guvern, ca a dat dispozitie tuturor ministrilor ca, orice declaratie care vizeaza modificari in sistemul fiscal, sa fie insotita de mentiunea expresa ca orice schimbare se va face doar in urma unor analize aprofundate si numai dupa consultarea partenerilor externi.
Domnule Bibliotecar...va sugerez sa procedati ca mine. Eu nu ascult, de ceva timp, decat stirile prezentate in jurnalele RRA. Va asigur ca este un mod mult mai eficient de informare, mai ales, daca noaptea este rezervata odihnei si nu altor activitati. ;)
Dati-le naibii de televiziuni si taiati legaturile toxice cu grămada de jurnalisti de talk-show care urlă toată ziua și toată noaptea cât de neliberi sunt ei, doar pentru ca minciunile lor se dovedesc, pana la urma, diversiuni si neadevaruri. ;)
NOTA: Vezi si blogul d-lui CPreda
;)
PS
Aveti rabdare. Daca totul va ,,miroase" pe orizontala si pe verticala, 24/7, uite, eu sunt dispus sa citesc un tom intreg cu propunerile dvs alternative si CONCRETE de reforma fiscala.
Vin si cu amendamente, daca este cazul.
;)

ZeV said...

EXCELENT DEMNEURA !
Adresez un HUOO prelungit derbedeilor portocalii care AU PROMOVAT sisiemul de vot uninominal, DOAR pentru ca au crezut ca îi avantajează conjunctural. Acum, si-ar dori, se pare, modelul PNL care a generat ,,alesi" teleportati de pe locurile inferioare.
Aceasta adunatura INCOERENTA de scursuri si haite LAȘE ȘI POPULISTE, care au trădat DREAPTA AUTENTICP, nu va primi votul meu !
Jos Boc !
Jos Udrea !
Jos Macovei !
FELICITARI, domnule Ponta. Dă cu lichelele de pământ ! Dar ATENTIE...si cu uscăturile toxice din din partidul domniei tale.
Si mai ales, incearca sa te distantezi de Crin Antonescu !
:D :D

ZeV said...

..Memoria mea de Cray imi spune chiar in acest moment, că, după retragerea PSD de la guvernare (în 2009 n.r.), onorabilii pediști, au purces la îndeletnicirea lor de bază : AU SCHIMBAT TOT, DE SUS ȘI PÂNĂ JOS. Desi, motiunea de cenzura, batea la usa Parlamentului.
Nici in 2012, nu s-au trezit la realitate. Lideri marcanți, inclusiv Elena Udrea, ne spuneau, emfatic și cu cinism , că moțiunea nu va trece. Deși habar nu aveau de câți parlamentari fideli mai dispun la vot.
Postez acest remember, citind ce scrie DEMNEURA, care face trimitere la un titlu de comentariu de pe blogul E.U.
Stau și mă întreb, cum pot unii citi acel blog, fără a se oripila, luând contact cu IPOCRIZIA în forma ei ce ma nudă ?
Mă felicit singur pentru că am reușit să scot din ,,memoria" utilitarului ,,Internet Exporer" acea cocină de tupeu si dispreț.
;))

ZeV said...

PPS
..Domnule Bibliotecar...va asigur ca toata lumea este cu mintea la alegeri.
Nu va mai chinuiti sa postati tot felul de teme serioase, pe care, spre a citi, risti sa faci febra musculara la incheitura mainii care trage cursorul mouse-ului.
Vorbesc serios.
;)))
IMPORTANT ACUM:
1. Alegeri corecte ;
2. Curs, cat de cat stabil, leu/euro ;
Restul, DUPĂ.
;)

ZeV said...

ERATA
Rectific:
In urma cu cateva minute, premierul a anuntat, INAINTEA sedintei de guvern ...

Bibliotecaru said...

@ demneura
http://bibliotecarul.blogspot.com/2012/05/inca-un-semn-de-intrebare-asupra.html?showComment=1338363118509#c6862837495969664218

Păi vedeţi... s-au schimbat puchineţele :D

Blogul doamnei Udrea se va stinge, oricum... vor rămâne Ionadrienii şi aşa mai departe până, de plictiseală, vor sării unii la gâtul altuia şi/sau vor pleca şi ei.

Bibliotecaru said...

@ demneura
http://bibliotecarul.blogspot.com/2012/05/inca-un-semn-de-intrebare-asupra.html?showComment=1338363952594#c2734496364595701213

Problema este alta. În Parlament nu trebuie să reiasă "oamenii votaţi de electorat" ci voinţa politică a celor care votează.

Cetăţenii românii îşi exercită suveranitatea prin organele reprezentative şi nu prin reprezentanţi.

"Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman"

Acest lucru înseamnă că voinţa politică a parlamentarilor care alcătuiesc Parlamentul trebuie să fie reprezentativă faţă de voinţa politică a poporului.

Respectiv, dacă poporul vrea 25% albă şi 75% neagră, atunci din activitatea parlamentară trebuie să reiasă aproximativ 25% parlamentari care o vor albă şi 75% care o vor neagră. Această reprezentare se obţine prin faptul că cei 25% din cetăţenii care o doresc albă votează 25% dintre candidaţi pentru Parlament care o doresc albă şi 75% dintre cetăţenii care o doresc neagră votează 75% dintre candidaţi care o doresc neagră. Aleşii vor face ce-şi doresc, respectiv ei îşi vor dori 25% albă şi 75% neagră şi în Parlament.

Acest lucru înseamnă vot democratic.

Dacă cetăţenii nu fac o alegere pe alba/neagra şi aleg persoane sau partide, nu proiecte... democraţie ioc. A da un vot în alb unei persoane care să te reprezinte cum crede ea mai bine sau conform intereselor personale, nu are nimic de-a face cu democraţia.

Ei bine, dacă se alege din primul tur un parlamentar care are 30% voturi date pentru proiectele sale, este absolut evident că 70% dintre voturi sunt pentru altceva decât proiectele sale (respectiv variantele celorlalţi candidaţi). Un al doilea tur reglementează această problemă silind (dat fiind că sunt doar doi candidaţi) un vot de peste 50% pentru proiectele unui candidat. Este o aproximare, pentru că se folosesc sub 100% din voturi, dar măcar se foloseşte o majoritate de peste 50%.

Nimeni, absolut nimeni, nu a spus până acum de ce un tur şi nu două tururi. Nu are nici o logică. Sigurele ţări care au un singur tur pe acest tip de vot, fără redistribuire, sunt ţările în care sunt două partide mari şi, cel mult, un partid mititel care nu contează. Astfel este evident că în cea mai mare parte sunt aleşi candidaţi cu peste 50% din voturi. La noi sunt trei partide comparabile ca număr de voturi PSD, PDL şi PNL, plus mai multe partide care au câteva procente şi pot fi luate în seamă (asta pentru că cele trei partide nu au prea multe procente, respectiv 30-40%).

Bibliotecaru said...

@ ZeV
http://bibliotecarul.blogspot.com/2012/05/inca-un-semn-de-intrebare-asupra.html?showComment=1338373204263#c4948161074767347054

Eu nu pot să nu ascult TV-ul. RRA ascult noaptea, când mai prind câte o emisiune de Jazz. Problema, domnul meu, este că în populaţie se propagă toate tipurile de informaţii. Dorinţa mea nu este să se facă ca mine, nici nu are rost să fac eu planuri minunate, aş munci oricum ineficient şi de pomană, nu m-ar lua nimeni în seamă. Dorinţa mea este ca politicienii să fie responsabili şi să facă politică, nu altceva.

Cât despre alegeri corecte...

Primarul este executiv, respectiv poate emite o strategie de... ştiu şi eu... cum să reducă numărul câinilor vagabonzi în limitele unui buget. Hotărârile se iau la nivelul Consiliului Local, consilierii ar trebui deci să vină cu "planuri minunate" pentru a primi votul, nu candidaţii pentru Primărie. La fel şi la Consiliul Judeţean.

Cât ar fi primarul de ordinator de credite el nu poate cheltui nici un ban pe proiecte fără să aibă aprobarea Consiliului...

Vedeţi pe cineva să ţină seama de asta? Eu nu.

Încălcarea legii este şi ea evidentă, toţi dau materiale de tipul pixurilor, umbrelelor, brichetelor... deşi anul acesta sunt interzise. Nu-i bagă nimeni la puşcărie. Ce alegeri corecte?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.