04 May 2012

Iulia Timoşenko, din politician condamnat se transformă în politician martir


Iulia Timoşenko a reprezentat pentru mine speranţa că timpul în care şi în România vom avea doamne premier sau preşedinte este mai aproape decât credem. Nu ştiu dacă doamna Timoşenko este sau nu este vinovată de ceea ce spune, probabil că da, important este că această doamnă are un rol public care este departe de a se fi terminat. Ştiri:
http://www.libertatea.ro/typo3temp/pics/iulia_timosenko_greva_foamei_3b2f5161f1.jpg

"Iulia Timoşenko a anunţat că a început o grevă a foamei", a declarat avocatul său, Serghei Vlassenko, la ieşirea din închisoarea Harkiv, conform AFP.

Iulia Timosenko a fost arestată în august 2011, iar în octombrie a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz în funcție, pentru că a autorizat, fără aprobarea Guvernului, semnarea unor contracte privind importul de gaze naturale ruseşti la un preţ prea mare, dezavantajos pentru Kiev.
(http://www.libertatea.ro/detalii/articol/iulia-timosenko-greva-foamei-inchisoare-390691.html)

"Comisarul pentru Drepturile Omului Nina Karpaceva a anunţat public că reprezentantul său a vizitat-o marţea trecută pe condamnată, fără să anunţe. S-a confirmat că fostul premier avea urme de lovituri pe corp", a declarat miercuri Arseni Iaţeniuk, liderul Partidului Frontul Schimbării (de opoziţie), relatează Itar-Tass, citată de Mediafax.

Karpaceva a solicitat procurorului general al Ucrainei să declanşeze cercetări penale şi să îi concedieze pe cei care au utilizat forţa fizică împotriva lui Timoşenko, în timp ce au transferat-o de la închisoare la spital. De asemenea, ea a insistat ca directorul serviciului penitenciar să dispună ca fostului premier să i se furnizeze de urgenţă asistenţă medicală, în concordanţă cu decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Vinerea trecută, Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei, în semn de protest, după ce a fost lovită de gardieni din închisoare.

Avocatul acesteia, Serghei Vlasenko, a declarat că a văzut "vânătăi" pe corpul lui Timoşenko. "Greva foamei în care a intrat Timoşenko reprezintă protestul ei faţă de ceea ce se petrece în ţară şi ceea ce i s-a întâmplat ei personal în închisoare", a spus avocatul.

Într-o scrisoare pe care i-a înmânat-o avocatului său, Timoşenko a afirmat că a fost luată cu forţa la spital, de către gardieni din închisoare. Aceştia au tras-o afară din pat, iar atunci când a încercat să se apere ea a fost lovită în stomac şi a leşinat. Serviciul penitenciar ucrainean a negat aceste acuzaţii.
(http://www.libertatea.ro/detalii/articol/iulia-timosenko-batuta-in-inchisoare-390923.html)

Penitenciarul din Ucraina unde este încarcerată Iulia Timoşenko, fostul premier al acestei ţări, a anunţat luni că aceasta suferă de aceeaşi afecţiune ca şi alte 150 de deţinute din închisoare, în replică la un raport al unor medici germani, care recomandă spitalizarea ei în afara închisorii, transmite AFP citând agenţia Interfax.

„Avem circa 150 de deţinute care suferă de aceeaşi afecţiune. Aceste paciente primesc îngrijiri în dispensarul închisorii”, a anunţat penitenciarul, citându-l pe medicul închisorii, pretinzând şi că tratamentul acordat fostului prim-ministrul 'ia în considerare toate recomandările medicilor germani', precizează Agerpres.

http://www.novanews.ro/uploaded/files/7558-iulia_timosenko_.jpg

Aceste declaraţii survin după ce ziarul online Ukrainska Pravda a publicat un raport descris ca fiind redactat de medici germani care au examinat-o pe Iulia Timoşenko în luna februarie. Potrivit acestui document, datat de pe 17 februarie, ea suferă de hernie de disc şi de dureri 'insuportabile' şi necesită o spitalizare 'imediată' într-o 'clinică specializată' din afara închisorii.
(http://www.novanews.ro/news/iulia-timosenko-sufera-de-aceeasi-afectiune-ca-si-celelalte-detinute)

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20120427_0353/8.jpg

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20120427_0357/8.jpg

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20120427_0360/8.jpg

Site-ul Ukrainska Pravda a publicat vineri imagini din 25 aprilie în care Timoşenko arată urmele rămase în urma agresiunilor suferite în detenţie.

Lidera opoziţiei ucrainene, Iulia Timoşenko, aflată în greva foamei de o săptămână, îl acuză pe preşedintele Viktor Ianukovici că a autorizat violenţele la care a fost supusă în detenţie, informează AFP.
(http://www.stiri.com.ro/stire-27280/cum-arata-iulia-timosenko-dupa-o-saptamana-de-greva-a-foamei-si-dupa-ce-a-fost-agresata-in-inchisoare.html)

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/9581689/2/angela-merkel-octav-ganea.jpg?width=400

Cancelarul german Angela Merkel ar intenţiona să boicoteze meciurile de fotbal din cadrul Euro-2012 din Ucraina pentru a protesta faţă de modul în care este tratată fostul premier Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.
(http://www.mediafax.ro/externe/angela-merkel-va-boicota-euro-2012-daca-iulia-timosenko-nu-va-fi-eliberata-din-inchisoare-9581689/)

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/9583591/1/iulia-timosenko-arest-afp.jpg?width=400

Cel puţin cinci preşedinţi europeni nu vor participa la reuniunea de la Yalta, motivul fiind cazul Iuliei Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
(http://www.mediafax.ro/externe/cel-putin-cinci-presedinti-europeni-nu-vor-participa-la-reuniunea-de-la-yalta-motivul-fiind-cazul-iuliei-timosenko-9583591/)


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România se va solidariza cu poziţia UE privind cazul Iuliei Timoşenko din Ucraina şi va fi reprezentată doar la nivel de ambasador la Summit-ul liderilor Europei Centrale, programat în perioada 11-12 mai în staţiunea ucraineană Ialta.

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Noi ne solidarizăm cu colegii noştri din UE şi, spre exemplu, nu vom da curs invitaţiei de a participa la summitul central şi sud-est european de la Ialta, din 11-12, dar vom fi reprezentaţi de ambasador. Pentru noi Ucraina este un stat important. Sigur, în acelaşi timp, nouă ne este foarte clar că nu ne putem amesteca în justiţia altui stat", a spus preşedintele Băsescu în interviul acordat Radio România Actualităţi alături de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

(http://www.mediafax.ro/politic/basescu-suntem-solidari-cu-ue-in-legatura-cu-timosenko-si-cu-participarea-la-summit-ul-de-la-ialta-9590630/)

Rosen Plevneliev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a anunţat că nu va participa la summitul liderilor din Europa Centrală de la Ialta, din cauza situaţiei opozantei ucrainene Iulia Timoşenko.
(http://www.mediafax.ro/externe/presedintele-bulgariei-isi-anuleaza-participarea-la-summitul-de-la-ialta-din-cauza-situatiei-iuliei-timosenko-9592902/)
Mi-ar plăcea să văd astfel de manifestări de solidaritate pentru orice cetăţean abuzat de un sistem politic. Deocamdată este vorba despre un fost politician, sper însă la o normalitate mai largă de foşti politicieni.

2 comments:

Vasile, said...

Iulia este o martira creata de EU,in razboiul deja rece reinceput pentru stoparea hegemoniei Rusiei in eventuala cea mai mare tara europeana un eldorado pentru interesesele capitalului European!

Bibliotecaru said...

De aici şi disperarea în a rezolva problema gazelor.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.