16 May 2012

Jurnalismul modern


Nu aţi avut niciodată impresia că anumiţi analişti economici, deşi sunt extrem de galonaţi în ceea ce priveşte diplomele, par a nu băga în seamă cele mai banale realităţi. Iată că următoarea ştire m-a făcut să mă gândesc mai serios la acest aspect.
Oricine vizitează site-ul Forbes.com şi doreşte să citească prognozele financiare pentru New York Times Company, poate remarca că articolul respectiv este semnat "Narrative Science". "Narrative Science" nu este un editor de la Forbes, sau cel puţin nu unul în carne şi oase, ci este un set de algoritmi care pot prelua datele şi le transformă în cuvinte.

http://www.agerpres.ro/media/images/2012-05/051613321554329833.jpg

Ceea ce a început ca un experiment de laborator la Northwestern University, la care au contribuit atât programatori cât şi jurnalişti, pare să reprezinte o "oportunitate" de recalificare profesională sau măcar de pensionare înainte de termen pentru ultima categorie.

Sistemul care transformă datele în cuvinte nu pare pregătit să câştige vreun premiu Pulitzer, cel puţin deocamdată, însă un cititor neavizat nu va şti că rândurile pe care îşi aruncă ochii sunt scrise de o maşină şi nu de un jurnalist. Acelaşi algoritm este aplicabil, deocamdată, şi la domeniul jurnalisticii sportive.AGERPRES
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/life/item/122125-Jurnalistul-cibernetic-sfarsitul-meseriei-de-jurnalist.html)
Oare aceşti analişti să fie nişte roboţei şi să nu ne dăm noi seama ce şi cum?

METROPOLIS  robot
Photograph: Alamy

7 comments:

Vasile, said...

Pai decit un hanalist mai bine un robot.

By the way de analisti, l-ati revazut pe dl. Voinea , prospatul secretar de stat.Nu bate cimpii ca domn sef Georgescu, mesaj clar , pe intelesul tuturor.Eu cred ca pe post de bancher avea un salariu mult mai mare decit acela de secretar la finante!

Sa fie altruism sau numai truism?

dArtagnan said...

Algoritmul ăsta, care transformă date în cuvinte, ar fi un ministru foarte bun la Educație. Cel proaspăt demisionat dădea doar copy-paste, nicio transformare,adică algoritmul din capul lui era mult mai simplu.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Nu mi-a atras atenţia domnul Voinea. Actual mă calcă pe nerv domnul Blănculescu :D

Când ajungi secretar de stat nu mai este vorba despre salariu. Chestia asta ţi se trece în CV şi pe urmă poţi obţine ceva "barosan" la salariul de bancher.

Bibliotecaru said...

@ dArtagnan

Încep să cred că "nici un ministru" la educaţie este mai bun decât "orice ministru" la educaţie.

Vasile, said...

Pai asa este , dar urmaritil atunci cid apare,in trecut dl.Voinea era mai percutant ca director de banca si analist financiar, acum are un low profile, si un discurs citet si succint.

Dl. Blanculescu de la ce partid este in realitate? Cred ca adeziunea, formularul dansului de inscriere la PSD este facut cu cerneala "simpatica" multicolora!


Conte, si daca nu a fost asa cum sustin mizerabilii?

Bibliotecaru said...

Dl. Blanculescu înţeleg că se recomandă independent. În trecut a fost ministru delegat pentru coordonarea autorităților de control un an jumătate şi cam o lună ministru al sănătăţii în Guvernul Năstase. Dar de atunci a trecut mult timp.

Bibliotecaru said...

Dar are blog...
http://www.blanculescu.ro/archive/all/2012/5
:D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.