Aş porni un pic pe linia reprezentării României în spaţiul extern... căci calitatea actului de reprezentare mi se pare un pic deficitară.
7 mai 2012
Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat luni că relaţia sau cu preşedintele Traian Băsescu va fi una constituţională, el reluând afirmaţiile sale că şeful statului şi-a ales greşit consilierii şi că a susţinut aplicarea de măsuri similare cu Mussolini.
(Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"În legătură cu relaţia cu preşedintele, din partea mea va fi una constituţională. Vom respecta toţi Constituţia. Evident, nu suntem oameni necunoscuţi, am fost colegi în două guverne cu dânsul, ordinea de la şedinţele de guverne ne punea în mod fatal unul lângă altul. Am discutat de multe ori, nu e o problemă. I-am spus şi după instalare că şi-a luat consilieri care îl vor trimite într-un unghi mort, ceea ce s-a şi întâmplat. I-am mai spus că sunt greşite opţiunile şi în alte domenii", a afirmat Marga, la audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.(http://www.mediafax.ro/politic/marga-relatia-cu-basescu-va-fi-constitutionala-consilierii-lui-l-au-dus-intr-un-unghi-mort-9601155/)
16 mai 2012
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat că are prevăzut în program să călătorească în aceeaşi aeronavă cu preşedintele Traian Băsescu la Summitul NATO de la Chicago, el adăugând şi că relaţia sa cu şeful statului nu a fost "disfuncţională" până acum.
"Aşa cum e stabilit programul la această oră, vom pleca sâmbătă dimineaţă la 10.20, cu o cursă specială. În acelaşi avion", a spus Marga, într-un interviu la The Monney Channel.
Întrebat dacă va sta lângă şeful statului pe durata zborului, Marga a arătat că "sunt mai multe locuri în avion", dar nu se va feri să discute cu Băsescu. "Nu trebuie să ne ferim de discuţii şi de argumentele rivale, important e să vedem ce facem după ce ele sunt prezentate", a spus el.
De asemenea, el a menţionat că de când a preluat mandatul de şef al diplomaţiei, relaţia sa cu preşedintele nu a fost "disfuncţională". "Până la această oră nu a fost disfuncţională atunci când a fost vorba de tratarea unor dosare complexe. Dacă va fi, vom vedea", a afirmat Marga.
El a reiterat ideea expusă la audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului că trebuie revenit la prevederile constituţionale în ceea ce priveşte elaborarea, aprobarea şi executarea politicii externe şi trebuie respectate atribuţiile atât ale şefului statului, cât şi ale Guvernului şi Parlamentului.
(Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)
"Pentru noi nu este o ţintă să reducem din competenţele constituţionale ale preşedintelui, pentru noi problema este să revenim la acest pluralism în elaborarea, aprobarea şi executarea politicii externe (...) În multe situaţii, foarte multe situaţii, Preşedinţia intră pe primul loc şi nimeni nu contestă acest lucru", a evidenţiat ministrul de Externe.
El a mai arătat că trebuie găsită formula de coabitare cu şeful statului, având în vedere interesul naţional. "Plec de la asumpţia că la nivelul ţării sunt oameni maturi şi fiecare înţelegem argumentarea celuilalt", a concluzionat el.
(http://www.mediafax.ro/politic/marga-merg-cu-basescu-in-acelasi-avion-la-summitul-nato-de-la-chicago-9634849/)
Astăzi, 20 mai 2012
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, duminică, că România ar putea aloca 500.000 de dolari pentru finanţarea forţelor afgane de securitate, decizia urmând să fie anunţată la secţiunea dedicată Afganistanului în cadrul Summitului NATO de la Chicago.
"România are la această oră o decizie preliminară de a interveni cu 500.000 de dolari. Aceasta a fost repartizată până la această oră, dar aceste cifre trebuie luate în mişcare. Nu vreau să considerăm că sunt finale, este clar că depinde şi de nevoile care vor apărea. La această oră, acesta a fost calculul pentru România, făcut de centrul Alianţei de la Bruxelles ", a declarat ministrul de Externe.
(Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)
"Principalul punct este Afganistanul şi aici se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranziţie care, aşa cum este estimat, se va termina la sfârşitul anului 2014, dar şi de ce urmează după tranziţie, în ce măsură aliaţii se vor implica în construcţia instituţională, în consolidarea forţelor de securitate ale Afganistanului, în aşa fel încât întregul teritoriu al ţării să fie sub controlul Kabulului. Nu în ultimul rând, se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO şi a partenerilor din teritoriul Afganistanului", declara preşedintele Băsescu.
(http://www.mediafax.ro/politic/marga-romania-ar-putea-aloca-500-000-de-dolari-la-efortul-nato-de-finantare-a-fortelor-afgane-9652933/)
România "va vorbi pe o singură voce" la Summitul NATO de la Chicago, a declarat, duminică, ministrul de Externe, Andrei Marga, adăugând că a cooperat, la fel ca şi ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu, cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema dosarelor Summitului.
"Şi aici, la Chicago, România va vorbi pe o singură voce, ceea ce este absolut normal", a spus Marga.
El a precizat că în zborul cu avionul de la Bucureşti la Chicago a avut "discuţii îndelungi", la fel ca şi ministrul Apărării, cu preşedintele Băsescu, pe dosarele Summitului. "A fost un drum, din punctul meu de vedere, normal, de oameni dedicaţi direct sarcinilor şi misiunii lor", a evidenţiat Marga.
Întrebat în legătură cu afirmaţiile premierului Victor Ponta despre faptul că Băsescu se reprezintă pe el singur la Summitul NATO, Marga a arătat că "lucrurile par tensionate, dar în fond nu sunt tensionate, însă mai trebuie lămurite nişte lucruri".
"Nu este vorba de o competiţie între forţele care sunt implicate (în politica externă a României n.r.), ci este vorba despre a chema mai mulţi oameni, mai multe forţe la elaborarea şi implementarea politicii externe, ceea ce poate fi în avantajul României. Trebuie să ne obişnuim cu această lectură mai acurată a Constituţiei şi, desigur, şi cu coabitarea", a spus ministrul Marga.
(Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)
"Domnul Ponta a dat în urmă cu trei zile această formulare, că România nu va vorbi cu mai multe voci, ci cu o singură voce. Domnul Ponta s-a referit la faptul că preşedintele reprezintă Preşedinţia, cu competenţele pe care i le dă Constituţia. Domnul Ponta este şi el un jurist excelent, care ştie cum este Constituţia şi cum este distribuită puterea, sau decizia cel puţin", a mai spus ministrul de Externe despre comentariile premierului.
(http://www.mediafax.ro/politic/marga-romania-va-vorbi-pe-o-singura-voce-la-summit-am-avut-discutii-indelungi-cu-presedintele-9653069/)
În sfârşit, am ajuns la ştirea care a provocat postarea:
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dat asigurări că trupele străine nu vor fi retrase prematur din Afganistan, în pofida deciziei Franţei de a accelera retragerea militarilor.Cât timp puneam pe blog aceste tăieturi din ziare mi-a tot venit în minte o melodie mai veche.
"Nu va exista o retragere prematură. Vom rămâne în Afganistan până la succesul operaţiunii", a declarat Rasmussen cu puţin înaintea summitului NATO.
Rasmussen a precizat că nu este surprins de decizia Franţei. El a notat că retragerea trupelor combatante franceze din Afganistan până la sfârşitul anului 2012 a fost o promisiune de campanie a lui François Hollande. "Iar un om politic trebuie să îşi respecte mereu promisiunile", adaugă el.
(Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"De fapt, decizia Franţei este în concordanţă cu planul NATO de retragere treptată a trupelor din Afganistan", subliniază Rasmussen.
(http://www.mediafax.ro/externe/anders-fogh-rasmussen-fortele-nato-nu-vor-fi-retrase-prematur-din-afganistan-9653279/)
Antract - Cucu
Vă rog eu, daţi politicienilor ceva să se acopere.
25 comments:
:) Biblio,
Eu nu înţeleg de ce încercaţi să-l scoateţi basma curată pe dl. Marga. Eu cred că mai degrabă dânsul a intrat într-un unghi mort, vorbind "de bine" despre Rusia în împrejurări nepotrivite, adică exact în perioada în care la Chişinău se comemorau 200 de ani de la ocuparea Basarabiei de către armatele ţariste. Din această dilemă nu se poate ieşi uşor. Da' poate e doar un reflex dobândit prin colaborările de pe la televiziuni unde, ca şi invitat, tre' să spui ceva indiferent despre ce că altfel nu te mai cheamă, ceea ce ca şi ministru de externe nu s-a mai potrivit. :)))
Cred ca prin dl. Marga avem in sfirsit acolo un tip inteligent.
Nu stiu cit rau face relatiile aproprioate ale Germaniei cu Rusia, si cind te gandesti ca Germqania are peste un milion de morti si disparuri in Rusia!
Pitpalacii ,micii securisti frustratii din toate colturile uniti-va si atacatil pe Marga doar asa de dragul dilemei vechi, to be or not to be, sa va simtiti muschiulosi!!
@ nimrod
Ştiţi ce a spus exact domnul Marga?
@ Vasile,
Domnul Marga este bine crescut, educat, cu pregătire în externe... nu cred însă că este un om puternic, respectiv atât de puternic încât să se opună unui om cu o tipologie a reacţiei ca cea a domnului Traian Băsescu.
@ nimrod
"Am avut amandoi, cu domnul Crin Antonescu, ocazia sa fim primii vizitatori la Putin ca premier, acompaniindu-l pe premierul Radu Vasile. Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa si de la noi sa fie la fel de competenti. Doi prorectori conduc lumea: Putin si Ratzinger. Sunt multe acorduri cu Rusia, ele cam stau in rafturi. Trebuie sa facem ca si populatia din Rusia sa stie ce e Romania actuala si romanii sa stie ce este Rusia actuala.
Exista multe idei preconcepute in Rusia fata de noi si invers. Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filipov, care imi spunea ca rusii cred ca vor sa cucereasca teritorii. Si i-am aratat cat de gresita e aceasta perceptie. Aceasta idee nu exista indiferent cine e la guvernare", a declarat Andrei Marga, citat de Hotnews.
Ce anume este greşit sau pro-Rusia în această declaraţie?
@ nimrod
Iată o idee a domnului Marga cu care sunt atât de acord cu ea încât parcă încep să cred că domnul Marga citeşte acest blog şi mă plagiază:
Este o relatie stagnanta cu Rusia, China si alte tari. Nu folosim disponibilitatile pe care le manifesta aceste tari.
(http://m.hotnews.ro/stire/12188661)
Vi se pare ceva ciudat în această declaraţie?
@ nimrod
Cât despre moment... Domnia sa a vorbit în momentul în care a putut să vorbească, că doar nu e ministru de doi sau trei ani. Vă reamintesc că domnul Băsescu s-a "porcăit" în declaraţii cu preşedintele Republicii Moldova (fie el şi filo-rus sau comunist), gest nepermis în diplomaţie... şi parcă lumea nu a fost tot atât de indignată de radicalizarea relaţiilor dintre România şi Moldova.
Si in 2013 sau 2014,Franta probabil ca va trimite iar trupe in Afganistan.Promisiunea a fost indeplinita...
Biblio,
Ce să mai spun? Iar vă faceţi că nu înţelegeţi... Ştiţi, cred că Anton Pann avea o vorbă: e bine să deschizi gura doar atunci când ai de spus ceva mai bun decât tăcerea. La asta mă refeream... Altfel, eu pricep că sunteţi un antioccidental convins şi nu-l înghiţiţi nici pe preşedintele Băsescu, da' să combateţi modul occidental de viaţă folosind ca exemple Rusia şi China mi se pare, deja, forţat. Eu chiar nu înţeleg de unde la români fascinaţia asta pentru Rusia şi China. Nu vreţi ACTA da vă plac dictaturile comunistoide asiatice. Ciudat, zău aşa... Apropo: ultima chinezărie cu care am luat ţeapă a fost o riglă de 50 cm. Am raportat-o la o riglă Koh-i-noor. Grila e mai scurtă cu 2mm. Aştept cu interes ziua în care guvernele astea proasiatice la care speraţi să cumpere de la chinezi avioane...
Biblio,
I can always screw somedobdy gently !
@ nimrod
De ce să am ceva împotriva occidentului? Nu am nimic cu ei, nu am nimic cu filosofia lor de viaţă. Fiecare cu tradiţia lui, cu cultura lui... cu cât mai mulţi şi mai diverşi, cu atât mai bine. Problema mea este legată de anumiţi lideri şi anumite oligarhii occidentale care mint, manipulează, fac poliţie politică...
Dumneavoastră de ce credeţi că SUA nu are nici o problemă să aibă relaţii politice şi economice cu China, cu Rusia...
Cum aţi ajuns la concluzia că-mi plac dictaturile (de orice fel ar fi ele). De exemplu, în cazul autostrăzilor din China, admiram eu dictatura din China sau efortul poporului chinez în a face asemenea lucru? Ceauşescu a făcut Casa Poporului sau românii au făcut-o, unii pierzându-şi viaţa acolo, alţii făcând pur şi simplu foamea pentru a asigura banii necesari construcţiei?
Dumneavoastră de ce nu vedeţi ca fiind normală o relaţie economică cu Rusia în condiţiile în care relaţia anormală ne-a adus un preţ la gaz dublu decât restul Europei? Trebuie să fim noi mai anti-Rusia decât celelalte state europene? Ce am avut noi de câştigat când preşedintele Băsescu le-a aruncat ruşilor "Marea Neagră, lac rusesc!"... am primit o medalie, o bătaie pe umăr...? Avem o pudoare cu China şi Rusia dar ne lăsăm sodomizaţi, din toate poziţiile, de SUA şi UE? Ne frământă persoanele care erau acum 50 de ani membrii KGB dar nu avem nici o străfulgerare în a da benevol informaţiile secrete şi personale către CIA?
Părerea mea este că trebuie să avem relaţii normale cu toate statele lumii şi să ne căutăm interesul naţional în aceste legături înainte de a le pupa condurii mai marilor occidentali.
Riglele sunt şi ele în anumite clase de precizie. În general plasticul nu este folosit pentru o riglă de precizie. Dacă daţi sub 10 RON pe o riglă vă aşteptaţi să fie "la milimetru" per metru? Chiar şi cele metalice devin imprecise la dimensiuni mari pentru că se dilată la căldură. Riglă Koh-i-noor este şi ea la fel de imprecisă. Dacă era una HOLEX pe la 800 RON... puteam vorbi despre precizie.
http://eshop.hoffmann-group.ro/components/com_virtuemart/shop_image/product/hog/b461000_500_k37.jpg
@ balbeck
Sincer mie îmi pasă mai mult despre costurile României, mai ales costurile în vieţile soldaţilor români.
:)))
a."...screw gently...", "sodomizaţi din toate poziţiile"!? Încotro Biblio? Oricum, presupun că screw gently vine de la picătura chinezească şi nu de la buldogismul american pe care înţeleg că nu-l agreaţi.
b. Rezultatul muncii forţate n-are nici o relevanţă, indiferent care e el, fiindcă se bazează doar pe suferinţă şi moarte. Nu degeaba supravieţuitorii marilor excese au început să ceară despăgubiri pe care le plătesc ba un constructor de automobile, ba un fabricant de şampon, ba un croitor de kimono-uri...
c. Imprecişi chinezii da' cu coada sus. Îmi amintesc ce plini de fiţe veneau ei să cumpere ţeavă (n-aveţi idee ce-i aia condur asiatic...)şi, cred că am mai spus-o, verificau filetele petroliere cu vată,ţeavă cu ţeavă, în timp ce americanii măsurau, prin sondaj, fie cu un băţ marcat cu cretă, fie direct cu degetul mare pus pe lat care, n-aşa, are exact un inch.
Şi dacă tot suntem la asiatici, vă recomand să foiletaţi (gently...) modul în care au înţeles sud-coreenii să atragă atenţia americanilor asupra produselor din "Ţara dimineţilor liniştite".
Am stat in contemplatie, in ultimele zile, conectat doar la TVR1 si PROTV. ;)
Am tras douĂ concluzii , evident, valabile pentru mine :
1. Ponta, chiar daca va esua in tentativa sa de a afirma independenta si primatul premierului in zona afacerilor externe, va castiga in disputa cu MRU, coleg de generatie.
MRU s-a dovedit a fi la fel de obedient fata de Cotroceni, ca si predecesorul sau de mici dimensiuni.
2. Presedintele Traian Basescu nu poate genera decat doua atitudini : una de sustinere neconditionata, indiferent de excesele de limbaj sau deficientele de comportament si o alta, ostila la fiecare deschidere de cuvant a asazisului sef al statului roman.
Recunosc, ca m-am situat, mult timp, in prima categorie, a fanaticilor pro, desi, am avut o multime de indicii ca acest om este mult supraevaluat.
Indiferent din ce perspectiva privesti lucrurile, devine tot mai evident ca ,,modelul" Traian Basescu este unul extrem de nociv pentru stabilitatea politica, sistemul democratic si interesul national al Romaniei.
PS
Marturisesc ca am fost profund socat de comportamentul de saltimbac bahico-eoforic, a Presedintelui, la Chicago.
In locul decenței și nobleții specifice unui reprezentant de prim rang al statului român, am asistat la o succcesiune de țopăieli penibile, expuneri alături de țânci în fața camerelor digitale și grimase de dispreț la adresa domnului Marga, în timpul cuvântării acestuia.
Aș interpreta giumbușlucurile și ,,spiritele" prezidențiale , drept efecte ale frustrării unui om, intrigat că imaginea sa ăn percepția publică nu este la fel de mare ca părerea domniei sale despre el însuși.
Nu știu pe cine...reprezintă, acum, domnul Presedinte, dar, eu cel puțin, nu mă mai regăsesc printre cei reprezentați.
Traian Băsescu a obosit. Traian Băsescu nu poate mai mult, desi, si-ar dori-o cu ardoare.
Traian Basescu este filoamerican, dar a fost tratat la Casa Alba, precum un diplomat obedient de rang inferior.
Traian Basescu este antirus, dar, nu a obtinut nici macar respectul pe care, de regula, rusii, il acorda adversarilor puternici si credibili.
Traian Basescu este personificarea esecului in politică:
Iubit si/sau urât in tara lui, dar ignorat si disprețuit în afară. Poate, cu excepția unei părți din diaspora. Dar percepția acesteia nu mai este chiar aceeași cu cea din 2009.
erata
comportamentul de saltimbanc bahico-eoforic, al Presedintelui
...scuze
ce naiba, degetele nu ma (mai) asculta..
,,bahico-euforic"
:D
:))))
@ ZeV
O fi fost atacat cu flacăra roşie.
La extrema caldă, roşul este stimulant, el aprinde flacăra dorinţei, ne face să ne simţim mai puternici şi plini de forţă. Atunci când este predominant într-o încăpere, el dă senzaţia de condensare şi stimulare şi face ca încăperea să pară mai mică.
Era acolo plină încăperea de testosteron. :D
Vă amintiți seria de filme Star Wars a lui George Lucas ?
Îmi revin în minte celebrele dueluri ale lui Luke Skaywalker, (devenit cavaler Jedi) si tatal lui (cel care l-a ,,creat"),Darth Vader, cu spadele din lumina concentrată.
Una era rosie, iar cealaltă, verde...sau violet ?!
:) :)
http://2.bp.blogspot.com/_658NFoRNe6I/TUCyWuHXFGI/AAAAAAAAAI4/pG8Bh9mBxO8/s1600/5000186951.jpg
Una violet şi una verde... amândouă deci de la "Noul" PDL...
Sau poate "noul PDL" cu "Dan Diaconescu"? :D Este Partidul Poporului copilul lui Traian Băsescu aşa cum luke skywalker este copilul lui darth vader?
Da, este posibil ca PP-DD s fie o constructie diversionistă pentru o carantină temporară a unora dintre susținătorii PDL, dezamagiți, dar recuperabili.
Cu mine e mai dificilă....recuperarea, daca nu fac reforma promisă, începând cu demiterea in bloc a intregului BPN.
In urmatorii 4 ani dacă iar mai aud de Boc,Udrea, Anastase si Oltean, mă împușc în cap.
Dar nici de Dan Diaconescu Direct sper să nu dau, decât din întâmplare, butonind telecomanda.
:D :D
@ ZeV
Încă aveţi prea multe speranţe de la clasa politică.
Zev,
In loc sa spuneti vorba aceea .."ma impusc in cap" mai bine trageti un glont/foc in aer , aiurea , si cine stie cu ce ricoseu....ajungeti erou national!
Nimrod,
Deosebiri de comprehensibilitate,sau incomprehensabilitate!
screw gently is a pleasure vs picatura chinezeasca o durere care intrece limitele perversitatii masochiste!
Post a Comment