15 May 2012

Sfârşitul bunăstării, începutul prăpastiei


Bănuiesc de mult că cifrele statistice sunt binişor gâdilate astfel încât să aibă un iz de bunăstare. Asta de pe vremea când domnul Videanu era ministru şi se juca dea achiziţia de gaze... adică de foarte mult timp. Iată că lucrurile încep să arate rău, aşa cum mă aşteptam.

Ce este creşterea economică, puteţi afla aici:

Câteva ştiri pregătitoare...

Socialiştii europeni: Noul Guvern de la Bucureşti trebuie să lupte împotriva corupţiei şi să ia măsuri de creştere economică

Cover Story: Cine mişcă economia? (apropo, am auzit numai lucruri superlative despre cartea "Antreprenoriat. Drumul de la idei către oportunităţi şi succes în afaceri“ scrisă de Marius Ghenea. Nu am reuşit să o citesc pentru că nu am găsit textul pe net, dar o recomand chiar şi fără să o fi răsfoit... prin prisma caldelor recomandări.)

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/781/10385/9625567/1/economie-10-shutterstock.jpg?width=320
Analiştii anticipează întrarea economiei româneşti în recesiune tehnică şi o creştere anuală sub prognoza FMI

Victor Ponta: Vom avea crestere economica doar din zona privata. Nu renuntam la cresterea salariilor bugetarilor

Principala ştire este comunicatul INS:
COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 114 din 15 mai 2012
Produsul intern brut în trimestrul I 2012
– estimări “semnal” –

Conform calendarului comunicatelor de presă, facem publice primele estimări privind Produsul intern brut în trimestrul I 2012 care a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.
Precizări metodologice Estimările “semnal” ale Produsului intern brut trimestrial oferă o imagine operativă şi consistentă a evoluţiei economiei şi au următoarele caracteristici:
• oferă o imagine operativă a evoluţiei economiei;
• sunt în concordanţa cu conceptele contabilităţii naţionale;
• sunt produse şi publicate cât mai rapid posibil după încheierea trimestrului de referinţă;
• au la bază un set incomplet de informaţii comparativ cu conturile naţionale trimestriale provizorii.
Diferenţele dintre estimările “semnal” şi estimările provizorii ale Produsului intern brut se pot defini în funcţie de următoarele aspecte:
• Operativitate: estimările “semnal” sunt disponibile mai devreme decât cele provizorii (40-45 zile).
• Acurateţe: se face un compromis între operativitate şi acurateţe. Estimările “semnal” sunt, în general, mai puţin precise decât cele provizorii dar se urmăreşte ca pierderea în precizie să fie redusă la un nivel cât mai scăzut.
• Sferă de cuprindere: numărul variabilelor acoperite de estimările “semnal” este limitat.
• Informaţii disponibile: estimările “semnal” au la bază un set limitat de date. Adesea, unele informaţii furnizate de anchete statistice sau surse administrative nu sunt disponibile.
• Metodă de estimare: în funcţie de sursele de date disponibile se poate utiliza metoda directă (prin utilizarea datelor existente şi a estimărilor pentru cele nedisponibile) sau metoda indirectă (prin utilizarea tehnicilor de regresie).
Estimările “semnal” ale Produsului intern brut trimestrial în conturile naţionale româneşti se realizează prin aplicarea metodei directe având în vedere existenţa surselor de date infra-anuale, în special a anchetelor statistice ce oferă informaţii care permit estimarea Produsului intern brut trimestrial (PIBT) la preţul pieţei prin metoda de producţie, conform relaţiei:
PIBT = VAB + IP – SP
unde:
VAB = valoarea adăugată brută la preţ de bază;
IP = impozitele pe produs;
SP = subvenţiile pe produs.

Pe lângă estimările brute ale Produsului intern brut trimestrial se calculează şi estimări ajustate sezonier, utilizând metoda regresivă, metodă recomandată de regulamentele europene.
Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive.
Produsul intern brut pentru trimestrul I 2012, în variantă provizorie, va fi publicat prin comunicat de presă, conform calendarului de pe site-ul INS, în data de 6 iunie 2012.
Date comparative cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene se pot obţine din Comunicatul de presă al Eurostat care va fi publicat pe data de 15 mai 2012 şi care poate fi consultat la adresa: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/.
(http://www.insse.ro/cms/files%5Cstatistici%5Ccomunicate%5Cpib%5Cpib_flash%5Cpib_trimIr2012.pdf)

19 comments:

nimrod said...

Deci Ponta e decis să ia banii de la cei care-i fac şi să-i dea la cei care-l votează. Bine măcar că recunoaşte, da' cât tupeu!

Bibliotecaru said...

A lua bani de la cei care nu fac bani... este o utopie :D Păi de unde să aibă bani dacă nu-i fac? :D

ZeV said...

nimrod
Ce sa inteleg? ...ca domnul Dragoi a plecat de la minister cu tot cu bufferul de 16% , după moțiunea de cenzură, de este nevoie ca Ponta să ,,fabrice" alți bani ?
;)
Am ajuns si eu să privesc din perspectiva Bibliotecarului...cât de mărunți par toți..
Al naibii de bine se aseamănă, zici că-s clone.
:)

ZeV said...

nimrod-ps
Vorbiti de tupeu ? Inseamna ca nu l-ati vazut, astazi, pe domnul Boc vorbind dintr-un studio electoral de la Cluj.
Un eventual vizitator de departe, neinformat, ar fi jurat ca-l are in față pe însuși Premierul in exercitiu al Romaniei.
:)

nimrod said...

ZeV,

Japonezii au o vorbă: trecutul a fost, viitorul e incert, doar prezentul contează. Pentru mine prezentul e Ponta şi guvernul lui care, văd, începe să se destrame şi trage leul după el.
Boc să fie sănătos, nu m-a interesat niciodată iar dacă mă gândesc bine, de fapt, nu ţin minte, ca prim ministru, să-mi fi făcut vreun rău...În rest am, ca să zic aşa, expertiza mai multor campanii electorale aşa că nu vă aşteptaţi la mine să-mi pun mintea cu tot ce spun unii sau alţii în săptămânile care vor urma...

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Leul nu are nici o legătură cu dl. Ponta. Dimpotrivă, "mişcarea" Ponta ar fi trebuit să-l aprecieze şi nu să-l deprecieze.

Leul este împins din spate de scumpirea energiei (gigacalorie, gaz, benzină-motorină-petrol, kwh... care se scumpesc pentru că există un preţ mondial în creştere) care dă în inflaţie. O inflaţie fără depreciere a monedei naţională înseamnă fie o inflaţie mondială compensatoare, fie o intervenţie pe schimb prea mare pentru a putea fi ţinută în frâu.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Energy_price_statistics

După cum observaţi preţul este în creştere şi, mai ales, preţul energiei la consumatorul civil este mai mare decât la consumatorul industrial. Cursul euro, după părerea mea, este aşa pentru că se încearcă eliminarea subvenţionării preţului energiei.

ZeV said...

nimrod
Este normala atitudinea dvs de a ignora campaniile. ;)
Nu cred insa ca acea vorba apartine japonezilor, sau, este corect redata.
Japonia are prezent, pentru ca avut un trecut, care nu a murit nciodata.
Are de asemeni un viitor, pentru ca cetatenii si institutiile ei ei nu-si bat joc de prezent.
;)

Vasile, said...

Colegul nimrod gandeste , dar nu pina la capat. sau cu capat si fara inceput , sau cine stie poate doar de la inceput.

Fraza corecta ar arata ca "guvernele lui Basescu exceptindul pe Tariceanu , luau banii de la cei care i-a votat si plecau sa-i cheltuie la Monte Carlo", a venit Ponta si echitabil strange gunoaiele de pe jos si le da ,pentru un amarat de vot" !
Lamentabil ... si mare tupeu al acestui coleg!
Tupeul dl. dl.Nimrod este reprezentat de un Videanu , urmasul direct a lui Decebal , mostenitor pe linie sangvina a unei bogatii naturale a acestei tari, tupeistul care afirma mai ceva decit dumneata de caderea leului datorata ratei de neincredere in acest guvern si nu de alte realitati geopolitice sau si mai simplu de faptul ca PDLeul a plasat Romania intr-un stabil declin economic , sau de tupeul doamnei Boagiu care afirma ca fara un Boc nu s-ar fi putut vorbi in Romania de o retea de autostrazi,aceiasi care afirma ca autostrada Bucuresti - Ploiesti nu a fost terminata de ministrul Orban si deci este....vina antica a guvernarii Tariceanu!
Japonezii au o vorba, "sobolanii incoltiti musca pisica" , adica motanul in cazukl nostru...si mai au una mai grea pentru coleg "oceanul nu uraste rauril!!!!

Mare tupeu!

nimrod said...

:))) Biblio, spuneţi "ar fi trebuit" deci, câtă vreme e invers înseamnă că am dreptate, e de la Ponta.

nimrod said...

ZeV,

Cu tot respectul,
japonezii pe care-i cunosc, altfel oameni umblaţi, da' nu veniţi în Europa doar ca să mănânce un pic mai bine decât acasă, să facă poze la Paris şi să se hlizească la picturile lui Van Gogh, au despre ţara lor
o cu totul altă părerea decât aceea pe care o aveţi dumneavoastră.

nimrod said...

Vasile,

Răspunsul meu e în aşteptare...

ZeV said...

Pentru amicii de pe acest blog:
Domnilor, ati remarcat imbecilitatea (dpdv meu de vedere, a ) jurnalistilor autohtoni ? Ghiciti la ce mă refer..bine, va spun tot eu. ;)
Mormanul de fătuci iesit/e de pe bancile scolii romanesti, declamau sententios :
,,De astazi (15.05.2012 n.r.)Romania este , OFICIAL, in recesiune (sic!)
Credeti-ma ca m-am tinut de coltul mesei in acel moment.
Desi INS prezenta statistici, de altfel extrem de relative si volatile (tinand cont de marja de eroare, cu siguranță mai mare decat 0,1%), AFERENTE TRIM I-2012, conform ANAListilor(telor), criza a inceput oficial.... de ieri.
Degeaba a incercat sa le explice (si) domnul Blanculescu ca de fapt, PIB-ul Romaniei a crescut cu0,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut , că ideea de a defini recesiunea in acest mod este o gaselniță a unui consilier prezidential american în criză de timp, că domnul Ponta declară că BNR si guvernul au situatia sub control ele, fatucile, NU SI NU! Este criza si gata !
Apropo de ,,uitarea" trecutului, domnule NIMROD....dacă prin august 2012 , indicatorii INS ne-ar spune ca de fapt, in mai 2012, Romania a trecut pe crestere,cum ar trebui sa reactionam ?
Probabil ca veti spune : gata ce a fost a fost, ce s-a spus s-a spus, trecutul este mancat de lup, sa ne gandim doar la prezent.
Da, v-as raspunde...poate ca este sanatos, prin simplitate, sa gabnim astfel...dar, oare, jocul de-a declarariile inepte si iresponsabile la televizor, de dragul fatalismului generator de rating, contribuie, sau nu, la cota subiectiv-psihologica din aprecierea sau deprecierea leului ?
Dar poate că spun prostii, iar vorbele, in general, nu au nici o valoare de impact. Deci, sa ,,producem" , fara discernamant și industrial, vorbe. Poate creste PIB-ul.
;)

nimrod said...

ZeV, :)))

Mă onorează că mă scrieţi cu litere mari, da' e prea multă consideraţie... Mie îmi place cum îmi zice Mihnea Georgescu, "nene nimroade". Altfel , ce să vă spun, eu nu mă uit la piţipoance (mie îmi plac, în general femeile instituţie...)şi nu-mi pun mintea cu mass-media privată deşi nici la case mai mari nu e mai bine.
Eu am aflat că ne ducem de râpă, în dimineaţa asta,la ora şapte, de la Radio România unde a vorbit unu' ca la Radio Erevan, recte că s-ar putea să, deşi la fel de bine s-ar putea să nu...

ZeV said...

May 16, 2012 at 10:31 am#


Domnule Ponta, conform miturilor epocii moderne, toată lumea vă suspecta, ca partid, că știți despre adversarii politici până și gradul de lapte praf existent (eventual) în hrana suptă pe când erau bebei. ;)
Când colo, dvs habar nu aveți ce , unde și cum au studiat si făcut, propriile personalitățil agreate de domnia voastră.
Domnule Ponta…comiteți eroare după eroare la Ministerul Educației. Nu înțeleg, de ce nu nominalizați ACUM o persoana credibilă ?
Una dintre acestea, ar putea fi o doamnă de excepție, cu un mesaj public extrem de coerent și articulat, consilier local la Iasi si directoare a liceului de elita Costache Negruzzi.
Numele domniei sale este Camelia Gabrilă și este membră a PNL. Credeți-mă pe cuvânt, dar puteți verifica. Este o personalitate de elită care cunoste bine sistemul de educație.
Nu de un universitar are nevoie ministerul pentru a organiza bacalaureatul si a face reforma in invatamantul preuniversitar.
PS
Revin si va intreb : Cine naiba vi l-a bagat pe gat pe domnul Marga, cand aveati solutia Aurescu ? Ca sa nu mai spun, ca la justitie, trebuia mentinut Catalin Predoiu.

Your comment is awaiting moderation.

Anonymous said...

Eu cred ca Predoiu este Manga Basescu.

Al Aurescu ar fi facut ceva dar in nici un caz personalitatea dansului nu poate fi comparata cu aceea a domnului Marga.

S-ar putea ca dl.Marga vs. Putin sa insemne o pozitie mai lejera a Rusiei atunci cind in micile ecuatii geopolitice se aminteste de Romania de Basescu ........sau de cine stie ce axa ....!

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Sper că răspunsul dumneavoastră nu este în aşteptare la mine, că eu nu am nimic în moderare.

nimrod said...

ZeV,

Dacă-mi permiteţi: este pe net o poză cu Hillary Clinton care-l prinde de braţ pe Cristian Diaconescu. Semnificaţia gestului (vă recomand să o căutaţi...) ar agita orice serviciu de informaţii serios, dar, iată nu şi Prăvăliile româneşti care să fi explicat ce trebuie, cui trebuie ca să pună pe cine trebuie. Mossadul a dat fuga la guvern când a aflat, pe surse, că Arafat a început să folosească pe ascuns, ochelari de vedere pentru citit... La scurt timp, Israelul a început să negocieze altfel cu palestinienii. Despre Cătălin Predoiu ce să mai spun... Să spun iar că Ponta n-are nici o treabă cu ţara? Ce plasă i-a întins Băsescu...

nimrod said...

:))))

Biblio,

Nuuu!!! E în aşteptare la mine. Vorba lu' Trahanache: să-l dau, să nu-l dau... aşa că m-am hotărât să am puţintică răbdare.

Vasile, said...

Nimrod,

Cine este Hilara Clinton ?

Hai sa fim seriosi daca auzeai ca a murit Obama...atunci ar fi inviat si prea cinstita doamna ....In conditiile actuale ramane rezerva pe viata!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.