01 May 2012

Specialiştii tehnocraţi capătă limbaj politic.


Ne-am obişnuit ca atunci când observăm în mass-media specialiştii în economie să avem de-a face un un limbaj specializat care parcă citează din manualele universitare. Iată însă că acest limbaj începe să semene cu cel politic, apar forme precum "tâlhăririi politice şi economice". Devine interesant, dar neplăcut interesant. Întrebarea este că în vreme ce toată lumea vorbeşte despre "jaful" pe care politica îl face în România, procurorii semnalează (prin invitare la DNA sau parchet) ici şi colo câte o potlogărie. Dacă este peste tot infracţiunea, unde sunt infractorii?

Ştire:
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/781/10367/9583061/1/2-curs.jpg?width=320
(http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/tensiunile-politice-intind-nervii-investitorilor-cursul-a-atins-inca-un-maxim-istoric-si-mai-are-doar-un-mic-pas-pana-la-4-4-lei-euro-9583061/)

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/781/10367/9583119/1/5-curs-cv.jpg?width=320
(http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/cursul-euro-la-maxim-istoric-in-13-ani-leul-a-pierdut-237-din-valoare-fiind-cel-mai-talharit-dintre-monedele-foste-comuniste-9583119/)

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/781/10367/9583059/1/2-euro.jpg?width=320
(http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/performanta-slaba-a-leului-cursul-a-urcat-de-la-1-3-lei-la-4-4-lei-euro-in-13-ani-9583059/)

În 13 ani, de la lansarea monedei euro, la 1 ianuarie 1999, leul a pierdut 237% din valoare. Inflaţia a fost de 220%.
Acesta este preţul plătit de toată România pentru lipsa reformelor şi a privatizărilor la timp, pentru dezastrul din fondurile europene, pentru dezastrul din educaţie şi sănătate, care costă miliarde de euro anual, pentru pierderile companiilor de stat şi devalizarea acestora prin contractele "băieţilor deştepţi" şi în ultimul rând pentru o clasă politică haină, care îşi pasează din generaţie în generaţie poziţiile care le asigură accesul la putere şi bani.
(...)
În ciuda faptului că de peste două decenii Mugur Isărescu ţine zilnic cursul leului sub control, toate "tâlhăriile" din economie şi politică nu pot fi acoperite la nesfârşit. Mai devreme sau mai târziu, cursul valutar şi inflaţia tot cresc. La fel cum acum cresc şi creditele neperformante din sistemul bancar ca urmare a dezmăţului din perioada de boom economic.

Pe de altă parte, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR de 22 de ani, a preferat liniştea Băncii Naţionale decât să intre într-o dispută continuă cu clasa politică, cu guvernele, cu partidele şi cu mediul de afaceri în privinţa evoluţiei economiei, a reformelor sau a privatizării. Inflaţia şi cursul au ajutat de multe ori guvernele să aibă linişte socială, în ciuda faptului că populaţia şi deponenţii pierdeau an de an din valoarea veniturilor salariale şi a plasamentelor bancare.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/781/10369/9583052/1/fini-wide.jpg?width=640
(Cristian Hostiuc http://www.zf.ro/opinii/cursul-la-maxim-istoric-in-13-ani-a-crescut-cu-237-leul-plateste-pretul-talharirii-politice-si-economice-din-romania-la-polonezi-zlotul-a-pierdut-numai-2-6-9583052)

8 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Daca "tehnocratii" Georgescu, Rus & Co. vor fi reloaded asa cum se aude,ale Boc & Co. vor beneficia de briza schimbarii in no time!

Cine i-o fi blestemat pe amaratii astia de romani , nu prea pricep, sa fi fost insusi Dumnezeu ?

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Eu sunt speriat că aud că şi domnul general Oprea este în cărţi cumva...

Să mă ierte Dumnezeu, dar acest domn Oprea mă calcă pe nervi şi să nu facă nimic în viaţa domniei sale cu cele patru stele de general.

vaisamar said...

Andrei Marga la Externe =))

nimrod said...

Ce guvern de antichităţi... Vai mama lor!
Ponta ne-a dat înapoi cu un deceniu.Iar asta cu Marga e bomboana... că cireaşă nu pot să-i spun. Te pomeneşti că USL-ul n-are alţi oameni! :))))

Bibliotecaru said...

Sunt oameni de sacrificiu care vor fi schimbaţi mai încolo dând satisfacţie celor care vor fi nemulţumiţi. :D

Vasile. said...

Vai si amar!

Cineva mai sus, crede ca un om de stiinta si cultura ne da inapoi in timp!
In nici un caz domnule, cineva spunea ca polonezii nu carnatii , Polonia avea prin anul 1900 un PRESEDINTE compozitor .

Ce greseala sa nu aleaga ei un comandant de nava !

Prostul asta de Ponta sustinut de cealalat, afirma ca nu are nici un basist in echipa...referindu-se la impiedicatul domn Orban , omitind voit sa faca referire la adevaratul stilp ardelean Rus....

L-as mai comenta si pe finantistul vice guvernator fost ministru al finantelor , descoperitorul inventiei "ordonanta de urgenta" de durata ua zi...pina-mi trec mie tirurile prin frontiera....actualmente vice prin coordonator al celorlalte ministere importate ...deci un Joker!

Dl. Nica care nu cunoaste frica vine din sistemul lui Ceausescu si deci este un specialist,

De dl. Marga am spus...este excelent, de Corlateanu nu am spus si nici nu vreau sa spun, dreptul probabil la luat cistigat la frecventa redusa sau facultativa daca vreti...

Mai sunt citiva ministri unii au fost secretari la Basescu..si pentru ca nu au facut nimic pe acolo au fost avansati ....

De alti ministrii nici nu am auzit , exact ca in scrisoanea pierduta a lui Agamita Dandanache!

Concluzia ar fi ca Ponta ,e poanta adica dansul este prim ministru cu vorba ,adica politic,adica putator de cuvint al domnului Georgescu adevaratul prim ministru!



Vaisamar,

nimrod said...

Biblio,

Eu nu-l văd pe Andrei Marga "înghiţind" condiţia de om de sacrificiu... Mai rău, tocmai numirea domniei sale la Externe mă face să mă îndoi de buna-credinţă a demersului.

Bibliotecaru said...

Cum spune Eminem

"Somedays I sit staring out the window, watchin' this world pass me by. Sometimes I think there's nothin' to live for. I almost break down and cry. Sometimes I think I'm crazy. I'm crazy, oh so crazy. Why am I here?"

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.