Domnul Traian Băsescu, preşedintele României, este în vizită de lucru în oraşul Chicago. Domnia sa este în acel oraş, pe perioada 20 - 21 mai a.c., pentru a participa la lucrările Summitului NATO. Preşedintele va participa în prima zi la reuniunea în format Consiliul Nord-Atlantic şi la dineul de lucru, în a doua zi urmând să participe la reuniunea în format extins şi la reuniunea cu ţările partenere NATO.Conform site-ului prezidenţial, "Principalele subiecte pe agenda Summitului sunt adaptarea capabilităţilor Alianţei, respectiv a Posturii de apărare şi descurajare a NATO, la provocările din mediul de securitate, operaţiunea aliată din Afganistan şi parteneriatele cu alte state. În ceea ce priveşte capabilităţile NATO, discuţiile între aliaţi se vor concentra pe dimensiunea de apărare antirachetă şi pe iniţiativa Smart Defense, ca soluţie pentru eficientizarea utilizării bugetelor de apărare în actualul context de criză economică. (http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13729&_PRID=lazi)"
Înainte de plecare, domnul Băsescu a făcut următoarea declaraţie:
“Voi face o scurtă declaraţie legată de Summitul NATO, unde o să plec mâine dimineaţă. Summitul se va desfăşura la Chicago, în perioada 20-21 mai. Este de departe cel mai important eveniment al NATO din acest an. Summitul se desfăşoară într-un context destul de dificil, în primul rând legat de constrângerile bugetare ale tuturor celor 28 de membri NATO, constrângeri bugetare legate de criza economică şi, nu în ultimul rând, contextul legat de situaţia din Orientul Mijlociu: Siria, tensiunile israeliano-iraniene, nordul Africii - deci, tensiuni majore la frontierele NATO. Summitul va prilejui o analiză a progreselor făcute în raport cu Summitul de la Lisabona, când s-a stabilit noul concept strategic pentru secolul XXI. Dacă vă aduceţi aminte, unul dintre elementele de noutate ale noului concept strategic a fost decizia NATO de a se implica dincolo de frontierele statelor NATO atunci când securitatea statelor membre NATO este periclitată, este pusă la îndoială sau la încercare. Principalele obiective ale Summitului sunt legate de două aspecte majore: unul - şi cel mai important şi care face obiectul tuturor summiturilor - este legat de reconfirmarea solidarităţii aliaţilor, iar cel de-al doilea obiectiv este afirmarea capacităţii NATO de a acţiona ca actor principal pe scena internaţională. Deci, este o consolidare a acelui concept nou de capacitate a NATO de a interveni în afara propriilor frontiere atunci când este cazul. Agenda Summitului are câteva elemente de interes major pentru noi. Principalul punct este Afganistanul, şi aici se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranziţie, care, aşa cum este estimat, se va termina la sfârşitul anului 2014, dar şi de ceea ce urmează după tranziţie, în ce măsură aliaţii se vor implica în construcţia instituţională, în consolidarea forţelor de securitate ale Afganistanului, în aşa fel încât întreg teritoriul Afganistanului să fie sub controlul Kabulului. Nu în ultimul rând, se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO şi a partenerilor din teritoriul Afganistanului.Iată însă că ştirea transmisă de MEDIAFAX nu este în primul rând despre summitul NATO ci tot despre disputele interne. Porcăria (adică crescătoria de porci) nu a putut rămâne în ţară, ea a trebuit dusă mai departe, peste mări şi oceane, în "cele străinătăţuri".
Un alt subiect major pe agendă este declararea capacităţii interimare de apărare antirachetă a NATO. Acesta este un subiect puternic promovat de SUA şi de România, şi sperăm ca Summitul să declare capacitate interimară de apărare antirachetă a NATO. Un alt subiect care va fi discutat va fi legat de politica de parteneriate, şi nu numai - aici, România va insista ca în continuare NATO să rămână o organizaţie cu uşile deschise către accesul altor state, şi noi vizăm, de bună seamă, în primul rând, statele din Balcani. În sfârşit, un subiect de interes, care este discutat din iniţiativa secretarului general Rasmussen, este conceptul Smart Defence, acel concept prin care mai multe state contribuie la crearea de capabilităţi comune şi, din acest punct de vedere, România este un suporter fără rezerve al implementării acestui concept în strategia de achiziţie de echipamente militare pentru statele membre NATO. Este mai uşor ca 2-3-4 state să hotărască să creeze, spre exemplu, capacităţi aeriene pentru a asigura securitatea aeriană a spaţiului lor decât fiecare stat în parte să-şi asigure finanţarea proiectelor de întărire a capacităţilor aeriene. Ştiţi foarte bine că suntem obligaţi să facem acea poliţie aeriană pentru supravegherea spaţiului, iar cei care nu au astfel de capacităţi plătesc statelor care dispun de capacităţi pentru a face acest serviciu în spaţiul lor aerian, cum a făcut România pentru baltici, acum doi ani. Aş mai face o menţiune legată de capacitatea de apărare a statelor NATO. Până în prezent, ea se bizuia pe doi piloni extrem de puternici: unul era legat de forţele convenţionale ale Alianţei, era un pilon fundamental, iar cel de-al doilea pilon fundamental de apărare era capacitatea de descurajare nucleară de care Alianţa dispunea, prin prezenţa în interiorul Alianţei a statelor posesoare de arme nucleare şi de vectori de transport la ţintă a armamentelor nucleare.
Cu ocazia acestui Summit, sperăm să fie declarat funcţional, aşa cum vă spuneam, interimar, şi cel de-al treilea pilon - capacitatea de apărare antirachetă a statelor membre NATO. Din acest punct de vedere, vă pot spune că România va deveni una dintre primele ţări care vor avea dotările de prevenire a atacurilor cu rachete asupra teritoriului său şi a ţărilor din regiune, iar capacităţile de pe teritoriul României vor fi funcţionale şi gata de utilizare în anul 2015. În ceea ce ne priveşte, mai rămâne un obiectiv important, care s-a negociat şi continuă să se negocieze: dorim să menţinem în concluziile Summitului NATO atenţia pentru zona Balcanilor şi a Mării Negre, ca zonă de interes strategic nu numai pentru România, dar şi pentru statele membre NATO. Nu în ultimul rând, vom fi printre statele care vor promova şi consolida ideea de rămânere a porţilor deschise pentru alte state, vizând, aşa cum vă spuneam, în mod deosebit statele din Balcani şi din vecinătatea noastră imediată. Vom rămâne nişte suporteri ai accesului Georgiei, chiar dacă la acest Summit nu se vor face invitaţii de intrare în NATO, dar pentru noi Georgia este un vecin de pe partea cealaltă a Mării Negre care îndeplineşte, în opinia noastră, condiţiile cel puţin strategice de a fi membru NATO. Sigur, are problemele pe propriul teritoriu care, deocamdată, o împiedică să avanseze. Cam acesta este rezumatul pe care vi l-am făcut legat de participarea la Summitul NATO de la Chicago. Acolo voi mai avea şi întâlniri politice, deja stabilite, întâlniri cu românii din Chicago chiar după sosire, dar detaliile acestea le voi da pe parcursul deplasării. Vă mulţumesc mult. Dacă aveţi întrebări legate de Summitul NATO, nefiind, vă mulţumesc, vă doresc o zi bună.”Departamentul de Comunicare Publică
18 Mai 2012
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13730&_PRID=lazi)
"Şeful politicii externe a statului român este şeful statului român. Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federaţia Rusă ne este vecin, avem interese economice şi de securitate în zonă, dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu SUA, plus calitatea de membri ai UE. Iar, din acest punct de vedere, v-a răspuns cea mai autorizată voce a statului român", a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări a unui român din SUA referitoare la afirmaţiile ministrului de Externe Andrei Marga despre admiraţia sa pentru Vladimir Putin şi necesitatea întăririi cooperării cu Rusia.Chiar nu mai suport putoarea asta ce izvorăşte din guri de politicieni, cam toţi au carii în educaţie care s-au împuţit verde. Halde de dejecţii mirositoare a porcărie lansate peste hotare, halal politică de externe românească. "R-aţi ai dracu' cu melcii voştri!" ar fi spus senatorul melcilor, dar aici vorbim despre porci care "grohăiesc" şi "dejecţuiesc" cuvinte scatologice. Cum este să fi porcul porcilor peste porcărie? Probabil primul porc dintre porci şi diareic între constipaţi. La să că şi câinii din Ferma Animalelor nu sunt nici eu prea normali în efortul lor supra-câinesc de a-şi apăra liderii porci. Aaaaa, nu v-aţi prins până acum că vorbesc despre cartea lui Orwell? Poate pentru că realitatea omenească seamănă prea mult cu lumea animalelor pentru a mai putea face diferenţe.
Ulterior, Andrei Marga a venit la microfon şi a ţinut să explice contextul declaraţiilor sale de la audierile de la comisiile de specialitate ale Parlamentului, precum şi atributele stabilite de Constiuţie în privinţa politici externe.
"Sigur, cum spunea şi domnul preşedinte, direcţia politicii externe o stabileşte Parlamentul, o stabilesc autorităţile. Şi sigur, preşedintele este cel care, conform Constituţiei, are întreaga autoritate în acest domeniu", a spus Marga.
Ministrul a ţinut să asigure şi că nu se pune problema schimbării direcţiei politicii externe.
"S-a extras un fragment dintr-o depoziţie la Parlament, dintr-o întrebare pusă la Parlament. Depoziţia a fost axată pe problemele care sunt deschise …..şi am spus acolo, fundamental pentru România este să fructifice avantajele apartenenţei la NATO şi ale calităţii de membru al UE. Aceasta este o achiziţie istorică a României, la care au aspirat multe generaţii, încât aici e fundamentul. Sigur, am pus întrebarea: oare în relaţia cu SUA folosim, dincoace de excelentele relaţii politice, excelentele relaţii militare, folosim destul prezenţa economică americană? E destul de mare această prezenţă în România? Folosim şi alte aspecte? Cum spune şi domnul preşedinte, educaţia, cercetarea, tehnologia. După aceea, am spus că sunt capitole care trebuie relansate în politica externă a României şi anume relaţia cu Rusia, relaţia China, relaţia cu alte puteri sau supra-puteri, emergente în lume. Deci, s-a scos din context", a comentat ministrul de Externe.
După ce ministrul Marga şi-a încheiat explicaţia, preşedintele Băsescu a şi glumit cu românii pe tema "delimitărilor de Est". "Eu am fost delimitat demult de Est... Ştiţi că eu am navigat, eu am văzut America cu mult înainte de Revoluţie", a spus el râzând.
De asemeneaa, Băsescu a glumit şi pe seama funcţiei de rector a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, pe care a deţinut-o Marga, dând impresia că acesta ar ocupa şi în prezent această funcţie.
Întrebat de un român din Statele Unite despre posibilităţile de angajare în sistemul universitar din România, Băsescu l-a chemat pe Marga: "Domnul Marga? Unde este domnul Marga? Avem aici pe rectorul de la Babeş-Bolyai şi pe loc vă dădea contractul să îl semnaţi", i-a spus preşedintelui celui care îl întrebase.
Marga plecase însă din zona tribunei unde se afla preşedintele, iar din sală s-a auzit o voce care a spus că ministrul de Externe s-a dus să îşi ia de mâncare de la bufet. "E la sarmale", a spus românul din SUA, iar preşedintele Băsescu a răspuns şi el râzând.
(http://www.mediafax.ro/politic/basescu-la-chicago-seful-politicii-externe-a-romaniei-este-seful-statului-9651258)
Cine vă sileşte, domnule preşedinte, să fiţi Napoleon?
http://www.youtube.com/watch?v=USwru3_eKqo&t=1h30s
PURCELUŞI DIN TOT VESTUL... UNIŢI-VĂ!
Update 1:
Iată şi ceva lătrat de la un "câine de pază porcului" (mă refer la dobermanii din filmuleţul de desene animate) nevaccinat cu Salvacan sau Disterom:
Frank Zapa[King] a scris pe 20 Mai 2012, 12:55 pmVedeţi băi, pesediştilor, că nu sunt pedelist?
Nu-mi sta in obicei sa fac publicitate cuiva,mai ales cind acel, CUIVA’ este un fervent sustinator AL EMANATILOR SI TREPANATILOR PECERISTI.
Dar pt a nu mai lungii vorba,o sa va spun ca cel caruia ii voi face publicitate este amicul nostru,BIBLIOTECARU’ care amic,va trebui sa-mi cedeze CUPONUL PE CARE POSTASUL IL VA ADUCE LUNA VIITOARE CU TOT CU BANII DE ASISTAT SOCIAL,ca asa se face,atunci cind promovezi pe cineva-ESTI PLATIT,PT CA AI MUNCIT SI MUNCA ESTE RASPLATITA ORI UNDE IN LUME.Sigur mai putin in Rom. unde liota de TRINTORI PUTORI LIPITORI SI LIMBRICI PESEDISTI,traiesc foarte bine in primul rind din,NEMUNCA’ si praduiala.
Unul din motivele pt care EMIGRATIA ROMANEASCA NU REVINE IN TARA-NU MAI ARE LOC DE TRINTORII USELISTI,si nici nu prea sunt dispusi ,SA-I INTRETINA PE TOTI MILOGII,OBSNUITI SA EXISTE SI SA SE INTRETINA PE SEAMA BANULUI PUBLIC.
Asadar,sa revin la AMICUL VIRTUAL BIBLIOTECARU,si blogul sau.
TOV. BIBLIOTECARU,un ultima sa postare se arata foarte indignat,si folosind o stratagema,foarte bine cunoscuta,AIA DE-I ZICE PRIN INVALUIRE’ da-i si lupta si da-i in TRAIAN BASESCU,SI DA-I SI DA-I.
Sigur in marea-i TICALOSIE,acest MALDAR DE CARNE SI O FIRMITURA DE CREIER,pt ca nu a indraznit sa se razboiasca ,CU DIASPORA’il transfera pe PRES. ROM,cu o nerusinare rara,intr-o lume,DIN CARE EL SI TOTI DESCENDENTII SAI AU FACUT SI FAC PARTE.
Facind ce stie el mai bine,adica sa manipuleze-INDIVIDUL CARE STA ASCUNS IN MALDURUL DE CARNE SI O FIRMITURA DE CREIER,da cu toata forta sa in pres. ROM,RAZBUNINDU-SE ASTFEL PE FAPTUL CA DIASPORA ROMANA DIN U.S.A la tavalit pe ANDREI MARGA,CARE A TRECUT OCEANUL LA INDICATIILE CIRLANULUI PONTA,ALT INDIVID DIN FERMA DE ANIMALE,SA GUSTE SARMALELE DIN SI CU VARZA MEXICANA.
Perfidia si fatarcinia acestui individ nu are limite,si in spatele,INDIGNATULUI DE SERVICIU PE TOATA LUMEA’ de fapt sta un SARPE PESEDIST,care ar trebui ,MULS DE OTRAVA ZILNIC’ pt a fi siguri ca este linistit, si nu mai otraveste pe nimeni.
(http://www.elenaudrea.ro/propuneri-noi-de-taxe-pentru-guvernul-ponta.html)
UPDATE 2:
Tot înainte camarazi, să îndeplinim reforma instituţională, trăiască Napoleon!
Sau, în imagini...
UPDATE 3:
Nu este neapărat o ştire, dar este haios şi pamfletar...
Ideologul unui lumpen de lux
De Octavian ȘTIREANU
Fiind cam stătut şi nevorbit în ultima vreme, Traian Băsescu s-a dezlănţuit într-un recital de politologie neaoşă în faţa unui auditoriu românesc de la Chicago, selecţionat cu grijă şi pregătit cu atenţie.
Printre mirosuri de sarmale şi bucăţi prăjite de cârnăciori olteneşti tăiaţi în patru la capete, Traian Băsescu şi-a expus concepţia sa revoluţionară despre lume şi viaţă. Esenţa acesteia o reprezintă lupta permanentă cu fantoma comunismului.
Găselniţa pe care o tot foloseşte de la o vreme, ca o pildă universală, este că statul român „nu poate funcţiona cu legi capitaliste aşezate peste instituţii comuniste“. Expresia reprezintă quintesenţa înţelepciunii sale politice. „Asta am înţeles eu şi este cel mai bun lucru pe care îl las gratis preşedintelui care va veni după mine“, a spus Băsescu la Chicago, pe un ton senioral. Din păcate, el va lăsa moştenire cu totul alte lucruri, mult mai grave, pe care viitorul preşedinte va trebui să le înlăture din practica politică a ţării.
Dacă actualul preşedinte crede că succesorul său va fi bântuit tot de fantoma comunismului, apoi chiar că n-a înţeles nimic din cele două mandate. Nemaiavând ce spune oamenilor, Băsescu rămâne încremenit în obsesiile sale anti-comuniste. Şi nu pentru că ar crede în aşa ceva – ar râde ciob de oală spartă – ci pentru că anticomunismul său dă satisfacţie la un anumit lumpen de lux, ieşit de prin tomberoanele tranziţiei şi pentru care anticomunismul nu este decât o îndeletnicire profitabilă, aducătoare de sinecuri plătite gras, gustări fine prin saloane simandicoase şi călătorii la business class. Lipsit de orice susţinere în societatea românească, Băsescu rămâne în braţe cu patapievicii, tismănenii şi mărieşii care-i îngână pe la urechi balade ameţite despre cum se poate intra în istorie luptând cu fantoma comunistă.
Dizertând mereu despre „instituţiile comuniste“ Băsescu vorbeşte doar despre prefecturi şi judeţe. Impostura este totală. Aceste denumiri n-au fost create de comunişti, ci sunt proprii administraţiei româneşti din perioada interbelică. Ele au fost reinventate în perioada lui Ceauşescu, ca o delimitare simbolică de fostele raioane şi regiuni de inspiraţie sovietică. După declaraţiile pe care le face, Băsescu ar dori, de fapt, reînfiinţarea acestora din urmă. Aşa cum şi din parlament vrea să facă o nouă Mare Adunare Naţională.
Fixaţia pe care Băsescu o are pentru desfiinţarea judeţelor şi consiliilor judeţene se bazează pe o argumentaţie ridicolă, pe care o repetă într-una: că drumul judeţean dorit de unii nu se pupă cu direcţia drumului judeţean dorit de vecini!
Poate o fi existând câte-un drum realizat de vreun judeţ care să nu fi fost continuat în judeţul vecin din lipsă de fonduri – Băsescu n-a putut să dea niciodată un exemplu concret – dar astfel de situaţii izolate nu justifică răsturnarea unei întregi administraţii naţionale.
Este mult de lucru, fără îndoială, până când instituţiile publice vor răspunde aşteptărilor cetăţenilor, dar soluţia nu este schimbarea firmelor de la intrare. Sau a paturilor. Băsescu a desfiinţat şcoli, îndepărtându-le de copii, a desfiinţat spitale, îndepărtându-le de bolnavi. Acum vrea să desfiinţeze judeţele, ca să pună şi mai abitir oamenii pe drumuri, până la „regiune“.
În rest, ce instituţii comuniste o fi văzând Băsescu? Toată arhitectura instituţională a României a fost realizată cu viză şi ştampilă din străinătate, în cadrul a tot felul de procese de preaderare. Altfel nu eram primiţi nici în NATO, nici în UE. Armata şi serviciile secrete au fost croite după voinţa NATO şi a serviciilor partenere. Agenţiile şi autorităţile guvernamentale au fost aprobate de tot felul de raportori, mai întâi de la Consiliul Europei şi, apoi, de la Comisia Europeană. Administraţia locală a fost înfiinţată după modele importate de la UE.
Cum de s-or fi strecurat atâtea „instituţii comuniste“ prin această plasă deasă, de trebuie dl.Băsescu să se lupte, săracul, tot timpul cu ele?
(http://www.amosnews.ro/ideologul-unui-lumpen-de-lux-2012-05-21)
7 comments:
:) Eu zic că Băsescu a fost blând cu Marga. Vorba neamţului, fiecăruia ce i se cuvine.
Cât priveşte pe Orwell, numai de bine, da' să nu uitaţi că în Spania a luptat, dacă pot să spun aşa, alături de Valter Roman. Şi Panait Istrati (altfel, unul dintre scriitorii mei preferaţi)a făcut criză de nervi când şi-a dat seama ce şi cum cu comuniştii numai că n-a avut banii şi timpul necesar ca să-şi transforme ura faţă de sine într-o afacere bănoasă. Despre Hemingway ce să mai zic...
Nu inteleg (nici n-ar trebui) cum aveti comentarii acolo unde mesajele d-v nu sunt bine venite. Acum cand avem deschideri si libertati multiple, ne-am capatuit cu o categorie agresiva care nu tolereaza decat propria gandire. Este rezultatul pregatirii si cunostintelor acumulate in “era comunicarii”. Ce oare sa comunice acela care nu a acumulat cunostinte? In particular noncultura este agresiva, nu admite alternative. Nu sunt de mirare contrele intre politicieni vremii. Este pacat ca acestea sunt duse acolo(Chicago) unde ar trebui sa denote consensul.
Sunt duse dincolo de hotarele ţării şi încă de "cei mai înalţi reprezentanţi ai statului român".
Si unul dintre pitpalacii aplauda.
Cel mai dezinformat , cel mai nepregatit , cel mai nepotrivit ,cel mai anti-national roman este romanul din America.
Bineinteles ca Traian sau un Zappa de exemplu cunosx acest lucru si isi gaseste tribuna potrivita.
Cred ca peste 80% dintre emigrantii romani din America ,au lasat in urma angajamente.....fie ca au plecat pe fugari ei tot trimisi raman!
Eu încă rămân surprins relativ la calitatea propagandei din Canada şi SUA. Ba chiar cred că Traian sau Zapa sunt victime ale propagandei...
Băieţilor ălora Băsescu putea să le citească şi cartea de telefon, dacă o mai fi existând aşa ceva... Oricum a vorbit la pereţi.
Eu am prieteni plecaţi dincolo de Atlantic doar de zece-cincisprezece ani şi deja nu mă mai înţeleg cu ei: "las' că ştim noi!" De ce i-ar fi bruscat Băsescu cu cine ştie ce problemă serioasă... Pentru ei e suficient că, sper, nu le-a cerut bani, că de asta se tem cel mai tare... Vorba bunului meu prieten atomist din Canada "Cum băi, tu nu bei Timişoreana?!".
@ nimrod
Nu e chiar aşa... Acelor oameni le-a păsat îndeajuns de mult să se deranjeze până acolo.
Post a Comment