04 May 2012

Victor Ponta şi UDMR


Se pare că lucrurile cu UMF Târgu Mureş nu sunt tocmai "pe roze".

Număr unic dosar: 160/43/2012
Înregistrat în data de: 10.04.2012
Obiect dosar: suspendare executare act administrativ
Materia juridicã: Contencios administrativ şi fiscal
Stadiu procesual: Fond
Părţi: UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE TARGU MURES : Reclamant
SENATUL UNIVERSITATII DE MEDICINA SI FARMACIE TARGU MURES : Reclamant
ASOCIATIA "SINDICATUL U.M.F. 2004" DIN CADRUL UNIVERSITATII DE MEDICINA SI FARMACIE TARGU MURES : Reclamant
ASOCIATIA "LIGA STUDENTILOR TARGU MURES" A STUDENTILOR UNIVERSITATII DE MEDICINA SI FARMACIE TARGU MURES : Reclamant
BUICU CORNELIU FLORIN : Reclamant
BORDA ANGELA : Reclamant
LOGHIN ANDRADA : Reclamant
SUCIU HORATIU : Reclamant
TARAN LIVIA : Reclamant
TILEA BRANDUSA : Reclamant
STRAT ALEXANDRU : Reclamant
CARASCA EMILIAN : Reclamant
COTOI OVIDIU SIMION : Reclamant
MAN ADRIAN : Reclamant
STOIAN ADINA : Reclamant
HELGIU ANAMARIA : Reclamant
STOIAN MIRCEA : Reclamant
MARGINEAN CLAUDIU : Reclamant
GIRBOVAN OVIDIU : Reclamant
GABOS GRECU MARIETA : Reclamant
TARCEA MONICA : Reclamant
TOMA FELICIA : Reclamant
CURTICAPEAN AUGUSTIN VASILE : Reclamant
GIRBOVAN ELENA CRISTINA : Reclamant
MARGINEAN CRISTINA OANA : Reclamant
NEAGU CLAUDIU : Reclamant
PAVEL LAURENTIU MIHAI : Reclamant
CHIOTOROIU ANDREEA LUCIANA : Reclamant
DOGAR CATALIN MOISE : Reclamant
GUVERNUL ROMANIEI : Pârât
MORARIU SILVIU HOREA : Reclamant
TILEA IOAN : Reclamant


TERMENE DE JUDECATÃ:
DataDetalii
20/04/2012Încheiere
Solutie: Admite cererea de preschimbare a primului termen de judecată formulată de către reclamanţii UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE TARGU MURES, SENATUL UNIVERSITATII DE MEDICINA SI FARMACIE TARGU MURES, ASOCIATIA "SINDICATUL U.M.F. 2004" DIN CADRUL UNIVERSITATII DE MEDICINA SI FARMACIE TARGU MURES, ASOCIATIA "LIGA STUDENTILOR TARGU MURES" A STUDENTILOR UNIVERSITATII DE MEDICINA SI FARMACIE TARGU MURES. Dispune preschimbarea primului termen de judecată din data de 08.06.2012 pentru data de 04.05.2012, ora 10,30, termen pentru care se vor cita părţile, pârâtul cu copia cererii de chemare în judecată. Fără cale de atac.
04/05/2012Admite cererea de suspendare
Solutie: Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea executării HG nr. 230/27.03.2012 până la soluţionarea în fond a cererii de anulare. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare.
(http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=43&d=NDMwMDAwMDAwMDAxNzk4OQ**)

Informaţii detaliate despre dosar


Numãr unic dosar: 67/43/2012
Înregistrat în data de: 21.02.2012
Obiect dosar: anulare act administrativ
Materia juridicã: Contencios administrativ şi fiscal
Stadiu procesual: Fond
Părţi: UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE : Reclamant
MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI : Pârât
TERMENE DE JUDECATÃ:
DataDetalii
03/04/2012Încheiere
Solutie: Admite cererea, dispune preschimbarea termenulu ide judecata la data de 4 mai 2012
04/05/2012Amână pronunţarea
Solutie: amana pronuntarea la 11.0.2012 ora 14
11/05/2012
Solutie:
19/10/2012Termen intermediar

(http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=43&d=NDMwMDAwMDAwMDAxNzg3Mg**)

Ştiri:
Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, vineri, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Curţii de Apel Târgu Mureş, instanţa a admis, vineri, cererea de suspendare a aplicării HG 230 din 27 martie 2012, privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Astăzi, 4 mai 2012, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Târgu Mureş s-a pronunţat în dosarul 160/43/2012 şi a admis cererea de suspendare a executării actului administrativ reprezentat de HG 230/27.03.2012, privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până la pronunţarea în fond a cauzei având ca obiect cererea de anulare a actului administrativ atacat", se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Duşa, a precizat că solicitarea de suspendare a executării HG 230 din 27 martie 2012 a fost formulată de conducerea UMF Târgu Mureş, sentinţa de vineri fiind executorie, dar şi atacabilă cu recurs, în cinci zile de la comunicare.

Potrivit aceleiaşi surse, pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş a fost înregistrat un alt dosar, în care o asociaţie cere anularea HG 230/2012. Pentru acesta a fost fixat primul termen de judecată în 6 decembrie.

"În ceea ce priveşte dosarul 67/43/2012 având ca obiect anularea actului administrativ reprezentat de Carta UMF, care a avut termen de judecată tot astăzi, în cadrul aceleiaşi secţii, vă informăm că această cauză a rămas în pronunţare pentru data de 11 mai 2012", se mai arată în comunicat.

Tot în 11 mai este programată, la Tribunalul Mureş, o cauză în care Asociaţia Maghiară de Pregătire Medicală şi Farmaceutică din România a reclamat UMF Târgu Mureş, tot pe tema Cartei universităţii.

Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş a fost aprobată la sfârşitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu.

Actul normativ stabileşte că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.
(http://www.zf.ro/companii/sectia-in-maghiara-a-umf-targu-mures-suspendata-de-un-tribunal-9593899)

Rectorul UMF Târgu Mureş: Mă bucur că rezolvarea a venit din zona juridică şi nu politică (Imagine: www.umftgm.ro)

"Sentinţa nu face decât să confirme că Hotărârea de Guvern nu era aplicabilă în acest moment în universitate. Din punct de vedere tehnic, existau probleme tehnice majore, insurmontabile chiar. Mă bucură faptul că rezolvarea a venit din zona juridică, nu politică, pentru că trăim într-un stat de drept. Suspendarea aplicării HG ajută funcţionarea universităţii - nu se dă peste cap admiterea şi nici organizarea anului universitar următor", a spus rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei.

(http://www.mediafax.ro/social/rectorul-umf-targu-mures-ma-bucur-ca-rezolvarea-a-venit-din-zona-juridica-si-nu-politica-9594332/)
Recursul ar trebui să-l facă guvernul, adică azi-mâine îl face Guvernul Ungureanu sau de luni Guvernul Ponta, până în 9 mai.

La început credem că lucrurile se sting de la sine pentru că nu are cine să facă recurs. Domnul Ungureanu nu a vrut de la bun început să facă aşa ceva, de ce ar vrea acum când deja e demis?... Domnul Ponta a spus că va face ca lucrurile să redevină la normal... Deci cine să facă recurs? Iată însă că lucrurile au început să se nuanţeze... Iată că lucrurile trec destul de uşor de la "Mă bucură faptul că rezolvarea a venit din zona juridică, nu politică, pentru că trăim într-un stat de drept." la "negocierea politică". Replica domnul Ponta este destul de... cum să spun... prea puţin nuanţată.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, Vineri, că este "raţional şi inteligent" să aibă un dialog cu UDMR, care se află în opoziţie, însă a precizat că nu e deschis la condiționări din partea UDMR privind UMF Târgu Mureş.

Întrebat dacă USL ar putea accepta condiţionări din partea UDMR privind UMF Târgu Mureş, pentru ca UDMR să susţină Guvernul, Victor Ponta a răspuns că "o condiţie este să nu accepţi condiţii inacceptabile".

Ponta a precizat că întotdeauna a susţinut respectarea autonomiei universitare, iar aceasta a fost încălcată în cazul UMF.

"Eu trebuie să restabilesc legalitatea şi asta voi face", a mai spus premierul desemnat.

Pe de altă parte, el a apreciat că este "raţional şi inteligent" să aibă un dialog cu UDMR, care se află în opoziţie.

"UDMR este un partener de dialog. (...) Partidele extremiste din comunitatea maghiară nu sunt parteneri de dialog pentru noi niciodată", a adăugat Victor Ponta.

(http://www.amosnews.ro/ponta-vede-rational-si-inteligent-sa-aiba-un-dialog-cu-udmr-2012-05-04)

http://www.muresnews.ro/typo3temp/pics/f36573cd5d.jpg
(http://www.muresnews.ro/stiri/detalii-stire/inapoi/turism/articol/leonard-azamfirei-alegerile-pentru-rector-nu-au-fost-inca-recunoscute.html)

http://www.cotidianul.ro/images/stiri/0412/338/1335620269ponta%20buu.jpg
(http://www.cotidianul.ro/ponta-vom-avea-16-ministere-am-putea-coopta-si-tehnocrati-180916/)

http://www.observatorcultural.ro/userfiles/article/Mihai%20Razvan%20Ungureanu_02062035.jpg
(http://www.observatorcultural.ro/Mihai-Razvan-Ungureanu-noul-premier*articleID_26520-articles_details.html)


Asta cam dă lucrurile peste cap pentru UDMR... Ia uitaţi ce plănuia UDMR:
Sunt dator Târgu-Mureşului – Frunda Gyorgy promite un bilingvism real şi o nouă viziune

Conform unui sondaj de opinie, o marea majoritate a maghiarimii din Târgu Mureş are încredere în Frunda György, politicianul poate conta şi pe voturile cetăţenilor de naţionalitate română, existând astfel şanse reale pentru redobândirea funcţiei de primar maghiar pentru Târgu Mureş – s-a afirmat vineri la postul de televiziune Erdely TV în cadrul emisiunii de dezbateri “Többszemközt”.

http://www.udmr.ro/uploads/news/image/hir_767.jpg

Invitatul emisiunii a fost candidatul UDMR la primăria oraşului, care a vorbit cu această ocazie despre culisele candidării sale, şansele de câştig şi programul electoral aflat în curs de elaborare. Dacă va fi ales, candidatul UDMR promite o nouă mentalitate, o nouă viziune de gestionare a oraşului şi o reală implementare a bilingvismului în administraţia locală. Frunda a declarat: există numeroase reacţii personale pe baza cărora se poate afirma cu certitudine, că majoritatea locuitorilor maghiari şi români deopotrivă, doresc o schimbare la conducerea oraşului, iar sondajele relevă faptul că are cele mai mari şanse de a-l înlocui pe Dorin Florea. Din acest motiv este foarte importantă solidaritatea celor care doresc această schimbare în fruntea oraşului, şi lansarea unui singur contracandidat împotriva actualului primar. A purtat déjà mai multe discuţii în acest sens cu Smaranda Enache şi doar o singură dată cu Benedek Imre, spuse Frunda, adăugând că, contează mult şi pe sprijinul societăţii civile, împreună cu care doreşte să elaboreze programul său electoral.

Frunda György declarat că este deschis dialogului cu celelalte formaţiuni politice maghiare, dar consideră ca fiind inacceptabil, ca un “partidaş” ce are un sprijin de maxim 4 procente, să şantajeze în acest fel UDMR. “Trebuie să avem discuţii privind scopurile, programele noastre comune, dar şantajarea în scopul realizării interesului personal este inacceptabilă ” – a concluzionat politicianul UDMR.

Din câte a relatat, candidarea sa este importantă nu doar sub aspectul obţinerii funcţiei de primar, ci şi pentru că o candidatură de succes ar contribui în mod semnificativ la păstrarea şi consolidarea reprezentării Uniunii şi a maghiarimii implicit în consiliul local şi judeţean, dar şi la câştigarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean. – Dacă Târgu Mureşul nu va veni la vot, atunci nici Lokodi Edit nu va putea câştiga – a atras atenţia Frunda. “Sunt un târgmureşean de generaţia a treia, iar dintre toate locurile din lume, doar aici sunt cu adevărat acasă. Doresc să fiu primarul tuturor, nu doar al maghiarilor ci şi al românilor în egală măsură. Îi sunt dator acestui oraş, motiv pentru care am acceptat să particip la această luptă” – a concluzionat Frunda Gyorgy în cadrul emisiunii difuzate de Erdely Tv.
(http://www.udmr.ro/pressroom/articol/sunt-dator-targu-muresului-frunda-gyorgy-promite-un-bilingvism-real-si-o-noua-viziune)

Foto: agerpres.ro
Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, miercuri, că anularea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş ar periclita o eventuală colaborare a Uniunii cu USL în Parlament.

”Da, cu siguranţă (va periclita colaborarea n.r.)" a răspuns Fekete la întrebarea dacă o astfel de decizie ar periclita o eventuală colaborare în Parlament a UDMR cu USL.

"Atât despre respectarea legilor, atât despre drepturile câştigate, în rest trage fiecare concluzia ce spunem şi ce facem. Ne pare rău că aşa gândeşte domnul Crin Antonescu", a mai spus senatorul.

Reacția parlamentarilor UDMR vine după ce Crin Antonescu a declarat tot miercuri că abrogarea Hotărârii de Guvern cu privire la UMF Târgu Mureș este o prioritate pe agenda Guvernului Ponta.
(http://www.b1.ro/stiri/politica/liderul-senatorilor-udmr-anularea-hg-privind-umf-targu-mures-ar-periclita-o-colaborare-a-uniunii-cu-usl-27118.html)

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda ameninta guvernul Ponta cu o motiune la Consiliul Europei, daca noul executiv va adopta o alta hotarare in privinta Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu-Mures. Gyorgy Frunda spune ca, din punct de vedere politic, acest lucru ar avea consecinte grave.
"Lipsirea de un drept castigat are consecinte politice, juridice. Comunitatea pedagogica maghiara, de la UFM, are dreptul de a ataca aceasta hotarare, in instantele romanesti si, daca pierde, sa se adreseze instantelor europene", a declarat Frunda citat de Radio Romania Actualitati.

Gyorgy Frunda a mai declarat joi la Targu-Mures ca ar fi gresit ca UDMR sa participe acum la guvernare si ca ar trebui sa astepte rezultatele alegerilor parlamentare. El sustine ca pozitia UDMR, fata de cabinetul Ponta, depinde de programul de guvernare. Prima decizie a guvernului USL va fi anularea hotararii privind UMF Tg Mures, le-ar fi spus premierul desemnat Victor Ponta liderilor PSD, reuniti in Comitetul Executiv de miercuri, declarasera pentru HotNews.ro surse politice.
(http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12161848-senatorul-udmr-gyorgy-frunda-ameninta-guvernul-ponta-motiune-consiliul-europei-daca-decide-altceva-privinta-umf-targu-mures.htm)
Eu l-aş întreba pe domnul Gyorgy Frunda, absolvent de drept, jurist şi avocat dacă nu cumva anularea hotărârii privind UMF Tg Mureş nu înseamnă tocmai că nu s-a dat nimic... Şi l-aş mai întreba de ce "Lipsirea de un drept castigat are consecinte politice, juridice..." dar nu şi scăderea salariilor, pensiilor... Atunci acest "drept câştigat" nu exista în sistemul legislativ românesc. UDMR nu a vociferat vehement când cu angajarea răspunderii pe scăderea salariilor şi pensiilor, nu l-am auzit pe eminentul politician Gyorgy Frunda să spună că se duce cu o moţiune la Consiliul Europei împotriva domnului Boc. Nimic din toate acestea... dreptatea s-a trezit în domnia sa pentru că se vede lovit la alegeri. Poate dacă nu şi-ar fi vândut deontologia... acum l-aş fi crezut pe cuvânt...

Uniunea Democrată Maghiară din România va purta, luni, o discuţie oficială cu Uniunea Social Liberală, a anunțat senatorul UDMR Attila Verestoy. Deocamdată UDMR nu a luat o decizie în privinţa modului în care vor vota la validarea Guvernului Ponta, a ținut să precizeze Verestoy.

“Aşteptăm în mod concret să vedem cum arată programul de guvernare, vreau să mă uit foarte atent ce planuri politice au cei de la USL, mai ales în ceea ce priveşte unele măsuri care ne vizează direct şi nu am de ce să ascund că e vorba de hotărârea de guvern privind Universitatea de Medicină de la Târgu Mureş. Vom încerca să avem o discuţie oficială cu cei de la USL luni”, a declarat, astăzi, Attila Verestoy.

(http://www.evz.ro/detalii/stiri/udmr-la-tatonari-luni-cu-usl-pe-tema-umf-tirgu-mures-si-a-sustinerii-viitorului-guvern-979813.html)

6 comments:

Vasile, said...

Ar fi niste comentarii.

UMF s-ar putea sa ramana singura realizare , a domnului(guvernului) Ponta.

Nu am auzit de maretele realizari ale primarului neungur din Tg.Mures, cred insa ca daca ar fi fost dl.Frunda as fi auzit ...si bune si nebune!

ZeV said...

...Mai raman: legea electorala, CASS-ul pensionarilor, macrostabilitatea.
As fi scris si reintregirea, dar nu cred ca este un cuvant compatibil cu ultimul din seria celor de mai sus. Dar, probabil ca se va face si asta.
E prea suficient pentru sase luni.
;)

ZeV said...

PS
Sper sa nu se aplice aberatia cu reducerea TVA-ului, fie ea , doar la alimente.

Bibliotecaru said...

:D

Politica è mobile.
Qual piuma al vento,
muta d'accento e di pensiero.

Vasile, said...

Un coleg mai sus nu obsearva reciprocitatea unui fenomen fiscal.

Citi bani ar colecta la buget statul daca ar impozita 90% din venit salariile de peste 12000 de roni ,la max.de 2000 de persoane din sistem ,ar colecta mai mult decit taxarea cu 30% a veniturilor obtinute din salariile minime pe economie , la circa un milion de persoane???????

Cu un TVA mai mic pe anumite produse familia intregita a lui Vasile va indestula burtile copiilor cu doua trei piini in loc de cojile adunate de la gunoi , ca la o adica apa o gasesti si in natura, bogatul va plati tot TVA de 24% deoarece el va prefera in continuare cozonacul!

TVAul la anumite produse trebuia micsorat de mult, cu obligatia statului de a ingheta pretul la produsele respective.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Oamenii de afaceri, respectiv o bună parte din "specialiştii" de la Guvern au o gândire nefirească.

Ieri am auzit nu ştiu ce specialist cum spunea că marea evaziune se face exportând grâul la o firmă tot a ta de la Bulgari cu un preţ fără TVA (exportul este scutit de TVA în Piaţa intra-comunitară) după care o iei de acolo fără TVA înapoi.

Păi cât de stupid să gândeşti că aşa faci evaziune? Dacă faci asta, te afli exact ca la început, ai în mână o marfă care nu are TVA. :D Dar această marfă trebuie să o vinzi mai departe... deci tot trebuie să încasezi TVA-ul. :D

Îţi cere cineva TVA dacă ai marfa în depozit şi nu ai vândut-o? Nu.

În plus... Orice firmă dă TVA-ul la stat în măsura în care l-a încasat (formal, în acte), TVA-ul îl plăteşte practic ultimul consumator, nu fiecare în parte care plăteşte numai ce a încasat la vânzare. Dar la firmă, patronul, când încasează el 100 de lei, nu mai vede că în suta aia este şi TVA-ul, simte de parcă l-ar da din buzunar.

Statul nu poate îngheţa preţurile la un privat. Ceea ce poate face însă este să aibă o fabrică de pâine cu un preţ mult mai mic şi să-i facă concurenţa privatului.

Grâul de panificaţie este de 181 €/tonă la fermier şi 202 €/tonă la Constanţa. Asta înseamnă 797 RON/tonă la fermier şi 889 RON/tonă la Constanţa. Poate nu întâmplător preţul pâinii de 300 grame este astăzi 9 lei (rotunjit).

Preţul pâinii se formează, de regulă, după preţul grâului, preţul gazelor (se coc la gaze), preţul motorinei şi adausul comercial.

La ora actuală preţul minim al pâinii în condiţii de profit pentru fabrica producătoare este cam pe la 2 RON/kg, adică o pâine de 300 de grame, care în magazin este 89 de bani, să fie vândută cu 60 de bani. Deci dacă o firmă de stat ar vinde pâinea, să spunem, cu 70 de bani... nu ar fi nevoie de scăderea TVA, nu-i aşa?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.