Altfel nu-mi explic cum această absorbţie este o prioritate de atâta amar de timp dar nimic nu se întâmplă.
Deutsche Welle aruncă o pastilă otrăvită (altfel cât se poate de reală) în grădina Guvernului Ponta. Ştire:
”Atitudinea adoptată de primul ministru Victor Ponta care a vorbit despre posibilitatea recurgerii la dreptul de veto în cazul celor mai nefavorabile propuneri a surprins nu pentru că România sau Bulgaria sau Polonia nu ar avea dreptul să se opună, ci pentru că nici România şi nici alte ţări care se consideră dezavantajate nu sunt singure şi pentru că oricum este vorba de un proces de negociere aflat în plină desfăşurare”, notează Deutsche Welle, adăugând și Franţa a fost prima țară care a anunțat că anumite propuneri i se par inacceptabile, chiar înainte ca Herman Van Rompuy să prezinte varianta de buget a Consiliului European.Este evident că DW ţine partea Germaniei şi a intereselor Germane, pot însă să reproşez ceva?
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a afirmat într-un comunicat oficial că proiectul lui Van Rompuy, ”nu constituie în niciun caz o bază de discuţii acceptabilă pentru Franţa cât priveşte nivelul cheltuielilor destinate politicii agricole comune”.
”Dar dacă toată lumea ar face la fel şi ar trimite la reuniunile Consiliului European, reprezentanţi cu mandate imperative, Uniunea s-ar destrăma într-o clipă. Bucureştiul nu poate impune reprezentantului său (preşedintele sau oricare altul) un mandat nenegociabil din două motive: pe de o parte România care nu a absorbit nici o zecime din banii disponibili are o poziţie foarte slabă, iar pe de altă parte acest tip de abordare este în principiu nerecomandabil”, notează DW, preluat de Newsin.
Deutsche Welle consideră că bătălia României pentru bugetul Uniunii Europene pare ”mai curând teoretică”.
”Este firesc şi legitim să încerce să obţină cel puţin la fel de mult ca şi până acum, dar gradul redus al absorbţiei fondurilor de coeziune ridică întrebări serioase privind posibilităţile sale reale. Dacă România a atras abia o zecime din sumele puse la dispoziţie şi chiar şi această infimă parte este grevată de bănuieli sau dovezi clare de corupţie, reprezentanţii României, oricare ar fi aceia nu vor avea argumente puternice de partea lor. Este ceva care nu mai ţine de abilitatea diplomatică sau de talent persuasiv”, precizează DW, adăugând că singura modalitate prin care România mai poate influenţa în folosul ei deciziile liderilor europeni este oferită de grupul ”Prietenii coeziunii”.
(http://www.dcnews.ro/2012/11/dw-despre-spusele-lui-ponta-romania-are-o-pozitie-slaba-din-cauza-absorbitiei-reduse-a-fondurilor-euripene/)
Interesul României ar fi ca mai întâi să vedem de ce anume aceste fonduri sunt inaccesibile românilor, în al doilea rând ar trebui să vedem ce ar trebui făcut ca această stare să se schimbe, în al treilea rând ar trebui puşi nişte specialişti care să coordoneze această activitate astfel încât să nu mai existe probleme.
Părerea mea.
Dacă nu se va rezolva această problemă, România va continua să finanţeze economiile bogate ale Europei pentru ca ele să iasă din criză... până ce economic România se va stafidi şi va muri.
No comments:
Post a Comment