Anumite obiective naţionale nu au o limită a partidelor politice şi nici elemente de doctrină. Părerea mea că acest obiectiv al constituirii "patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică" ar trebui să fie unul naţional, în consecinţă sprijinit de toate forţele politice, politicieni şi societate civilă deopotrivă. Iată ştirea:
Ministerul Sănătăţii vizează dezvoltarea a patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică în ţară, în următorii trei ani, în cadrul unui parteneriat cu o clinică din Italia, a anunţat ministrul Raed Arafat. În România se nasc anual aproximativ 2.000 de copii cu malformaţii cardiace congenitale, în ţară fiind tratate doar câteva sute.
Parteneriat pentru dezvoltarea a patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică
Ministrul Sănătății a semnat joi un protocol de colaborare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice cu şeful Institutului Știinţific de Recuperare şi Îngrijire din cadrul Clinicii San Donato, Andrea Mecenaro, şi cu directorul Departamentului de Chirurgie Cardiacă, profesor dr. Alessandro Frigiola.
Întrebat de costurile implementării programului, ministrul Raed Arafat a spus că dacă nu sunt fonduri, garantează că pentru aceasta se vor găsi. ”Problema e atât de importantă – şi ca vieţi şi pentru cât ne costă tratamentul în afară – că trebuie rezolvată”, a afirmat Raed Arafat. Ministrul a arătat că o astfel de operaţie realizată în străinătate poate costa Casa de Asigurări între 50.000 şi 80.000 de euro, depinzând de complexitatea intervenţiei. Ministrul Sănătăţii a adăugat că în acoperirea costurilor s-ar putea accesa şi fonduri structurale, precizând că se va implica şi societatea civilă, inclusiv Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo, prezidată de Alessandro Frigiola.
Conform protocolului, va fi realizat un program naţional de dezvoltare a sector cardiovascular, printr-o serie de acţiuni comune: instruirea tinerilor medici şi asistenţi români în chirurgie cardiacă, anestezie pediatrică şi cardiologie, sectoare deficitare din punct de vedere al resurselor umane, intervenţii ale medicilor italieni în centrele din România şi tratarea pacienţilor români în clinica italiană până la finalizarea proiectului. La finalul proiectului ar trebui dezvoltate patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică în ţară – în Clinica Marie Curie din Bucureşti şi în centrele şi institutele de boli cardiovasculare din Cluj-Napoca, Iaşi şi Târgu Mureş – care să aibă capacitatea de a trata majoritatea cazurilor.
(http://www.dcnews.ro/2012/11/ministerul-sanatatii-va-dezvolta-patru-centre-de-chirurgie-cardiovasculara-pediatrica/)
(http://www.paginegialle.it/eng/policlinico)
Policlinica San Donato este acreditată la Servizio Sanitario Nazionale. Este un spital cu 380 de paturi de tip polispecialist-salvare. Activitatea sa este organizată în 19 divizii specializate, 12 servicii de diagnostic, 9 centre de cercetare şi 8 camere de chirurgie cu echipament tehnologic de ultimă generaţie. Un spital general, complet prevăzut cu diviziuni principale şi servicii, precum şi un spital obişnuit, San Donato iese în evidenţă prin nivelul înalt de specializare.Policlinica San Donato este un pol didactic al Facultăţii de Medicină şi Chirurgie de la Universitatea de Studii din Milano şi, din 2006, a fost recunoscută de către Ministerul Sănătății ca un Institut de spitalizare şi îngrijire cu caracter ştiinţific (IRCCS).
(http://www.arezzoweb.it/notizie/speciale.asp?idnotizia=64455)
Este necesar ca să ne unim cu toţi pentru a atinge o stare a facilităţilor în sănătate care să ne facă să uităm de turismul medical pe care îl facem în China, Viena, Turcia... Părerea mea.
No comments:
Post a Comment