Din ciclul "tupeul cât deşeul", se pare că Uniunea Europeană a început să capete reflexe româneşti.
Vă amintiţi de ceea ce spunea, nu demult, domnul Băsescu?
Traian Băsescu: "Se utilizează dreptul de veto dacă se încalcă Tratatul, dar e greşit să faci anticipat declaraţii de poziţie"Ştiu, nu veţi crede, dar...
(http://www.machiavelli.ro/stiri.php?art=43868)
Oficiali ai UE au început să lucreze la un plan pentru formularea unui buget pe termen lung fără Marea Britanie, pas care reflectă frustarea tot mai ridicată privind cererea Londrei pentru îngheţarea cheltuielilor, care nu poate fi reconciliată cu poziţia celorlalte state.O fi eliminarea unui stat de la formularea bugetului pe termen lung o încălcare a tratatului?
(http://www.mediafax.ro/economic/financial-times-ue-face-planuri-de-buget-fara-marea-britanie-10336319)
În luna iulie 2011, instituțiile UE au intrat într-un nou ciclu al negocierilor privind cadrul financiar (CFM). Următorul CFM va defini prioritățile bugetare ale UE pentru perioada 2014 – 2020.
Se așteaptă ca negocierile să fie finalizate până la sfârșitul anului 2012. Acest lucru ar permite intrarea în vigoare a noului CFM în 2014, ca urmare a adoptării legislației relevante.
Negocierile privind CFM nu se limitează la cât putem cheltui şi de unde provin banii, ci vizează şi pe ce şi cum cheltuim banii. Nu este vorba doar despre bani.”Să o luăm pas cu pas...
Herman van Rompuy,(http://www.consilium.europa.eu/special-reports/mff?lang=ro)
președintele Consiliului European
- Cadrul financiar 2014-2020: dezbateri referitoare la politica privind agricultura și politica privind coeziunea (24.04.2012)
- Cadrul financiar multianual: deschiderea cadrului de negociere (29.05.2012)
- Cadrul financiar 2014 – 2020 urmează să fie discutat în cadrul Consiliului European (27.06.2012)
- Cadrul financiar multianual (CFM): Consiliul Afaceri Generale privește spre viitor (24.07.2012)
- Cadrul financiar multianual: negocierile se apropie de final (24.09.2012)
Cele două componente ale negocierilor privind CFM
Negocierile privind CFM se derulează în perioada 2011 – 2013 și implică 3 instituții europene: Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană. În cadrul Consiliului, negocierile se derulează pe două componente în paralel:
Componenta politică
Cele 27 de state membre lucrează la elementele politice cheie ale pachetului CFM. Această componentă cuprinde trei etape:
etapa de clarificare
etapa de negociere
etapa de finalizare
Activitățile se derulează pe baza unui „cadru de negociere” elaborat de Președinție. Pe măsură ce înaintează negocierile, activitățile sunt transferate de la nivelul experților tehnici la nivelul ambasadorilor, miniștrilor și, în final, la nivelul șefilor de stat sau de guvern.
De îndată ce Consiliul European ajunge la un acord în legătură cu aspectele politice, conținutul acestuia este încorporat în activitatea legislativă..
partea din acord care se referă la Regulamentul privind CFM și normele privind resursele proprii se traduc în acte legislative. Acestea sunt adoptate de către Consiliu după obținerea aprobării sau a avizului Parlamentului European, în funcție de act;
partea din acord referitoare la aspectele financiare ale actelor specifice fiecărui sector oferă Consiliului orientări în vederea finalizării activităților legislative în procesul de codecizie cu Parlamentul European.
Componenta legislativă
Cele 27 de state membre discută în cadrul grupurilor pregătitoare relevante și în cadrul formațiunilor Consiliului elementele tehnice ale propunerilor specifice fiecărui sector. Activitățile se derulează pe baza propunerilor legislative ale Comisiei.
Scopul este acela de a alinia cât mai mult posibil pozițiile statelor membre. Se asigură, cu atenția cuvenită, că această activitate nu anticipează rezultatul negocierilor din cadrul componentei politice.
În cursul acestei etape, Consiliul poate conveni asupra unor abordări generale parțiale
Acordul Consiliului European marchează lansarea activității legislative cu privire la Regulamentul privind CFM și la normele privind resursele proprii. Începând cu acest moment, activitatea legislativă acoperă toate aspectele pachetului CFM.
1.Etapa de clarificare 2011
Obiectiv: o mai bună înțelegere a propunerilor Comisiei Europene și elaborarea pozițiilor statelor membre.
Comisia Europeană își prezintă propunerile pentru pachetul CFM. Propunerea constă din trei părți principale:
un regulament privind CFM însoțit de o comunicare cuprinzătoare intitulată „Un buget pentru Europa 2020”;
cinci acte referitoare la resursele proprii;
aproximativ 70 de propuneri specifice fiecărui sector pentru programele de cheltuieli și pentru proiectele care vor fi finanțate din CFM; acestea se referă la domenii precum cercetarea, educația, coeziunea, agricultura, ajutorul pentru dezvoltare, politica de vecinătate etc.
Această etapă s-a derulat aproximativ până în luna martie 2012.
Informații suplimentare:
Cadrul financiar 2007 – 2013
2.Etapa de negociere 2012
Obiectiv: reducerea discrepanțelor dintre statele membre cu privire la aspecte-cheie.
Negocierile privind CFM se bazează pe propunerile Comisiei Europene privind CFM. În vederea concentrării negocierilor, președinția Consiliului subliniază elementele și opțiunile esențiale într-un „cadru de negociere”. Conținutul cadrului evoluează pe măsură ce negocierile înaintează. Numărul de opțiuni este redus treptat, iar textul este reformulat. Negocierile sunt derulate în conformitate cu principiul necesității de a se conveni asupra tuturor chestiunilor.
Etapa de negociere a început în martie 2012.
Informații suplimentare:
Activitatea președinției daneze
Președintele Consiliului European
3.Etapa de finalizare 2012
Necesitatea de a conveni asupra tuturor chestiunilor.
Obiectiv: obținerea unui acord politic cu privire la pachetul CFM în cadrul Consiliului European până la sfârșitul anului 2012.
Un acord politic este obținut în unanimitate în cadrul Consiliului European pe baza „cadrului de negociere”.
Acordul acoperă:
sumele maxime anuale (plafoane) ale cheltuielilor UE în general și pentru categoriile mari de cheltuieli (rubrici);
elementele politice cheie cu privire la normele privind resursele proprii;
elementele politice cheie care au implicații financiare importante din cadrul propunerilor specifice fiecărui sector.
Informații suplimentare:
Plafoanele și rubricile CFM
4.Finalizarea activității legislative
Obiectiv: adoptarea a aproximativ 75 de acte legislative din pachetul CFM.
Normele privind adoptarea depind de actul legislativ:
un regulament privind CFM este adoptat de către Consiliu după obținerea aprobării din partea Parlamentului European;
5 acte ale Consiliului privind resursele proprii sunt adoptate pe baza diverselor proceduri, în funcție de tipul actului legislativ;
legislația specifică fiecărui sector se adoptă în codecizie de către Consiliu și de către Parlamentul European, în conformitate cu procedura legislativă ordinară.
(http://www.consilium.europa.eu/special-reports/mff/2-tracks?lang=ro#4)
No comments:
Post a Comment