De ce capotează economia occidentală? Pentru că datoriile sunt prea mari. Statele Unite au o datorie uriaşe, iată că nici Japonia nu este departe. Ştire:
Datoria guvernamentală a Japoniei (țara cu a treia economie la nivel modial) a atins la sfârșitul lunii septembrie recordul de 983.300 miliarde de yeni (aproximativ 12.400 miliarde de dolari), anunță agenția Kyodo News.România merge pe aceiaşi măsură "capitalistă", respectiv acumularea datoriilor. Trebuie să ne extragem cât mai avem timp.
Potrivit unor date făcute publice astăzi de Ministerul de Finanțe japonez, acest record negativ are ca principale cauze cheltuielile de reconstrucţie după cutremurul şi tsunamiul din martie 2011. Datoria este compusă din 803.740 miliarde de yeni în obligaţiuni guvernamentale, 125.370 miliarde yeni în titluri pentru acoperirea necesităţilor de finanţare pe termen scurt şi 54.190 miliarde de yeni - împrumuturi de la instituţiile financiare.
Datoria guvernamentală a crescut cu 0,7% față de sfârşitul lunii iunie, iar potrivit estmărilor oficiale ea va depăși 1.000.000 de miliarde de yeni până la finele exerciţiului fiscal 2012, în martie anul viitor.
Conform Agerpres, Japonia are cea mai mare datorie guvernamentală din rândul statelor industrializate, însă rezervele sale valutare sunt devansate doar de cele ale Chinei.
(http://ro.stiri.yahoo.com/ce-datorii-are-%C8%9Bara-cu-a-treia-cea-mai-mare-economie-din-lume.html)
Paradoxal... nu toată lumea are datorii. Ştire:
Potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Statele Unite ale Americii vor pierde în 2016 poziția de lider mondial, fiind înlocuite de China, iar apoi de India, scrie AFP, citată de Agerpres.China creşte economic speculând criza occidentală. Avantajul ei este că această creştere economică se bazează pe exploatarea unei forţe de muncă ieftină, speculaţia financiară, investiţia de capital (cumpărarea de afaceri) în zona occidentală... respectiv nu vor rămâne cu datorii când totul se va termina şi criza occidentală îşi va reveni cât de cât din criză.
În raportul privind creșterea mondială până în 2060, OCDE anticipează o creștere a economiei mondiale în medie de 3% pe an, cu diferențe semnificative între economiile de piață din țările emergente și cele din țările dezvoltate. ”Echilibrul puterii economice se va răsturna semnificativ în următorii 50 de ani”, potrivit organizaţiei din care fac parte cele mai bogate state de pe planetă. ”Criza economică pe care am văzut-o în ultimii cinci ani se va încheia, dar lumea copiilor şi a nepoţilor noştri va fi poate net diferită de a noastră”, a apreciat secretarul general al OCDE, Angel Gurria, citat în studiul menţionat.
”Ca urmare nivelului puternic de creştere, PIB-ul total al Chinei şi al Indiei îl va depăşi pe cel al G-7 /Grupul celor şapte mari economii mondiale/ până în 2025. El va fi de 1,5 ori mai mare până în 2060, în timp ce în 2010, acesta nu reprezenta decât mai puţin de jumătate din PIB-ul G7,” mai spune OCDE.
Economii vechi, cum e cea a Japoniei sau cele din zona euro, vor începe constant să piardă teren în fața țărilor cu populație mai tânără, precum Brazilia sau Indonezia. În ceea ce privește Europa, Franța ar putea înregistra o creștere de 2% între 2011 și 2030, urmând însă, ca apoi să scadă la 1,4% între 2030 și 2060.
După cum arată documentul menționat, creşterea franceză ar depăşi-o pe cea din Germania : +1,3% între 2011 şi 2030 şi +1% între 2030 şi 2060. În general, ”distanţa existentă în prezent între nivelul de viaţă de pe pieţele emergente şi cel al economiilor avansate ar urma să se diminueze în 2060”, precizează OCDE în raportul privind creșterea mondială până în 2060.
(http://www.dcnews.ro/2012/11/china-va-deveni-prima-putere-a-lumii-in-2016/)
2 comments:
vad ca dupa 2 luni de cersit au venit banii de propaganda =)))
Ne bucuram de venirea sub tampa a pitpalacului din opera doua parale a marelui conducator umflat de suflatori prin cele trei orificii prin care isi face concomitent nevoile si pe acest neam dar si pe proprii cantareti!
Post a Comment