31 August 2009

Micşorarea salariilor prin mărire


În timp ce minţile (i)luminate ale guvernului se gândesc cum să contorsioneze principiile economice şi de drept astfel încât să poate evita scandalurile inerente micşorării salariilor, în anumite instituţii se aplică "legea" mărind salariile...

Iată un document interesant, eliberată de APIA:
adresa_nr._2700-28.08.2009+decizia_nr._1233-14.08.2009.pdf

Ordonanta de urgenta nr. 35 din 11/04/2009 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal in sectorul bugetar
Art. VII. - Articolul 7 din Legea nr. 1/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 162 din 25 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Functionarii publici si personalul contractual, altul decat cel incadrat pe functii comune din sectorul bugetar, din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si al sucursalelor judetene ale acesteia beneficiaza de salarii de baza corespunzatoare functiilor in care sunt incadrati, la care se adauga o majorare a salariilor de baza cu pana la 75% din acestea.

Hotararea Guvernului nr. 606/2009 pentru aplicarea Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare si a Legii nr. 1/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura
Art. 4. — (1) Salariile de baza ale personalului nou-incadrat, prin concurs sau examen, in structurile prevazute la art. 2 si care indeplineste criteriile prevazute in cadrul aceluiasi articol se majoreaza cu 25% fata de cele prevazute de lege, pana la prima evaluare a performantelor profesionale individuale realizata in conditiile legii. Salariile de baza ale personalului al carui raport de serviciu se modifica prin transfer sau detasare de la alte institutii care nu gestioneaza fonduri comunitare se majoreaza cu 25% fata de cele prevazute de lege, pana la prima evaluare a performantelor profesionale individuale realizata in conditiile legii.

Cam aşa se explică minunea. Interesant este că pe cât de ciudate sunt măririle salariale, pe atât de nelămurit sunt faţă de motivul pentru care se fac aceste măriri, at fiind că APIA nu a raportat un succes neobişnuit în activitatea sa.

http://www.apia.org.ro/conferinta_01072009/201O8786.JPG
(sursa: http://www.apia.org.ro)

UPDATE:
31.08.2009
INFORMARE DE PRESĂ
PRIVIND VENITURILE ANGAJAŢILOR DIN CADRUL INSTITUŢIEI
În legătură cu solicitarea deputatului PNL, Diana TUŞA, cu privire la „creşterile
salariale nesimţite” din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), conducerea agenţiei salută interesul arătat de către unii reprezentanţi ai Parlamentului României cu privire la un sector vital al economiei în aceste momente de criză, respectiv agricultura.
“Ne bucură faptul că reprezentanţii Parlamentului sunt interesaţi de un sector
vital al economiei, anume agricultura, chiar dacă veniturile unor angajaţi care au reuşit să atragă fonduri de un miliard de euro par a fi singura preocupare a doamnei Diana TUŞA. Din păcate pentru munca acestora, toţi fiind îndreptăţiţi să beneficieze de majorări salariale, trebuie să precizez că nu este vorba de o majorare, ci de o diminuare a veniturilor”, a declarat Directorul General APIA, Daniel CONSTANTIN.
Directorul General APIA, Daniel CONSTANTIN, explică deputatului PNL Diana
TUŞA că, potrivit legii 1/2004 privind înfiinţarea şi funcţionarea APIA, cu completările şi modificările ulterioare, angajaţii instituţiei beneficiază de o majorare salarială de 75%, pentru gestionarea fondurilor europene.
Însă, potrivit art 4, din Hotărârea 606/2009, “salariile de bază ale personalului
nou-încadrat, prin concurs sau examen, în structurile prevăzute la art.2 şi care
îndeplineşte criteriile prevăzute în cadrul aceluiaşi articol se majorează cu 25 % faţă de cele prevăzute de lege, până la prima evaluare a performanţelor profesionale individuale realizată în condiţiile legii. Salariile de bază ale personalului al cărui raport de serviciu se modifică prin transfer sau detaşare de la alte instituţii care nu gestionează fonduri comunitare se majorează cu 25 % faţă de cele prevăzute de lege, până la prima evaluare a performanţelor profesionale individuale realizată în condiţiile legii”.
“Prin urmare, prin decizia internă nr. 1233/14 august 2009, devenită publică prin
amabilitatea unor colegi dornici să descopere senzaţionalul chiar şi acolo unde legea nu lasă loc interpretării, se stabileşte că majorarea salarială a noilor angajaţi este de 25%, faţă de 75 %, fiind vorba, de fapt, de o reducere cu 50%. Din respect faţă de munca angajaţilor APIA care, fără să beneficieze în acest an de plata orelor suplimentare sau de acordarea unei prime pentru munca depusă, au reuşit să plătească peste un milliard de euro fermierilor români, consider că scuzele doamnei Diana TUŞA sunt mai mult decât un semn de politeţe’”, a declarat Directorul General APIA, Daniel CONSTATIN.
Precizăm că fondul de salarii aferent anului 2009, respectiv 276.000.000 lei, a
înregistrat o scădere cu mai mult de 20 % faţă de anul trecut. Mai mult, cei 5300 de angajaţi ai Agenţiei trebuie să suplinească munca aferenta a 1700 posturi, care potrivit recomandărilor Comisiei Europene ar trebui sa completeze actuala schema de personal, astfel încât unui angajat APIA să îi revină 250 de fermieri faţă de 750 în prezent.
SERVICIUL COMUNICARE ŞI PROMOVARE PROGRAME
(sursa: http://www.apia.org.ro/comunicate_presa/IP_venituri_APIA_31082009.pdf)

Am citit de câteva ori, pentru că nu am înţeles din prima "majorarea salarială a noilor angajaţi este de 25%, faţă de 75%, fiind vorba, de fapt, de o reducere cu 50%". Eu nu ştiu cine este acest domn care face astfel de afirmaţii, dar cu o astfel de logică nu-mi pare o persoană destul de responsabilă pentru a conduce o astfel de instituţie.

Îl informez pe stimatul domn că suma nu este de un miliard de euro, ci de 1,165 miliarde euro, ceva mai puţin de suma pe care România o plăteşte drept cotizaţie la UE, adică 1,2 miliarde euro. (vezi: http://www.bursa.ro/on-line/s=politica&articol=60054&editie_precedenta=2009-08-11.html) În al doilea rând, aş vrea să-i atrag atenţia stimatului director că nu angajaţii domniei sale plătesc fermierii români, că nu vin cu bani de acasă. În al treilea rând, stimatul domn îndrăzneşte să ia la mişto un parlamentar al României. Sper din toată inima că mâine dimineaţă superiorii domniei sale îi vor întrerupe această aroganţă onirică şi-l va aduce cu picioarele pe pământ.

7 comments:

ion adrian said...

Pai eu spun ca este clar si anume :
1. Daca pana in aprilie toti aia de la APIA luau un spor de 75% de atunci nu mai au decat unul variabil intre 0-75% de presupus ca fc de calitatile profesionale etc;
2. In august se hotaraste ca cei nou angajati si despre care inca nu se cunoaste suficient sa aiba in star un spor de 25% care dupa angajarea lor definitiva va fi si el supus regulei generale 0-75%.
Dar daca tu teiei dupa diverse comentarii facute cu reacredinta de exemplu de fosta dna liberala de la Min. Muncii?

PS. Biblio te rog, urgent spune-mi daca pot intra fara pericol la Andreea Vass.
Multumesc.

Bibliotecaru said...

La Andreea Vass nu mai este pericol.

Domnule Ion Adrian,
Singuriii care au aceste salarii mărite sunt cei noi angajaţi, adică şefii.
În plină campanie de condamnare a salariilor nesimţit de mari, şefilor li se măresc salariile cu un sfert.

ion adrian said...

Biblio,
1. Multumesc
2. Pai ma confirmi caci pana sa se definitiveze pe post acestia fiind sefi primesc un bonus de instalare . Crezi ca ar trebui tratati ca cei mai slabi din serviciu adica cei care intra la zero in scara de la 0-75%?

Bibliotecaru said...

Cred că nu aţi înţeles despre ce este vorba. Acea ordonanţă spune că...
beneficiaza de salarii de baza corespunzatoare functiilor in care sunt incadrati, la care se adauga o majorare a salariilor de baza
În consecinţă, dacă se angajează un funcţionar, director sau orice altă funcţie, el va lua salariul obişnuit al unui funcţionar, director sau orice altă funcţie plus 25%. De ce ar trebui să fie normală mărirea, că nu înţeleg? De ce ar trebui ca noul venit să aibă mai mult decât cel care este angajat deja?

Nu este vorba despre bonus de instalare, este vorba de +25% din salariu de bază, adică vor avea salariul 125% din salariul de bază.

ion adrian said...

Biblio,
In institutia asia salariatii pot acea conform legii actuale din aprilie pot acea salariul de baza plus de la 0-75% daca am inteles eu bine ce spun normele prezentate de vtine. Deci 25% este la o treime din maximul posibil al sporului deci un sef proaspat angajat poate fi creditat pana la definitivare cu acest supliment. Biblio uneori am impresia ca vorbesc in chineza. :)

ion adrian said...

erata:salariatii pot avea

Bibliotecaru said...

@ ion adrian
Pentru dumneavoastră, am să fiu şi mai explicit. Până în aprilie cei de la APIA funcţionau după legea nr. 1/2004 care spunea aşa:
Art. 7. – Salarizarea funcţionarilor publici şi a personalului angajat pe bază de contract din cadrul Agenţiei şi serviciilor judeţene ale acesteia se face potrivit legii.
Apoi art. 7 a fost modificat de LEGEA nr.479 din 12 decembrie 2006
Art. 7. – Funcţionarii publici şi personalul contractual din
cadrul Agenţiei şi sucursalelor judeţene ale acesteia beneficiază de majorarea salariilor de bază cu 75%.

După campania cu salarii marii a domnul Boc, sau poate fără legătură cu aceasta, se introduce un articol suplimentar 7 unu cu următorul conţinut:
Art. 7unu. – (1) Personalul de conducere care beneficiază de
drepturile prevăzute la art. 7, aflat în posturi sensibile, este evaluat anual în baza indicatorilor de performanţă. Modalitatea de evaluare a
personalului de conducere, organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a acestuia, precum şi indicatorii de performanţă se aprobă prin
ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale.
(2) În înţelesul prezentei legi, prin post sensibil se înţelege acel
post al cărui titular participă la luarea deciziei finale asupra sistemului de implementare şi de plată, în următoarele situaţii:
a) evaluarea şi selectarea cererilor de plată;
b) verificarea tehnică;
c) verificarea cererilor de plată, autorizarea, contabilizarea şi
efectuarea plăţii;
d) administrarea sistemului informatic.”

În sfârşit, ordonanţa schimbă iar art. 7:
Art. 7. - (1) Functionarii publici si personalul contractual, altul decat cel incadrat pe functii comune din sectorul bugetar, din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si al sucursalelor judetene ale acesteia beneficiaza de salarii de baza corespunzatoare functiilor in care sunt incadrati, la care se adauga o majorare a salariilor de baza cu pana la 75% din acestea.

Apoi vine hotărârea de guvern, care nu spune că nu se vor majora cu 75%, ci că se măresc cu 25% până la evaluare... mărirea rămânând deschisă după evaluare cu 75%.

Înţelegeţi artificiul? Mărirea ar fi trebuit dată după evaluare 75%, hotărârea spune că se dă 25% înainte de evaluare... cei 75% nu sunt negaţi de nici o lege, nici o ordonanţă, cu atât mai mult de Hotărârea de Guvern care nu poate schimba o Ordonanţă de Urgenţă. A veni să spui că de fapt micşorezi salariul şi nu-l măreşti, este, după părerea mea, o insultă la inteligenţa mea (cel puţin a mea).

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.