07 August 2009

Şi totuşi cineva sesizează că... pardon, m-am înţelat


Scriam acum câteva zile despre emisiunea "Sută la Sută" din 03.08.2009, invitat: Elena Udrea (Războiul de gherilă informativă).

Domnul Mircea Marian a înţeles din această emisiune nu că domnul Turcescu a fost "şantajat" cu o listă în care era trecut drept "beneficiar", ci că domnul Turcescu a fost într-o oarecare complicitate cu ministerul Turismului. Dacă domnul Mircea Marian s-ar fi gândit că banii cheltuiţi de stat pentru a asigura transportul ziariştilor, cazarea lor şi hrănirea lor trebuiau cumva decontaţi în contabilitate şi soluţia s-a numit "diurnă", atunci poate ar fi înţeles că domnul Turcescu nu avea cum să sesizeze că a primit un ban din moment ce nu a primit decât servicii. Poate data viitoare stimaţii ziarişti ar trebui să se gândească că dacă beau un pahar de suc când merg într-o instituţie se cheamă că au consumat bani, într-un fel sau altul.

Evenimentul Zilei, Mircea Marian:
Scenă halucinantă în emisiunea „100%”, de luni, 3 august. Robert Turcescu îi cere voie Elenei Udrea să-şi arunce o privire peste lista cu jurnaliştii care, de-a lungul timpului, s-au plimbat prin lume pe banii Ministerului Turismului.

Udrea, suav: „Sunteţi sigur că vreţi să vedeţi?”. Turcescu, hotărât: „De ce nu?”.

(continuare: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862427/EDITORIALUL-EVZ-Teatru-scurt-cu-Udrea-si-Turcescu/)

Ei bine, doamna Udrea s-a simţit jignită de articolul domnului Marian şi a reacţionat cu... un fel de drept la replică:

VINERI, 7 August 2009, 13:30 Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă

Către Evenimentul Zilei

D-lui Vlad Macovei, Redactor şef
D-lui Mircea Marian, Senior editor

În editorialul "Teatru scurt cu Udrea şi Turcescu" semnat de Mircea Marian, publicat în Evenimentul Zilei din 6.08.2009, am fost acuzată de lucruri extrem de grave, pe care nu le-am săvârşit niciodată, care nu au nicio legătură cu realitatea. Astfel, am fost acuzată că aş fi săvârşit o infracţiune, şi anume că aş fi şantajat presa refuzând să public numele ziariştilor care au fost prezenţi, pe cheltuiala ministerului, la acţiuni de promovare a turismului în străinătate.

Nu există nicio situaţie în care eu să fi încercat să obţin avantaje de la vreun ziarist spunându-i sau măcar sugerându-i acestuia că ar avea legătură cu lista. Am explicat în mai multe rânduri, inclusiv Evenimentului Zilei, care este temeiul legal al deconturilor pentru deplasările ziariştilor (HG 169/2001, HG 928/2001, HG 413/2004, HG 387/2007, HG 120/2008 şi HG 314/2009) şi am afirmat că, în virtutea art.12, lit.d din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, numele ziariştilor nu este public.

Consider că o discuţie de acest gen, de culpabilizare a ziariştilor care au scris sau au relatat despre promovarea turistică a României şi despre poziţionarea ţării noastre faţă de alţi actori din această industrie, discuţie iniţiată tot de mass-media în contextul atacurilor politice care mă vizează, este o dovadă de ipocrizie a celor care o generează. Şi spun acest lucru fiindcă simplii ziarişti nu decid ce se publică şi ce apare pe post, ba chiar se supun adesea unor decizii editoriale nedrepte. Personal le mulţumesc ziariştilor care au scris, cu bune şi rele, dar cu bună - credinţă, despre turism, din 2001 încoace, şi le cer scuze dacă au de suferit din cauza luptei politice în care, în acest moment, ministrul turismului este o ţintă.

Având în vedere faptul că acuzaţia pe care mi-aţi adus-o este extrem de gravă, vă solicit dumneavoastră, Evenimentului Zilei, precum şi autorului acestui articol, Mircea Marian, ca, în termen de 24 de ore, să publicaţi numele ziariştilor şantajaţi de mine şi să faceţi dovada acestui şantaj. În caz contrar, aştept să publicaţi în ziarul dumneavoastră scuzele pe care mi le datoraţi.


7 august 2009

Elena Udrea

Ministrul Turismului

(sursa: http://turism.gov.ro/ro/comunicate-presa/278/scrisoare-deschisa-07-08-2009/)

http://turism.gov.ro/images/foto/g2/vizita_giurgiu_09_04_2009.jpg
(sursa: http://turism.gov.ro/images/foto/g2/vizita_giurgiu_09_04_2009.jpg)
Cine vă vorbeşte de acolo, de sus, doamnă Udrea?

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.