04 August 2009

Războiul de gherilă informativă


Sigur, se vorbeşte despre faptul că preşedintele se foloseşte de serviciile operative culegătoare de informaţii încă de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, dar am ciulit cu adevărat urechile la asemenea "ştiri" în momentul în care doamna Norica Nicolai nu a fost numită ministru pentru "dosarul" domniei sale, un document numit, global, "mapa profesională" îi consemnase nişte mici "bubiţe". S-a vorbit mult dacă preşedintele avea dreptul să refuze un ministru pentru că a avut "probleme" pe perioada serviciului său, s-a comunicat mult prin ziare şi despre faptul că doamna Nicolai este sau nu este pregătită moral pentru postul de ministru... pentru mine a fost însă o dovadă clară că cineva scotocise prin trecutul doamnei Nicolai şi îi găsise acel rânduleţ în mapa profesională. Nu ştiu alţii cum sunt, în cazul meu efectul a fost exact contrar. Dacă profesioniştii scotociseră prin trecutul doamnei Nicolai şi au găsit atâta tot, eu am căpătat brusc încredere în această doamnă ex-procuror. Reacţia imediată a fost căutarea în mapa doamnei protejate de regimul Traian Băsescu, doamna Monica Macovei... lucrurile s-au denaturat. Domnul Victor Ponta şi-a publicat singur mapa profesională pentru a nu fi şantajat cu aşa ceva. De atunci însă am fost atent la informaţiile care veneau din inefabilul informativ.

Ştirile s-au amestecat... dar am observat că preşedintele ştie foarte bine zona SRI, deşi instituţional controlul SRI este făcut de către Parlament.

Traian Basescu: Demilitarizarea serviciilor de informatii este esentiala

Intalnire intre Traian Basescu, Emil Boc si sefii serviciilor de informatii

Basescu: Serviciile de informatii nu stiau de contractul Sterling

Dosarele de la serviciile de informaţii ale Armatei şi Internelor vor fi predate CNSAS

Pachetul de legi care umfla muschii serviciilor de informatii - secretizat abuziv

Mitrea îl acuză pe Băsescu că ar controla serviciile de informaţii

Nu, nu au o logică coerentă link-urile de mai sus, sunt luate, pur şi simplu, la întâmplare. Seminţe din oceanul de ştiri care mi-a dovedit mie, indirect, că războiul politic se duce la nivel informaţional de parcă toată lumea are microfoane peste tot.

Atacul prin Comisie de Anchetă a doamnei Elena Udrea, indirect, prin controlul Parlamentului asupra Ministerul Turismului, nu m-a mirat. Ştiu că lupta politică din România se duce la acest nivel jos, precum acuzaţii ieftine (reale sau nu), şi mai puţin la nivelul discuţiei politice. Mie îmi este greu să cred că doamna Udrea, beneficiara unor milioane oficiale venite ca dividente, se apleacă cu interes la câteva mii de euro şi riscă, în acest moment delicat al alegerilor, pentru o miză atât de mică... pe de altă parte, reacţia extrem de agresivă a PD-L, m-a pus pe gânduri. Domnul Cristian Boureanu, până nu de mult un tânăr liniştit care, şi atunci când era incisiv, nu părea manipulat de nimeni, acum mi se pare o construcţie mediatică nefericită. Peste tot unde se duce, domnia sa pare un sac nesfârşit de invective.


Ei bine, chiar dacă nu mi-am dat prea bine seama care este miza adevărată a acestei Comisii "Udrea", am început să devin atent la folosirea informaţiilor în acest scandal. Şi nu am fost dezamăgit, scandalul a dat la iveală un joc clar de informaţii obţinute... chiar aşa, cum.

Am asistat cu toţii la "Lucrarea informativă" pe care doamna Udrea i-a promis-o domnului Tolontan. Pe blogul domniei sale, doamna Udrea ne explică, aproape sfios, că s-a folosit de spusele lui Mircea Badea:

Marturisesc ca informaţiile mi-au parvenit prin intermediul colegului acestuia de trust, Mircea Badea, care afirma, acum o saptămână, la Antena 3: “Se aude ca ancheta deontologilor de la Gazeta Sporturilor in cazul Monica Ridzi a fost realizată pentru că ministrul tineretului si sportului nu a vrut să le dea bani celor de la gsp. Am auzit acest zvon de mai mult timp, dar nu i-am dat crezare. Acum când văd cum se comportă cei de la gsp încep să dau crezare acestei idei.”
Ceea ce era de demonstrat a fost demonstrat…

(sursa: http://www.elenaudrea.ro/blog/tolo-lucrat-informativ-pe-canal-felix.html)
Uite că doamna Udrea are impresia că noi putem înghiţi aşa ceva şi reacţiile de pe blogul domniei sale nu au fost foarte radicale. Poate că explicaţia este logică şi normală. Îi spune domnului Tolontan că-l va lucra informativ, că serviciul de informaţii al PD-L este o jucărie (sugerând clar că domnia sa are alte dimensiuni informative, nu "copilăria" de la PD-L) şi apoi spune că a auzit la TV ceva, la o emisiune-pamflet. Pe bune? Interesant.

Ce spune Mircea Badea...

Daca tupeul ar fi fost proba olimpica, Romania ar fi devenit cea mai medaliata tara.

O trimiteam pe Udrea sa dea din Basescu si ii umileam pe toti.

Asa ceva n-am vazut in viata mea.

UPDATE: Niste cretini din presa au inteles ca: “Mircea Badea si Elena Udrea s-au aliat impotriva lui Tolontan”. Fabulos !


Observ ca sunt observat. O generoasa ”sursa” pentru politicieni. Acum, Tariceanu.




Mai multe, pe blogul domnului Mircea Badea: http://www.mircea-badea.ro/blog/

Iată de ce am urmărit cu deosebită atenţie emisiunea domnului Turcescu cu doamna Elena Udrea, pentru că mă aşteptam la o ploaie de "informaţii". Ei bine, ele au şi venit, nu atât de multe pe cât mă aşteptam, semn că atacul informativ este ceva mai încolo, ba chiar foarte, foarte subtil. Nu am găsit înregistrarea emisiunii, dar, când va apărea, sper să o adaug. Există însă pe site-ul Realităţii TV "Lucrarea Informativă" a domnului Turcescu... Urmăriţi naturaleţe doamnei Udrea... Sunteţi sigur domnule Turcescu că vreţi emisiuni cu doamna Udrea...?


REALITATEA.NET - Elena Udrea a dezvăluit lista cu ziariştii care au beneficiat de diurnă din partea MT

Repet, nu este vorba că doamna Elena Udrea nu are dreptate când spune că atenţia de care s-a bucurat de câţiva ani încoace, dar atenţia presei s-a născut de la biletul domnului Tăriceanu, prima mişcare informativă... Cea mai interesantă parte este aceea când doamna Udrea îi explică domnului Turceascu ce anume i-au spus "sfătuitorii" de campanie domnului Mircea Geoană. Mă gândesc, unde oare a auzit doamna Udrea aceste lucruri? Tot de la domnul Mircea Badea? Eu nu-mi pot imagina că Mircea Geoană se sfătuieşte în faţa camerelor de luat vederi cum "să-l lucreze" pe Traian Băsescu, este evident că astfel de discuţii nu sunt făcute într-un cerc larg din care să scape informaţii... Ei bine, de unde ştie doamna Udrea aşa ceva? Cum s-a întâmplat să "uite" cineva un microfon deschis şi butonul apăsat pe REC atunci când s-a înregistrat şedinţa PSD, cea de la care domnul Adriean Videanu aşteaptă şi acum scuze publice. De ce PSD-ul are obsesia interceptărilor de se vorbeşte de atâta timp că foloseşte aparate de bruiaj.

Oare de ce eu am avut impresia că ceea ce comentam eu pe blogul doamnei Udrea aprovocat agăţarea unei "codiţe" la activitatea mea internaută? Desigur, poate o banală impresie...

(sursa conspirativă: http://www.youtube.com/watch?v=Y4tel0W2LXA)
Ascultaţi cuvintele!

Marţi, 04 August 2009 09:38

sutalasuta_03082009Robert Turcescu: Bună seara, doamnelor şi domnilor. Îi spun bună seara şi doamnei Udrea.

Elena Udrea: Bună seara.

Robert Turcescu: Aţi venit cu biblioteca întreagă aici.

Elena Udrea: Domnule Turcescu, am zis să vorbim pentru prima dată despre ce se întâmplă la Ministerul Turismului cu documentele în faţă, şi nu pe zvonuri şi bârfe, aşa cum s-a întâmplat.

Robert Turcescu: Sper că sunteţi pregătită să staţi 12 ore, până începe comisia parlamentară de mâine.

Elena Udrea: Dumneavoastră dacă sunteţi pregătit, eu pot să vorbesc despre turism toată ziua... şi mâine.

Robert Turcescu: Doamnă Udrea, eu vă propun să discutăm, înainte de a vorbi despre turism, despre bani publici şi despre felul în care au fost sau ar trebui să fie cheltuiţi - că, de fapt, subiectul pentru care s-a creat sau se creează începând de mâine comisie parlamentară este legat de felul în care dumneavoastră aţi cheltuit şi cheltuiţi în continuare bani publici. Avansez o sumă, 14 milioane de euro, care înseamnă bugetul ministerului pe care îl conduceţi; corectă?

Elena Udrea: 14 milioane de euro înseamnă bugetul, inclusiv cel de cheltuieli de funcţionare, cheltuielile de promovare... sau sumele pentru promovare sunt doar 10 milioane de euro...

Robert Turcescu: 10 milioane de euro, sume de promovare?

Elena Udrea: ...pe bugetul pe anul acesta, în condiţiile în care toate ţările care îşi fac promovare pentru turism au bugete începând de la 20 de milioane - dăm exemplul Greciei - aproape 150 de milioane, Spania - 450 de milioane, Italia - 25 de milioane, Germania are peste 30, România...

Robert Turcescu: PIB-ul acestor ţări se compară cu cel al României?

Elena Udrea: Dar să ştiţi că nici resursele de turism ale acestor ţări nu sunt de fiecare dată mult mai mari decât ale României. Problema este să reuşeşti ca, din resurse atât de multe, cum are România pentru turism, să atragi contribuţie la PIB din ce în ce mai mare. Dacă astăzi România nu se poate mândri că, prin turism, deşi are resurse de turism, nu aduce mai mult de 3,5-3,7 aport la PIB, conform master planului făcut de Organizaţia Mondială a Turismului, cu o bună gestionare a acestui segment al industriei pe industria ospitalităţii, turismul net poate să aducă până la 6,77% în numai patru ani. Dar pentru asta trebuie cineva să se ocupe şi de turism. Din păcate, PSD s-a ocupat de turism doar când a avut de privatizat structurile - a vândut toate hotelurile, aşa cum ştim -, iar PNL nu a făcut mare lucru. Vreau să clarificăm, înainte de a intra în chestiuni de natură politică, câteva dintre acuzele care vi s-au adus în aceste zile.

Elena Udrea: Daţi-mi voie numai să spun ceva pozitiv - şi e legat exact de ce sigur o să mă întrebaţi. Oamenii şi aşa aud atâtea lucruri negative despre Ministerul Turismului... Despre turism se spune şi la pozitiv. România se promovează începând de sâmbătă seara pe Eurosport...

Robert Turcescu: O să discutăm şi asta.

Elena Udrea: Un spot extraordinar de frumos şi care este gratuit, care nu a costat nimic.

Robert Turcescu: Îl şi dăm, să ştiţi. Nu a costat ce? Realizarea spotului. Cât mă costă la Eurosport...

Elena Udrea: Staţi puţin, publicitatea costă şi la dumneavoastră, la intern, şi ştiţi bine că am făcut o... televiziune româneşti să ni se dea promovare pentru turismul românesc gratuit. Am fost refuzaţi de către televiziunile din România; am făcut o licitaţie, a fost câştigată de o firmă la un preţ mic, iar televiziunile au ieşit şi au spus: „Este un preţ prea mic, noi la preţul ăsta nu facem promovarea României". Promovarea se face pe bani, asta este.

Robert Turcescu: Nu confundaţi lucrurile, că aici nu vorbim de... cum să spun, puteaţi să cereţi asta Televiziunii publice. Unor televiziuni precum Realitatea TV, Pro TV, Antena nu ştiu care, 3 sau 1, nu le puteţi cere să facă acţiuni pro bono, că nu sunt...

Elena Udrea: Noi am cerut, ne-au refuzat; am alocat o sumă de bani pentru televiziunile acestea care spuneţi dumneavoastră şi răspunsul a fost: "Suma pe care aţi alocat-o sau preţul la care firma care a câştigat s-a angajat este prea mic, noi nu promovăm România la acest preţ". Ok, este în regulă şi aşa.

Robert Turcescu: Noi nu acceptăm să difuzăm spoturile contractate de Ministerul Turismului printr-o firmă, şi acea firmă care a venit să încheie aceste contracte la aceste sume, deci nu... Nu umblaţi cu vorbe... ştiţi, cu "noi promovăm România la preţul...".

Elena Udrea: Eu vreau doar să spun că, dacă la Eurosport spuneţi că se plăteşte - aşa este, se plăteşte la Eurosport, nu poţi să duci gratuit; se plăteşte şi la Televiziunea Română, după cum vedeţi.

Robert Turcescu: Bun. Haideţi să începem cu câteva dintre aceste chestiuni aflate în dezbatere publică în acest moment. Aţi plătit pentru scena pe care au avut loc concertele de la mare, din aprilie, de Paşti, şi apoi la deschiderea sezonului estival, 64.000 de euro; pentru o scenă plătită cu o sumă similară, doamna Ridzi a plătit cu funcţia şi se pare că plăteşte şi cu o anchetă la DNA. De ce a costat atât de mult acea scenă, doamnă Udrea?

Elena Udrea: Eu, ca ministru, nu mă ocup de achiziţionat scene. La Ministerul Turismului nu am achiziţionat scene, ci am achiziţionat, printr-o procedură prevăzută de Ordonanţa 34, organizarea unui eveniment de Paşte şi de 1 Mai. De fapt, au fost două evenimente, dar într-un singur pachet. În cadrul acestui eveniment, au fost concerte, târguri şi aşa mai departe. Obligaţia pe care eu o am la Ministerul Turismului este să selecţionez firma care are cea mai mică ofertă per total eveniment.

Robert Turcescu: Câte firme au participat la această selecţie?

Elena Udrea: S-au înscris două societăţi, dintre care una a avut oferta...

Robert Turcescu: Aşa multe?!

Elena Udrea: Este treaba lor dacă nu au vrut să vină.

Robert Turcescu: Cât era suma, doamna Udrea, cu care aţi achiziţionat respectivul eveniment?

Elena Udrea: A fost achiziţionat per total cu 300... inclusiv TVA, în jur de 380 de mii de euro, două evenimente.

Robert Turcescu: Nu sunt bani buni pentru o astfel de perioadă, când toată lumea moare de foame, ca să spun pe româneşte? Cum Dumnezeu de au participat doar două firme?!

Elena Udrea: Nu ştiu, asta trebuie să întrebaţi...

Robert Turcescu: Media Pro şi încă o firmă, care înţeleg că în cele din urmă a fost descalificată.

Elena Udrea: A avut o ofertă neconformă. Nu ne spunea preţul, nu ne spunea nimic.

Robert Turcescu: Şi s-a descalificat, da?

Elena Udrea: Asta este! Îmi pare rău, eu nu pot să fac decât să aplic legea - şi nu eu, comisia care face procedurile şi Direcţia Juridică şi Direcţia de Achiziţii.

Robert Turcescu: Acum, vreau să vă întreb aşa: dumneavoastră, ca ministru, în momentul în care aţi văzut că la această selecţie de oferte au apărut doar două firme, pentru o sumă de 300 şi ceva de mii de euro - care nu e rea; e o sumă mare pentru vremurile pe care le trăim astăzi în toată lumea -, şi nu au apărut decât două firme, dintre care una nu putea să participe, pentru că nu avea... caietul de sarcini sau ce nu avea...

Elena Udrea: Avea o ofertă neconformă.

Robert Turcescu: O ofertă neconformă; şi a rămas una singură. De ce n-aţi zis: "Măi fraţilor, haideţi să mai facem încă una, că nu putem să rămânem cu una singură"?

Elena Udrea: Haideţi să vă spun ce spune legea: legea spune că şi dacă vine o singură firmă nu am voie să nu închei licitaţia. Şi am să vă spun că pe licitaţia pe care o organizăm acum pentru creaţia la campania "Turist în România" s-a prezentat o singură firmă; şi eu nu am voie să nu fac licitaţia, pentru că legea spune că şi o singură firmă poate participa la licitaţie. Deci, în cazul acesta în care au fost două firme şi una descalificată pentru ofertă neconformă, era absolut legal. În al doilea rând: eu cu acest eveniment am urmărit un lucru foarte simplu - turismul nu înseamnă doar cazare şi mâncare; turismul înseamnă să atragi turistul şi la altceva decât cazare şi mâncare, şi turismul românesc duce lipsă de activităţi alternative. Prin cele două evenimente pe care le-am avut de Paşte şi de 1 Mai, conform datelor furnizate de ANAT - Autoritatea Naţională a Agenţiilor de Turism - şi de Poliţia locală, am adus pe litoral aproape 200.000 de turişti. S-au încasat pe litoral, de 1 Mai şi de Paşte, şi în Bucovina, pentru că a fost o campanie şi pentru Bucovina. Aproape 8 milioane de euro.

Robert Turcescu: Domnul Burcea de la ANAT zice că de Paşte, la concertul pe care l-aţi organizat acolo, au participat foarte mulţi constănţeni şi foarte puţini turişti.

Elena Udrea: Eu nu comentez ce spune domnul Burcea, pentru că tot ANAT a venit şi s-a dezis de poziţia domnului Burcea. A spus că este o poziţie personală, iar eu datele le am din comunicatul ANAT care pot fi verificate de către oricine, nu numai din statistica Ministerului Turismului. Abia acum încercăm să creăm posibilitatea unui cont satelit, să avem şi noi statistici. Noi depindem de statisticile de la Institutul Naţional de Statistică, de ce ne spune ANAT...

Robert Turcescu: Dar 64.000 de euro pentru o scenă, repet, e o chestiune... Subiectul ăsta e în oglindă cu ceea ce s-a întâmplat în scandalul Ridzi. Nu înseamnă foarte mult...

Elena Udrea: Haideţi să nu încercaţi să uniţi... Ştiu care este campania care se duce în presă: se încearcă alăturarea celor două evenimente.

Robert Turcescu: Lăsaţi-o pe asta cu campania în presă, că eu nu sunt parte din nicio campanie în presă.

Elena Udrea: Nu, doar spun să nu repetaţi ceva ce spun alţii.

Robert Turcescu: Vreau să lămuresc nişte lucruri.

Elena Udrea: Eu v-am spus - Ministerul Turismului, prin Direcţia Juridică şi de Achiziţii, a achiziţionat organizarea unui eveniment, care a fost extraordinar de reuşit şi care a adus sute de mii de turişti şi încasări de milioane ca urmare a acestor evenimente făcute pe litoral în cele două ocazii: Paşte şi 1 Mai. Proba mea era, ca minister, să selecţionez firma cu cea mai bună ofertă. Asta am făcut.

Robert Turcescu: Dar a fost una singură, asta e marea...

Elena Udrea: Au fost două; una cu ofertă neconformă.

Robert Turcescu: Una singură.

Elena Udrea: Legea spune, aşa cum v-am explicat, că şi dacă era una singură, aia trebuia luată, dacă îndeplinea restul condiţiilor. Dacă dumneavoastră vreţi să discutăm despre cât a costat Bregovici, cât a costat scena...

Robert Turcescu: Da, o să discutăm şi despre cât a costat Bregovici.

Elena Udrea: Sigur. Ştiu ce o să-mi spuneţi. Noi am dat, avem un comunicat...

Robert Turcescu: L-am citit.

Elena Udrea: Nu noi. Nimeni nu preia comunicatele noastre şi comunicatele celor care ies şi susţin cauza corect, aşa cum este ea. Vreau să vă spun că există un comunicat de la Dakino SRL care spune - care sunt aici la dumneavoastră şi aşa mai departe - despre onorariile plătite sau încasate de Bregovici, în condiţiile în care în "Jurnalul Naţional" s-au vehiculat nişte sume nereale. Spune: "Concert în aer liber fără... 60.000 de euro", deci exclus.

Robert Turcescu: O să ajungem la Bregovici. O să-l avem şi pe Dan Chişu la un moment dat, care este patronul lui Dakino.

Elena Udrea: Se vehiculează sume nerealiste. Noi le-am contrazis cu documente, şi cu toate astea nu suntem preluaţi.

Robert Turcescu: Eu vă întreb încă o dată... încerc să înţeleg şi încercăm să înţelegem măcar asta, cum se cheltuiesc banii publici. Dumneavoastră spuneţi aşa: "Eu am avut de organizat un eveniment; am avut suma..."

Elena Udrea: Şi l-am făcut foarte bine.

Robert Turcescu: Asta, că l-aţi făcut foarte bine, spuneţi dumneavoastră. "Am avut suma asta la dispoziţie, l-am dat cui a venit şi a dat o ofertă pentru această sumă - da? -, dar nu mă interesează niciodată ministerul...

Elena Udrea: Nu că nu mă interesează! Mă interesează să fie în bugetul pe care...

Robert Turcescu: Dar ministerul e interesat să vadă ce sume sunt trecute de către firma respectivă într-un fel de desfăşurător pentru evenimentul respectiv?

Elena Udrea: Sigur, la final cineva semnează un proces verbal de recepţie. Vreau să vă spun altceva: dacă dumneavoastră vă miraţi că noi am dat pe un eveniment, pe două evenimente care au adus încasări de milioane, ca urmare a prezenţei turiştilor, 380.000 inclusiv TVA, hai să vă spun că, spre exemplu, în anul 2008, în iulie 2008, o campanie organizată de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale făcută în Spania şi în Italia a costat 4 milioane de euro în Spania şi 6 milioane de euro în Italia.

Robert Turcescu: Ce campanie a fost?

Elena Udrea: Erau campanii care se numeau "Români în Europa". Dacă dumneavoastră puteţi să-mi măsuraţi, pentru că înţeleg că ne interesează cum se cheltuie banul public în astfel de evenimente care ţin de imaginea României sau de destinaţii turistice româneşti. Poate cineva interesat de cum se cheltuie banul public să-mi spună care este efectul pozitiv în această campanie?

Robert Turcescu: Când aţi aflat aceste detalii?

Elena Udrea: Chiar astăzi am primit această situaţie a cheltuielilor pe evenimente.

Robert Turcescu: Cine era responsabil pentru organizarea acestor evenimente?

Elena Udrea: PNL, bineînţeles; Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, condusă de PNL. Deci 4 milioane pentru Spania şi 6 milioane pentru Italia. Probabil că au fost plătiţi legal. Eu vă întreb: din nou ne punem problema de un lucru pe care ministerul este obligat să-l facă. Avem un buget votat de parlament, un buget aprobat şi de PSD, şi de PD-L. În bugetul ăsta eu am 10 milioane - din care am mai pierdut nişte bani, că ne-au executat într-un proces mai vechi nişte firme -, din care 9 milioane eu sunt obligată, pe o strategie aprobată tot în guvern, să fac promovare României ca destinaţie turistică şi destinaţiilor turistice româneşti. Şi asta fac. Şi să ştiţi că în timpul ăsta în care se încearcă o presiune mediatică extraordinară în minister, nu ne-am oprit nici o secundă; ne-am dus până la capăt - asta este ceea ce trebuie să facă Ministerul Turismului, pentru asta a fost înfiinţat, ştim exact cum s-a cheltuit fiecare leu...

Robert Turcescu: Eu nu neg că trebuie să faceţi această promovare, şi nimeni n-o neagă.

Elena Udrea: Dar cum credeţi?

Robert Turcescu: Eu vă întreb dacă nu cumva - iată, asta e întrebarea aici -, dacă nu cumva puteaţi să obţineţi lucruri şi mai bune, sau poate mai ieftine la un moment dat chiar, dacă la această licitaţie despre care vorbim participau măcar două firme, se băteau între ele...

Elena Udrea: Două au participat; două.

Robert Turcescu: Una aţi zis că a fost descalificată...

Elena Udrea: Trebuie să facă o ofertă conformă, aşa cum prevede legea. Am să vă mai dau un exemplu.

Robert Turcescu: Răspundeţi-mi mai întâi la această întrebare: dacă nu v-a sunat bizar că a rămas una singură. Dacă n-aţi a spus: "Haideţi, măi fraţilor, să mai facem o încercare, să mai punem o dată anunţul".

Elena Udrea: Mie nu-mi trebuie... În primul rând că trecea evenimentul. Eu nu pot să fac promovare de Paşte în luna august; eu trebuie să fac de Paşte.

Robert Turcescu: Păi când v-aţi apucat să organizaţi evenimentul, sau când v-a venit ideea?

Elena Udrea: Domnule Turcescu, acest minister a fost înfiinţat în luna decembrie, bugetul a fost aprobat la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie, toate actele noastre de funcţionare în minister s-au aprobat în luna martie, iar noi în 19 aprilie trebuia să facem evenimentul. Deci... lasă că nu mai era timp să mai facem asta, că nici nu aveam de ce. Legea spune clar că şi dacă vine o singură firmă...

Robert Turcescu: Dar când aţi pus acest anunţ pentru recrutarea...?

Elena Udrea: Nu ştiu. Pentru toate datele acestea am aici dosarele, vi le pot lăsa să le studiaţi. Există pe internet, pe site.

Robert Turcescu: Aţi zis că nu mi le lăsaţi în emisiune, că sunt originalele. Eu le iau cu mare plăcere.

Elena Udrea: O să fac copii şi vi le las; oricum nu trebuie să le las pe acestea. Există toate documentele noastre, sunt pe site-ul Ministerului Turismului. Nu este niciun minister şi nu a existat vreodată care să-şi pună toate documentele, toate contractele... Toată activitatea acestui minister se află pe site-ul ministerului. Aşa-zisele dezvăluiri pe care le citim în fiecare zi în "Jurnalul Naţional" sunt de fapt interpretări mincinoase ale documentelor pe care noi le postăm pe site-ul Ministerului Turismului.

Robert Turcescu: Doamna Udrea, să ştiţi, eu nu am o relaţie extraordinară cu colegii din trustul "Intact", dar am citit cu mare atenţie ce au scris. Multe dintre datele pe care le-au furnizat acolo nu mi se pare că au fost spuse cu rea-credinţă. Sunt citate din actele dumneavoastră. Sunt semne de întrebare, sunt răspunsuri pe care şi jurnaliştii de la "Jurnalul Naţional", şi eu, şi alţii le aşteptăm la un moment dat.

Elena Udrea: Domnule Turcescu, haideţi să vă spun cum e cu "Jurnalul Naţional". Deci, eu vreau să vă spun că Ministerul Turismului a fost supus unei campanii, unui atac mediatic fără precedent în istoria de după '89 a unui vreunui minister. Am avut în două săptămâni 524 de întrebări de la presă - aici sunt toate. Am avut, de asemenea, 324 de ştiri pe agenţiile de ştiri, şi vreau să vă spun că presa scrisă, în zeci, în zeci de articole despre ministerul şi ministrul turismului în numai două săptămâni, începea de pe prima pagină... au avut de pe prima pagină... - "Evenimentul Zilei", 27 de articole despre Elena Udrea cu trimitere de pe prima pagină. Deci ăsta este un atac mediatic fără precedent, iar...

Robert Turcescu: Dar de ce-l numiţi un atac mediatic?

Elena Udrea: Aţi mai văzut, domnule Turcescu, să fie...?

Robert Turcescu: Doamnă Udrea, aţi făcut nişte evenimente care au costat foarte mulţi bani. Se vorbeşte de bani în momentul acesta cu mare...

Elena Udrea: Foarte mulţi bani? Eu sunt de acord că 3 milioane este o sumă mare, dacă vorbim despre banii unei societăţi sau bugetul unei persoane. Dacă vorbim despre bugetul de promovare a României, 3 milioane este o nimica toată. Comparativ cu celelalte ţări care se promovează şi care câştigă din turism, pe de-o parte; pe de altă parte, dacă vorbim despre bugetele din actualul guvern, Ministerul Turismului are cel mai mic buget dintre toate ministerele. Avem - vă dau un exemplu - la cheltuieli de personal de 500 de ori mai puţin decât Ministerul Administraţiei şi Internelor, de 50 de ori mai puţin decât Agricultura, avem de 250 de ori mai puţin decât Educaţia.

Robert Turcescu: Doamnă Udrea, noi vorbim aici despre felul în care sunt cheltuiţi aceşti bani. Uitaţi, răspundeţi-mi dumneavoastră la o întrebare simplă apropo de ziarişti, dacă tot spuneţi că aţi fost supusă unei campanii mediatice extraordinar de intensă în această perioadă. Aţi plătit din banii ministerului transport, cazare şi diurnă pentru ziarişti?

Elena Udrea: Domnule Turcescu, Ministerul Turismului plăteşte, ca şi alte ministere, din anul 2001, conform legislaţiei în vigoare - şi am aici toţi jurnaliştii şi toate instituţiile de presă care au mers cu Ministerul Turismului...

Robert Turcescu: Ia daţi-mi şi mie să mă uit, vă rog.

Elena Udrea: Sunteţi sigur că vreţi să vedeţi?

Robert Turcescu: Sigur că da! De ce nu? Haideţi să vedem. De ce adică să nu fiu sigur? Avem aşa: Mediafax - în 2001, da? Mediafax, Rompres, Antena 1, "Graiul Sălajului", "Dimineaţa", Radio Europa FM, Radio Contact, Pro TV. Radio Europa FM?! Robert Turcescu?! Îmi pare rău, aveţi o semnătură legată de Turcescu aici?

Elena Udrea: E din...

Robert Turcescu: Abia aştept s-o văd. Ce scrie aici? Cheltuieli? Am primit eu vreun ban de la Ministerul Turismului?!

Elena Udrea: Haideţi să vedem pe ce an: 2001.

Robert Turcescu: Aşa.

Elena Udrea: Deci este evidenţa din 2001, din anul 2002...

Robert Turcescu: Şi mi s-a dat mie diurnă vreun ban de la Ministerul Turismului, doamna Udrea?

Elena Udrea: În documentele Ministerului Turismului, acestea sunt persoanele care apar că au încasat, au fost împreună cu reprezentanţii ministerului în deplasări şi au încasat - sigur, s-au cheltuit pentru persoanele acestea cazare, transport şi diurnă.

Robert Turcescu: Eu vorbesc aici de diurne, de bani care să fie plătiţi la un moment dat pe această chestiune.

Elena Udrea: Aceasta este evidenţa oficială din Ministerul Turismului, nu este de la mine. O să am o singură rugăminte: să nu spuneţi totuşi numele jurnaliştilor. Numele dumneavoastră, sigur, dacă aţi dorit, puteţi să îl spuneţi.

Robert Turcescu: De ce să nu spunem numele ziariştilor?

Elena Udrea: Pentru că nu cred că este...

Robert Turcescu: B1, TVR, TVR, B1, Mediafax... Dar ce înseamnă? Staţi puţin, ca să lămurim nişte chestiuni. Oamenii care sunt trecuţi aici însoţesc câte o dată...

Elena Udrea: Însoţesc delegaţia oficială a ministerului, domnule Turcescu.

Robert Turcescu: Bun. Oamenilor acestora li se dau bani pentru a participa? Eu n-am luat în viaţa mea un leu de la niciun minister, diurnă; niciodată.

Elena Udrea: Din anul 2001 până în acest moment, la Ministerul Turismului - şi înţeleg că şi la celelalte ministere - ziariştii care însoţesc delegaţia oficială au achitate cheltuielile cu transport, cazare şi masă. Diurna, conform legii, reprezintă cheltuiala cu masa...

Robert Turcescu: A, participă... Asta înseamnă că şi ziariştii care merg cu preşedintele în deplasări în străinătate, la un moment dat, în avion... Se poate considera la un moment dat că, dacă s-au urcat în avionul prezidenţial pentru o deplasare...

Elena Udrea: Domnule Turcescu, nu aş vrea să... Nu ştiu care este situaţia la Administraţia Prezidenţială; din declaraţiile preşedintelui am înţeles că acolo se asigură doar transportul, ei îşi plătesc în rest cazare şi tot; nu ştiu să vă spun. Dar în mod cert la Ministerul Turismului, din anul 2001 până acum, conform normelor legale în vigoare, ziariştii care au însoţit delegaţia oficială...

Robert Turcescu: Păi aici e toată presa română...

Elena Udrea: Aşa este, domnule Turcescu. Dar nu este nimic ilegal. Eu nu v-am dat acele hârtii ca să spun că toţi cei de acolo au făcut ceva ilegal, ci doar ca să vedeţi că din anul 2001 şi până acum aşa a funcţionat acest minister, şi este firesc ca atunci când vorbim de promovare, jurnaliştii români să poată vedea cum se promovează România în afară, ce fac alte ţări pentru a se promova în afară, care este strategia atunci când intri într-o competiţie tu, ca ţară, ca destinaţie turistică, cu celelalte ţări. Prezenţa la târguri este esenţială, iar jurnaliştii prezenţi acolo întotdeauna pot să aprecieze foarte corect care este poziţia României şi aşezarea ei pe această hartă.

Robert Turcescu: Întrebare este alta: că ziaristul, la un moment dat - eu acum mi-aduc aminte despre ce e vorba aici, e târgul de turism...

Elena Udrea: Ei, chiar nu vreau să discutăm despre dumneavoastră, domnule Turcescu.

Robert Turcescu: Nu, nu, staţi puţin, discutăm despre mine, niciun fel de problemă. Dar vreau să vă întreb următoarea chestiune: aici este vorba de bani pe care îi primesc ziariştii respectivi - că la un moment dat mergi într-o delegaţie...

Elena Udrea: Da, şi fie ţi se asigură... - diurna înseamnă cheltuiala...

Robert Turcescu: Nu, vorbim de transportul cu avionul... la târgul de turism care a fost - uitaţi, îmi aduc aminte: atunci în 2001 eu eram la Europa FM.

Elena Udrea: Eu nu eram în 2001; ştiu, dar cu domnul Agathon trebuie să vorbiţi.

Robert Turcescu: A fost în Elveţia, la Montreux, mi-aduc aminte, un târg de turism, o chestiune de genul acesta. Dar aici e vorba de bani care se dau ziariştilor!

Elena Udrea: Această diurnă, conform legii, aşa cum v-am spus, reprezintă cheltuiala cu masa persoanei respective - că e ziarist, că e reprezentantul ministerului... Şi reprezentanţii ministerelor primesc diurnă -, reprezintă cheltuiala cu masa a ziaristului respectiv în delegaţia în care este prezent.

Robert Turcescu: Prima, Antena, Mediafax, NewSin, Realitatea, Radio România, TVR...

Elena Udrea: Sigur. Eu am comunicat această listă. Mi-au fost cerute listele astea de nu ştiu câte instituţii de presă. Să nu credeţi că după ce le-am dat vreuna...

Robert Turcescu: Lăsaţi-ne şi nouă.

Elena Udrea: Nu, vă rog...

Robert Turcescu: De ce? Nu sunt bani publici, doamna Udrea?

Elena Udrea: Nu, Legea 544 nu-mi dă voie să vă dau numele persoanelor respective. Trusturile pot să vi le dau şi instituţiile de presă.

Robert Turcescu: Daţi-mi şi mie mâine că publicăm...

Elena Udrea: Singurul care... Am înţeles că doar Academia Caţavencu ar fi publicat lista aceasta. Deci, vreau să vă spun că după ce am fost întrebată...

Robert Turcescu: Le daţi bani ziariştilor la povestea asta. Nu vă aşteptaţi ca ei să aibă o atitudine pozitivă?

Elena Udrea: Dumneavoastră, după ce aţi fost în delegaţia asta, aţi avut o atitudine pozitivă?

Robert Turcescu: Nu am luat bani, dacă e vorba... Nu mi s-au dat bani în mână...

Elena Udrea: Nu ştiu. Aici spune că aţi avut diurnă. Dar faptul că vi s-a asigurat cazarea şi transportul şi masa v-a făcut cumva să vorbiţi de bine despre delegaţia respectivă? Vreau să vă dau un exemplu şi nu este departe...

Robert Turcescu: Deocamdată eu nu am treabă...

Elena Udrea: Dacă există un singur jurnalist, un singur trust sau o singură instituţie medie care poate să spună că am făcut vreodată ştiri sau că am cerut vreodată să se vorbească despre mine pozitiv, să iasă public să declare asta. Eu vreau să vă dau un exemplu: Târgul de la Stuttgart. Marele târg de la Stuttgart, unde România a fost coorganizatoare. Dacă vă amintiţi scena în care eu dansam cu un mare artist argentinian, nu era un vizitator - şi Argentina, ca şi România, era ţară coorganizatoare - ne-au făcut onoarea de a ne vizita, Argentina ne-a vizitat la standul României şi artistul care reprezenta Argentina a dansat cu ministrul turismului din România. Cum a fost comentată scena în România? M-au făcut praf şi pulbere pentru dansul acela. Nici nu ştiau cu cine am dansat. Nu contează. Scena de la Cetate în care eu am fost - la Cetate - să văd oportunităţile de dezvoltare a turismului în zona din Oltenia. Am fost criticată că am mâncat prea mult, că am mâncat prea puţin, că nu ştiu ce am făcut... Deci, niciodată aceste imagini filmate acolo nu au fost, cel puţin în cazul meu, interpretate pozitiv. În al doilea rând, ziaristul care merge într-o delegaţie...

Robert Turcescu: Dar aţi fost omniprezentă în perioada aceasta pe micile ecrane.

Elena Udrea: Dar eu sunt omniprezentă de patru ani de zile şi ar trebui dumneavoastră să-mi spuneţi mie, care sunteţi om de media, de ce sunt de patru ani de zile vedetă pe toate televiziunile. Să nu-mi spuneţi că de bine. Dimpotrivă. Am fost un om tocat de patru ani de zile. Elena Udrea este dimineaţă, prânz şi seară pe televizor. E adevărat: în ultimele şase luni, de când sunt ministrul turismului, diferenţa a fost că au fost şi evenimente care au fost relatate pozitiv. Asta pentru că au existat evenimente de la care era foarte greu să spui lucruri negative, când toată lumea spunea: suntem mulţumiţi, este bine aşa, în sfârşit se face ceva pentru turism. Dar, dincolo de asta, ce mi se întâmplă mie în presă de şase luni nu puteţi spune că este un lucru pozitiv. Deci, tot ce am făcut eu a fost de unii acceptat, de unii făcut praf, spulberat. În nici un caz nu se poate spune că există..., că prezenţa jurnaliştilor însoţind delegaţia Ministerului Turismului a făcut... de imagine pozitivă. Mai ales că ei nu au nicio putere. Ce putere are un cameraman care filmează? Decide el ce se dă pe post, domnule Turcescu? Sau dumneavoastră decideţi?

Robert Turcescu: Dumneavoastră, care, doamna Udrea?

Elena Udrea: Nu, dumneavoastră, cei care fac politica editorială a trustului dumneavoastră...

Robert Turcescu: Eu îmi fac politica editorială în emisiunea aceasta, doamna Udrea. Publicitate. După publicitate discutăm despre concertul pe care l-aţi amintit, văd că aveţi un dosar foarte gros despre Goran Bregovici. O să-l sunăm şi pe domnul Dan Chişu.

Elena Udrea: Vă rog. Să sperăm că nu deranjăm foarte tare. Am ajuns să fiu piaza-rea. Nimeni nu mai vrea să lucreze cu ministerul nostru.

Robert Turcescu: „100%" - o ediţie specială în care invitată este doamna Elena Udrea, ministrul turismului. Vreau să lămurim chestiunea, să încercăm să o lămurim, că de lămurit probabil că o să o lămuriţi definitiv în faţa comisiei, care îşi începe activitatea mâine.

Elena Udrea: ...comisia, dacă citeşti pe site-ul ministerului, se lămureşte, că acolo sunt oameni inteligenţi.

Robert Turcescu: Concertul lui Goran Bregovici. Câţi bani aţi dat pe concert?

Elena Udrea: Din câte ştiu eu, onorariul plătit domnului Bregovici şi orchestrei cu care a venit a fost de 42.000 de euro.

Robert Turcescu: Nu-i cam mult?

Elena Udrea: Domnul Turcescu, înţeleg că în România domnul Bregovici a luat onorarii între 35.000-70.000 de euro.

Robert Turcescu: Jurnaliştii de la "Jurnalul Naţional" spun că a luat între 25.000 de euro într-un concert de la Buzău şi va cânta şi pentru 30.000 de euro la TVR.

Elena Udrea: Despre asta vă spuneam, că noi le-am trimis drept la replică şi nu l-au publicat. Nici vorbă. La concertul la TVR au fost 30 de minute şi susţinut cu jumătate de orchestră într-un studio; la noi au fost două ore de concert cu toată orchestra, deci vorbim despre altceva. Iar la concertul de la Buzău a fost un concert în care a încasat, inclusiv taxă din suma...

Robert Turcescu: Haideţi să vedem, facem o comparaţie acum în direct, rapid, într-un minut cu domnul Cosmin Coman, care înţeleg că e director de programe la Primăria Iaşi. Bună seara.

Cosmin Coman: Bună seara.

Robert Turcescu: Vă rog să ne spuneţi, că ştim că domnul Goran Bregovici a cântat, a fost în Primăria Iaşiului, înţeleg, prin domnul Nechita, l-aţi avut acolo într-un concert. Câţi bani a costat la vremea respectivă Goran Bregovici?

Cosmin Coman: Onorariul dumnealui împreună cu membrii trupei: 40.000 de euro.

Robert Turcescu: 40 de mii de euro, cu tot cu TVA?

Cosmin Coman: Fără TVA.

Robert Turcescu: Bun. Haideţi că îl avem acum pe domnul Dan Chişu. Să înţeleg că domnul Chişu este. Bună seara, Dan Chişu.

Dan Chişu: Bună seara.

Robert Turcescu: Tu îl reprezinţi pe Goran Bregovici sau, mă rog, te ocupi de concertele lui Goran Bregovici în România. Prin cine a venit Goran Bregovici la acest concert? Direct prin Ministerul Turismului? Că noi avem o firmă aici, o firmă numită SC Eurofirm Art SRL, care a încheiat contractul cu Ministerul Turismului. Da, din păcate... Avem un contract aici, Ministerul Turismului cu Eurofirm Art SRL.

Elena Udrea: Sigur că da, sunt cei care îl reprezintă în România. Nu poţi să contractezi, noi Ministerul Turismului nu putem îl contracta direct la Goran Bregovici, ci firma care îl reprezintă pe acesta în România.

Robert Turcescu: Firma care îl reprezintă este firma domnului Chişu.

Elena Udrea: Deci, în mod cert, o să ne explice domnul Chişu. Deci, drepturile de reprezentare în perioada aceea le avea firma Eurofirm Art SRL, asta pentru că m-am interesat. Altfel, nu este treaba mea, eu nu contractez artişti. Se ocupă de asta Direcţia de Achiziţii. Dar m-am informat special pentru emisiunea dumneavoastră. În perioada aceea...

Robert Turcescu: Este din nou Dan Chişu, rapid, să lămurim puţin această chestiune legată de Bregovici. Domnule Chişu.

Dan Chişu: Da, vă aud.

Robert Turcescu: Spuneţi-ne vă rog cine este Eurofirm Art SRL? Aveţi vreo legătură cu firma asta?

Dan Chişu: Da, este o firmă cu care am încheiat nişte contracte, dar încheiem contracte cu foarte multe firme, nu cred că asta ar fi o problemă.

Robert Turcescu: Dar, ca să ne lămuriţi, noi avem aici contractul pentru Bregovici semnat între Ministerul Turismului şi Eurofirm Art SRL. După aceea Eurofirm Art SRL a încheiat contractul, să înţelegem, cu firma dumneavoastră.

Elena Udrea: Dar la acelaşi preţ, nici o diferenţă de preţ.

Dan Chişu: Da, staţi puţin, că eu am auzit ce aţi spus şi vreau să vă spun despre Iaşi. La Iaşi au fost trei concerte, de fapt Iaşiul venea după o Suceavă. Să ştiţi că artistul are un onorariu în funcţie de câte concerte face în ţară. Şi, dacă aş vrea să mă supăr pe cineva, m-aş supăra puţin pe doamna Udrea, pentru că, deşi au făcut un contract cu o firmă privată, văd că acest contract a fost făcut public. Vreau să vă spun că artistul în general trebuie vândut cât mai bine, pentru că noi lucrăm cu un comision din suma artistului. Pot să vă mai spun însă că nu ştiu ce artist ar veni în seara în Paşte, pentru că este vorba de un artist care este la fel ca şi noi ortodox, iar acest aranjament pentru seara din aprilie, am avut şansa tocmai pentru că nu avea nici un alt concert, pentru că nimeni nu cântă în seara de Paşte, iar pentru Crăciun, Paşte, Revelion, preţurile se majorează cu 50%.

Robert Turcescu: Domnule Chişu dar explicaţi-ne aşa: contractul acesta pentru aducerea lui Bregovici a fost încheiat între firma dumneavoastră şi Ministerul Turismului?

Elena Udrea: Nu. Mie Ministerul Turismului nu mi-a cerut să execut un asemenea contract.

Robert Turcescu: Deci, este o altă firmă care a venit, a încheiat contractul cu Ministerul Turismului şi apoi a încheiat cu dumneavoastră un contract.

Dan Chişu: Nu ştiu dacă l-a încheiat întâi cu ministerul şi după aia cu mine. Ştiu că la noi s-a prezentat cineva care a spus că vrea un concert cu Bregovici în seara de Paşte. A fost foarte complicat, noi l-am lucrat foarte mult. Dacă vreţi să vă dau un preţ real pentru seara de Paşte cred că cel mai posibil preţ ar fi între 50 şi 60 de mii de euro, având în vedere că există o majorare de 50%. Nu uitaţi că avem şi noi un comision, că noi nu muncim de pomană. Artiştii trebuie aduşi din trei ţări diferite, unii nu au vize, deci nu este chiar atât de simplu. N-am nimic, nici nu vreau să îi ţin partea doamnei Udrea, dar nici nu vreau să facem acum un caz din analiza preţurilor unui artist. Pot să vă spun însă că acum câţiva ani, când a căzut Robin Williams la "Cerbul de Aur" de la Braşov, propunerea care mi s-a făcut a fost 100 de mii de euro să îl aduc pe Bregovici şi nu s-a putut, nu pentru că nu ar fi fost bani.

Robert Turcescu: Acum staţi să încercăm să discutăm din nou puţin cu domnul Coman, care sper că încă mai este pe la telefon. Domnule Coman, primăria şi-a încheiat atunci direct contractul cu firma lui Dan Chişu sau printr-o altă firmă a fost contactat Dan Chişu?

Cosmin Coman: Nu îmi aduc aminte exact. Cred că oricum nu am încheiat contractul direct cu domnul Dan Chişu.

Robert Turcescu: Deci, cu o altă firmă, care probabil că a pus ea preţul.

Elena Udrea: Domnule Turcescu, vorbim de suma de 42 de mii, care se dovedeşte că, ia uitaţi-vă, este cât celelalte onorarii, ba mai mult, ne spune domnul Dan Chişu că în seara de Paşte, de Revelion, de Crăciun ar fi trebuit să fie undeva pe la 60 de mii de euro. Până la urmă, eu nu aş fi vrut să discut situaţia. Să ştiţi că eu m-am documentat foarte bine pe cazul concertului cu Goran Bregovici, nu din alt motiv, ci pentru că se spune că l-am folosit ca mijloc de a face campanie electorală. Cui? Domnului Geoană? Păi, vedeta la concert a fost domnul Geoană. Familia Geoană a venit la concertul cu Goran Bregovici, a stat în loja oficială, ne-a povestit pe urmă pe toate televizoarele cât de bine s-a simţit. De aceea m-am interesat despre acest concert în mod deosebit. În rest, eu sunt convinsă că oamenii din minister, cu legea în faţă, fac ceea ce trebuie când vorbim de achiziţii.

Robert Turcescu: Aducerea lui Goran Bregovici a fost a ministerului?

Elena Udrea: Da, sigur că da. Opţiunea de a avea un concert cu Goran Bregovici în noaptea de Paşte, având în vedere şi genul de muzică pe care îl cântă, a aparţinut ministerului. Noi am vrut să îl aducem pe Goran Bregovici. Norocul nostru a fost că am putut să îl aducem în noapte de Paşte, că a cântat pe preţul ăsta, pe care n-ar fi cântat pentru altcineva, este un preţ foarte mic pentru un artist şi o orchestră întreagă, aşa cum a fost Goran Bregovici, şi concertul a fost extraordinar, chiar dacă acolo a fost domnul Geoană, cu întreaga familie, concertul a fost extraordinar. A mulţumit pe toată lumea şi a adus turişti. Nu au fost 20 de mii toţi turişti, dar 10 mii au fost turişti. Să spunem că 10 mii au fost din Constanţa. Înseamnă că...

Robert Turcescu: Domnul Burcea spune că 19 mii au fost constănţeni şi restul au fost...

Elena Udrea: Bine. De ce dumneavoastră vă uitaţi la ce spune domnul Burcea şi nu vă uitaţi ANAT?

Robert Turcescu: Trebuie să-i numărăm, mă rog, câţi au fost.

Elena Udrea: Domnule Turcescu, cu Goran Bregovici ne-am lămurit. Haideţi să trecem la lucruri acum cu adevărat serioase.

Robert Turcescu: Care ar fi acelea, doamna Udrea?

Elena Udrea: Cum ar fi motivul pentru care se întâmplă tot acest scandal.

Robert Turcescu: Eu am încă un lucru foarte serios pe care vreau să îl lămuresc însă cu dumneavoastră, ca s-o lămurim şi pe asta.

Elena Udrea: Vă rog.

Robert Turcescu: Şi după aceea vedem de ce se întâmplă aceste chestiuni, imediat. Vreau să difuzăm un spot, să îl vadă toată ţara, cel de care sunteţi foarte mândră, că înţeleg că începe să ruleze pe...

Elena Udrea: A început pe Eurosport de la 1 august.

Robert Turcescu: Haideţi să vedem împreună acest spot, durează un minut, şi apoi ne întoarcem să vedem cât costă derularea acestui contract cu Eurosport, înţeleg din august până în decembrie. Spotul vă rog.

Elena Udrea: O singură rectificare. Pe spotul de pe Eurosport nu apare BRD. Dumneavoastră probabil că aveţi un spot de pe internet. În Eurosport şi CNN nu va apărea BRD.

Robert Turcescu: Păi, de ce apare totuşi sigla?

Elena Udrea: Nu ştiu de unde aveţi dumneavoastră spotul. Nu este cel oficial, cel care este promovat la Eurosport. Puteţi verifica.

Robert Turcescu: Şi este o variantă pe net care circulă cu BRD, că doar nu am pus noi?

Elena Udrea: Da, probabil de la momentul lansării, din aprilie, de când s-a terminat.

Robert Turcescu: Dar care a fost ideea cu BRD acolo atunci, la început?

Elena Udrea: A fost realizat..., spotul acesta este gratuit, o gratuitate pentru Ministerul Turismului. Ministerul Turismului nu a plătit nici un ban, nici creaţia, nici producţia acestui spot. Şi vă amintesc că există cinci spoturi de un milion şi jumătate la Ministerul Turismului în anchetă la DNA care nu fost niciodată folosite şi încă vreo patru spoturi de 300 de mii de euro făcute în anii precedenţi care nu au fost niciodată folosite. Spotul acesta este unul care nu a costat nici un ban Ministerul Turismului, este o gratuitate de la BRD, iar la momentul la care s-a făcut creaţia au pus sigla acolo. Această siglă nu apare în campania oficială.

Robert Turcescu: Noi l-am văzut cu siglă.

Elena Udrea: Este simplu, el este pe Eurosport. De mâine va fi pe CNN. Se poate verifica.

Robert Turcescu: Aţi scos sigla după ce a izbucnit scandalul cu BRD-ul.

Elena Udrea: Să ştiţi că, în condiţiile în care în toată lumea există parteneriate publice private, în condiţiile în care statul nu prea mai are bani, ideea de parteneriat este una binevenită întotdeauna pentru stat.

Robert Turcescu: Aveţi un parteneriat şi cu Volvo?

Elena Udrea: Nu, nici un parteneriat.

Robert Turcescu: Am "Figaroscope", suplimentul acela scos de ziarele "Figaro", la finalul căruia apare o reclamă.

Elena Udrea: Bun. Habar nu am de ce apare o reclamă în "Figaroscope". Probabil că ei au mult mai multe alte înţelegeri care le au...

Robert Turcescu: Ştiam că ăsta a fost plătit din banii Ministerului Turismului şi Institutul Cultural Român, nu?

Elena Udrea: Dar numai faza de promovare pentru România. În rest, ei pot avea orice alt tip de parteneriat acolo. Eu nu înţeleg altceva legat de "Figaroscope": de ce se pune problema să discutăm contribuţia Ministerului Turismului, care s-a făcut la solicitarea ambasadei, ...Ministerul de Externe, am fost solicitaţi să participăm şi noi la această promovare a României în "Figaroscope", şi eu cred că este un lucru pozitiv, şi nu se discută de ce s-a luat, de ce celelalte instituţii implicate au ales să facă acest tip de promovare? Nu este prima oară când le promovăm, s-a mai făcut şi în trecut. Cred că este un lucru bun, dar şi aici este o abordare rea şi tendenţioasă la adresa Ministerului Turismului.

Robert Turcescu: Doamnă Udrea, cui foloseşte să daţi drumul la un spot din ăsta de promovare a României la 1 august până în decembrie, când croaţii, că aici s-a făcut comparaţia cu ce am făcut noi, au plătit... Dumneavoastră, înţeleg, plătiţi ministerul de fapt, un milion de euro pentru 1.025 de spoturi, din august până în decembrie.

Elena Udrea: V-am comunicat, Eurosport. Nimeni nu vrea să-l dea. S-a difuzat de două ori. În care se spune explicit: pe perioada derulării prezentului contract România beneficiază pe Eurosport de condiţii cel puţin la fel de bune ca şi cele obţinute în acest an de orice altă autoritate naţională de turism. Nimeni nu vrea să dea acest comunicat. De o săptămână cei de la Eurosport au încercat să îi contrazică.

Robert Turcescu: Bun. E-n regulă. Suma e corectă? Un milion de euro pentru 1.025 de spoturi, din august până în decembrie?

Elena Udrea: Suma este cea care a fost comunicată de către minister, de 1 milion de euro, iar...

Robert Turcescu: Croaţii au plătit 400 de mii de euro pentru 805 spoturi difuzate din februarie până în mai.

Elena Udrea: Spoturi de 30 de secunde într-o altă perioadă, pe o perioadă mult mai scurtă decât cea pe care am avut-o noi.

Robert Turcescu: Dar înainte de începerea sezonului estival au plătit croaţii; noi plătim la sfârşitul sezonului.

Elena Udrea: Aţi văzut cumva în spotul acela că promovăm numai marea? Din fericire pentru România, ea nu este doar o destinaţie de litoral. România este destinaţie de munte, de turism cultural, de Delta Dunării, de turism religios, la mănăstiri, noi asta promovăm acolo, ecoturism, agroturism. Din păcate pentru unele ţări care au doar litoral, ele nu se pot promova decât la începutul anului, ca să prindă sezonul estival. România are nevoie, şi nu conform părerii Elenei Udrea, ci conform master planului pentru turism, făcut de Organizaţia Mondială a Turismului, România, în acest moment, după 20 de ani, în care nu a mai fost promovată, are nevoie să se repoziţioneze ca destinaţie distinctă de turism, înainte de a începe să promovăm produse specifice turistice, cum ar fi litoral, mare, munte, deci în primul rând noi trebuie să ne recreăm ca destinaţie de turism în conştiinţa celor care consumă turism, şi asta facem prin acest spot, domnule Turcescu, şi eu cred că România, în acest moment, după această campanie, când vom măsura efectele, vom constata că este probabil cea mai bună campanie pentru România, în contextul în care de ani de zile auzim numai de ţigani, hoţi, violatori şi aşa mai departe. Asta este o campanie care va folosi cu adevărat României şi mă bucur că a fost o gratuitate pentru Ministerul Turismului.

Robert Turcescu: Bun, vom vedea, vom măsura la un moment dat, e an de criză, oamenii nu mai merg...

Elena Udrea: Chiar nu vreţi să vorbim deloc de ce se întâmplă aceste lucruri?

Robert Turcescu: Ba da şi vă arăt o filmare cu Viorel Hrebenciuc, durează două minute, din emisiunea realizată sâmbătă.

Elena Udrea: Două minute cu domnul Hrebenciuc e mult prea mult. Nu putem 20 de secunde? Haideţi.

Robert Turcescu: Haideţi să vedem totuşi. Rezistaţi poate să îl vedeţi. Cred că l-aţi văzut de atâtea ori pe domnul Hrebenciuc, încât încă două minute în plus...

Elena Udrea: Am spus odată: când îl văd pe dânsul, îmi amintesc de bunicul meu, deci nu pot să am decât sentimente bune faţă de domnul Hrebenciuc.

Robert Turcescu: Dar schimbul acesta de replici, care nu e numai între dumneavoastră şi doamna Udrea, se manifestă şi pe alte paliere...

Viorel Hrebenciuc: Haideţi să ne înţelegem. Eu nu îi răspundeam niciodată doamnei Udrea pentru că totuşi consider că este o mare distanţă între noi în favoarea mea, nu a ei. Dar atâta timp cât ea a fost pusă de preşedintele Traian Băsescu să dea acest răspuns, a trebuit să îi dau răspunsul preşedintelui Traian Băsescu, nu ei.

Robert Turcescu: Nu mai avem majoritate, zice doamna Udrea, în Parlament, e o majoritate PSD-PNL. Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic de la momentul la care am semnat această coaliţie, suntem PD-L tot fără majoritate în Parlament, tot în timp de criză. Pentru noi ar fi ideal dacă această guvernare în coaliţie ar funcţiona şi dacă proiectele noastre aşa cum le propunem...

Viorel Hrebenciuc: Deci doamna Udrea judecă absolut hormonal aici, pentru că ea a dat această declaraţie în contextul în care se discuta despre comisia Udrea. Îi amintesc doamnei Udrea că peste 95% din proiectele care au fost supuse Parlamentului au fost votate de PSD şi PD-L împreună.

Robert Turcescu: De unde vine în istoria politică a dumneavoastră şi a doamnei Udrea acest conflict?

Viorel Hrebenciuc: Dar nu am conflict.

Robert Turcescu: Hai să fim serioşi. Nu puteţi să îmi spuneţi acum că nutriţi vreo simpatie unul faţă de celălalt.

Viorel Hrebenciuc: Atunci o să vă dezamăgesc. Chiar nu am nici un fel de antipatie faţă de individa asta, vreau să mă credeţi.

Robert Turcescu: Iată, şi după felul în care vă exprimaţi: individa, a judecat hormonal.

Viorel Hrebenciuc: Dar chiar aşa a judecat.

Robert Turcescu: Dumneavoastră când aţi spus sexy buzoianca nu o fi fost tot o ieşire hormonală?

Viorel Hrebenciuc: Nu, a fost ca o glumă toată chestiunea. Acum aţi văzut discursul la Parlament. Acela era discurs de politician?

Robert Turcescu: Am văzut şi unele mai dure, ca să le numesc frumos.

Viorel Hrebenciuc: Dar este şi maniera în care s-a îmbrăcat, rozaliul acela cu care vine în Parlament. Totuşi, în Parlament înseamnă o anumită decenţă şi cum te îmbraci, şi cum te comporţi. Totuşi, la pretenţiile pe care le are, acolo nu era parada modei, la Parlament.

Robert Turcescu: Aţi găsit şi un personaj, să spunem, pe care PD-L-ul l-ar propune pentru funcţia de preşedinte?

Viorel Hrebenciuc: Părerea mea este că nu l-ar avea decât pe domnul Boc - asta este. Da, şi în maniera în care...

Robert Turcescu: Poate să candideze doamna Udrea.

Viorel Hrebenciuc: Ea era prinsă într-o variantă pentru prim-ministru, nu pentru aşa ceva.

Robert Turcescu: Doamna Udrea - prim-ministru?

Viorel Hrebenciuc: Da, este prinsă într-o variantă de acest gen.

Robert Turcescu: Interesant ceea ce ne spuneţi...

Viorel Hrebenciuc: Cel puţin asta era discuţia în anturajul preşedintelui...

Robert Turcescu: Pe care dumneavoastră - evident - o ştiţi, nu?

Viorel Hrebenciuc: Da, pentru că - evident - am aflat.

Elena Udrea: Tot ce reţin este - să vorbesc de decenţă, în Parlament, când semnez eu, Hrebenciuc...

Robert Turcescu: Care este istoria conflictului dumneavoastră cu domnul Hrebenciuc?

Elena Udrea: Nu, nu cred că este niciun conflict şi spuneam că felul în care unii oameni aleg să se exprime - când au deja o anumită vârstă - realmente, îi face penibili şi cred că ar trebui să se controleze.

Robert Turcescu: Domnul Hrebenciuc vorbea în emisiune şi de cei 75.000 de euro pentru perdele...

Elena Udrea: Da, ca să vedeţi. Nici măcar atâta lucru nu poate să facă - să se informeze...

Robert Turcescu: Dar aveţi în bugetul ministerului rezervaţi 75.000...

Elena Udrea: Nu, domnule Turcescu. Şi am facturile - uitaţi - dosarul perdele. 7.500 euro - perdelele şi, pentru că aţi ajuns la capitolul perdele...

Robert Turcescu: Ce faceţi cu perdelele, la minister?

Elena Udrea: Domnule Turcescu, în primul rând sunt jaluzele, nu sunt perdele. În al doilea rând, este un minister nou înfiinţat. Gândiţi-vă la 40 de grade - cum pot munci oamenii ăia, cu soarele bătând pe ei? Le trebuie jaluzele, toată lumea are jaluzele. Nu cred că dumneavoastră, aici, lucraţi fără jaluzele la geamuri - să stea soarele pe dumneavoastră. Deci, cred că este un lucru minim, de minime condiţii...

Robert Turcescu: Dar aveaţi, în bugetul de cheltuieli, prevăzut 75.000 euro pentru jaluzelele astea, cum spuneţi dumneavoastră?

Elena Udrea: Nu, 7.500, astea sunt cheltuielile. Nu este adevărat, dânşii au prezentat un plan achiziţii publice neasumat de noi. Nu ştiu cum au făcut rost de el şi nici dacă este real. L-au tot pus pe site-ul ziarului "Jurnalul Naţional" şi Antenei şi aici vă spuneam că nu mi s-a dat dreptul nici măcar la replică, deşi am dat posibilitatea să afle - am intrat în direct, de nu ştiu câte ori, şi am spus: sunt 7.500, sunt jaluzele, nu perdele. Au ţinut-o aşa o săptămână şi - uitaţi - domnul Hrebenciuc spuneţi că la fel. Domnule Turcescu, haideţi să revenim la lucrul esenţial şi important - de ce se întâmplă acest lucru? Mai devreme, auzeam că nu ar trebui să vorbim de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi că ceea ce se întâmplă acum cu Comisia Vanghelie - pentru Elena Udrea - este o comisie care încearcă să afle cum s-au cheltuit banii publici. Dar nu înţeleg de ce nu-şi propun să se afle cum se cheltuiesc zecile de milioane de euro la ministerele PSD şi sutele de milioane de euro... Eu am spus şi în discursul meu din Parlament, sunt zeci de milioane care sunt alocaţi public şi...

Robert Turcescu: Mai devreme, la Adrian Ursu, a intrat domnul Ilie Sârbu şi a negat că ar fi dat vreun leu pentru cheltuielile...

Elena Udrea: Are banii aceştia, domnule Turcescu, declaraţiile de pe sistemul electronic de achiziţii publice. Acolo, de acolo sunt luate toate aceste date. Dacă, între timp, domnul ministru a modificat o licitaţie, o amână - este o altă poveste. Haideţi să ne uităm la ministerele PSD, dacă vrem într-adevăr să verificăm cum se cheltuieşte banul public. Ne uităm cum s-au cheltuit 3 milioane. Foarte bine, e o sumă şi 3 milioane - ne uităm şi la asta. Dar haideţi să vedem cum s-au cheltuit sutele de milioane, la ministerele PNL, banii la Poştă - achiziţiile făcute la Poştă, pe ultima sută de metri, a PNL-ului, banii daţi de domnul Orban, pe contracte de avocat, pe contracte cu firma Romstrade, celebrul scandal în care o pistă a pornit de la 14 milioane - o pistă - la Aeroportul Otopeni, şi a ajuns la 60 şi ceva de milioane de euro. Deci, dacă tot invocăm grija pentru cum se cheltuieşte banul public, haideţi să ne uităm cum se cheltuieşte banul public, acolo unde el într-adevăr este cheltuit şi se pot pune semne de întrebare. Important este - şi o spun încă o dată - toată această campanie...

Robert Turcescu: Credeţi că aici suma contează sau că este singurul criteriu?

Elena Udrea: Nu, e doar vreau să spun că...

Robert Turcescu: Fiecare euro cheltuit greşit sau nejustificat...

Elena Udrea: Aşa este, domnule Turcescu, de aia am şi pus pe site absolut tot, ca să nu existe nicio îndoială cu privire la transparenţa acestui minister şi a felului în care cheltuim banii publici. Am mai avut conferinţe de presă în care am prezentat bilanţul a şase luni. Niciun minister nu a mai făcut vreodată aşa ceva - tot în ideea de a fi transparenţi. Nu am fost suficient. Dar această comisie trebuia să se înfiinţeze, pentru că sunt vizaţi oamenii care pot fi legaţi de Traian Băsescu. Există o strategie şi, vă spun - nu spun numai eu. Uitaţi, "Evenimentul zilei", dacă se poate. Articol din "Evenimentul zilei". În ultima parte a articolului se spune - "Despre sfaturile americanilor - cei care fac strategia Partidului Social-Democrat. De la prima analiză, aceştia au arătat că Geoană îl toacă degeaba pe Băsescu. Concluzia profilului psihologic pe care americanii i l-au făcut lui Băsescu a fost aceea că - oricât va fi atacat - nu va pierde puncte. Astfel, americanii au sugerat strategia enervării lui Băsescu. Sfatul lor a fost ca Geoană şi liderii PSD să lovească indirect în şeful statului, în punctele vulnerabile - membri ai familiei, apropiaţi -, astfel încât să-i provoace iritarea. Aşa se explică de ce, într-un anumit moment, PSD a pedalat pe atacarea Ioanei şi a Elenei Băsescu şi a speculat...

Robert Turcescu: Doamnă Udrea, în scandalul Ridzi, lucrurile sunt atât de clare, înţelegeţi?

Elena Udrea: Domnule Turcescu, nici un caz nu seamănă cu celălalt.

Robert Turcescu: Nu ştiu, dar nu-l băgaţi la capitolul "enervare", strategie şi aşa mai departe.

Elena Udrea: Nu contează cum începe un caz. Eu vă spun de ce încep nişte cazuri - sigur, ele se pot termina diferit.

Robert Turcescu: E un caz atât de clar...

Elena Udrea: Nu ştiu dacă este atât de clar. Doamna Ridzi va merge în faţa procurorului şi va da explicaţii. Cert este că niciun caz nu seamănă cu celălalt şi niciun ministru nu este ca celălalt. Deci orice caz - eu vă spun de ce încep toate aceste atacuri. De ce, dintre toate ministerele, dacă voiai într-adevăr să te îngrijoreze cum se cheltuieşte banul public, puteai să te uiţi şi acolo unde într-adevăr se toacă bani, se toacă bani mulţi de tot. Nu mai spun că puteam să ne uităm...

Robert Turcescu: Dar de ce nu v-aţi îngrijorat înainte de a se fi iscat acest scandal, doamnă Udrea?

Elena Udrea: Domnule Turcescu, eu de două luni de zile dau declaraţii, ies în presă, pun comunicate. Nu le ia nimeni în seamă - nu se dau comunicatele. Mai mult, am încercat oficial...

Robert Turcescu: Nu se dau comunicate în care aţi reclamat dumneavoastră că s-au cheltuit bani publici - nu ştiu - pe vremea liberalilor...?

Elena Udrea: Credeam că vorbiţi despre Ministerul Turismului...

Robert Turcescu: Văd voioşia asta acum, ceea ce pentru presă, să ştiţi, şi nu numai pentru presă, dar pentru opinia publică este de-a dreptul interesantă, că doar când începeţi să vă certaţi între dumneavoastră, oamenii politici, abia atunci începem să aflăm şi noi chestiuni legate de cheltuirea banului public...

Elena Udrea: Eu am aflat de la dumneavoastră. Toate informaţiile - nu informaţiile, tot ceea ce eu am acuzat, în declaraţiile din Parlament, toate sunt luate din presă, numai că n-au făcut subiect. Spre exemplu, acum, în presă, circulă nişte cazuri despre cum se cheltuiesc banii pe promovare, la PSD, pe care toată lumea le ignoră. Nimeni nu vrea să se uite... Sau cum s-au cheltuit banii la Poştă. Cum Poşta, în ultima lună de guvernare PNL, a achiziţionat autoturisme de 20 milioane de euro. Astea sunt lucruri care sunt în presă acum, însă sunt într-o presă mai puţin vizibilă, nimeni dintre trusturile mari nu vrea să discute despre aceste subiecte, pentru că astăzi avem altceva de făcut. Azi trebuie să o tocăm pe Elena Udrea.

Robert Turcescu: Vă duceţi mâine la comisie?

Elena Udrea: Nu m-a invitat nimeni, domnule Turcescu.

Robert Turcescu: Nu v-a invitat nimeni?

Elena Udrea: Nu, nu m-a invitat nimeni la comisie, nu.

Robert Turcescu: Poate doar îşi pun la punct biroul, ca să...

Elena Udrea: Probabil. Eu sper ca, atunci când mă duc, domnul Orban să fie pregătit să-mi răspundă dacă...

Robert Turcescu: Dar vă veţi duce la această comisie, nu? Vă veţi duce la această comisie?

Elena Udrea: Din datele pe care le avem, puse pe site-ul ministerului, dacă sunt informaţii pe care eu pot să le pun la dispoziţie, şi nu angajaţii ministerului, sigur.

Robert Turcescu: Doar în astfel de condiţii...

Elena Udrea: Doar n-o să mă duc să-i plictisesc pe oamenii de acolo. Ei trebuie să afle lucruri esenţiale, lucruri importante. Or, dacă nu sunt eu cea în măsura să le dea explicaţiile, presupun că nu pe mine vor dori să mă vadă, nu? Ci să se informeze corect.

Robert Turcescu: Aveţi o întrebare de la domnul Ciuvică, rostită de mai devreme. Dacă aţi dat înapoi 2 miliarde de lei vechi la RA-APPS.

Elena Udrea: Desigur, am dat bani înapoi exact cum am promis, pentru că sunt singurul avocat care a dat bani înapoi, în timp ce, în timpul guvernării PNL, şi vă spun ca un ministru care vede acum documente, s-au dat sute de mii, milioane, dacă vorbim de ministerul domnului Orban, unor avocaţi care n-au făcut nimic, decât s-au uitat pe nişte hârtii şi au pus OK. Da, eu am dat banii înapoi - să stea liniştit domnul Ciuvică.

Robert Turcescu: Aveţi dovada acestei chestiuni?

Elena Udrea: Da, sigur că da, categoric.

Robert Turcescu: Ne-o daţi şi nouă, că o arăt în emisiunea de data viitoare, dacă aveţi contractul...

Elena Udrea: Dacă o să aveţi voie, domnule Turcescu, să vorbiţi despre altceva decât de cazul Elena Udrea, aici... Nu dumneavoastră...

Robert Turcescu: Nu mă jigniţi, că nu vă mai invit niciodată în emisiune. Am voie să vorbesc despre orice, doamnă Udrea!

Elena Udrea: Este în regulă atunci.

Robert Turcescu: Şi îmi asum acest lucru, de fiecare dată.

Elena Udrea: Cred că ar trebui să se întâmple şi în România ca în alte ţări. Trustul domnului Voiculescu, care este implicat în campanie - îl are candidat pe domnul Geoană. Trebuie să ne spună - trustul domnului Voiculescu susţine candidatul Geoană. De asemenea, Realitatea poate să spună - noi îl susţinem şi noi pe domnul Geoană. Atunci toată lumea ar înţelege...

Robert Turcescu: Poate îl susţin pe domnul Băsescu, doamnă Udrea!

Elena Udrea: Nu cred, nu cred, văzând politica...

Robert Turcescu: Poate că-l susţinem pe Prinţul Duda...

Elena Udrea: Domnule Turcescu, numai din mişcările care s-au făcut în ultimul timp, faptul că la conducerea ziarului "Cotidianul" a venit domnul Nistorescu cred că este un semnal foarte clar că - sigur - trebuie să bată împotriva domnului Traian Băsescu.

Robert Turcescu: N-aş fi aşa de sigur, doamnă Udrea. Acest trust e mare, să ştiţi, are foarte multe componente şi are jurnalişti care..., spre deosebire de alte zone, au şi conştiinţă, doamnă Udrea. Mulţi dintre ei.

Elena Udrea: Eu mă bucur, mă bucur foarte mult că este aşa.

Robert Turcescu: De ce de fiecare dată vă întreba doamna Săftoiu lucrurile pe care le spuneţi sau pe care le faceţi dumneavoastră despre Traian Băsescu, şi nu despre Emil Boc, de exemplu?

Elena Udrea: Pentru că, de cinci ani de zile, dumneavoastră presa, nu dumneavoastră personal, toată presa a încercat să creeze aparenţa că Elena Udrea este o persoană apropiată, în anturajul preşedintelui.

Robert Turcescu: Păi, şi sunteţi.

Elena Udrea: Domnule Turcescu, eu nu am negat niciodată că am fost şi am rămas loială preşedintelui Traian Băsescu, dar cum sunt mulţi colegi ai mei din PD-L. Dar mai este o strategie - creezi aparenţa unor persoane care sunt apropiate cuiva, unui candidat - după care îl ataci, aşa cum scria şi în „Evenimentul Zilei", prin persoanele respective.

Robert Turcescu: Mai vreau să ştiu un singur lucru. I-aţi dat domnului Emil Boc o demisie în alb, pe care s-o poată folosi?

Elena Udrea: Nu, domnule Turcescu, dar ştiţi că nu sunt chiar singură, a mai fost şi Traian Băsescu - sunt un politician care a mai demisionat o dată din funcţie. Nu funcţia este cea care mă ţine pe mine în această bătălie, ci dorinţa de a demonstra că eu am dreptate.

Robert Turcescu: Mulţumesc pentru participarea la confruntarea „100%".

Elena Udrea: Mulţumesc şi eu.

Robert Turcescu: Mulţumesc şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor. O noapte liniştită, la revedere!

(Prin Monitoring Media: Realitatea TV - 100%, Ora: 23:00)

(sursa: http://www.monitoring.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4858:qsut-la-sutq-03082009-invitat-elena-udrea&catid=83:realitatea-tv&Itemid=270)

4 comments:

maca said...

Lasa-ma sa ghicesc.. esti de formatie jurnalist.

maca said...

Dupa modul cum redactezi blogul ar fi greu de crezut ca ai alta profesie, dar ma rog poate ma insel.

Bibliotecaru said...

Nu am nici o profesie... Deci aş putea fi şi jurnalist.

maca said...

~o)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.