20 August 2009

Vin Rinocerii!


O piaţă într-un orăşel de provincie. In fundal, o casă cu etaj, la parterul căreia se află o băcănie; se intră printr-o uşă cu geam, după ce se urcă două, trei trepte. Deasupra intrării e scris cu litere foarte vizibile: BĂCĂNIE. La etaj, două ferestre: locuinţa băcanului. Băcănia se află, deci, in fundul scenei, dar spre stînga, nu departe de culise. Deasupra casei cu băcănia se zăreşte clopotniţa unei biserici. Intre băcănie şi dreapta scenei: o străduţă In perspectivă. Pe dreapta, puţin pieziş, faţada unei cafenele; deasupra cafenelei, un etaj cu o fereastră. în faţa terasei de la cafenea se află mai multe scaune ce avansează chiar către centrul scenei. Lingă scaunele de pe terasă, un copac uscat, prăfuit. Cer albastru, lumină crudă, ziduri foarte albe. E vară, duminică, aproape de amiază. Jean şi Berenger se vor aşeza la o masă. Inainte de ridicarea cortinei se aude clopotul de la biserică; sunetul lui nu va înceta decît la cîteva secunde după ridicarea cortinei. La ridicarea cortinei, scena va fi traversată în tăcere de o femeie care ţine sub un braţ un coş de piaţă gol, iar sub celălalt - o pisică. La trecerea ei, băcăneasa deschide uşa prăvăliei şi se uită după femeie.

Aşa începe piesa Rinocerii a lui Eugen Ionesco...

PATRONUL (Chelneriţei): Gata, nu mai căsca gura, ocupă-te de domnii! (Arata înspre Jean şi Berenger, după care dispare în casă.)
BERENGER (lui Jean): Despre ce vorbeai?
BĂCĂNEASA (Băcanului): Du-te şi adu-i o sticlă de vin!
JEAN (lui Berenger): Cum despre ce! Despre rinoceri, ce naiba, despre rinoceri!
BĂCANUL (Gospodinei): Am eu vin bun, în sticle care nu se sparg! (Dispare în prăvălie.)
LOGICIANUL (mîngîind pisica): Pisi-pisi-pisi-pisi!
CHELNERIŢA (către Jean şi Berenger): Ce doriţi de băut?
BERENGER: Două pastis!
CHELNERIŢA: Prea bine, domnule. (Se îndreaptă spre intrarea în cafenea.)
DOMNUL BĂTRÎN (Gospodinei): Pentru puţin, stimată doamnă, pentru puţin!


... mai spune piesa.

Astăzi absurdul face ca opera lui Eugen Ionesco să devină banală.

"M-am prezentat astăzi în faţa dumneavoastră din respect pentru Parlament. Respect Constituţia, respect Parlamentul şi toate acţiunile mele ca persoană publică, în tot mandatul meu de ministru şi înainte, au fost în conformitate cu legile ţării", a spus Elena Udrea la începutul audierilor.

După numai 20 de minute, Elena Udrea s-a ridicat şi a părăsit sala în care trebuia să aibă loc şedinţa comisiei, anunţându-i pe cei prezenţi că merge la Ministerul Turismului "unde are de rezolvat alte probleme".



REALITATEA.NET - Udrea s-a prezentat la comisia parlamentară de anchetă şi a solicitat demisia a cinci dintre membri
(sursa: http://www.realitatea.net/udrea-s-a-prezentat-la-comisia-parlamentara-de-ancheta-si-a-solicitat-demisia-a-cinci-dintre-membri_593927.html)

Buchetul imens de flori strâns la pieptu-i de divă a ministerelor şi a politicii româneşti... pare a fi imaginea raţiunii de a fi a clasei politice.

http://www.artline.ro/files/aItems/599f1a8f890cdca7a998.png
Constantin Daradici
Femeie cu flori
Pictura
Ulei pe panza
(sursa: http://www.artline.ro/Femeie_cu_flori-823-1.html)

"Nu pot să stau ca struţul cu capul în nisip. Îl informez pe domnul Orban că trebuia să se adreseze conducerii ministerului", a spus Pogea.

REALITATEA.NET - Pogea: Cheltuielile Ministerului Turismului au bază legală
(sursa: http://www.realitatea.net/pogea--cheltuielile-ministerului-turismului-au-baza-legala_594112.html)

REALITATEA.NET - Elena Udrea: Ne întoarcem la treabă, lăsăm la o parte mascarada politică
(sursa: http://www.realitatea.net/video_924857_elena-udrea--ne-intoarcem-la-treaba--lasam-la-o-parte-mascarada-politica_594137.html)


REALITATEA.NET - Întâlnirea dintre Traian Băsescu şi sindicatele poliţiştilor a fost amânată
(sursa: http://www.realitatea.net/intalnirea-dintre-traian-basescu-si-sindicatele-politistilor-a-fost-amanata_594237.html)

(sursa: http://videonews.ro/action/viewvideo/22220/Probleme-cu-liftul-pentru-Elena-Udrea/)
Oare liftul urca spre rai sau era coborâtor spre iad? Alooooo! Nu merge liftul? Nu merge liftul?! NU MERGE LIFTUUUUU'!!! Aloooo! Liftuuuuu'!


REALITATEA.NET - Temniţa durerii
(sursa: http://www.realitatea.net/temnita-durerii_593827.html)
Atenţie! Lecţiile istoriei se repetă şi se repetă până la învăţare... Deocamdată am rămas repetenţi!

1 comment:

articlier said...

În sfârşit s-a trezit ăla cu planul de operaţii şi a început să pună lucrurile cap la cap, de aia apelul la sprijinul maselor populare e brusc şi mai mult decât evident căci, n'aşa, poporul şi nu tagma jefuitorilor e ţara. Aşa-i trebuie lui Tăricenu fiindcă a spus recent că liberalii vizează electoratul "nici prea, prea, nici foarte, foarte..."

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.