23 August 2009

Epopeea la FINAL


În sfârşit răspunsul a venit. Iată-l:

Str. Apolodor nr. 17

sector 5, Bucureşti

Tel : 021 319 97 52

Fax : 021 312 97 35

e-mail : publicinfo@mfinante.ro


GHEORGHE FLORESCU

Nr. 623016/17.08.2009

Referitor la petiţia dvs. adresată, prin email, Domnului Prim-Ministru, vă facem cunoscute următoarele:

Având în vedere necesitatea consolidării bazei veniturilor bugetare, esenţială pentru asigurarea resurselor necesare dezvoltării economice şi îndeplinirii angajamentelor României asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene, Guvernul a aprobat aplicarea unei măsuri fiscale privind sistemul de impozitare minimă, în contextul în care tot mai mulţi contribuabili, persoane juridice, raportează în mod constant pierdere fiscală sau declară un impozit foarte mic.

Această măsură fiscală este rezultatul unei analize efectuate la nivel naţional de către Ministerul Finanţelor Publice pe baza datelor deţinute la sfârşitul anului 2007. În urma acestei analize a rezultat faptul că, din 617.525 care au depus situaţii financiare, contribuabilii persoane juridice au declarat pierderi la nivelul anului 2007 în număr de 242.106 (39,2% din numărul total al societăţilor înregistrate), în condiţiile în care cifra de afaceri a acestor întreprinderi se ridică la nivelul de 134 miliarde lei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a estimat că 65% din societăţile comerciale vor plăti impozitul minim, în sumă totală de 291,7 milioane lei.

De asemenea, este de menţionat faptul că falimentul unui agent economic este condiţionat ca elemente principale, de o serie de factori determinaţi de situaţia economică actuală internă şi internaţională, iar implementarea unui sistem minim de impozitare influenţează într-o măsură mult mai mică rezultatele financiare ale agentului economic. De exemplu, un contribuabil, persoană juridică, care are o cifră de afaceri din anul precedent încadrată în prima tranşă de venituri, va datora un impozit minim lunar de 183 lei, ca sarcină fiscală minimă.

Cu stimă,

Dragoş DOROŞ

Director



Cum am ajuns aici? Iată întreaga istorie:

to: dl. Emil Boc, drp@gov.ro

Domnule prim-ministru,

Subsemnatul Gheorghe Florescu vă face cunoscut faptul că Ministerul de Finanţe aflat în subordinea domniei voastre nu mi-a răspuns în termen legal la o întrebare legitimă (pe care o puteţi găsi mai jos). Sunt convins că este o scăpare şi nu s-a dorit încălcarea legii. De aceea vă supun atenţiei acest caz şi vă rog să dispuneţi pentru remedierea situaţiei.
Cu stimă,
Gheorghe Florescu
(http://bibliotecarul.blogspot.com/2009/06/domnuleui-prim-ministru-cu-dragoste.html)



--- On Sun, 5/10/09, GHEORGHE FLORESCU wrote:

From: GHEORGHE FLORESCU
Subject: Calculul impozitului minim
To: publicinfo@mfinante.ro, Legea52@mfinante.ro
Date: Sunday, May 10, 2009, 12:54 AM

to: publicinfo@mfinante.ro, Legea52@mfinante.ro

Bună ziua domnule Ministru de Finanţe Gheorghe Pogea.

Mă numesc Gheorghe Florescu şi aş dori să aflu, dacă se poate, câteva date despre decizia impozitului minim. Mai exact aş dori să aflu procesul de calcul care a dus la concluzia că aplicarea acestui impozit minim va duce la o balanţă „venituri suplimentare vs. pierderi” pozitivă pentru Bugetul de Stat. Eu am încercat să fac un astfel de calcul, desigur estimativ, pentru că nu am datele exacte, şi mi-a dat întotdeauna cu minus.

Ca cetăţean preocupat de fenomenul politic, sunt îngrijorat de posibilitatea scăderii veniturilor bugetare, mai ales în aceste timpuri dominate de criză. De acea vă rog să-mi comunicaţi cum se leagă informaţiile financiare între ele, pe de o parte veniturile suplimentare prin achitarea acestor impozite minime plătite de firmele care altfel nu plăteau nici un fel de impozit, pe de altă parte pierderile care se scad de la Buget prin desfiinţarea sau conservarea unor firme de tip microîntreprinderi şi IMM-uri, şomaj, neîncasarea drepturilor virate de firme şi angajaţii la Bugetul de Stat, plata şomajului şi a ajutoarelor sociale, neîncasarea TVA-ului din banii pe care i-ar fi cheltuit patronii şi angajaţii, scăderea PIB-ului, scăderea derulării financiare prin sectorul bancar... şi alte dezavantaje care nu-mi vin acum în minte (dar care sunt convins că sunt luate în calcul de Ministerul de Finanţe, ca profesionişti în domeniu, şi nu amatori ca mine, pentru a realiza o simulare exactă a efectelor financiare). În caz că aceste date nu sunt publice (deşi nu prea văd de unde ar putea fi caracterul secret), aş dori să-mi oferiţi măcar o pondere a plusurilor şi minusurilor.

Aştept cu nerăbdare răspunsul domniei voastre.

Vă mulţumesc anticipat,

Gheorghe Florescu (http://bibliotecarul.blogspot.com/2009/05/domnule-gheorghe-pogea-risipiti-mi.html)

GUVERNUL ROMÂNIEI
Secretariatul General al Guvernului

NR. 15D/922/ 07.07.2009

Domnului Florescu Gheorghe

Referitor la memoriul dumneavoastră, vă facem cunoscut faptul că a fost transmis, spre competenta soluţionare, MINISTERULUI FINANŢELOR PUBLICE, solicitând luarea măsurilor legale ce se impun.
Urmează ca, în termenul legal, instituţia sesizată să comunice Secretariatului General al Guvernului şi dumneavoastră soluţia adoptată.

Cu stimă,
Director
Direcţia Relaţii Publice
Semnătură indescifrabilă


2 comments:

Maximmouse said...

Imi pare rau , deci ramane cum ati vorbit?!


Nu dispera, poate din 2010 nu mai este asta.Eu n-am platit, e neconstitutional, ma judec cu ei la o adica...:)Nu glumesc, asa AS FACE! n-a fost cazul, dar la o disperare , asta este solutia.Poti sa-i dai in judecata in momentul in care se abroga, sau chiar acum cand legea merge...:)NECONSTITUTIONAL...:) Doar daca ai firma de papa?:)N-ai? atunci ramaene cum zic,

Alaturi de tine, Maxi!

Bibliotecaru said...

Nu aţi înţeles, am primit răspunsul, chiar dacă pare nesemnificativ.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.